Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 31 август 2016 г.

Новата книжка на списание ИДЕИ заминава за печатницата, приемаме поръчки за хартиеното издание



Новата книжка на списание ИДЕИ заминава за печатницата, така ще изглежда корицата й (на нея както забелязвате този път е портрет на Бенедикт Спиноза). Приемаме поръчки за хартиеното издание; този ще е единственият начин да си го набавите - като си го поръчате. Цена: 6 лв. Съвсем скоро ще обнародвам и съдържанието на тази книжка, в нея ще има както винаги качествени текстове от млади автори, от класици на философията като Камю, Рикерт и др.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Транскрипция на откъси от лятното ми (философско) видеообръщение към света, в което съветвам, напътствам, предупреждавам и окуражавам човечеството :-)

Здравейте скъпи приятели,

Това е моето лятно послание 2016.

Бих искал да споделя някои по-общи, дори философски мисли, макар че лятото надали е непременно сезонът, предразполагащ към подобен вид размишления.

Първо няколко думи за най-важните методологически принципи, от които би трябвало да се ръководим, когато се сблъскваме с реалността. Според мен винаги трябва да гледаме най-вече фактите, бидейки при това максимално обективни и същевременно скептични. Разбира се, крайният скептицизъм е самопротиворечив, както впрочем повечето възгледи, доведени до крайност. Освен това е препоръчително да се стремим да гледаме на нещата от нестандартен ъгъл и ракурс. С това, разбира се, въобще не са засегнати многобройните частни проблеми, които възникват тук, но това би ни отвело твърде далече. Толкова за познанието.

По отношение на екзистенциалното състояние на човека аз съм детерминист и с това донякъде дори фаталист, а и песимист. Според мен на едно фундаментално ниво ние не сме отговорни за това, че съществуваме, нито пък носим отговорност за обстоятелствата на нашия живот, независимо от илюзията – от упоритата илюзия – за съществуването на свободната воля. Този на пръв поглед песимистичен възглед обаче всъщност ни прави истински свободни, защото ни освобождава от чувството за вина и чувството за отговорност, а особено чувството за вина поне у някои хора е всeпроникващо.

За човечеството като цяло бих казал, че – да, наистина всички сме хуманисти, но както отбелязва философът Robert Nozick, след големите престъпления на 20-ти век, най-вече ГУЛАГ и Холокоста, човечеството един вид е загубило, бихме казали, своето право на съществуване и ако утре то изчезне, това не би било космическа катастрофа. Впрочем този факт може би донякъде обяснява мълчанието на Вселената, т.е. липсата на контакт с извънземен разум, тъй като си мисля, че независимо от нашите големи научни, технологически и културни постижения едва ли ще се намери извънземна цивилизация, желаеща да установи контакт със същества, способни на такива престъпления и зверства.

Колкото до конкретните изгледи за близкото бъдеще, за политическото развитие, аз съм песимист. Смятам, че светът се движи към голяма, глобална война в идните няколко години и ако тя все още не е избухнала, това се дължи на липсата на някои важни предпоставки, които обаче може всеки момент да се появят. Имам основание да смятам, че следващите 5-6 месеца ще са ключови в това отношение. Във връзка с това изключително важно събитие ще бъдат президентските избори в Съединените щати, но и тук не бих искал да навлизам в детайли.

Засега - напук на света - ви пожелавам да сте здрави и щастливи или както е казал философът Ludwig Wittgenstein: „Lebe glücklich!“ – „Живей щастливо!”. В този смисъл: живейте щастливо!

Ангел Грънчаров каза...

Дайте да видим и да чуем самото видеообръщение де, защо се криете толкова, не разбирам, от какво толкова се срамувате?! Глупави са тези емоции.

Второ, не зная дали си давате сметка, но на моменти в обръщението си позволявате да дадете взаимно противоречиви тези, които се отричат - и затова то звучи крайно лековато и фриволно. Нещата са значително по-сложни, отколкото си ги представяте. Между другото, война няма да започне в следващите 5-6 месеца, прочее, да се представяте за политическа врачка не е добра идея.

Както и да е. Ваша воля. Макар че отричате свободната воля. Мислете повечко върху тайнството на свободата. Без него ще ви убягва докато сте жив другото велико за човека тайнство - това на живота. Да разберете що е свобода можете ако почетете моите книги. И да мислите се иска също. Приятни занимания ви желая!

Анонимен каза...

Г-н Хлопаща Дъска, благодаря за лятно-починалото ти, но и вече първоесенно поздравление!Обръщам ти внимание до известна степен в разрез с решението си да не контактувам с анонимстващи и отчитам публично слабостта си да го сторя!, но няма чак пък и толкоз да се самобичувам за нея! :-)
След това предисловие бих искал да ти обърна вниманието покрай другите ти философски изблици-изхлопвания на най-набилото ми се, на очи.
И то е изхлопалото ти разбиране за извънземен разум!
Ти луд ли си, ненормален ли си, толкова ли си нечувствителен да считаш, че такъв разум, равен на човешкия, или по-висш - не съществува на земята!
Дълбоко грешиш, според твърдото ми мнение!
Той не, само, че съществува на земята!Всепроникващо и вездесъщо - Висшият разум.Не само ни детерминира в някаква божествена степен!Не, само ни дава божествената свобода да се изявяваме и да се считаме свободни и ОТГОВОРНИ в степента на развитието и нивото си на съзнание...
Не, само ни дава възможността да го почувстваме и да го разберем съобразно същата развитост и чувствителност на съзнанието ни, а може би и особено - на неговата първоначална даденост, първотранслирана във видимия ни свят и първопръкнала се в него!
Да поговорим ли за първоначалната ДАДЕНОСТ, г-н Хлопаща дъска, или да отложим?!
Що ще речеш?!А! Предполагам, че уважаемият собственик на блога HUMANUS Ангел Грънчаров ще позволи с радост един такъв разговор, а и какво ли би му попречило да се включи пълноценно и съобразно своята натура в него! :-)...Разговор за Висшите разуми.....
Условието ми, обаче е, да си сложиш човешкото и истинското име честно и почтено, за да не ми тъмниш взора с анонимното си присъствие тук.Става ли?!Както подобава на Същества с разум бе, Чоджум!...:-)

2016.09.01г. Владимир Петков-Трашов