Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 27 октомври 2017 г.

Загадка: как мъж може да оцелее в царство, състоящо се само от красиви жени?


Станислав Йовков се чувстваше размислен и постави на вниманието на приятелите си следната загадка (на която отвърнах, на която дадох своето предложение за решение по-долу), ето, вижте и загадката, и моето предложение за отговор:

Аз съм мъж и попадам в царство където има само красиви жени. Законът гласи, че всеки мъж трябва да бъде убит незабавно. На екзекуцията ще ми дават право на последни думи. Какво трябва да кажа че да си запазя живота? Идеи???

Моето предложение:

Кажете, че не си падате по красивите жени, а по добрите (или в краен случай по... умните!), това може пък да ви помогне! :-) Защото всеки глупав мъж, който смята, че смисъл на живота му е да преследва... красивите жени (в множествено число!), т.е. да прелъсти колкото се може повече красиви жени, наистина заслужава (за негово добро) да бъде убит (щото животът на този безумец ще бъде безсмислена, абсурдна, тъпа трагедия, която е по-добре да му бъде спестена).

Всеки млад мъж, който обаче навреме разбере, че смисълът в този живот е да намериш единствената жена, имаща най-вече добра душа (тя ще ти достави всичко онова, което глупаците преследват и искат от... "жените"!), такъв мъж не само заслужава да живее, но и ще живее щастливо, мирно, пълноценно. Прочее, няма нищо по-тъжно от влюбен в "красива" жена мъж, който непрекъснато се унижава за да не я загуби - т.е. за да не загуби, за да не се самолиши от униженията си! :-)

Запитали младежите Сократ какво да правят, да се женят ли или да не се женят, великият философ им отвърнал: "Правете каквото искате - и в двата случая все ще съжалявате!". Но ако красивата (телесно) жена е... апетитно или вкусно голямо парче... месо, жената с добра душа е много повече от съкровище, състоящо се от злато, диаманти и платина - никога няма как да бъде изхарчено или загубено!

Друг въпрос е, че жените с истински добра душа са същинска рядкост (както рядко в природата сред тоновете пясък се намират прашинки или късчета злато!): желая ви успех в търсенето, млади мъже! (Някои усилено търсят, пък все не намират цял живот именно... своята половинка, нали не сте забравили това, че в любовта ние винаги, даже и да не го съзнаваме, търсим тъкмо СОБСТВЕНАТА си половинка; нали знаете и този мъдър Сократов завет?)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Природата на мъжете е да са ловци, срещу природата никой морал не може да се бори ;)

Asya Becheva

Ангел Грънчаров каза...

Asya Becheva Да, мъжете са ловци, но... "дивечът", който преследват, може да е все пак различен, нали така?