Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 12 септември 2016 г.

Бъдете смели, направете нужното да победите слабостта и малодушието си!


На някой - учител, родител, ученик, гражданин - изобщо пука ли му за българското образование? Просто искам да ви попитам за това нещо, вълнува ме какво мислите по този въпрос.

Ако все пак му пука, може ли да опита да обясни колко точно му пука - и в какво се изразява това негово пукане, до какви промени (в душевен, физически или в някакъв друг план) води то? Примерно, да допуснем, в резултат на пукането му дали той самият има вече силата, да речем, да си помръдне... малкото пръстче? Или да се обърне на дивана от едната буза на задника си на другата...

От години всекидневно водя борба за реално, действително (а не мнимо!) либерализиране и демократизиране на образователно-възпитателното учреждение, в което работя. Почти от никой в него не съм подкрепен. В резултат: бях обявен за "народен враг", бях плют, низвергнат, администратори съвсем официално ме обявиха за... "луд", за "пълен некадърник" и за какъв ли не още, провъзгласиха ме, също така съвсем официално, за дисидент спрямо непогрешимата и непоклатима образователна система, опраскаха ме, уволниха ме, и прочие, и так далее, и тому подобное.

Да, ама ето, дойде моментът, в който самата държава и самият закон вече задължават всички да се променят, и то - о, какъв кошмар! - тъкмо в посоката, в която аз работих вече толкова години!

Не очаквам в тази връзка да ме похвалят, наградят, да ми признаят известна заслуга или пък поне само да ме реабилитират, не, у нас такива неща са невъзможни! Нема да се излагаме сега да признаем, че "ранни пилета" като тоя "народен изедник Грънчаров", моля ви се, са били прави, а пък ний, безропотните и примерни служители на системата, сме допуснали някаква грешка!

Тази седмица започва новата учебна година, тя ще бъде за мен 34-та поредна - преди 34 години за пръв път влязох в класна стая като учител и до ден днешен комай само това правя, преподавам философия.


Борбата за ново и модерно образование тия дни ще се разгори с нова сила! Ще ми бъде много интересно като блюстителите на системата, които именно мен ме опраскваха, сега ще се... "преустройват", как ще си кълчат езика с новата прогресивна терминология, как ще си нагаждат мисленето към най-новите инструкции на никога непогрешимата... Парт... пардон, щях да напиша "Партия", към никога непогрешимата държава, към никога непогрешимото Министерство! Сюблимничко ще бъде това шоу, няма що! Аз обичам театралното изкуство, голям фен съм на театъра като изкуство!

В моя некратък вече живот за трети път имам благодатния шанс да гледам подобни хероични напъни за "преустройване", за "ново мислене": по време на байтодоровата "перестройка", тогава на другарите им беше препоръчано само да се понаведат докато отмине бурята, по времето на първите борби за демокрация, когато другарите в един момент трепереха от страх като листата на дърветата при силен вятър, ала после, постепенно, успяха да се успокоят и дори направиха нужното да циментират и положението си, и привилегиите си, и топличките си кресла, и всичко! Е, сега дойде момента уж за "истинска промяна", ще видим колко е истинска де, щото ний неслучайно сме страна не само на мутрите, на ченгетата, на милиционерите и... вся остальная, но също така сме и страна на ментетата!

Тия дни ще пиша още и то много, имам какво да кажа в тия исторически моменти, дето идват. Борбата за истинска промяна ще бъде дълга, тежка, много страшна на моменти, но тя също така ще бъде и безкрайно вълнуваща за стари, калени в битките борци като мен! Да видим какви нови и неподозирани ексцесии ще ни поднесе животът де, то нищо не се знае, другарите са способни не само на всякакви салтоморталета и плонжове, те са способни и на всякакви коварства, интриги, заговори, мерзостчици и так далее, и тому подобное, и прочие, и т.н!

Спирам дотук! Виждате, оптимистично съм настроен, вдъхновението ми е голямо. Иде Видовден! Да го посрещнем достойно, а, таваришчи, какво ще кажете, кажете нещо де, защо мълчите като пънове?! Мълчанието е злото, не е злато, давайте да почваме душеспасителните демократични дебати, този и верният път, стига сте мълчали, щото още повече, че законът, държавата и самота Парт.... пардон, самата съвременност ни зове да се променяме, да се откажем от инертността си, да почнем да мислим революционно, иновативно, истински, в съобразно с истината!

Хрумна ми да поставя тоз призив в учителската стая и да обявя начален час за дебата, а, какво ще кажете за идеята ми? Дали си струва да хвърлям такъв камък в... тресавището на застоя, на статуквото, на добруването под трона на стабилността и на спокойствието?! Ще видим де, то ще се разбере скоро какво съм дръзнал да направя...

Хубав ден ви желая! Бъдете смели, направете нужното да победите слабостта и бездушието си! Толкова малко се иска да бъдеш достойна личност, а, какво ще кажете по този въпрос, каква е вашата лична представа за достойно поведение и за достоен живот?

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Простак!Ще си платиш за всичко!

Анонимен каза...

Много внимавай Лъчо...:-) как се въодушевяваш от динената кора - реформа в образованието ....:-), подхвърлена от министерските безобразници да й се качват най-честните, най-свободолюбивите, най-чувстващите трагизма на статуквото - най-добрите учители на Българите... Не, че си вярвам да те спра с тези думи... Пожелавам ти успехq добри ми приятелю! Искрено пожелавам успех и на другите, като теб - истинските поборници и войни, просветени и мъдри радетели и настоятели за истинската реформа, а също и много здраве, живот и добро твърдоглавие... :-), категорична неотстъпчивост от правилните си и просветени възгледи по въпроса... :-) Дерзайте! На прага сте! На мен остава... да ви се радвам Чоджум и да ви се възхищавам на хъса, на смислеността, на разума и на победите ви!

Владимир Петков