Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 31 юли 2017 г.

И други хора подеха темата за непоносимата гавра: паметникът на Апостола на българската свобода е стъпкан от ботушите на окупатора!




Все очаквам приятна изненада или направо сензация, когато около паметника на Васил Левски се събират много хора. Това е два пъти в годината, за да отбележим рождението му и смъртта му. Така беше и днес. От тези, които четат словата по повод годишнините, все очаквам да чуя, че се чувстват несигурни да говорят за Дякона под дулото на Шмайзера. Дръзко е наистина, но е най-смисленото нещо, което бихме чули пред паметника на Апостола. Все това очаквам да чуя - защо върху Левски трябва да пада сянката на Окупатора.

Все пак Недялко Славов за първи път днес повдигна темата за мястото. "Той никога не е обичал показността, героическите пози. Затова и паметникът му в Пловдив не е на площада, а е на това скромно, природно и естествено място. Бих казал, тук той е на точното, на своето място. Тук той е в сърцето на живота, за който навярно е мечтаел", каза ораторът. Очевидно той не изпитва никакво безпокойство, че над главите ни, а и над Апостола, виси шмайзерът на Альоша. Или просто не бива да бъде зачекната тази тема, когато става дума за Иконата. А и нали се влачим с историческата си обремененост, която ни позволява без никакъв срам да приемем, че и ботушът на окупатора може да ни е иконата.

Първата крачка е направена. Мястото на Левски е точно тук - на алеята на Бунарджика, казва Недялко Славов. От следващия оратор очаквам да чуя, че Апостола не се нуждае от Сянката на ботуша. Така той не е и не може да бъде "в центъра на живота, за който навярно е мечтал". (Прочети ЦЯЛАТА ПУБЛИКАЦИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

7 коментара:

Анонимен каза...

Хайде да теглим чертата. Вече изминаха повече от 26 години по пътя към демокрацията и все още не можем реално да й се "нарадваме". Но пък можем да съпоставим с периода от 44 години преди това. Какво ни остави периодът на така наречената окупация? Безплатно и много добро ниво на медицинското обслужване и на здравеопазването. Образованието беше на много високо ниво. Имахме най-силно развито селско стопанство за цяла Европа. Изградена бе сериозна индустрия, изградена бе и добра инфраструктура, която имаше перспектива да се развива. Правосъдието си гледаше работата. Създадени бяха изключително добри и качествени български кадри, които да ръководят както на най-високо ниво, така и навсякъде в останалите сфери на живота. Разполагахме с много добре окомплектована и въоръжена армия - най-добрата на Балканите, която респектираше Турция и Гърция. Имаше и немалко минуси главно от субективно ниво. Нека сега да видим какво имаме към момента сега. Като сравняваме, вече говорим за това какво е останало от онзи период. Изградените нови индустриални производства не са държавни, а частни. Държавата не е вложила нито лев за тях, даже чиновниците, от които е зависело придвижването на лицензии и други процедури са се налапали от тях. Селското стопанство буквално бе съсипано. За армията няма да говорим, всички виждат какво днес тя. АКО НЕ ХРАНИМ СВОЯТА АРМИЯ, УТРЕ ЩЕ ХРАНИМ ЧУЖДА АРМИЯ! И се появи нещо непознато за предишния период - безработицата, циганските погроми, бездействие на правосъдието. Ако предишният период бе наречен съветска окупация, не е ли време да си кажем? Дай Боже такъв да е следващият окупатор, какъвто беше предишният! Сега сме в друга окупация от Брюксел. Хайде да оставим илюзиите! Любо ми се прави тук на патриот, в правителството ги видяхме колко пари чинят Валери, Красьо и Воленчо. Моля Ви, говорете ми за патриотизъм, дребни душички!

Анонимен каза...

"С хиляди ножа прободен народ, затъпен, унижен, по-нищ и от просяк, останъл без мозък, без нерви..."
Гео Милев

"Да си призная, аз от известно време гледам... турски сериал, става дума за "Великолепният век: Кьосем", тази поредица се излъчва сега по една телевизия."

Ангел Грънчаров


Вие сте дребна душа, г-не, ако не бяхте толкова дребна щяхте да сте за съжаление.

Анонимен каза...

Защо смятате, че г-н Грънчаров бил "дребна душа", госпожо Анастасосова? Бихте ли ми отговорила на този прост въпрос?

Анонимен каза...

AIG, sega razbrah 4e 1878 sme osvobodeni ot Levski... Golema rabota sa 4ere6ovotop4ovcite, da znae6, kat re6at i se... osvobo6davat. Fryckat se po centralnata ulica kat Azis i turcite begat na porazija...

Ангел Грънчаров каза...

Казвал съм ти го и друг път, ще ти го кажа още веднъж: не ти е ясно какво означава думата свобода и също така думата освобождение. Питай некой австралиец да ти я обясни. попитай го също така може ли свободата да е дар или подарък. После пак ми се обади. Крайно време е да научиш най-сетне смисъла на тия думи... срамота е, че още не си го научил...

Анонимен каза...

АIG, да ти напомня още че Азис, прогонил 1878 турците, e начело с (футболен) генералo-простак Иц Стоич... Турците бегàли с кански виковe Вай Алах при нападението на бълхари юнаци насреща им... Руските генерали немеели когат усетили, че са дошли напразно в Бълхария, а най-големио им кахър (турска дума) е, че вместо робска безпаметна гъзоеблива рая намерили... Бълхари юнаци! Тва съкрушило русияните и те засрамено се yтеглили 1878, а кyгат влизали y BG 1944 били по-ниски от тревата - от страх да не изскочат насреща им бълхари-юнаци, хи-хи... Тва пърyдийно BG племи, некъв остатък y Европа, по-ненужно и от кюрдите, е решило че е някой... То така започва падението, Ердогане, вземи си раята, те те искат… Бой Бор има високо кръвно, останалите са свалили гащите, не се бой... Атакувай ги изотзад, тва знае бае Ганя... Кеф, а?...BY THE WAY: Obe6tavam da u4a abstralijcite na svoubyda, utre zapo4vam, OK?...

Ангел Грънчаров каза...

Нема как да учиш австралийците на това, което сам не знаеш. Земи почни да се учиш от австралийците на свобода, като научиш нещичко, ела да ми го кажеш, готов съм да те изпитам. Успех ти желая! (Това, което си написал, показва, че хал-хабер си нямаш от това що е свобода, да не говорим за това що е освобождаване!)