Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

вторник, 25 юли 2017 г.

Идея за нова книга - за свободомислието, за това как се вземат истински разумни решения(За подзаглавие да помисля и върху това: "Решаването на проблеми" или нещо такова.) А под "патентовам" разбирам, че заемам това заглавие за книгата си чрез публичното му обявяване тук, в Мрежата; няма да тръгна да си губя времето по разни патентни държавни ведомства, разбира се. Освен това изобщо не е сигурно, че няма да се откажа от това заглавие ако по времето на писане на книгата попадна на по-добро, на по-сполучливо заглавие. Но засега това заглавие ми стига, щото очертава водещата идея на книгата: как човек взема разумни решения, възможно ли е да се учи на това, да се обучава в разумност и прочие.

Обучението по философия в училищата според мен трябва да има подобна практическа насока, а не младите да бъдат занимавани с разни общи теории и с "премъдри", но ненужни никому абстракции.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: