Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 11 юли 2017 г.

Моето представяне в Класацията НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО 2017




В Класацията НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО 2017 вече се появи моята номинация: Ангел Грънчаров, ПГЕЕ – гр.Пловдив >>. Ето началото на текста, с който съм представен там:

Ангел Грънчаров е учител по философия и гражданско образование в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив от 17 години. Работил е също така и като асистент по философия в ПУ „Паисий Хилендарски“ (1985-1992 г.) От 10 години е много активен блогър, който поддържа блогове предимно с образователна тематика. Горещ привърженик е на образователната парадигма на т.н. демократично училище, основано на свободолюбието, на зачитането на суверенните човешки права на младите хора. Издава две списания, в онлайн издание и също в хартиено издание с цел подпомагане на духовното и личностното израстване на младите хора. Автор е на много книги, в последните години пише предимно книги, в които развива своите възгледи за новия, съвременен подход в отношението към учениците, за нова организация на обучението, основана на свободата, на зачитането на личността, на нейната отговорност и достойнството, на човечността. От 4 години е и водещ на свое авторско предаване по Пловдивската обществена телевизия, което се нарича „На Агората с философа Ангел Грънчаров”.
В поредица от есеистично-документални книги (публикувани непосредствено в блога му, в пряк всекидневен контакт и непрекъснати дискусии с читателите и с опонентите си) той увлекателно разказва за крайно тежките борби за непосредствено и практическо реално демократизиране на отношенията в конкретната училищна общност, в която работи вече толкова години. И от която самозабравили се образователни бюрократи, надарени с власт, го пъдят, гонят, уволняват вече няколко пъти – понеже застрашава презрения комфорт на печалното статукво. От 1994 г. Ангел Грънчаров ръководи създадения от него Център за развитие на личността HUMANUS, който осъществи за годините цяла поредица от изследвания и инициативи, насочени пак в същата посока, именно към подпомагане на духовното и личностното израстване и обогатяване предимно на младите хора. (Прочети ЦЯЛОТО ПРЕДСТАВЯНЕ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

4 коментара:

Анонимен каза...

Тщеславието и нарцисизмът ви още нямат ясно определени граници...

Ангел Грънчаров каза...

Спасиба, таваришч анонимная другарко! :-) А Вашата злоба и Вашата завист имат ли все пак някакви граници - ако ми позволите да Ви запитам поне това? :-)

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, другарко, да Ви запитам още нещо: а в чия компетентност е определянето на точните граници на моето "тщеславие", от една страна, и също така на моя "нарцисизъм"? :-) Вие самата ли се произвеждате за Върховна съдница по тази част? :-)

Анонимен каза...

Гранчаров ти нямаш вече нищо общо с ПГЕЕ как може да злоупотребяваш с името на нашето училище?!?!?!? Пиши там че си от своето "улично училище", нямаш право да скверниш името на ПГЕЕ!!!!!!!!!!! Обиждаш нашия сплотен колектив, мерзавецо!!!!!!!!!!! Не може най-некадърният сред нас да се представя за някакъв "новатор" и то от името на училището ни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!