Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 26 юли 2017 г.

Ефектът на Дънинг-Крюгер или как глупавите са твърде глупави за да разберат, че са глупави




Хора, природно лишени от чувство за хумор, обожават да разказват анекдоти. Шофьори, които едва успяват да държат автомобила в своята половина от пътя, умират да поучават другите как да карат. Шефове, които няма елементарна, базова представа за сферата, в която работят, най обичат да извикат някой специалист на килимчето и да го нахокат за нещо, което изобщо не разбират. Но, защо, защо всички тези хора са потресаващо некомпетентни и не го забелязват?

Всичко това се случва по силата на т.нар. ефект на Дънинг-Крюгер – двама психолози от Университета в Корнел, които посвещават специално проучване на този феномен. С две думи, хората, "поразени" от ефекта на Дънинг – Крюгер по правило имат нисък интелект, скромно ниво на квалификация и тесен кръгозор. Белязани от тази комбинация, те просто не могат да проумеят, че решенията, които вземат са грешни, а талантите, които си въобразяват че притежават, са неправдоподобни. Ето защо убедено вярват в правотата на всички свои действия и говорят от позицията на висша инстанция. С времето това светоусещане придобива характер на психологическа защита: ограниченият човек започва да брани със зъби и нокти своето виждане за ситуацията, защото само ако допусне мисълта, че може и да не е прав, започва да се чувства застрашен от по-талантливите хора.

В същото време, при талантливите се наблюдава точно обратният случай: те много добре разбират колко са сложни законите на реалността, колко огромно е полето на знания, които в перспектива подлежат на овладяване – тази мъдра толерантност в крайна сметка обаче води до занижаване на самооценката за собствените им способности и подценяване на мястото, което заслужават в обществото. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

23 коментара:

Анонимен каза...

Защо не го наречеш този ефект "Ефектът Анастасосова" - и тогава всички ще разберат за какво по-точно става дума??? :)))))

Ursus Major каза...

А, Грънчаров, баш, бащ!
А аз се чудя защо не разумяваш, че си тъпунгер!

Анонимен каза...

Ангеле тази Анастасосова много те мрази бе!!! И маскирана като "Рамон Меркандер" постоянно те нарича "тъпунгер" - за да си избива комплексите че е толкова проста!!!!!!!

Ursus Major каза...

Ангеле, колко тъп тъпунгер трябва да си, за да си пишеш сам анонимните коментари и да си мислиш, че не се знае?

Анонимен каза...

"С две думи, хората, "поразени" от ефекта на Дънинг – Крюгер по правило имат нисък интелект, скромно ниво на квалификация и тесен кръгозор. Белязани от тази комбинация, те просто не могат да проумеят, че решенията, които вземат са грешни, а талантите, които си въобразяват че притежават, са неправдоподобни. Ето защо убедено вярват в правотата на всички свои действия и говорят от позицията на висша инстанция. " Тези 240 души се събират в една стара сграда точно срещу "Коня" в центъра на София. И не Картаген, а това сборище трябва да бъде съборено и там само да се танцува, уважаеми Грънчаров.😀

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Много отворена тая Анастасосова бе, лелелеее колко акъл има: маскирала се е като "Рамон Едикой си" и си мисли, че никой няма да може достатъчно силно да се възхити на интелегентността и!!!!!!!!!! :-)

Анонимен каза...

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/20293088_10213817208567387_4556175697074038266_n.jpg?oh=2b37a9ff9d9a284e15616b4dd18e73aa&oe=5A052D50

Анонимен каза...

По принцип никъде не се разпространява подобна информация. И в частните фирми е така.

Stoytcho Dimitrov

Ангел Грънчаров каза...

Сигурен ли си, че "по принцип" и "винаги" се държи в тайна от самите участници в конкурсите кой е победителят в съответния конкурс? :-)

Ангел Грънчаров каза...

Даже и частните фирми, ако държат на някакви ценности и принципи (от морално естество най-вече) няма да си позволят такова пренебрежение към кандидати за работя в тях - защото по този начин опетняват имиджа си... А пък в държавните учреждения като училища и пр. ръководители им са длъжни да дават пълна гласност за всяко свое решение пред гражданите, т.е. пред данъкоплатците - щото ний, данъкоплатците, със своите пари им плащаме заплатите!

Анонимен каза...

Специфичната дума "разумяваш", употребена по-горе от "Рамон Меркадзер", е любима дума на директорката на тета, всички учители и нейни ученици знаят това...... издава се твърде баламски....

Анонимен каза...

Според мен за тебе има антиходатайство от няколко места - и отгоре , и отстрани. Ако ще кандидатстваш на други свободни места в Пловдив, по-добре е само да поискаш официално името на назначения. Ако няма да кандидатстваш в Пловдив, добре е да научиш кой "отгоре" и "отстрани" е антиходатайствал за тебе. Ние сме убедени, че ти си бил по-подходящ като учител, и по-неподходящ като ръководен от некомпетентни висшестоящи директори или "специалисти".

Иванка Топалова

Ангел Грънчаров каза...

До мен вече достигна информация от сигурен източник, че инспекторката по философия Антоанета Кръстанова е субектът на въпросното "антиходатайство". Преди две години един от шестимата (!!!) директори на училища, в които аз тогава кандидатствах за учител по философия, ми призна, че му е наредено от инспекторката да назначи "който и да е друг кандидат, но само не Грънчаров". Директорката на НТГ действа под контрола и по инструкциите на самозабравилата се инспекторка. Проблемът вече е поставен пред Комисията по дискриминация, там скоро ще се изправи и въпросната особа...

Анонимен каза...

Да, досега не съм чувал да са казвали на някого кого са предпочели пред него и защо. Има там един стандартен отговор (бла-бла имаше кандидат, който по-близо отговаряше на критериите), но нищо конкретно не се казва.

Stoytcho Dimitrov

Ангел Грънчаров каза...

Разбира се, че ще е така след като типичният нашенски кандидат е типичен мухльо или типична мижитурка, която не смее да запита нищичко за това на какво основание един кандидат е предпочетен пред друг. А да се пита за това имаме пълно право на ето какво основание: нито една личност не бива да изпитва притеснения за реалните си качества, достойният човек си знае качествата и държи да не бъде подценяван по каприза на разни глупаци, за които същината на работата (или просперитета на фирмата) изобщо не ги вълнува. За държавните учреждения вече обясних защо трябва да има пълна прозрачност. (Знаем, че системата у нас е така корумпирана, че у нас вече даже и за учител назначават само чрез подкуп, с връзки, ходатайства, а най-често - по политически и партийни протекции.)

Анонимен каза...

За всеки конкурс Трябва да има прозрачност. Всяка от страните има право на достъп и преглед на документите в 7 дневен срок или друг, който е изрично опоменат. Всеки избор може да се възрази чрез писмено искане с входящ номер. Прочетете закона! Искам изрично да подчертая, че казаното единствено и само посочва какви са законово ооснованите действия на всяка страна по въпрос свързан с избор! Всеки има правото и да не се възползва или да се опре на правото си за възражение. С това се съгласява (прилага правото си да се или да не се съгласи) или не на направения избор. Следва свикване на комисия и одит на направения избор. Юрист може да даде повече инфо по казуса - тежестта на представеното е по-голяма! или Се обърнете към закона и го прочетете внимателно! Ще Ви отнеме повече време, но също е вариант. Всяко останало действие няма добра почва. Всичко хубаво на всяка от страните по този казус.

Spring Winter

Анонимен каза...

Това много отдавна не се спазва!Оправданието е- вътрешен правилник!

Това е очаквано!,Ана Заркова вече публикува нарочни бележки от ГЕРБ давани за тези назначения!

Рени Григорова

Анонимен каза...

Вътрешните правилници задължително трябва да са съгласувани със законите. По същия начин вътрешните бълг. правилници трябва да са съгласувани с европейските. А едва ли според европейските, а следователно и според българските правилници трябва да липсва прозрачност при назначаването. Макар че се натъкваме непрекъснато на нарушения от обществените поръчки. Трябва ли да се прави аналогия?

Такава една аналогия едва ли ще е от полза на официалната теза за повишаване на образователното ниво в България.

Иванка Топалова

Анонимен каза...

Eeeeх Мимансе....Не ти...увира лесно главата...:-)

2017.07.27г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Просто се счита за част от личната информация.

Stoytcho Dimitrov

Ангел Грънчаров каза...

Stoytcho Dimitrov Нищо лично няма в тия неща, свързани с конкурсите за работа. Ето че съвсем не се разбира що е лично. Личното не е нещо, от което трябва да се срамуваме. Само гузният и само некадърникът смята, че личността му трябвало да бъде държана в тайна. Разбира се, че един некадърник няма да се съгласи да се разпространява "лична информация" за него, щото го е страх да не лъсне некадърността му. Разбира се, че като е назначен някой на държавната ясла не заради качествата си, а защото има връзки в управляващата партия, той ще пази като зеницата на окото си "неприкосновеността" на личната му информация. Директорът на Математическа гимназия по тази начин преди две години назначи за учител по философия активист на АТАКА, на братската на неговата собствена партия, неговата партия, разбира се, е БСП...

гАд каза...

Да не забравяме, че има Закон за защита на личните данни.
А и в случая единствено разбрахме, че някаква си секретарка не знае и на база това се разви цялата тема.

Ангел Грънчаров каза...

Какви "лични данни" имаш предвид в случая бе, Гад? При теб говоренето и писането имат ли някаква връзка с процесите в главния ти мозък?