Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 1 юли 2017 г.

Вие сте ЗА или сте ПРОТИВ еднополовите бракове?


Katia Radeva каза: А според вас кое е смисълът на брака? Моля отговорете ми! Ако наистина е така, защо Вие сте между нас? Ако вашите родители са разсъждавали като вас щеше ли да ви има сега?

Ангел Грънчаров каза: Създаването, правенето на деца не е ЕДИНСТВЕНИЯТ смисъл на брака - това е моята теза. (Щото ако беше тогава ний, човеците, нямаше по нищо да се различаваме от животните.) Правенето на деца дори не е най-важният смисъл на брака според мен, макар тук да не съм много сигурен. Много е важно, но не е най-важното.

Личностното разбиране и насърчение, пълноценното човешко и духовно общуване между партньорите (ако ме разбирате какво казвам, за какво намеквам?), душевната близост, любовта с една дума казано е най-важното според мен в живота - и в брака, в семейството. Но тия същите неща може да ги има и при еднополовите партньорства.

По тази причина не разбирам защо само на тях трябва да бъде забранявано да създават семейства? Само защото не могат да имат деца ли? Това, простете, е дебилщина. Такъв аргумент е идиотски.


Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

Анонимен каза...

Самият аз съм раздвоен по този въпрос. По-скоро клоня да имат право на онаследяване и пр., без това да е брак. Защото бракът наистина е между мъж и жена.
Това, че пишете мненията си на червен фон, не ги прави по-обосновани. Само казвам. :)

Анонимен каза...

А деца,осиновени и отгледани от еднополова двойка,дали не получават грешно зададен модел на семейство с двама мъже татковци,единият от които мама-такова момченце как да се самоопредели като принадлежност към пол и като сексуалност?А дали няма да се подиграват с него и да се чувства объркано и депресирано,как ще се впише без срам в групата на другите деца?То с какво е заслужило тази травма?

Анонимен каза...

Да отгледаш деца, според мен, е смисълът на живота ни. Е, Бог дава на едни деца, а на други е определил да осиновят такива. Да се грижиш, да бъдеш за известен пример, да помагаш - това съвсем не е просто нещо. Мисля, че за това, ни е даден живот. Всичко го доказва - всяко нещо, което си направил, би могло да го направи и друг. Но, децата ти - в това никой не би могъл да те замести като любяща майка и грижовен баща. А бракът, като форма на "съвместно съществуване" е въведен за да гарантира на децата това, за което писах по-горе. 😊

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Напълно съм съгласен, но все пак хората не създаваме семейство само за това за да можем да се размножаваме, да правим деца и пр. Създаваме семейство защото е станало така, че без този любим друг човек просто не можеш да живееш, той ти е станал необходим за да постигнете заедно една човешка цялост и пълноценност на съществуването. А децата са вече естествена последица от вашата любов, от вашата взаимност, от вашата чисто душевна личностна връзка.

Значи децата не са цел на брака, а са последица. Никой не отрича значимостта на раждането на деца и продължението на рода и на живота. Сега възниква обаче въпросът: какво да правят ония два индивида, които са се влюбили, не мога да си представят живота иначе, освен заедно, ала са от един и същ пол и по тази причина не могат да създадат семейство? Да им кажем: не може да имате семейство защото сте от един и същ пол е глупаво. Да кажем: не можете да имате семейство защото не можете да си създадете и родите деца също е глупаво. Те искат да живеят заедно защото се обичат, а не за нещо друго. Има и хетеросексуални двойки, които не могат да имат деца, нали така? И на тях ли да забраним да създават семейство? Става въпрос за права и за принципи.

Принципът "хомосексуалните не могат да създават семейство" е безпринципен и дискриминационен. И е безчовечен и обиден за тези хора. Аз само това твърдя.