Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 27 април 2017 г.

Нещото, наречено "съвест" у някои самозабравили се е изчезнало съвсем бе, хора - помогнете им!



Публикацията от вчера със заглавие Г-н Министър, бихте ли проявил добрината да подскажете на г-жа Стоянка Анастасова, директорка на ПГЕЕ в Пловдив, кой е разумният изход от създалата се ситуация?! предизвика доста и при това крайно разнородни коментари. В нея се разказваше за "трогателно човеколюбивата подписка до Окръжен съд в Пловдив в защита на младежа, ученик от 12-ти клас в това училище, който блъсна и уби на пешеходната пътека възрастна жена, а след това избяга от местопроизшествието; в тази тъй човеколюбива подписка, както научих, се е подписало покъртително абсолютно мнозинство (вероятно 100 или най-малкото 98% %)". Моята теза е, че тази подписка е обезпокоителен симптом, свидетелстващ за катастрофалното психологическо и нравствено състояние сред "колектива" на ПГЕЕ в Пловдив; смятам, че отговорност за тия всичките ексцесии следва да поеме директорката - като си подаде оставката, като сама се оттегли от поста, от длъжността, която просто не й е по силите. Ето как реагираха обаче коментиращите, техните коментари също са многозначителни:

18 коментара:

Анонимен каза: Грънчаров ти непрекъснато разправяш че човек е свободен да прави каквото си иска, че не трябва да се подчинява на командни системи а сега си противоречиш. Какво си се захванал да раздухваш за инцидент който е станал в неучебно време в почивните дни с ученик, който непрекъснато си го учил по философия че трябва да прави каквото си иска и да не се подчинява на законите и правилата в държавата. Грънчаров, Ти внушаваш анархизъм на децата а сега ги осъждаш. Това са плодовете на твоето преподаване по философия.

Николай Пехливанов каза: Само, ако е възможно да ни спестите тази неприятна физиономия...

Ангел Грънчаров каза: Защо неприятна?! :-) Тази дама просто се весели... лицето й показва неподправено веселие...

Анонимен каза: И нали ти защитаваше ученици които крадат?

Анонимен каза: Грънчаров, ти си виновен за всичко в това училище - защото неправилно си преподавал философия и по тази причина нашите ученици станаха и лъжци, и убийци, и крадци!!!!!!!!!!!!!

Ти, гадино мръсна, си виновна за всичко случващо се, а не нашата толкова хуманна и добра директорка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза: Чудесно:

"за установен „скрит побой на ученичка“ от ученик директорът на ямболско училище си подаде оставката!
За установено „скрито убийство на пешеходец“ от ученик КАК ТРЯБВА ДА ПОСТЪПИ ДИРЕКТОРЪТ НА ПЛОВДИВСКО УЧИЛИЩЕ?"

Отговорът за първия случай е ДА, защото е станал в учебно време и в учебната сграда, за втория случай "Скрито убийство на пешеходец" - не е в учебно време, вечер, празник, който го е възпитавал и съветвал по етика и философия, той да каже!

Ангел Грънчаров каза: А и подписката в защита на ученика, причинил смърт, и тя ли беше правена в извънучебно време, другарко? :-)

Ангел Грънчаров каза: На първата анонимна другарка, която е написала ето това тъй възхитително по скудоумието си "творение":

Грънчаров ти непрекъснато разправяш че човек е свободен да прави каквото си иска, че не трябва да се подчинява на командни системи а сега си противоречиш. Какво си се захванал да раздухваш за инцидент който е станал в неучебно време в почивните дни с ученик, който непрекъснато си го учил по философия че трябва да прави каквото си иска и да не се подчинява на законите и правилата в държавата. Грънчаров, Ти внушаваш анархизъм на децата а сега ги осъждаш. Това са плодовете на твоето преподаване по философия.

Държа да кажа поне ето това:

Мила другарко, Вие сте се съвсем объркала относно това на какво съм учил учениците си. Не е вярно, другарко, че съм бил учил учениците си да си правят каквото искат и да не се подчиняват на законите и правилата на държавата, аз на такива глупости, дето ги е родила Вашата немислеща глава, няма как да съм ги учил. Просто Вие самата, другарко, не знаете що е свобода и на това основание така си представяте свободата, но Вашата представа няма нищо общо с истината, мила другарко!

Вие сте клеветница, драга другарко, аз не съм учил учениците си на анархизъм, напротив, учил съм ги на свобода, а свободата е противоположност на анархията.

По тази логика, излиза, тъй трогателно немислеща другарко, че Вашата собствена неориентираност и изопачената Ви представа за човешката свобода е породила тия толкова злотворни плодове, които наблюдаваме в поведението на нашите ученици.

Аз съм ги учил на съвсем друго, ала една птичка пролет не прави, нали така, мила другарко?! Нали тия, която мислят като Вас, сте мнозинство в ПГЕЕ??? Нали ненавиждащите свободата имате числено превъзходство?! :-) Или не сте съгласна и с това? Давайте, напънете се, помислете малко, давайте да дебатираме. Или Вие също така мразите и дебатите?! Щот и те са израз на свобода, проклета да е!!!!

Анонимен каза: Г-н Грънчаров, можете да напишете едно есе за философията на престъпника. Струва ми, че основният философски мотив на престъпника е: ТЕ НЕ МОГАТ ДА МИ НАПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО АЗ ЩЕ ИМ НАПРАВЯ.

Ангел Грънчаров каза: Престъпник се става когато човек си въобрази, че може да си прави всичко каквото му скимне - и че за него в същото време има безброй начини да избяга от всякаква отговорност за стореното (чрез връзки, подкупи и пр. може да се спаси от отговорността). За "философия" ня престъпника едва ли може да се говори, щото философията по начало е когато някой мисли нещо мъдро и разумно, а тук, в случая на престъпниците, няма никаква мъдрост и разумност, напротив, има само безкрайна човешка глупост и самонадеяност. Един пример в тази връзка: когато директорката на едно училище почне без капка неудобство да демонстрира, че може да прави каквото си иска с хората, примерно може да тормози и да мачка както си иска един учител (примерно), и на основата на тази глупава идея почне да прави това нещо, и при това разбере, че отговорност за поведението й няма да й бъде търсена, тогава тя дава такъв лош и злотворен пример, че ето, виждаме, сред подведомствените й ученици се появяват сума ти последователи на нейния така вдъхновяващ пример! Сега разбирате ли защо тази въпросната властна особа, деморализирала така кардинално общността, следва да си иде, следва незабавно да напусне поста си?

Анонимен каза: А ти не защити ли крадци в учебно време?? Та чак жалба написа че съвета ги бил наказал??

Рамон Меркадер каза: Грънчаров, ти си тъпунгер и дебил, ходи се гръмни некъде, тъпанар с тъпанарите!

ВиЖ каза: Ние не сме ученици на г-н Грънчаров, но сме чели някои негови книги (които ръководството на ПГЕЕ му забранява да подарява). Наистина той ратува неистово за СВОБОДАТА..., но той също ратува неистово за хуманизъм и етични норми и ценности, които като вярващ нарича „християнски ценности”. На тази база той налага искането СВОБОДАТА ДА БЪДЕ СВЪРЗАНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ХУМАНИЗЪМ и себеотдаването на обществото. Неговите хулители не го четат или умишлено пропускат тази връзка!!!

гАд каза: Генерираме компромати ? ;)

РУО - Пловдив каза: Здравейте, Писмото Ви е входирано с № РД-16-4-601/26.04.17г. Хубав ден!

Деловодство омбудсман каза: Входящ номер на жалбата - 4403/2017 г.

Maria Vassileva каза: Защо ли не се учудвам на тази подписка от учители, родители и ученици? Ами не се учудвам изобщо, защото тази им постъпка - на защита на един 19-годишен безотговорен ученик, който си прави каквото си иска (досущ като директорката) и след като е виновен за това убийство, се прикрива с надеждата да не бъде разкрит никога, та, тази необмислена постъпка е в пълен унисон с всичката предистория за тази директорка и този колектив. Не показваха ли всички учители търпимост и бягане от отговорност, когато учениците им се държаха непристойно? Не поощряваха ли учителите, с действието или бездействието си ученици, подлежащи на наказания, да провалят учебния процес в часовете по философия? Не участваха ли чрез безучастността си в гаврите над учителя Ангел Грънчаров? Не поощряваха ли класни ръководители и директори ученици да се държат безобразно, с цел да се освободи училището от човека, който ги изобличава?

Или си мислите, че учениците не са усвоили преподавания от ръководството и колектива урок - да си траят, да се спасяват с всички средства, да хитруват, да лъжат, да упражняват психически тормоз, да преиначават? Добре се работи по възпитателната част на обучението в това училище, няма що! И никакви дебати на педагогическия колектив не са били нужни, нали така беше?

А кой предупреждаваше, че нещата вървят зле? Кой настояваше за дебати по тези въпроси? Не беше ли Ангел Грънчаров?

Единствено и само той!

Е, как да се учудваме на такава единодушна подписка на сплотения колектив?

То дали физически, морално или психически убиваш човек - няма никаква разлика, нали така? Дали е с думи, с действия или просто с отнемане на живота, няма значение!

Ето ви сега плодовете! Директорка смазва психически учител, до смърт!

Ученик причинява физически смърт! Да виждате някакво сходство?

Още ли се намира някой, който е против това директорката да напусне и ученикът да бъде наказан? Кой ще им покаже, на директор, учители, ученик, че така не може и не трябва? И защо трябва да е съдът, сякаш в тази страна няма общество, хора, граждани...

Понятието съвест у някои самозабравили се е изчезнало съвсем, бе хора, помогнете им!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

8 коментара:

Анонимен каза...

Ангеле, до мен достигнаха слухове, че Анастасова тия дни е устроила истерична сценка пред най-приближените си, почнала да реве и повтаряла че повече не издържала на тормоза от твоя страна и че щяла да си подаде оставката. Не можела да гледа твоята сергия до входа на училището, ти си я бил излагал и така нататък. Тогава присъстващите започнали да се надпреварват да я утешават и да я молят да не прави това, не зная дали са паднали на колене пред нея, но някак са успели да я утешат и тя после обещала, че засега няма да си подава оставката. Така ми разказа тази случка мой близък човек, който е присъствал на театралната постановка на директорката. Аз лично не вярвам че тя може да направи толкова достойна постъпка и да си даде оставката сама. А в училището няма условия за вътрешен отпор срещу нея, който да я принуди да се махне. Така че твоя протест е обречен особено след като се вижда, че и обществото нехае за това, което ти правиш. Не зная как да те посъветвам да постъпиш. Да свиеш знамето на протеста ще бъде възприето като слабост от твоя страна, а пък да продължиш е просто безсмислено. Знаеш че съм на твоя страна, но нищо не мога да направя да те подкрепя понеже съм в чужбина. Желая ти въпреки всичко успех!

Бивша учителка от тета

Анонимен каза...

Ако човек вярва в смисъла на това което прави, не бива да се отказва от правенето му. Проваля се този който се отказва.
Томи Томев.

Анонимен каза...

Чух за тази случка от моя позната, която е присъствала там. Всички били крайно впечатлени и останали с впечатление, че предстои завръщането Ви като преподавател.

Лиана Димитрова

гАд каза...

Неееее, ако го върнете какво ще четем след това ? :))
Активността в блога активно ще намалае. Всички в разните РУО-та, министерства и т.н. на които пише ще останат без работа. Ще настане едно скучаене, безделничене ..
В интерес на всички е цирка да продължава да се вихри с пълна сила :))

Анонимен каза...

Днес под сурдинка чух, че от министерството се били обадили че ще идва комисия, която била упълномощена от министъра да освободи Анастасова от поста и да сложи за временен директор някоя от заместничките и. Утре ще разберем дали това е истина.

Анонимен каза...

Аз съм бивш ученик на г-н Грънчаров. Тогава не винаги имахме време да разсъждаваме за жизненоважните теми които поставяше /затрупани със зубърски предмети/, или дори не осъзнавахме необходимостта от тях. Та и тези които с лека ръка са подминавали часа или дори не го обичат, в един момент ще изпитат силна нужда от философия и истински човек с който да разговарят!

Naiden Dimov

Анонимен каза...

Може би вече ще се включил в подкрепа на вашия преподавател в борбата му за свобода и демократизация на образованието?Аз възнамерявам, да взема участие в протеста заедно с г-н Грънчаров /вероятно до края на седмицата/. Бихме могли да се видим. Ще ми бъде приятно, да се запознаем. ПОЗДРАВИ! Успех!

Д-р Стефан Кючуков

Анонимен каза...

Според богословите "съвест" е гласът Божи в нашите души. Това означава, че за да имаш съвест трябва да не си глух за гласа Божи. Колко са тези, които не са глухи за Него?!

Radomir Parpulov