Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 20 юни 2017 г.

Покана за дискусия на тема: Разбираме ли що е Бог?



Ognyan Minchev: Графит на стена в Лондон. Първи ред - "Бог е мъртъв. Ницше" Втори ред - "Ницше е мъртъв. Бог" Аз съм напълно съгласен със следното - това, което социопатът Докинс разбира под "Бог", наистина не съществува. Пълни 100%.

P.S. Кратко пояснение. Горната бележка не е израз на нетърпимост към атеизма и атеистите. Те имат пълното и легитимно право да не вярват в съществуването на Бог. Бележката е израз на нетърпимост към опростачване на понятия и ценности, които не се поддават на примитивни методи на изследване - както в случая квантификацията "почти 100%..."

Цитат, подбран от Асен Кънев: “You could never convince a monkey to give you a banana by promising him limitless bananas after death in monkey heaven.”

Yuval Noah Harari, Sapiens: A Brief History of Humankind

Кратък мой коментар: Всъщност "умникът" Доукинс опровергава своята собствена потресаващо бедна и тотално непълноценна "научна" представа за Бог. Ако това неговото е "наука", то подобна "наука" е нещо така глупаво, че е значително по-немислещо от най-скудоумното и тъпо, убийствено невежо, лишено от елементарна човечност суеверие. Такива безскрупулни "търговци на знания" (думата "знания" в случая пак трябва да е в отделни кавички!) като Доукинс са позор за науката, която си заслужава името.

За да ме разберете ще използвам следния пример: Доукинс спрямо науката е нещо като... Слави Трифонов, отнесен към изкуството на истинското пеене или дори на самата музика като вид изкуство! Той е нещо като бай ви Вучков, отнесен към сериозния политологичен анализ. Той е нещо като Божо Димитров, отнесен към истинската историческа наука. Сега разбрахте ли какво всъщност и по-точно е "световноизвестният великан" на убийствено тъпото "научно" празнословие Доукинс?


Щом като един учен не е разбрал нещо, което и децата разбират, а именно, че "предметът" Бог просто не може да е предмет на научно изследване (Бог е духовна реалност, с която науката просто няма как да има контакт или допир!), то той не е никакъв учен. Невежеството не е аргумент, особено в такава пошла антирелигиозна пропаганда, претендираща, че е наука. Доукинс хал-хабер си няма за това, което Кант така убедително доказа: че науката трябва да си знае възможностите и да не си навира носа в области, които са извън нейния обхват, които тя просто няма сили, няма потенциала и ресурса да проумее!

Феноменът на вярата е извън сферата на компетентността на науката. Доукинс е един "учен" шарлатанин или спекулант на дребно, от който могат да се възхитят само хора, чиито умствено ниво по начало е съвсем незавидно. Онова, което мога да призная на Доукинс е само следното: че успя да натрупа слава и най-вече пари, продавайки на скудоумниците (които си купуват книгите му) точно от тази стока, която те единствено могат да проумеят, а именно огромни, потресаващо грамадни количества... скудоумие!

Той просто сложи на поразителното си скудоумие (и произтичащото от него празнословие!) етикет "наука" и скудоумниците се юрнаха да си дават парите за да си купуват от тъй понятната им стока. Доукинс е по-зле по скудоумие дори и от пропагандистите на войнстващия комунистически атеизъм, а това наистина е голямо постижение, за което му свалям шапка!

Феноменът Доукинс само показва колко поразително прости (а това значи немислещи, неразбиращи, нямащи душа, оскотяли от невежество и от бездуховност!) хора има по света в днешно време.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

гАд каза...

Празни приказки на един религиозен фанатик. :)
Прекрасен пример за войнстващите релиогизни маниаци. ;)
Доукинс е абсолютно прав - религията е вредна, и коментара на наш Грънчаров го доказва това. Всеки който мисли различни от религиозният фанатик ще бъде оплют и разпнат. :))

Ангел Грънчаров каза...

Горният коментар показва по красноречив начин, че всеки, който не мисли като фанатичните атеистични скудоумници (аз ги наричам атеистични талибани) ще бъде заклеймен и разпънат както именно той го е и сторил! :-)

гАд каза...

Хехехехехе, приемам забележката, до някъде. Когато някой се държи като фанатик, то напълно естествено е да бъде наречен така.
Но да се върнем стъпка назад, и да забележим кой първи заклеймява и оплюва, само защото някой не е съгласен с личните му вярвания. ;)