Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 26 август 2017 г.

По-добре беден отколкото безчестен!



Ето какъв съвет дадох да един добре образован млад човек, който постоянно ми се оплаква, че не можел да си намери работа дори като учител, дори и за учители вземали на работа само с връзки или с подкупи; принудих се да му кажа следното:

- Аз смятам, че млад човек като тебе трябва да иде и да се запише или в гербовашката, или в комунистическата, или в патреотичната партия - и тогава те мигновено ще му намерят работа! Така е било у Нашенско, така е и в момента, а нищо чудно да си остане така и завинаги - щом дори и човек с революционен и демократичен манталитет като мен се принуди да ти даде такъв грозен съвет.

Ето по-нататъшният ни диалог, той също показва нещо важно, което е добре да се знае:

Той: Вие сте прав, но пак няма гаранция.

Аз: И партиите са мафии, няма гаранция, но надеждата е по-голяма като влезе човек в някоя мафия 🙂 А като влезеш в съответната партия-мафия тогава ще ти се наложи дълго време да цаливаш нозете на шефовете - и тогава вече ако си добър в цаливането на нозе, тогава вече непременно ще ти намерят работа.

Той: Хич не ги обичам тези неща. Не само за учител - и за чиновник е същата работа.

Аз: Който не обича тези неща, като мен ще си остане цял живот честен, но беден...

Той: По-добре беден отколкото богат. Защото умираме един ден и всичко остава тук.

Аз: Ето, тук може би си прав. Но разсъждаваш според логиката на духовния свят, не на материалния, тукашния.

Той: Да. После Бог ще ни съди. И там сме вечни. Колко добре да живеем тук не сме вечни.

Това си казахме. Такива са моите ученици. Съвсем погрешно мислят - подобно на учителя си... нали така?

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

6 коментара:

Анонимен каза...

Тоя същия ли е - със синдрома на Даун?

Анонимен каза...

Другарката Анастасосова пак е в стихията си: неуморно издава медицински диагнози. Тя съвсем си е объркала професията горката. :)))))

Анонимен каза...

Прав си, Ангеле. В Бюрото по труда, преди четири години, ми предложиха да стана от ГЕРБ, за да ме назначат на работа.

Райна Йорданова

Анонимен каза...

Начина за да бъде Човек сигурен, че ще постигне мечтите си е да не търси връзки и работа, а да намери сили в себе си, да предизвика предприемчивият си дух и да се включи в бизнеса на 21 Век: МЛМ (мулти левъл маркетинг)! Ще бъде свободен и щастлив! ♥

Ануш Тилкиян

Анонимен каза...

Искам да се включа в бизнеса на 21 Век: МЛМ (мулти левъл маркетинг) и да бъда свободен и щастлив! ♥ Как става това, какво да предприема?
Св. Стойков

Ангел Грънчаров каза...

Требва, предполагам, г-н Стойков, да дадеш някому поне 200 лева и той ще ти съобщи тайната за преуспяването! :-) Така стават нещата: първо требва да се дадат някакви парици. Така се фащат малоумници от измамниците, дето продават илюзии и за успех, и за щастие, и за всичко останало...