Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

сряда, 7 декември 2016 г.

Училището не успява да изпълни исконната си мисия: да бъде непреодолима преграда срещу безкултурието, арогантната простащина, бездуховността, пошлостта


Прожектирах откъси от филма СОКРАТ (италиански) на учениците си от почти всички 11-ти класове, учещи философия.


Само учениците от прославилия се с бунта си срещу... свободата 11-ти Ж клас по време на прожекцията се държат възмутително и крайно грозно.


Но повечето от останалите ученици гледат филма с интерес и четат субтитрите, вникват в хода на диалога и следят разгръщането на смисъла; другият път ще обсъждаме техните впечатления и мисли по повод на видяното.


А учениците от печалния 11-ти Ж клас през цялото време сипят през цялото време подигравка след подигравка срещу... Сократ, осмиват го, дори често се чуват какви ли не цинични подмятания по негов адрес; агресията и простащината е на завидна висота.


Имам чувството, че са възкръснали времената на китайската "културна революция" или пък че е излязъл от небитието духът на най-варварския сталинизъм от 30-те години на ХХ век, когато "враговете" са били громени с не по-безжалостни гаври.


Какво да се прави - това са все многозначителни симптоми на нашето така болно време - което живеем в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ.


А пък училището ни не успява да си изпълни исконната мисия, да бъде непреодолима бариера срещу безкултурието, арогантната простащина, бездуховността, пошлостта.


Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

И, разбира се, А.Г. е Сократ на 21-и век, няма как. Това е намекът.

Ангел Грънчаров каза...

Разбира се, некадърникът и завистливецът нямаше какво друго да измисли да каже, освен това, което каза и написа по-горе, нали така? :-)