Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 29 април 2017 г.

Служенето на червото, на стомаха и пренебрегването на духа на човека е предвестник на гибелта на човека



Народът у нас най-много обича да яде. Не да чете, не да мисли, а именно да яде...

Да дъвче, да лапа, да гълта, да плюска. Всички бизнеси, свързани с яденето, с пълненето на стомаха на вечните гладници, просперират у нас. И у света, но най-вече у нас. У нас готвачите са най-авторитетни, те станаха шоу-звезди, те са нещо като водачи и кумири на народа.

Едва когато не готвачите, а... философите станат водачи на народа, едва когато народът почне да се вслушва в думите на философите, а не на готвачите, едва тогава този народ ще излезе от тресавището на материализма и бездуховността.

Кога ще стане това ли? И как ще стане ли? Ето една хубава тема за размисъл. Как едно човешко същество да бъде убедено, че не е чак толкова важно да си пълниш... червото, да, човекът не е едно черво, което трябва да бъде постоянно пълнено, ний, човеците, не сме двукраки фабрики за... екскременти (да не казвам оная известната дума, сещате се коя), да, не червото си трябва да гледаме да пълним, а душите си трябва най-после да почнем да храним.

А храната за душата - това са прекрасни мисли, идеи, истини; душата се храни с духовни неща, които у нас народът изобщо не цени. Книга ли да си купи или две кила пържоли? Разбира се, че ще предпочете пържолите масовият българин... Само идиот по нашенските масови представи може да предпочете книга пред пържоли - или кюфтета, мммм, милите, как приятно ухаят пустите му печени на скара кюфтета!

Това са мисли и думи на един човек като мен, който вече втора седмица е в... гладна стачка, гладувам в знак на протест за това, че няма свобода в българското образование, а новаторите и творчески мислещите учители са подложени на гонения, включително политически (щот ний се борим за демократизиране на българското образование, а това е политическа позиция!).

Та ако много съм ви раздразнил или обидил с тия мои толкова грозни, толкова кощунствени мисли, моля ме извинете...

Начало на дискусия:

Ata Kun каза: Къде в сегашните държави философи са водачи?

Ангел Грънчаров каза: Ata Kun, един умен, мислещ, разумен, мъдро постъпващ политик е философ, има и такива. И ний имахме такъв политик и държавник. Костов се казваше. Но аз не смятам, че политиците трябва да са истинските водачи на народа. Казах ДУХОВНИ водачи следва да са философите, народ без духовни водачи, а само с материални такива (готвачите са материални водачи!) е народ, който преживява най-страшна духовна катастрофа. Служенето на червото, на стомаха и пренебрегването на духа на човека е предвестник на гибелта на една общност.

Naiden Dimov каза: Важно е да е пълен стомаха, иначе от училище бягат:


Цецка Тодорова каза: Е, още римляните са го казали "Хляб и зрелища "! И от второто имаме достатъчно!

Марияна Маринова каза: Не само яде, но пуши и пие като за световно! Живот на скотове!!!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

8 коментара:

Анонимен каза...

Ей Ангел ти така уби цяла Северна America - САЩ и Canada, които откровено признават че храната е част от тяхната култура, аз имам поне 3 ТВ канала, които се занимават с готвене и храна, "Food Photography" е цял branch от фотографията в Северна America. Готвачите са на почит като художници дори са по популярни от художниците.

Александър Йоцов

Ангел Грънчаров каза...

Там им грешката на американците и канадците. Но там има и нещо друго: и другите сфери на живота (включително културните, духовните) са добре развити и функционират. У нас не е така. Духовността е почти замряла... а материализмът, нихилизмът и простащината триумфират...

Анонимен каза...

Хубава фотография сте избрали за поста си, но трябва да има повече зеленчуци - например броколи, или брюкселско зеле. Така, както е на снимката, човек ще получи твърде много белтъчини и твърде малко целулоза, витамини и въглехидрати. В месото няма лошо, но трябва умереност. Имайте го предвид.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров не е разбрал, че кулинарията е фундаментална и централна съставна част на съвременното потребителско общество, в България това е привнесено отвън и - за щастие - все още не достигнало размерите, обичайни за старите демокрации. А колкото до високата култура, то се учудвам на твърдението, че в България, за разлика от САЩ и Канада ??!! – такава нямало!! Точно обратното е вярно – дори най-изостаналите европейски страни в духовно отношение са на светлинни години пред Америка с нейния меркантилизъм и материализъм. Впрочем много показателен в това отношение е президентът, който Америка си избра – необразован, малокултурен простак, който обаче въпреки това или именно поради това прави много по-добра и правилна политика от „интелектуалеца” Обама.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч кагебисткий пропагандист, пак си повторихте урока, Вашата идейна и ценностна ограниченост Ви пречи да приемете всичко онова, което не се вмества в рамките на кагебисто-комунистическите догми. Западът е "консумативен", а Изток, предполагаме - е "чисто духовен", тъй ли? Путинска Русия е авангард на духовната култура на човечеството, нали тази ти е мисълта? :-) Казвай смело, нема за какво да усукваш. За теб за всички злини на света е виновен Западът, нали така? Как пък нищо ново не измислихте, как е възможно да се движите все в рамките на все същите комунисто-кагебистки догми?! Вий папагали ли сте или човеци?

Анонимен каза...

Това сигурно го казва някой,който цял ден се уригва от прияждане!На осиромашелия народ му остава само да си мечтае за нормално хранене, каму ли за четене или размисли за прочетеното.На гладен стомах,как ли се мечтае?

Dragan Atanasov · Приятел на Таню Колев

Анонимен каза...

"Ако като си малък няма кой да ти бие два шамара да учиш, то ти не го правиш. Там е ролята на държавата - трябва да има насилствено образование на тези деца", заяви още Хампарцумян. До там я докарахме - насилствено да учат! А навремето в Турско българинът е плащал на даскала да му учи детето. Продавал е нива да го изучи в университет! "Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?" - "Немили, недраги" - Иван Вазов

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Малко преди Великден, както си велосипедирах и съзрях една огромна опашка в кв. Тракия със средна възраст 74 години. Помислих си, дават пенсиите. Или Великденските добавки от по четиридесет лева и точно в тоя момент съзрях табела "агнешко 11 лв/кг". Спрях се и се вгледах. И едничка мисъл ме прониза. Гладни и бедни да тея нещастни хора в тая отдавна умряла държава, факт! Но гладни и бедни за какво? За агнешко? А бих дал живота си тая опашка да я видя пред операта или театъра!

Stan Yosifovski · Приятел на Ерол Ибрахимов