Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 24 септември 2016 г.

Много разумно изказване на Радан Кънев в Парламента


В самото начало на изказването си ще кажа, че не мога да подкрепя този законопроект. Не на този етап и с тези гаранции.

#Kой е виждал договора за изграждане на този реактор? Естествено – никой, защото такъв договор няма. Кой обаче е виждал решението на арбитража, по което днес гласуваме да плащаме в цялост? Аз все още не съм чул никакви аргументи от такъв човек. Кой е виждал готовия ядрен реактор – отново никой. И след това въпросите ориентирани към бъдещето:


 Имаме ли гаранция, че веднъж платили, ние ще получим владение на този реактор? Гаранция черно на бяло, което с руснаците пак не е достатъчно сигурно, но на устни договори с тях е всеизвестно, че не може да се вярва.
 Имаме ли гаранция, че веднъж платили, ще получим разрешение да ползваме този реактор на наша територия? Не, защото тя се съдържа в договор, какъвто няма!

 Имаме ли гаранция, че веднъж платили, ще получим разрешение за продажба в трети страни. Не, категорично нямаме такава гаранция и не ми е известно да са давани подобни гаранции от руска страна.

 Имаме ли гаранция, че ще получим техническата документация, без която този реактор е просто старо желязо, скрап на стойност няколко десетки хиляди лева?

 Има ли подадено искане от страна на кредитора до български съд за изпълнение на това задължение на НЕК, тук отговора е ясен, но никой не го казва. Не няма! А без произнасяне на български съд, няма задължение на националната електрическа компания. Няма яснота и какво иска българската страна в момента, в който взима това решение да плати. БСП и части от ПФ съвсем ясно казват, че тяхната подкрепа е под условие, че проекта „Белене” ще се изгражда. Голямата част от ГЕРБ и от РБ съвсем ясно казват, че тяхната подкрепа е само при условие, че този проект няма да се изгражда.

Защо дължим тези пари в момента? Дължим ги, защото, едностранно, без публичен дебат, без яснота по проекта, едни служители в българската енергетика са подписали един протокол, по силата на който да се изгради този реактор. Това е официалната версия. Тази официална версия, дами и господа, е лъжа, обикновена лъжа.

Дължим, защото е платен аванс, след като НЕК е казала, че няма пари за този реактор, отпуснати са пари от министъра на енергетиката - г-н Петър Димитров и с тези пари е платен 90 милиона лева аванс. Така, че отговорността само в двама служители на НЕК няма как да остане. Същият този Петър Димитров днес е преназначен от настоящето правителство на изключително важна позиция в българската енергетика, както апропо и предишният ментор на ”Белене”, г-н Румен Овчаров, представителят на правителството в Лукойл.

Къде ни е гаранцията, че няма да последва следващо едностранно действие от българска страна? Сигурни ли сме, че днешното действие на българският парламент, представляващо по същество едностранно заявление, че сме готови безусловно да платим на руснаците тази сума, сигурни ли сме, че това едностранно действие не ни завлича в нова спирала на нови и нови по следващи задължения? Къде е споразумението, че плащането е окончателно и няма да има следващи претенции, че няма да има следващи разходи?

Съжалявам, но никакъв ужасен край няма тук. Тук има един много скъп елемент от ужаса без край. За да получи този закон подкрепа трябва да е ясно какво следва след плащането на тези пари от българска страна – с реактора, с разрешенията, с техническата документация, с продажбата или строителството на българска територия. В противен случай днес е просто един епизод от тази безкрайна сага, която е завлякла до момента българския данъкоплатец и българския потребител на ток съвсем не само с милиард и двеста, а вече с над 3 милиарда лева и никакви, нула гаранции срещу нашия вот днес, че няма да последват нови три милиарда.

Благодаря!


Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

4 коментара:

Анонимен каза...

Добре, щом нищо няма, какво тогава ще се плаща??!! И до кога!!!!

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Няма нищо, но руската кагебистка мафия е свикнала да ни скубе, щот сме тяхна колония. Ние има даваме пари, та да могат после да ни изкупуват - с нашите пари... като на "добри братя" сами им даваме парите, с които да ни изкупят...

Bacho Кольо каза...

В последно време забелязвам наченки на здрав разум у Борисов. След разбърканите и неясни мисли за възобновяване на Южен поток се заговори за инсталирането на двата хилядника в Белене или Козлодуй.
Много ми се ще, но е трудно да повярвам, че Борисов ще постави българския интерес над директивите, които получава от Козяк16. Най-вероятно американците са му дали да разбере, че повече няма да го крепят и поради тази причина е решил да възобнови жизнено-важните български енергийни проекти с руско участие.

Ангел Грънчаров каза...

Защо и за кого са толкова "жизнено-важни" тия руски енергийни проекти на българска територия, а, таваришч Колю?! Защо вий, руските мекерета, винаги поставяте руския интерес над българския? Толкова важно ли е да имаме руска атомна бомба, поставена при това в опасен в сеизмично отношение район? Искате да затриете и изличите България от картата на Европа ли?