Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 12 септември 2017 г.

Кой е "убитият Моцарт" и защо да бъдеш човек значи да бъдеш отговорен?



Здравей, Ангеле, не успях да вмъкна този текст като коментар в блога ти, сигурно съдържа повече от допустимите знаци. Ако можеш, използвай го. Поздрави!

Обръщам се към читателите на блога на Ангел Грънчаров:

Оценявате ли това изключително ниво на човешка нравственост на личността Ангел Грънчаров? Забелязвате ли колко отговорен човек е той?

Има една известна мисъл на Френския пилот, писател и хуманист Екзюпери: Да бъдеш човек значи да бъдеш отговорен; Еtre homme, c'est etre responsable. Отговорността на човека Екзюпери се изразява най-вече в съчувствие към другия, към по-слабия, в срама от човешката нищета. Има допирна точка на неговото светоусещане с това на Ангел, примерно в загрижеността му към баба Марийка.

Екзюпери се противопоставя на онези хора в неговата епоха, които ненавиждат всички онези, които имат силата да се издигнат в обществото и да бъдат духовни водачи. Това прави и Ангел като се противопоставя на колектива на училището, в което работи - и на бездушието на всички нас. Неговата мисия е да ратува за приятелство, солидарност, съзнателни действия за помощ между хората. Той живее със същото съзнание като това на Екзюпери - съзнанието, че всички принадлежим към едно единствено голямо семейство, а пулсът на живота в голямото семейство е отношенията между хората в него. Той има съзнанието, че принадлежи към една голяма общност, в която уважението към индивида е много важно.

Аз мисля, че точно тази отговорност прави величието на човека. Човекът може да изрази или да не изрази своето величие докато живее, това не зависи само от него, а от всичко в средата, в която се развива. Във всеки от нас, хората, има един убит Моцарт, казва Екзюпери и увековечава нарицателният израз Убитият Моцарт, който употребява в незавършената си книга Цитаделата. Ето за какво става въпрос: пътувайки в първа категория на един влак, Екзюпери се мести във втора класа (да поясня, че героят в книгата е самият Екзюпери) и там съзерцава личицето на едно заспало дете, божествено красиво. Той е сигурен, че това дете би могло да има пред себе си големи възможности, но то пътува заедно с бедните си родители-поляци в този влак - защото френските власти връщат обратно семейството в Полша. Така в размишленията си той стига до извода, че духовността и естественият стремеж към чистота и доброта у това дете ще бъдат убити: защото то няма никога да има възможност да реализира своя потенциал. Така всеки човек, който няма възможност да реализира себе си може да бъде наречен убитият Моцарт. Всяко дете в България, което чувства погнуса от живота у нас, което не става това, което може да бъде е убит Моцарт, убийство на гения, какъвто е бил Моцарт.

Ето тази борба за създаване нормални условия за развитие на българските деца е започнал и Ангел. Още в училище се прекършва чистотата и гениалността на всяко дете. Нашите деца, всяко по своему уникално в същността си, сега също виждат как се срутва света. Констатациите на Екзюпери са отново актуални. Във всеки човек има убит по един Моцарт. Защото човек, при нормална среда и условия за живот може да надхвърли себе си и да бъде гениален в някоя област. Създаваме ли тук благоприятна среда за нашите деца? Разбира се, че не.

Създаваме среда и култура, която побърква човека, на детето в училище му забраняват да бъде себе си, лишават го от всякаква възможност. Ето това се опитва да каже на всички със своята борба Ангел.

Нима наистина ще останем равнодушни към неговата борба не само за промяна в образованието, но за връщане към човечността и духовността?

Нима може да се живее с хладилник, с политика, с кръстословици или с чалга?

Как допускаме да бъдат убити цветовете, поезията, любовта...? Затворени в еснафската сигурност и рутина ставаме роботи, лишени от творческо начало. Храним се с култура-конфекция. Злото обаче си има причини. В историята това може да е война, социална несправедливост, бедност...

А днес в България кое е злото? Защо няма вече човеци - в добрия смисъл на думата? Защо на никое дете не е позволено да стане това, което желае? Защо някои си позволяват да не считат другия за Човек?

Ангел Грънчаров е наш съвременник, но за разлика от всички нас не е настроен песимистично. Той знае защо е така и нещо повече, знае как всичко може да се промени. Първо в училище, където започва злото. На нас остава да помислим и да го подкрепим в тази борба. Към това същото, което прави Ангел сега, са призовавали стотици хора в различни епохи, само един от тях е Екзюпери. Тях е имало кой да ги чуе и още ги чуват навсякъде по света. А ние чуваме ли Ангел?

Оставям този коментар открит, мислете как да не убиваме Моцарт у всеки човек, все пак от всички нас зависи това. И как да отървем децата си от тази апатия, разочарование, мъка и отчаяние.

Maria Vassileva

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че е истинско безобразие това, че вие, пловдивчани, гледате безучастно и оставяте 84-годишната баба Марийка да продължава да спи шести месец на улицата, на голата земя! Това е страшен грях, за който ще си платите - ако не се вразумите час по-скоро! Помогнете, моля ви се, на тази стара жена, изпаднала в беда, направете нещичко да й съдействате да си намери подходяща квартира, направете това добро, моля ви се!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

4 коментара:

Анонимен каза...


Отговарям на въпроса ти Мила Мария! Да забелязал съм човечността на Ангел Грънчаров!
И друго - пълното безхаберие, нравствената нищета, в която са потънали и си живуркат неговите колеги от ПГЕЕ - Пловдив! Начело със знаменитата си Анастасосова! Както подигравателно я нарече един от активните списувачи в блога му! и с пълно право, заради безумно тъпото й, заради престъпно отмъстителното й, не човешкото й отношение към Ангел!
Какъв ти Екзюпери Мила Мария, ще им даваш за пример на тези до един нравствени дебили, не учители и какво възпитание ще очакваме всички ние за децата на България от точно такива безхаберници и нравствени дебилници!
Дето ги е страх да си кажат на директорката, че не е права да уволнява колегата им, защото той наистина е радетел за по-доброто образование на българските деца! Да не виждаш това, да не искаш да го признаеш и да не му се противопоставяш защитавайки жалкото си и мизерно статукво на мижитуркващо същество, а не на учител, криейки се зад уж правилните догми на прогнилата комунистическа тоталитарна образователна система - изцяло непобутната в България! Това е възмутително! Това е недопустимо! Това е и престъпно! Да ходят зам.директорките и психологът, да лъжесвидетелстват в съда против Ангел Грънчаров, дотам ли са им стигнали разумеющите способности и съвестта?! Жалка престъпна паплач, а не педагози и учители!
Истината, по моему, е именно и точно такава!
А истината за българското образование се изрича достатъчно ясно, точно, конкретно от личен опит, от Ангел Грънчаров в блога му!
Което далеч не е основание да бъде гонен, да бъде уволняван и да бъде преследван от чиновниците в образованието! От хората получаващи заплати, които не заслужават, защото не изпълняват работата, за която са призвани да я вършат - да създават от децата човеци и личности! А не да мултиплицират с поведението си мижитурки, нагаждачи, подмазвачи, безхаберници и безличности!
Страх ги било за хляба им - горките! Въпросните.."педагози"! Че той такъв как ще ви е сладък бе, чоджум и къзъм! Как?! И не ви присяда?! А! Ашколсун! Браво! Такива си останете и такива бъдете! И да живей вашта мижава, безхаберна, а ...точно затова и мизерна България!
Щом така и такава ВИЕ искате... и я правите!

2017.09.12г. Владимир Петков-Трашов

Ursus Major каза...

Ангел Грънчаров е обикновен тъпунгер

Анонимен каза...

Госпожo Maria Vassileva,
благодаря Ви за тази защита нa Ангел Грънчаров! Биx искала дa можех дa пиша като Вас – толкова точнo и тaка прочувствено! Пo дoбрe нe бих могла да изразя подкрепата си за Ангел Грънчаров!

Анонимен каза...

Гранчаров ви е подвел, Гранчаров ви е излъгал, как е възможно да вярвате на Гранчаров???!!!!!!!!! Срамота!!!!!!!! Пълни глупости пишете, засрамете се!!!!!!!!! Гранчаров е пълен некадърник, мислещ се за "велик", но ние които го познаваме добре знаем, че е въздух под налягане!!!!!!!!!!!! Как можете да вярвате на Гранчаров след като целият наш колектив е против него, всички ние заставаме като един зад своята любима директорка която има заслугата, че разобличи този подлец Грънчаров който беше успял да влезе под кожата и на покойния директор!!!!!!! Хора вие сте в голямо заблуждение, осъзнайте се!!!!!!!!!!!! Голяма грешка допускате!!!!!!!!! Нито една дума не вярвайте на Гранчаров!!!!!!!!!!! Той е подлец и лъжец!!!!!!!!!!! Нима не знаете ,че психично болните понякога имат големи способности да се преструват!!!!!!! Ето Гранчаров е точно това!!!!!!!!! Нито дума не е истина у него!!!!!!!!!!!!!! Аз да ви предупредя че сте се заблудили!!!!!!!!!! Нашият сплотен колектив не греши в преценката си като стои твърдо зад позицията на госпожа директорката ни!!!!!!!!!!!!