Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 20 юли 2017 г.

Моето заявление и автобиография за кандидатстване за вакантното учителско място по философия в Пловдивската НТГ



До г-жа Славейка Иванова,
Директор на НТГ в Пловдив

ЗАЯВЛЕНИЕ

От Ангел Иванов Грънчаров, учител по философия

Уважаема госпожо Директор,

Заявявам кандидатурата си за учител по философия в НТГ в Пловдив.
Към настоящето заявление прибавям изискващите се за това документи:

- Професионална автобиография;
- Копие от документа удостоверяващ завършена степен на образование и квалификация;
- Справка за придобития стаж и професионален опит – препис-извлечение от трудова книжка или трудова книжка (копие).

Ще се радвам кандидатурата ми да бъде допусната до участие въпреки толкова очебийните дискриминационни изисквания в съставената от Вас обява, по които ми се наложи да реагирам с жалба под формата на отворено писмо, адресирана до оправомощените висшестоящи и контролиращи длъжностни лица и институции. Съжалявам, но съм длъжен да заявя, че Вашият подход влиза в остро противоречие с онова, което би следвало да бъде водещо за Вашата дейност, а именно осигуряването на колкото се може по-благоприятни условия за най-високо качество на обучението на учещите в ръководеното от Вас така авторитетно училище.
Надявам се, че ще преосмислите позицията си и ще преобявите въпросното работно място, с оглед да може да се проведе един по-справедлив и разумен подбор сред колкото се може повече стойностни кандидати.

С най-добро чувство: (подпис)

20 юли 2017 г.

Пловдив

А ето и професионалната ми автобиография, още един документ, който ми се наложи да пиша тази заран понеже се изисква за кандидатстване:

ПРОФЕСИОНАЛНА АВТОБИОГРАФИЯ

на Ангел Иванов Грънчаров

Роден съм на 28 март 1959 г. в гр. Долна баня, Софийска област. През 1977 г. завърших с пълно отличие средното си образование в гимназията "Неофит Рилски" в родния си град и веднага бях приет за студент по философия в СУ „Св.Кл.Охридски”, където постъпих през 1979 г. (след отбиване на военна служба в периода 1977-1979 г.). През 1980 г. заминах да продължа образованието си в Русия по специалността философия и през 1983 г. се дипломирах във Философския факултет на Държавния Университет в Санкт-Петербург. 
През 1985 г. след конкурс бях избран и назначен за асистент по философия в Пловдивския университет “П. Хилендарски”, където работих до 1992 г. От 1992 г. досега непрекъснато работя като преподавател по философия в различни гимназии в град Пловдив. От 1995 г. имам Първи клас-квалификация.
Същевременно от 1992 г. ръководя и създадения от мен Център за развитие на личността HUMANUS, в който група философи, психолози и социолози провеждаме изследвания върху проблеми, свързани с човека, също така с модернизирането на образователната ни система, с промяната и осъвременяването на подходите към обучението и преподаването, към отношението и партнирането с учениците и т.н.
През 2009 г. с група ентусиасти от Центъра създадохме философското списание ИДЕИ, на което съм главен редактор. То излиза с периодичност три пъти в годината. От 2014 г. издаваме и списание HUMANUS, едно списание за съвременно образование, за насърчаване на духовното и личностното израстване на младите. Излиза 6 пъти годишно.
В научната и изследователска област работя предимно в областта на психологията и философията. Основната тема, която ме вълнува, е ситуацията в българското образование. Автор съм на поредица от учебни помагала по всички изучавани в средните училища философски предмети. Имам и няколко издадени книги, разглеждащи проблемите в образователната сфера, търсенето на съвременни подходи в преподаването, промяната на отношенията учител-ученик и т.н. Привърженик съм на творческите, модерни, иновативни, личностно центрирани подходи в обучението и образованието, а най-вече съм горещ привърженик на идеята за демократичното училище, смятам, че този е верният път за решаване на натрупалите се проблеми в българското образование, за преодоляването на тъй злотворните ефекти на господствалата десетилетия командно-административна, ненавиждаща свободата и по тази причина така човеконенавистническа, обезличаваща система на образование.
От 2006 г. съм един от най-активните български блогъри, поддържам няколко предимно образователни блога, смятам, че онлайн-обучението може да допълва традиционното обучение в класна стая и в училище.
Ето заглавията на някои от моите книги: Животът на душата: психология (хартиени издания: 1997 г.; прераб. изд. – 1999 г., 2002 г., 2011 г. и 2014 г.), Изкуството да се живее (Етика на достойнството), 1998 г., Тайнството на живота (Въведение в практическата философия), 1999 г., Универсумът на свободата (Източниците на достойнството, успеха и богатството), 2001 г., Изкуството на мисълта (Класическа логика), 2001 г., Преследване на времето (Изкуството на свободата), 2002 г., Лаборатория по философия (Книга за опитващите се да разбират), 2003 г., Еротика и свобода (Практическа психология на пола, секса и любовта), 2007 г., Българската душа и съдба (Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 2007 г., Страстите и бесовете български (Кратка психологическа история на съвременна България), 2008 г., Изворите на живота (Вечното в класическата и модерната философия), 2009 г., Идеи за една нова философия и стратегия на образованието в България, 2011 г., Истинският университет (Що е академичност и доколко тя вирее у нас?), 2012 г., Учението за човека и формите на духа, 2012 г., Ние не сме тухли в стената! (Есета за освобождаващото образование), 2012 г., Усещане за свобода (Кратка история на моята младост), 2013 г., Изкуството да си учител, 2014 г., Помагало по вяра, 2015 г.
През годините публикува много свои публицистични статии във вестници като “Култура”, “Искра”, “Глас”, “Пловдивски Новини”, “Демокрация”, “Век-21″, “Свобода”, “Про и анти”, “Стандарт”, “Подкрепа”, “Капитал”, “Седем”, “Гласове”, „Свободен народ” и др.
От 2014 г. водя свое ежеседмично авторско предаване по Пловдивската обществена телевизия, нарича се „На Агората с философа Ангел Грънчаров”.
Номиниран съм за Националната класация НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО 2017 г.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

18 коментара:

Ursus Major каза...

Грънчарски, първо, СV-то ти е написано в духа на комунизма, в смисъл, в онзи формат, в който ни учеха да си пишем биографиите тогава. Това не е европейския формат (дори това не си научил, "европеецо"!), в твоето липсва информация за работническо-селския ти произход.
Второ - хората в СV-тата си пишат за своите професионални успехи. Това, че си създал с "група ентусиасти" включващи майка ти, жена ти и баба ти Марийка списание "Идеи" и другите глупости, които се пънеш да издаваш не означава автоматично, че това е някакъв професионален успех.
Дебилните ти блогове са много далече от образователната тематика. Ти може и да си мислиш, че са образователни, обаче те не са. И Хитлер си е мислил, че е от добрите, ама не е бил.
Вместо СV или като помагало към него можеш да изпращаш оная чикиджийската анкета, дето си я дал на учениците си, пък те нещо не те отразили, това говори достатъчно за тебе.
И най-накрая - голем тъпунгер си бе, Грънчаров!

Анонимен каза...

Госпожа Анастасосова се напъва да изглежда модерна! :)))))) Несъмнено тя пише под ника, представляващ името на убиеца на Троцки.......

Ангел Грънчаров каза...

Комуноид Меркадер, а ти какво си създал в този свой нещастен живот за злобен завистливец?

Ursus Major каза...

О, доста неща, ако седна да си пиша СV-то няма да е толкова постно и скучно. Участвал съм в изграждането на различни индустриални мощности у нас и в чужбина, но не го представям като някаква особена своя заслуга, не съм такъв нарцис като вас (за малко да напиша тъпунгер).
Само не разбирам защо да съм злобен завистливец когато ви казвам истината в очите, Грънчаров?
Такова СV дори няма да стигне до бюрото на шефа в една нормална фирма, това е един от първите филтри на секретарките. Дори това не знаете, тръгнал сте с големите претенции - цървули няма, гайда иска, че и си подлагате за атака на директорката на НТГ (очебийни дискриминационни изисвания). И какво, като ви отрежат и от НТГ и какво, и тамошната директорка ще е злобна комуноидна гад, така ли?
Тъпунгер, какво да го правиш.

Ангел Грънчаров каза...

А, участвал си, тъй ли, бравос, бравос!

Ти толкова не се кахъри за мен,1 гледам, че си се загрижил прекалено, не бива така! То бива "добро сърце", бива, ама чак толкоз не е на хубаво. Вий, комуноидите, страдате от това, че си навирате носовете в чуждите работи, дотам, че забравяте за всякакво приличие.

Ама дето казваш, истината за вас, комуноидите, стои на първо място, тъй ли? Не знаех това. Ама щом викаш нека да е така. За едната истина комуноидът е готов себе си да жертва. А що си се дегизирал така усърдно, защо толкова се криеш, щот си мерзавец ли? А що си такъв мерзавец, ето това е интересно да се разбере. Май нищо не постигна в живота, така ли? Горкият! Оли... горката! :-)

Unknown каза...

Аз не съм чела по-силна характеристика никога досега. Просто никой няма шанс да бъде назначен след появяването на такава кандидатура. Дали е под формата на европейско curriculum vitae или в свободна форма, няма толкова голямо значение. Формата CV e рационална за преглеждане кандидатурите на хиляда и повече кандидата, чрез нея скоростно се пресяват кандидатите, които не отговарят на основни критерии. Не виждам тук защо трябва да се използва тази форма. И въобще кое е по- важно, формата или съдържанието? Явно Този или Тази, коментиращ под чуждо име, е човек от образователната сфера, щом е толкова задръстен(а). Така смятам, да, задръстени са работещите в тази сфера, особено директорите. За тях от голямо значение е не колко компетентен и кадърен е преподавателя, те наблягат на това- учителят да попълва в материалната книга редовно урочната единица, да има безупречно и навреме оформен дневник на класа, на който е класен ръководител, да има определения брой оценки в дневника, да нямат в класа му неизвинени отсъствия, да са в ред личните дела на учениците, да си прави в срок писмено годишно разпределение по часове и всичката документация и бумащина. Ако тези неща ги спазва и си мълчи кротко и послушно, когато говори Директора, ако гласува винаги за това, което директора иска, ако не закъснява за часа, то той вече е заслужил и неоценим кадър. За силен в областта си специалист, който ще научи на нещо учениците почти не става въпрос, представете си! И да, младите учители са за предпочитане, техните заплати са по-ниски и винаги са послушни. Та пригодила е директорката на търговската гимназия правилата за назначаване на учители така, че да има един сплотен колектив, състоящ се от членове като Лили Попова. Затова промени не се очакват и назначаването на Грънчаров е под въпрос

Ursus Major каза...

Мария Василева, в СV-то на нашия тъпунгер частта, посветена на квалификацията и професионалните му постижения е сбита в 4 (четири) изречения в първите 2 (два) абзаца.

Останалото е Humanus, ИДЕИ и "Еротика и свобода".

Такъв може да го назначиш или за чистачка, или за тъпунгер.

Апропо, такъв апологет на капитализма и свободните пазарни отношения би трябвало да се самоиздържа с толкова много образователни центрове, търсени списания и прочие будителска дейност и да не му се налага да губи от ценното си време като учителства.

Анонимен каза...

Малее, колко е отворена тая Анастасосова дето се е нарекла "Рамон Меркадер", малее, егати отворенячката! Аз по-отворена дама не съм виждал в живота си! Всичко знае и от икономика разбира, и как се правят пари разбира, и по далаверите очевидно си пада, абе нямам думи!!!!!!!!!!!!!!!! Тази ще стигне много далеч, най-вероятно министърка ще стане скоро! Аз й предвиждам голямо бъдеще. Сигурно до самия г-н Борисов ще се издигне непременно!!!!!!!!!

Ангел Грънчаров каза...

Другарю Рамон Меркадер, ний за разлика от вас, комуноидите, работим за без пари, нас парите изобщо не ни вълнуват, панимаеш теперь, красная советская гнидо?!

Анонимен каза...

Абе какво става? Комуноидите работят за пари, а изповядващите либерало-капитализма за без пари? Накъде отива светат?
Григор Велчев

Ангел Грънчаров каза...

Та те, комуноидите, винаги са работели само за пари, таваришч, нещо са ти много объркани представите: комунистите и комуноидите ВИНАГИ са работили само за пари и за кражби, ведь те са материалисти, нали така?! А ний, привържениците на свободата, на духовните неща, на капитализма и прочие сме били винаги все идеалисти, тъй че нема защо да се чудиш толкова! Просто съзнанието ти е повредено от комунистическите лъжи, май не знаеш и това, че комунистите освен крадци са и големи лъжци, и това ли не знаеш, душо невинна?!

Анонимен каза...

Много респектиращо!

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, поздравления за упоритото преследване на правдата. Знаете, че всичко това е обречено и защо. Дълга тема! Я вижте как й отива столът на тая госпожа, парашутистка политическа!

Оставете я да се къпе в блаженство!

Дори изобщо да сте й преподавали в университета философия, тя нищо не е разбрала.

Този цирк с изискванията за кандидата сме го гледали! Успех все пак!

Напред, срещу вятърните мелници!!!

Boika Bakalska

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря! За разбирането и за моралната подкрепа! Моят принцип е, че винаги има смисъл човек да се бори. Борбата ни прави по-силни и по-добри! Както не бива да мълчим пред несправедливостите (щото тогава подпомагаме тия, които си правят!), по същия начин не трябва да гледаме безучастно когато се правят какви ли не беззакония. Съпротивата спрямо беззаконията е знак, че наближава времето, когато и други хора ще съберат смелост да тръгнат на борба. И тогава безобразниците ще се видят принудени да отстъпят. Аз вярвам, че този ден иде. Ще добре по-скоро ако повече хора почнат да се държат както подобава за достойния човек и гражданин...

Анонимен каза...

Директори феодали!

Цирк! Изисквания според документите на моя човек, а 3 г. 4 м. 15 дни преди. стаж.

Ау, ще ми продъните бюджета с тоя ваш дълъг стаж!

На кого му трябват можещи, умни учители? Ще засенчат директора! Вижте им само кабинетите! Ами те стоят от лявата страна на Господа, несменяеми са, заплашват, уволняват! А какви знания получават децата!

Български учителю, не съжалявай за жалката си заплата!

Но на мен ми е жал за децата, бях в тази система.

Boika Bakalska

Анонимен каза...

Вижте, съгласно действащите разпоредби (разумни или не) директорът си подбира персонала. Е, има и комисия, но тя обявява за решение избора на директорът (нали той я сформира). И така -- защо не отидеш на един разговор, в който нещата могат да бъдат поставен на масата. Ще се разберат две неща: ти би ли искал да работиш с тази директорка и тя би ли искала да работи с теб. Помоли за среща и обясни защо искаш такава, Както писа, работата ти в една гимназия, близо до Пловдив, ти носеше удовлетворение. Предложи й да говори с директора на това училище. Не бързай с критиката и приемане позицията на оскърбен. Това само предрешава нещата, което не е в духа на разумното.

Radomir Parpulov

Ursus Major каза...

Абе, Грънчарий, в момента чета "Сянката на чинара" от Джон Гришам, един от любимите ми писатели е и като излезе нещо от него, и аз бързам да си го намеря и да го прочета.
Не всяка история му се получава де, едни са по-скучи, други са адски интересни.
Човекът е юрист, работил е и като адвокат и основно пише съдебни трилъри, познава материята, интересен е.
Ама се замислих - ти си писател, и той е писател. Според теб на Гришам дали му се налага да си вади хляба с нещо допълнително, щото не му купуват книгите (аз ги свалям от интернет и досега 1 лв не съм платил за тях, признавам си)?
А?

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч тъй умный и културный комуноид, дегизиран под името "Рамон Меркадер" - а Джон Гришам, таваришч, нали не живее все пак в (пост)комунистическа България, нали така, а? Отговорът на този въпрос ще хвърли обилна светлина върху питането, което си ми отправил...

Второ, защо лъжеш, че Джон Гришам ти бил любим писател, не, това не е възможно, на вас, комуноидите, любим "писатели" са само Ленин и Сталин, недей да се опитваш да ни будалкаш, че четеш Джон Гришам, ти си лъжи де, но не смятай, че ти верваме...