Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 23 юли 2017 г.

Кадърните учители в българското образование са съвсем нежелани!


Опитвам се тия дни да си почивам. И не се получава много, при мен е така: почивката сякаш ме изморява повече от работата. Нищонеправенето, безделието ми е органично неприсъщо та характера и на духа, просто не мога да живея без да правя нищо. Почивайки си, съм се обградил с книги, пък и компютърът ми изяжда доста време. Но като казах "опитвам се да си почивам" имах предвид това, че в момента не съм зает с някаква спешна работа, която изцяло ме е погълнала. Пак по малко си работя като правя предпечата на написана, но недовършена, неоформена за печат книга, но това е работа ей-така, "за развлечение". Безделието ми е непознато до такава степен, че ме изморява даже само мисълта, че мога да остана без работа, без някакво занимание, което да дава смисъл на дните ми. Ето ти ядни имам усещането, че "съм се отпуснал" и дори, видите ли, "си почивам".

Вярно, много напрегнат беше изминалият период, а тепърва ме чакат още по-напрегнати дни. (Нека само август да отмине.) Имам една задача, която съм си поставил, но която все отлагам: заради бюрократичните идиотщини в образованието, на които станах не просто свидетел, но и жертва, водя, както знаете, една неравна и изтощителна борба, която смятам да продължа да водя, независимо от обречеността; е, бях решил да продължа протеста си за свобода в образованието в... София, там, пред сградата на Партийния дом (където ще се мести Парламента), дори пред входа на Министерския съвет бях решил да протестирам; да, но неблагополучия със здравето ми забавиха началото на този нов етап в борбата ми. Едно е сигурното: докато съм жив няма да се примиря с безпардонната тирания на образователната бюрокрация, която съсипва пред очите ни българското образование. Както и да е, ето, и сега, тази сутрин, си почивам, шляя се из интернет, чета и слушам разни неща, чат-пат пиша някакви реплики във Фейсбук, примерно като тази:



Хей, какво стана, "страстният разобличител" на агент Буда (Боко Борисов) стана по неизвестни причини... депутат от ГЕРБ, някой знае ли какви са причините за тази толкова нагла ченгесарска метаморфоза? Боко купи ли този другар, изживяващ се като "безстрашен" медиен бабаит (работещ, изглежда, само по поръчка и срещу добро заплащане, естествено!), каква сделка сключиха - защо никой нищичко не казва по този случай? Защо се мълчи по този скандален случай? Някой някъде чел и чул ли е обяснението на двамата замесени, на Боко и самия "политолог" за тази толкова показателна метаморфоза? Вие давате ли си сметка за какво говори всичко това, какво то ни показва? Ами че те се гаврят с нас, гражданите - вий това не го ли усещате? Ами избирателите на ГЕРБ нима не усещат гаврата и подигравката?! Майчице, в каква страна живеем?!

Но това е политика, това е моя гражданска активност, това е нещо "по-странично" за мен, щото главното ми занимание и главната ми страст е философията, обучението на младите, писането, образователните инициативи. И ето, сега видимо скучая понеже... не пиша нещо определено, понеже явно е дошло времето да си уплътня времето като седна да работя по някоя нова книга. Имам много теми и проблеми, по които отдавна се каня да пиша. Примерно една моя отколешна... любов е книгата ми за... любовта, много пъти съм писал по нея, книгата обаче си чака довършването, все не намирам време да я се посветя изцяло - за да доведа до приемлив край това начинание. Една друга книга от съвсем друга област, която обещах да напиша (и която е подходяща за писане в летния сезон) е книга с примерно заглавие ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА, не крия, много ми се пише и по тази тема (знаете, цяла поредица от беседи и обсъждания по тази тема направих в своето авторско телевизионно предаване "На Агората...", но нещо, което не се е превърнало в текст, за мен не е довършена работа. Интересно е, че тия дни съм се така отпуснал, че ето, "безделието" ми омръзна така, че закопнях за нова работа, за ново някакво начинание. Има още много да се работи. Живот и здраве да е само! С Божията помощ може още много да се направи. Работа колкото щеш. Нищо че формално се водя "безработен".

Е, кандидатирах се за работа, знаете, има вакантно място за учител по философия и аз си подадох документите. Интересна ми е историята, която ще се роди от таз моя, така да се рече, авантюра. (От достоверни източници зная, че инспекторката по философия Антоанета Кръстанова е твърде активна в това да ми пречи да си намеря работа където и да било, "подковава" училищните директори в тази посока, знаейки й отношението към мен, те, разбира се, даже и не смеят да си помислят за такъв лукс, именно мен да вземат на работа, щото това ще се изтълкува от инспекторката като явно неподчинение и дори като "бунт срещу системата", щото моя милост се прочу като открит бунтар срещу негодната авторитарна система в образованието; да, ама въпросната администраторка ще си има много проблеми ако продължи да ме репресира и то по нескривани политически причини, щото нейната ненавист към мен, разбира се, е съвсем открито политически мотивирана, на което въпросната ръководна дама няма никакво право: просто явно и тя съвсем се е самозабравила!) Аз в момента съм в Долна баня и получих известие от съпругата си (знаете, и тя, горката, пострада заради мен, опраска я, уволни я директорската мафия за да си отмъсти за моя протест за свобода в образованието!), че в Пловдив съм получил най-сетне оня ден, в петък, тъй дългочаканото решение по заведеното от мен дело в Комисията за защита от дискриминация, в това дело обвиних в дискриминация 6 училищни директори от Пловдив, е, съпругата ми съобщи, че огромният документ завършвал с... оправдателно постановление за директорите, от десет дерета вода са докарали в Комисията, но са "доказали", че въпросните директори, видите ли, не са ме дискриминирали по никой начин (!!!), е, за мен е много интересна "аргументацията" на това скандално решение; тия дни, живот и здраве да е, ще публикувам тук, в блога, това решение, за да го видите и вие. Сега обаче току-що забелязвам, че решенията в тази комисия се публикуват и в нета, днес ще го намеря и ще ви дам възможност и вие да се запознаете с този шедьовър на нашата наистина съвсем разпищолила се бюрокрация. (Естествено, че служителите от КЗД ще защитят своите бюрократични братя и сестри от образованието, които при това са училищни директори, знаем, че първият закон на бюрокрацията е да пази властта си; аз много пъти съм цитирал в този блог изказването на Рейгън по този повод: The first rule of a bureaucracy is to protect the bureaucracy.)

Много ме разстрои един разговор с мой приятел и колега, който в момента е в болница, аз вече писах за това и дори публикувах негови снимки, които направих като го посетих в болница; та той ми се обади и ми каза, че са го оперирали онзи ден, операцията била изключително неприятна, той имал чувството, че упойката не го е хванала и е усещал много гадна болка; понеже на мен ми се е случвало да ме оперират в последните години, като чух за тези негови преживявания се разстроих така, че сякаш на мен самия са се случили; ето, и това изглежда е една от причините да се чувствам отвратително в последните дни, ето сега си давам сметка и за това. Той ми беше обещал да направим с него в болницата един разговор на тема философия на историята, но ето, направиха му операция, да видим дали от понеделник нататък ще се чувства по-добре, дали ще е в състояние да си изпълним замисленото. Разговора с него смятам да го дам да се излъчи в предаването "На Агората..." по Пловдивската обществена телевизия, но първо да го осъществим. Желая по-скорошно поправяне на колегата Неделин Бояджиев, Бог да му помогне да се възстанови, той е още млад, пък е и много добър преподавател, той е човек, който разбира вярно нещата в българското образование, поради което и той като мен е... без работа, също като мен бива гонен и неприет. Такива работи. Страшна работа! Кадърните учители в българското образование явно са съвсем нежелани! (Вижте, прочее, едно негово интервю, то показва и говори много за това що за личност е този човек.)

Спирам дотук. Желая ви хубав ден! Бъдете здрави!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Кадърните учители работят в чужбина, болногледачки, детегледачки,чистачки,всички завършват на,,чки,,.
Аз мисля,че вече е късно.Съзнателно обезмозъчаване на вече две поколения!
Учебници,които са вписани неграмотно,отвращават,учители апатични и уплашени за прехраната си,инспекторати диктатори,платена и безплодна квалификация,чак обидна.
Да живеят частните уроци!
Alles kaput!
Дано някой ви разбере и ви подкрепя!

Boika Bakalska