Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Пределно просто и ясно разграничение на главното принципно различие между лявата и дясната политикаПубликувал съм го това изказване на Желязната леди преди три години, на 6 октомври 2013 г., както ми го припомня системата на Фейсбук; не е зле това изказване, показващо по поразително прост и ясен начин главното принципно различие между лявата и дясната политика, да бъде припомнено отново:

Ние не искаме да даваме социални помощи на родителите за да купят на децата си мляко. Ние искаме да дадем работа на родителите за да могат сами да купят мляко на децата си.

Маргарет Тачър (Цитирана от Ivo Stivo)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

Само че лявата и дясната политика не се ограничават само до икономическата сфера, а опират до всички други области. Така например дясната политика не допуска неконтролиран приток от имигранти и „бежанци“ от Третият свят, както прави сега социалистическа Европа. Дясната политика също така може да толерира хомосексуализма, но не го насърчава, както правят либералите и левите и т.н.