Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 10 юни 2017 г.

Покана за дискусия: Може ли да е християнин онзи, който ненавижда свободата?


"Един призрак броди из Европа, дами и господа, призракът на либерализма. Тази уж безобидна, хуманистично дегизирана идеология бързо се преврърна в новата тоталитарна утопия на 21 век. Либерастията е чумата на новото столетие. Вирусът на двуличието и екзистенциалното всеядство, който пълзи из идеологически и ценностно объркания западен свят. Тази опасна зараза иска да заличи традициите ни, да деформира ценностите ни, да изопачи историята ни, да цензурира културата ни, да премахне държавите ни, да ни накара да забравим за народите ни и за заветите на дедите ни, за да се превърнем в една безлична и аморфна глобалистична човешка маса. И посмейте да не сте съгласни - тежко ви!" Димитър Божанов (1983 - 2017)

Припомних тези думи на Д. Божинов след поредния атентат в Европа за да покажа, че няма нито разбиране, нито желание, нито дори опит за решаването на проблема. Либерализмът и толерантността са толкова пропити в ценностната система на западния човек, че той отговаря на поредното потресаващо насилие с концерт в памет на жертвите, Бог да ги прости!

Наистина грандиозен концерт. Концерт, който може би се очаква да трогне всеки атентатор... (Martin Ralchevski)

Въпроси от моя страна към г-н Martin Ralchevski, зададох му ги на неговата страница във Фейсбук, задавам ги и към вас:

Г-н Martin Ralchevski, Вие християнин ли сте? Щом свободолюбието за Вас е "либерастия", как тогава се отнасяте към Христос, който е създал едно толкова свободолюбиво и човеколюбиво учение, че християнството неслучайно се определя като "религия на свободата"? "Либераст" (по Вашата терминология) ли е самият Христос? Може ли да бъде християнин оня, който ненавижда свободата?

Възможно ли е човек да обича свободата и в същото време да мрази ония, които се самосъзнават като "либерално настроени", като почитатели на философията на свободата? Консервативно настроените хора ("антилибералите") нима на това основание ще мразят и свободата? Бихте ли се опитал да определите своето отношение към свободата на фона на своята нескривана ненавист към "либерастите"?

(Моля, недейте да си мислите, че, задавайки Ви тия въпроси, аз де факто защищавам либерализма - или че съм пристрастен към него; аз обаче съм силно пристрастен към свободата и към човечността - и към християнството на тази основа! - и по тази причина ме вълнува Вие как мислите по тия въпроси.)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

26 коментара:

Анонимен каза...

Отговорът е да.

Анонимен каза...

Здравейте. Да, смятам се за християнин. Само да уточним, че думата ''либерастия'' не е моя в поста, а е на покойния Д. Божанов, Бог да го прости. Разликата, според мен, е лесна. Христос ни дава свобода разбира се, но тя не е пълна! Той не отменя Старозаветните заповеди, а ги допълва. Заповедите: Не убивай, не прелюбодействай, не кради и т.н. не са отменени от Него! В този контекст християните са против абортите, евтаназията, блудството, хомосексуализма и др. Ето един пример. В "Левит" се казва, че мъжеложците били убивани. Пак Вехтият завет свидетелства за развратните жители на древните градове Содом и Гомор, които Господ заличил с небесен огън от лицето на земята. Въпреки свободните нрави в Рим, древноримското законодателство забранявало хомосексуализма и т.н. А именно либерализма днес поощрява всичките тези грехове. И то законодателно. Да, против него съм. Против съм двама мъже да сключват брак и да осиновяват и възпитават деца. Против абортите съм. Против евтаназията съм. И против всички други ненужни свободи, защото това са грехове пред Бога. Бъдете сигурен, че Христос не дойде в плът на земята, за да ни даде такива свободи. Християните трябва да са много внимателни с течението на този век. ''Всичко ми е позволено, но не всичко е полезно'', казва Св. ап. Павел.

Martin Ralchevski

Анонимен каза...

Благодаря ви!

Marinova-Dancheva Vasilena

Анонимен каза...

Господи, прости ни слабата вяра!!!

Пух Мечо

Ангел Грънчаров каза...

Martin Ralchevski И аз благодаря за отговора! Това ме интересуваше...

Простете, да попитам още нещо: а има ли право общността да се меси и да принуждава съгрешилите (примерно хомосексуални) да се отказват от порока и от греха си под техния натиск? Съгрешилият от нас ли може да бъде съден, или има Кой него да го съди? Ние, другите грешни, имаме ли правото да се месим в работите на другите грешни като нас и да ги принуждаваме насила да стават по-добри, да се превъзпитават и пр.?

Ангел Грънчаров каза...

Дали съгрешилият трябва да отговаря пред нас, също грешни като него, или той ще отговаря само пред Бог и ние не бива да се месим в живота му?

Анонимен каза...

Зависи за какво става дума. Ако е нарушил закона, естествено, че трябва да отговаря пред "нас", тоест пред съда. И съдът има пълно морално право да го съди.

Анонимен каза...

Martin Ralchevski Хептен ме разочарова Чадо Господно!Писател?!Че ти си забравен...още преди да се пръкнеш с тези "идеи"! Не чакам!Нещо повече не ти и искам отговора...И да, искрено съжалявам...Та значи не си харесвал и не си одобрявал семейството на музиканта...Ти се майтапиш...По нищо не се отличаваш с религиозната си тъпа, ретроградна и малоумна назадничавост от тези клети младежи-саможертвеници, обезумели и надъхани с малоумната си, ретроградна, безкрайно тъпа религиозна идеология да убиват в името на Бога, освен, по степента и по силата на тъпоумието и неразумността си!И смятам, че твойтичките са в повече!Никак не се майтапя!Защото си бил с висшо теологично образование, и на това отгоре се считаш, че си бил и писател... Слагам за втори път тези си горчиви изречения тук, защото: 1) Подозирам, че приемникът им, отначало уж ги харесал, пък после изтрил ...:-) 2) Защото нещата първом се случват и витаят в ума на хората, преди те да почнат своите действия...:-) 3) И, защото, колкото и да се мъча, да си обяснявам грешките в правописа на думичката "разочарова"... някой рускоговорещ маг ли бе влязъл в ума ми, или нещо по Фройд...Засега не мога :-)

Владимир Петков

Анонимен каза...

Другарю Владимир Петковйский, пийте си, моля, хапчетата. По-добре ще е както за вас, така и за обществото.

Анонимен каза...

Така е, Ангеле.

Само пред Бога ще отговаря всеки. Затова и не е наша работа да съдим човека. Но ние сме длъжни да осъдим постъпката ако тя е Богопротивна. В конкретния случай за педерастията е редно да реагираме така:

Това е грях и всеки, който го върши се опълчва на Бога. Затова е редно да престане и да се разкае. Бог обича всеки човек и ще прости на всеки, стига виновния да го осъзнае и да поиска прошка!

Martin Ralchevski

Анонимен каза...

Ама Мартинчо, ти изобщо ли не вярваш на съвременната наука, която е установила, че около десетина процента от всяка популация СЕ РАЖДАТ генно модифицирани хомоморфни екземпляри! Е, то бива простотия от един съвременен човек с претенции за култура... но, чак толкоз не бива! Значи човекът се ражда такъв, значи от Бога пръкнат и създаден такъв!, а вие религиозните безпросветници ли... как по-меко и не обидно да ви нарека, но и аз лично ужасявайки се от сексуалния допир на такъв гей до мен, а, дори, само от мисълта за такова задоволяване на половите ни потребности... следва да ги клеймим, като развратници, прелюбодейци и престъпници... Ти чуваш ли се как звучиш?! На мен наистина, като средновековна безпросветна религиозна вещица! Като ку-клукс-клан, като Хитлер и, като Сталин, като лицемерът Путин сега... И, разбира се, като ислямистите екстремисти!

Владимир Петков

Анонимен каза...

Владимир Петков, простете!Можете ли да си спомните откога вярата в Бога, в България е изместена от човешкия рационализъм и поради това, официално забранена? Разбирам мисълта Ви, но се чудя,ако Вашето дете е на неукрепнала въраст и поради факта, че въпросните явления официално се одобряват се увлече и реши да си сменя пола, как ще се чувствате?

Ivanka Chobanova

Ангел Грънчаров каза...

Martin Ralchevski Да, аз също смятам така. Всеки човек си отговаря за своето поведение в пълния обем, никой друг няма право да му се меси. В този смисъл всеки отделно взет човек си има "свое сметки за уреждане" с Бог, в които не бива отстрана да се месим. Тия, дето толкова много се вълнуват за чуждите грехове, не е зле да се замислят за собствените грехове. Да съдиш другия едва ли имаш право след като сам си имаш свои грехове; няма нито един изцяло праведен, напълно безгрешен на тази земя. По тази логика прекалена загриженост за чуждите грехове не е оправдана. А относно хомосексуалността тя не е нещо, за което можем да виним тия хора, понеже сексуалността им не е резултат на свободен избор, та нали е глупаво да виним високите хора че са високи, синеоките - че са синеоки, чернокосите - че са чернокоси...

Анонимен каза...

Другарю Владамир Иличь Петковский, толкоз ли свърши диазепамът по аптеките, че отново пощурявате по този зрелищен начин?

Анонимен каза...

Ivanka Chobanova Вероятно зле! Но доколкото се познавам е почти сигурно, че ще го разбера, означаващо и, че ще запазя бащинското си отношение към него! Но с въпроса си Вие издавате, или нежеланието и невъзможността си да вярвате в достиженията на науката!О, не и в ползването им предполагам! :-) Или незнанието си, че хомосексуалността не е "концерт по желание", нито е болест, още по-малко грях, а е вродена, т.е. божествено предопределена генна мутация! Имаща същото право на съществуване и на уважение, като всички останали! От която аз лично в живота си не съм имал увреждане! Любопитно е да узная Вашето, което би обяснило и в някаква минимална степен би могло да оправдае лошото Ви отношение към хомосексуалните индивиди!

Владимир Петков

Анонимен каза...

Tova beshe moia ideia, no az ia pisheh na Ahgliiski, kato perefrazirane na Marks i go perafrazirah taka "The Manifesto of the Communist Party begins: "A spectre is Haunting Europe – the spectre of Communism." It is from the times Karl Marks. Today I can change this to "A spectre (ghost) is Hauting Europe - the spectre of Liberalism" Mejdu drugoto ima izdadena kniga v prevod "Liberalen Fashizm". Ne e losho da ia pro4etesh "Liberal Fascism" by Jonah Goldberg eto i pove4e podrobnosti ot Amazon.com - Liberal Fascism: The Secret History of the American Left, From Mussolini to the Politics of Change https://www.amazon.com/Liberal-Fascism…/dp/0767917189

Ta frazata e moia i sedia zad neia ima samo edna greshka "A spectre (ghost) is Hauting the World - the spectre of Liberalism" Prosto kato na4alo povtorih Europe no posle se zamislih samo Evropa li hauting Lberalizma, i si otgovorih ne Liberalizma zaplashva celia sviat. Liberalizma i Isliamizma stoiat raka za raka. Sajaliav 4e si philoshof predstavitel na Liberalizma. Tova edinomishlie ne e doneslo nisto dobro na sveta prez poslednite 8/10 godini (Obama beshe iarak predstavitel na Liberalizma i razrushi polovinata sviat na4elo s USA)

Alexandar Iotzov

Анонимен каза...

Руско-путински имперско-православни брътвежи и глупотевини! Част и раздел от хибридната им войничка срещу Свободния свят! Само гдето кой знай защо силно напомняща представата : - На гол тумбак пищоф!А голият тумбак г-н Александър Йоцов, или който и да си, и както и евентуално другояче да се наричаш! Знайш ли на що се дължи в сегашната пропутинска русия - дължи се на не свободата!

Владимир Петков

Ангел Грънчаров каза...

Аз също смятам, че фашизмът (както и комунизма) се дължат на несвободата, а не на свободата. Лъжлива е теорията, която проповядва, че свободата била раждала... фашизъм (или комунизъм). Обичащият истински свободата никога няма да злоупотреби с нея и да почне да притеснява тия, които не мислят като него. Свободата може да доведе до "всичкопозволеност" ("вседозволеност" според Достоевски), но не до фашизъм или до комунизъм. Западните общества обаче освен на свободата се основават и на законността. Който почне да тъпче свободи на други хора, ще му се наложи да отговаря. Такива неща обаче няма у нас: примерът с директорката на ПГЕЕ, която си позволява да тиранизира моя милост, е изключително крещящ в тази посока!

Анонимен каза...

Въпросите сa много лесни. Интересно кaкво ще кaжaт компетентните. Съмнявaм се обaче дaли ще усетят и рaзберaт зa подмянaтa. Когaто се подменя съдържaнието нa понятиятa стaвa объркaно и подличко...

Тaкъв ни целият обществен климaт и устройство.

Противоречиятa между консервстизмa(в Бългaрия нямa тaковa нещо нa теренa) и либерaлизмa сa естествени. Но сегa имaме неестествени
либерaлни желaния и подмянa нa понятиятa.

Никой никогa не е зaдължил християнството чрез човеколюбието си дa се сaмоубивa. Точно обрaтното, сaмоубийството е непростим грях. Непротивенето нa злото също!

Врaгът си е врaг и дa го мрaзиш и дa го обичaш той си е врaг.

Свободaтa не е aнaрхия и безотговорност, или възможнпст дa се експериментирa с хорaтa. Консервaторите се противопостaвят нa обезличaвaнето, рaзпaдa и гниенето, което се получaвa в резултaт нa либерaлните противоестествени нaклонности.

В Бългaрия зa съжaление никой нa нищо не се съпротивлявa. Явно монополa е достигнaл до всичко.

После човекa е склонен дa злоупотребявa и мрaзи, дa. Товa се случвa и без идеология и политикa.

Думaтa ми е че имa подмянa и нерaзбирaне в нaше време.

Валентин Иванов

Анонимен каза...

Vladimir Petkov izvini me no nisto ne si razbral, az govoria za sveta ti govorish za Putinska Rusia, koiato ne e osnovna to4ka moeto vnimanie> Za razlika ot pove4eto bulgari az imam horizont na razbiraniata i vijdaniata. Za sajalenie pove4eto Bulgari poradi usloviata v kito jiveiiat imat gledna to4ka a ne horizont. Vsi4ko se e stesnilo do Russia i Putin ikakto go otri4at 4rez otricanieto go provaznasiat za King na sveta. Sigorno @Vadimir Petkov si 4uval za zakona "Otricanie na otricanieto". Ako ne si potarsi v Googal mojesh i da go namerish, ako ne drugia na koito glednia horizont se e svil do directorkata na PGEE @Angel Gran4arov, jonglira sa poniatia varti su4e za da stigne do to4kata direktorkata na PGEE. Otvori si o4ite i mozaka be @Gran4arov. Otkade izkara tova poniatie "ne svoboda". Takova nesto niama. Ima Demokracia, koiato e obosnovana na zakona. Opitvash se G-n Gran4arov da perefrazirash Winston Churchill, koito e dal nai-dobroto opredelenie za Demokracia. "Demokraciata e edno trudno i neudobno nesto, zastoto vseki triabva da se samoograni4ava da ne navrejda i tormozi okolnite, no za sajalenie 4ove4estvoto ne e izmislilo nisto po dobro dosega" (prevejdam po pamet ot Angliiski) Po tozi na4in Demokraciata se iaviava varhovenstvo na zakona. Za parvi pat 4uh ot teb G-n @Gran4arov 4e svobodata rajda Fashizm ili Komunizm. Iavno ponioatieto svoboda ne ti e iasno. Razbiram po Russizmite koito polzvash. Ima samo dve poniatia (dve sistemi) Demokracia i Dictatura. Socializm i Komunizm sa politi4eski systemi (mislia 4e v Bulgaria dumata sistema e zamenena s poli4eski stroi). Te imat mnogo pod elementi, koito gi harakterizirat. Ikonomika, Bankova Sistema, Finansova sistem, pazar na truda i mnogo drugi. Tri sa elemntite koito harakterizirat pazarnita ikonomika "Pazar na stokite i uslugite", "Pazar na Finansiite", "Pazar na Truda", ako edin ot tezi vidove pazar ne sastestvuva, niama pazarna ikonomika, a niakakvo izrod4e na pazarnata ikonomika. Triabva li pazarnata Ikonomika da bade regulirana? Tuk mneniata sa mnogo i razli4ni. Zapadnite Ikonomisti ne mogat da nameriat iasna concepcia za nivoto na regulirane na pazarite. Liberalizma se harakterizira s tova 4e iska da ima strogo i dalboko regulirani pazari.

Alexandar Iotzov

Ангел Грънчаров каза...

Драги ми г-н Йоцов, благодаря за разясненията, само дето не разбрах това, което подхвърляте за "директорката на ПГЕЕ", изглежда за нещо съм Ви уязвил, та се мъчите да ме подигравате и да ми отмъщавате за нещо. Проблемът си е Ваш. Темата на разговоря е друга. Обаче Ви се губи смисъла на това, за което говорим. така става когато дадена категория хора се чувстват "специалисти по всичко" и се изказват особено "компетентно" по въпроси, от които изобщо не разбират. Забелязал съм, че тази категория от хора особено си падат по въпроси от областта на... философията, също така от областта на политиката, а също така и от областта на образованието, това са три сфери, от които комай всички си мислят, че "много разбират", истината е, че огромното мнозинство от хората точно от тези сфери изобщо не разбират, което обаче не им пречи да имат "мнения"; Вие сте от тази категория. И обичате да изнасяте лекции на хора като мен, които цял живот са изследвали тия сфери и са така напреднали, че от тяхната позиция Вашите "предписания", простете, звучат изцяло дилетантски. При това коментирате мои изказвания, в които изобщо не сте вникнал. Примерно това, че свободата била "раждала фашизъм и комунизъм", истината е, че твърдя точно обратното, но Вие даже не сте се затруднил за вникнете. За да разберете моята философия на свободата не е зле да прочетете първо моите книги (това е една от основните теми на моята философия), пък тогава се изказвайте, щото смешни твърдения от рода на"... Iavno ponioatieto svoboda ne ti e iasno. Razbiram po Russizmite koito polzvash..." изобщо не могат да Ви помогнат, само дето се излагате.Те звучат изцяло несериозно. Който иска да участва в сериозен дебат първом следва да вникне в същината на проблема, което на Вас не Ви се удава.

Анонимен каза...

Има съществена разлика между десен и ляв либерализъм.

Юрий Александров

Анонимен каза...

АIG, егати и глупаците има тука, но това е нивото в BG... Поне изслушайте професионална проповед от BG-свещеник, шматките които живеят в BG не знаят кво е проповед и как се прави... А ония уроди, с които Карбо е нацвъкал филма си, просто прескочете... Някои от тях се изявяват и тука с писане, ей ама наистина ви е ниско нивото, ама не се усещате и за две стинки... >>> (1): http://www.btv.bg/video/shows/karbovski-vtori-plan/video/proekt-grehove-vojnite-na-otec-evgenij-1-chast.html (2): http://www.btv.bg/video/shows/karbovski-vtori-plan/video/proekt-grehove-vojnite-na-otec-evgenij-2-chast.html Ама поне сте пичове (турска дума, не е никак комплимент на турски)...

Анонимен каза...

G-n Gran4arov priemam gornoto vi pisanie (stoto ne e kato serioznite vi publikacii) kato potvarjedenie na tova koeto biah napisal. Prosto kazvah 4e 4ovek triabva da ima horizont a ne to4ka pa bila tia gledna!!! Ta primera s direktorkata beshe samo da pokaja 4e nestata s Vas se svejdat do direktorkata, bez da vijdate bigger picture. No kakto i da e. Ne viarvam da imate pravilno shvastane kakvo e svoboda. Zastoto Svoboda i disciplina varviat raka za raka!!! No kakto i da e ostaviam Vi da se smiatate nai-svedustia po vaprosite koito izbroiavate i sda spite spokoino.

Alexandar Iotzov

Ангел Грънчаров каза...

Alexandar Iotzov Как така "не вярвате" колко струват или не струват идеите ми за свободата като не сте чел книгите ми?! :-) навремето проповедниците на комунизма бичуваха критиците на комунизма без да са чели книгите им, Вашето поведение повтаря тази същата комунистическа надменност. Както и да е, нека Вие да разбирате всичко, пък за мен продължавайте да си вярвате, че не разбирам нищо; щом това е толкова нужно за Вашия здрав сън, нека да е така, не възразявам! :-)

Анонимен каза...

Da prav ste G-n Gran4arov. Tazi sutrin preglejdah zapiskite si po vremeto kogato izu4avah Philosofskata kategoria "Svoboda" Liberty. Pri4inata beshe da polu4a po palna predstava za "Sistemite za Avtomati4no Upravlenie". Knigata koiato vi citirah i haresvam za sajalenie e ot avtor ne mnogo obi4an vav zapadnite sredi. No kakto i dae s goliamo udovolstvie ste pro4eta knigite vi predlagasti analizi na Svobod. Kakvo Vie razbirate pod Svoboda i kak obiasniavate sabitiata v obstestvoto i nai-ve4e v savremennoto Bulgarsko obstestvo ot gledna to4ka na Svobodata. Molia postvaiter niako links do Amazon, kadeto predpolagam se prodavat vashite knigi. Ste bade udovolstvie za men da pro4eta edin tolkova dobre samoiztakvast se Bulgarski Filosof. Predpolagam 4e kritikuvate Marks koito v traktovkata si za svoboda kazva "Svoboden e samo 4ovek koito pritejava sredstva. Koito triabva da prodava truda si, ne e svoboden" Mislite li G-n Gran4arov 4e Marks e prav, pone kakvo ste razvili vava vashite knigi, ili kniga. I koia duma spored vas e pravilna Freedom, ili Liberty?

Mislia G-n Gran4arov 4e ste se saglasite s men 4e kategoriata Liberty nai-dobre e formulirana v DECLARATION OF INDEPENDENCE. Sigurno sasto se saglasite 4e vav Systemite za Avtomati4no upravlenie kakto i v obstestvoto ierarhi4noto pod4inenie ograni4ava svobodata na podsistemite (4lenovete na obstestvoto).

Alexandar Iotzov