Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 27 май 2017 г.

Огромната част от човечеството ще си живее прекрасно без да е докосвала книга!



Написах във Фейсбук следната кратка и провокираща реплика:

На панаира на книгата продават книгите с отстъпка 10-20% от цената, ний пък почти ги подаряваме с отстъпка 40-50% - понеже за нас книгата не е стока, а... безценна и при това свръхмощна духовна сила.! :-)

Която предизвика незабавната реакция и впоследствие поучителна дискусия с един българин, живеещ в Канада; ето какво му казах тази сутрин в отговор на негово предположение, че книгите щели въпреки всичко да си върнат влиянието (цялата дискусия можете да прочетете на указаното място във фейсбук):

Смяташ, че човечеството един ден ще остави смартфоните и ще се върне към книгите? Интересна идея... но има недостатъка, че е нереалистична! Книгите скоро щели били да станат като... конете. :-) Много рядко в наше време има хора, обичащи конете, които си отглеждат кон - и му се радват. Така щяло било да стане съвсем скоро и с книгите. Само рядка порода духовни аристократи занапред щели да имат и да ползват книги. Останалата част от човечеството щяла прекрасно да си живее без да е докосвала книга. У нас вече ни управлява човек, който е чел само една книга.

Не знам. Звучи обаче правдоподобно. И много вероятно. България е начело на този процес: у нас книгите за огромната част от хората са абсолютно безинтересни и безполезни. Купуват си трафаретни книги, имитациии на книги, с които си украсяват холовете! :-)

Ний винаги сме в челните редици на "прогреса"...




Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров не казвам точно към печатната версия на книгите, но поне към on-line копия на реалните книги. Ние не можем да унищожим печатната версия на книгите, защото ще загубим източника на информация, затова всеки сто годе популярен политик в света или богат човек оставя на света библиотека, но човечеството не може да запази по 10 или повече печатни копия. Затова са on-line библиотеките. В нашия град градската библиотека вече е на 75% дигитализирана и достъпа е on-line. Града запази само по едно копие от всяка дигатилизирана книга. Google не е най-добрата версия за търсене на информация, особено напоследък Google се комесиализира напълно, но ако знаеш как да търсиш информация по някоя тема от преди години във библиотеките нямаш проблеми с on-line версиите на книгите. Стив Джобс остави това и следващите едно-две поколения да разчитат само на телефоните си, което беше добре за него и Ейпъл понеже донасяше неимоверни печалби, които той държеше в Дъблин. По принцип не харесвам този човек и как осакати младото поколение. Казвам че по-умните ще разберат истинското състояние на нещата и ще се върнат към книгите по-точно към on-line версията им, а не към комерсализираната информация на Google, Ейпъл и Microsoft. Връщане към paper copy надали ще стане поне в Северна America защото поради непрекъснатото местене много е трудно да пренасяш и опаковаш и разопаковеш книги. Може би само някои оригинали с красиви илюстрации.

Александър Йоцов

Ангел Грънчаров каза...

Прав си, достатъчно убедителен си, дано е така. Аз обаче мисля в друга, по-вероятна посока. Електронното устройство не е удобно за четене на книга, то е за четене на малки реплики (афоризми, есемеси и пр.). По тази причина огромната част от човечеството неизбежно ще загуби умения да чете и да вниква в смисъла на по-големи текстове (книги). И ще престане да чете такива текстове. И в хартиен, и в електронен вариант, нищо няма да чете освен "текстове-прозявки" от рода на "Ох!", "Ах!", "О`кей" и прочие. Като престанат да четат, хората ще престанат и да мислят. Затъпяването ще стане поголовно: в България този процес вече тече със страшна сила! Народът затъпява така прогресивно, че негови идоли вече са знаем кои: Слави, Азис и прочие, които не пипат книга. Една нечетяща и не мислеща общност скоро ще загуби човешкия си лик. Хората ще станат животни, подобно на говедата - но много повече небезобидни, именно страшни. Човекът без идеи, без позитивни, градивни мисли става звяр-разрушител. Безумието ражда чудовища! Ще стане страшно, непоносимо кошмарно време. Такава е моята прогноза. Дано не съм прав, най-много аз ще се радвам ако излезе, че изобщо не съм прав...

Анонимен каза...

Не сте „в челните редици на прогреса”, както субективно Ви се струва, вижте тази графика за броя на публикуваните книги на 1 милион жители, България е пред много други европейски страни, вкл. Холандия, Белгия, Финландия и др.

https://jakubmarian.com/number-of-books-published-per-year-per-capita-by-country-in-europe/

Ей, хора, проверявайте си информацията, не пишете наизуст, всичко трябва да е грижливо проучено и подплатено с аргументи, факти и цифри, но философите особено в континенталната традиция обичат да фантазират на празното пространство, за тях емпиричните данни са без значение.