Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 16 април 2017 г.

Христос воскресе: но кога ли ще възкръсне нашата заспала непробудно човешка и гражданска съвест?!



Случи се човешка трагедия, за която в някакъв смисъл се чувствам и лично отговорен: виж Шофьорът от Пловдив, който е блъснал и убил жена на пешеходна пътека и след това е избягал от местопрестъплението, е ученик от ПГЕЕ в Пловдив, да, това е ученик, на който съм преподавал философия, представяте ли си, мой ученик блъсна с колата си и уби човек, после избяга и се опита да се скрие от отговорност за тежкото престъпление! Няма как, мигновено се появи дежурен оплювач, който написа ето какво:

Грънчаров, гордееш ли се сега че си възпитал един убиец?! Виждаш ли колко правилно те уволни госпожа Анастасова?

Разбира се, подобно глупаво обвинение спрямо мен не може да ме засегне, но давате ли си сметка в какво ужасно психологическо и нравствено състояние се намира човекът (предполагам, че това е учителка, възпитателка на младежта!), който си е позволил подобно потресаващо по глупавостта си подхвърляне?! Но да оставим този урод, той може да си подхвърля каквото иска, мен ме вълнуват по повод на случилото се съвсем други неща. Ето, прочее, първият Многозначителен отзив по тази история, написан е от двама учители в ПГЕЕ в Пловдив, сега пенсионери, единият от тях е знаменитият доайен на това училище г-н Жак Асса. Споделям тяхната мисъл и искам да я развия - понеже тя подсказва същината на истинския проблем.

Темата е огромна, но ще се задоволя с най-важното, а то е (аз вчера го казах и в телефонно интервю, дадено на репортер на бТВ, но от него в новините излъчиха само едно изреченийце, и то не най-важното, разбира се!): не само в нашето училище, и не само този провинил се така ужасно млад човек, но и по принцип във всичките училища на свидното ни отечество, а и сред огромната част от младите хора (говоря за преобладаващия масов "човешки" тип съзнание и поведение сред младите) отдавна са налице симптомите на една кошмарна нравствена катастрофа, израз на която е и тази толкова "логична" постъпка на този младеж, който именно се е държал толкова грозно в страшното произшествие! Да пази Господ, на всеки шофиращ може да се случи нещо подобно, разбира се, този млад човек е карал с висока скорост и не е успял да предотврати трагедията, но след като ужасното нещо се е случило, след като е ударил тази жена, от този момент нататък той се е държал безкрайно безотговорно и нечовешки. А иначе и симпатичен млад човек, не отличаващ се с някакви лоши прояви, напротив, ето, баба му говореше от екрана само добри думи за него, аз също не съм забелязал нещо лошо или възмутително у него: но точно това е истински кошмарното! Той е "добър", той е "отличник", а е способен на такова малодушно поведение, е, вярно, уплашил се, но нали в такива критични, екстремни ситуации човек показва неподправеното, истинското си лице?! Показва неподправената си същина: и ето какво има вътре в душата на тия млади хора, изглеждащи така добре, които иначе са симпатични, "добри", "нормални" и т.н.?! В душите им зее ужасна празнота, зее нещо страшно, там е същинска човешка и духовна пустиня: тия млади хора са така безчувствени даже и спрямо собственото си отношение и поведение, че не са способни на автентично човешка реакция, да, тия млади хора са се обезчовечили решително! Да, но кой е отговорен за тяхното толкова напреднало обезчовечаване? Родителите ли, дето са им дали "толкова голяма свобода", иначе казано, "са ги оставили на произвола"?! Или училището, което третира младите, нашите деца и внуци, така агресивно и безчовечно (виж друг мой постинг от тази сутрин, той носи заглавието Безчовечната "образователно-възпитателна" система, основана на агресията спрямо личността на младите, няма как да не поражда в отговор също агресия!), е причината за тази тяхна кошмарна екзистенциална трагедия?! А може би този млад човек е лично отговорен за своя провал като човек, като личност, като човешко същество?! Ала моля ви се, как той да разбере и да почувства какво е това "лична отговорност" след като системата на държавно образование и възпитание цели 12 години го е третирала не като суверенно - а това значи свободно! - човешко същество, а го е разглеждала, а го е поставяла в позицията на нещо като автомат, като робот, като изпълнител на заповеди и инструкции, като роб, като слуга, като всичко друго, но само не като, повтарям, свободно и суверенно човешко същество?!

Още сега заявявам, че съм готов да свидетелствам пред съдебния процес срещу този млад човек, ще свидетелствам в негова защита - като негов учител и стига да ме призоват за това. Не че смятам, че той трябва да бъде оневинен за това, което е сторил, а за това, че за случилото се този млад човек има куп смекчаващи вината обстоятелства - защото той е жертва и продукт на една безчовечна система, която следва да понесе ако не главната, то поне основната вина за това какво е станало от него. Да, тия, които са позволили системата да произведе от него този дефектен продукт, следва да понесе основната вина. И стожерите на системата следва да понесат тази вина, щото системата се персонализира от властващите, разпореждащите се в нея бюрократи - чиновници, администратори, директори, министри. И ние като общество, като граждани, които търпим системата ни да прави и да произвежда от децата ни това, което прави и произвежда, сме също така отговорни. Не мога да приема, че всички ние, дето сме отговорни, следва да избягаме от отговорност, а да обвиним за всичко този иначе нелош млад човек, който пострада така жестоко и то в навечерието на великия празник Възкресение Христово - и месец преди да се раздели окончателно с коварната образователно-възпитателна система, която подмолно му съсипа живота.

Аз още много ще пиша по този толкова важен въпрос, по тази многозначителна и покъртителна история, но тук искам да завърша с нещо не по-малко важно - щото все пак трябва да избягаме от безбрежното поле на "общите приказки", на "извинителното, оправдаващото всичко теоретизиране". На теоретизирането, чиято главна цел е да се бяга от отговорност, да се оправдаваме. Напротив, отговорността все трябва да бъде поета от някой. Иначе се държим като този млад човек, дето избяга позорно от местопрестъплението, а там, в последните си конвулсии, се е гърчила умиращата заради него жена.

Аз от години комай всеки ден пиша за това, че училището, в което работя като учител по философия, етика, психология и гражданско образование вече толкова много години, именно ПГЕЕ в Пловдив (нищо че тия дни за втори път директорката на това училище ме опраска, ме уволни безжалостно, изхвърли ме от него като мръсно коте, но аз така или иначе съм свързан завинаги с него!), та значи от години говоря и пиша, че училището ни се намира в една ужасно тежка психологическа и нравствена ситуация, в ситуация на една страшна морална катастрофа! Моите писания по тази тема, слава Богу, са налице, могат да се прочетат (всичко е достъпно онлайн и се намира в блога ми), част от тях са и в книгите ми за промяната в образованието, които написах и публикувах особено през последните пет-шест години (в тия години мислих, писах и се борих тъкмо за това, за промяната в образованието, за това точно и ме опраска тъй бдителната директорка!). За жалост, моите предупреждения изобщо не бяха чути от съответните властнически фактори, които, забележете, даже и по закон носят пълната отговорност за случващото се в тия ръководени от тях така калпаво и безотговорно образователно-възпитателни учреждения, в които никой не се образова истински, никой не се възпитава истински, а всички се държат подобно на зомбита, всички се занимават само с глупости, с безсмислени неща, всички нямат друга грижа освен най-старателно да лъжат, че уж, видите ли, се били занимавали с "образование" и с "възпитание". Ето, примерно, директорката в тия последни пет-шест години, в които седи така царствено на директорския си трон (подобно на руска самовластна самодържица-императрица!), не правеше нищо друго освен да пречи и да вреди на всички ония като мен, които се опитвахме в кошмарната ситуация да се държим достойно, да си изпълняваме дълга на учители според високото съзнание за нравствения преди всичко характер на учителската мисия, имаща, както е известно, едно толкова високо духовно естество. Да, тя не правеше нищо друго освен да вреди и да пречи - и го правеше със завидно усърдие. И с една патологична по характера си отмъстителност: всеки, който не се прекланя доземи на нейното, моля ви се, величие, мигновено й става така ненавистен, че подлежи на немедлено опраскване! А хората биват опрасквани по най-различни начини, ако помислим добре ще установим, че фактически най-малко опраскваният от нея съм тъкмо аз, дето всички си мислят, че съм най-много опраскван. Защото другите бяха опраскани така гадно, че те, горките, още даже и не го съзнават колко много са опраскани!

Трябва ли да понесе някаква отговорност тази тъй самодоволна от "непогрешимостта" си властница? Не, разбира се, тя за нищо не носи отговорност, нищо че над всичко властва, т.е. за всичко пречи и вреди! Системата е система на колективната безотговорност, всеки си измива ръцете с тъй успокоителното: "Нищо не зависи от мен, аз само изпълнявах заповеди!", да, видите ли, всеки ще каже, че той лично за нищо не е вземал суверенни решения! Ето и затова онова момче е избягало от местопрестъплението, разбира се, че някой друг е виновен за случилото се, а най-виновна е тази жена, която си е позволила да премине така безотговорно по въпросната пешеходна пътека! Тя, горката, имам предвид жертвата, е виновна за всичко, разбира се: защо вероятно си е втълпила, че живее в Европа, а там шофьорите търпеливо изчакват пешеходците да се ползват от правата си да минават безопасно по пешеходните пътеки. Тази жена си и мислела, горката, че живее в културната и "тъй изгнилата" от толкова много човечност Европа, а фактически живее в озверялата от безчовечност МУТРОЛАНДИЯ, как да не е виновна за всичко та самата след като се е объркала така основно?!

Директорката на ПГЕЕ в Пловдив, интересно ми е, дали ще страда истински за това, което се е случило с един наш ученик?! Да, най-вероятно ще си снабди лицето с подобаващото за това тъжно изражение. Ще каже няколко патетични лъжливи, фалшиви думи. И, разбира се, ще продължи да се държи така, както се е държала винаги: абсолютно безчувствена за всичко истински важно, тя е заета с това да прави и то перфектно само ония административни безумия, които ликвидираха българското образование и превърнаха училищата ни в джунгла, в зверилник, в същинска лудница!

Спирам дотук. Още ще пиша по тази тема. Няма да спра да пиша и да мисля. Ония, които мислят и търся истината, тях у нас ги опраскват и убиват. Защото са дръзнали да казват онова, за което всички мълчат. Безразличието към всичко у нас е властелинът, на който всички се подчиняват. И безчувствеността към всичко. Карай да върви! Мутроландия е и страна на лъжата, и страна на ментетата. Бъдете здрави! Христос воскресе! Но кога ли ще възкръсне нашата заспала човешка и гражданска съвест?! Весело празнувайте празниците, нищо че малко ще ви нагарчат обилните ястия и питиета. Или вие немате такива скрупули? Блазе ви...

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

МНОГО се надявам тоя да го изнасилят още първия ден в затвора.

Анонимен каза...

Христос Воскресе!

Здравейте, Ангеле и всички солидарно подкрепящи свободата на Словото и Духа,

Аз като общественик, философ, създател на Кауза "Събуди се!" изказвам палната си подкрепа и солидарност към Ангел Грънчаров и неговата битка с пост-комунистическите тоталитарни миционерско-мутренски структури в Пловдив и в цялата ни мила Родина България!

Това което мога да предложа на Ангел и всички Вас да създадем Демократично училище в Пловдив по методиката на Яков Хехт.

Пишете ми - отворен съм за вашите предложения и съм готов да участвам активно във всяка една акция в посока защита на Свободата, Уважението и Защитата на Човешките и Граждански права в България!

С уважение,

Иван Радичев
Кауза "Събуди се!"