Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 13 ноември 2017 г.

Моето пределно искрено писмо към бъдещите благодетели на истинската, на същинската промяна в българското училище и образование!


Тази сутрин написах и изпратих следното писмо до голяма група авторитетни граждани, български учители, интелектуалци, обществени и културни дейци и пр. от Пловдив (списъкът на лицата, до които съм изпратил това писмо ще публикувам отделно съвсем скоро):

Здравейте, уважаеми г-н (г-жо)...,

От известно време, в резултат на твърде трудните ми опити за общуване с някои длъжностни лица от сферата на образованието в нашия град, се роди една твърде народополезна идея, осъществяването на която, убеден съм, много може да спомогне за отпочването на непосредствена и практическа реална демократизация-декомунизация на отношенията не само в една конкретна училищна общност, но и за истинската промяна в българското образование изобщо. Ето поредица от публикации в моя блог, от която можете да се информирате съвсем съдържателно за какво именно става дума:


Реших да цитирам тук всички публикации в блога ми от този период, които имат пряко отношение към процеса на съзряването и изкристализирането на идеята-инициатива, към включването в която искам сега да призова и Вас лично. Дано не сте се прекалено обременил(а) от разглеждането (и слушането - щото някои са във видеоформат) на тия публикации, ако е така, много Ви се извинявам. Накратко казано: предлагам да опитаме да сформираме една група от авторитетни граждани, родители, български учители, бивши ученици на ПГЕЕ, интелектуалци, обществени и културни дейци и пр., която, в качеството си на съвсем доброволна (свободна) гражданска делегация да вземе най-активно участие в инициираните от мен дебати или преговори на въпросната така наречена "КРЪГЛА МАСА" (по реалната демократизация-декомунизация) в пловдивската ПГЕЕ, на която ще се обсъдят именно всички ония необсъдени до този момент важни и нетърпящи отлагане проблеми, т.е. ще се проведе най-сетне толкова дълго осуетявания от директорката на ПГЕЕ демократичен дебат, дебатът, който, убеден съм, ще отприщи процеса тъй дълго чаканата непосредствена и практическа реална декомунизация-демократизация на отношенията в тази конкретна училищна общност; убеден съм също така, че ако това "мероприятие" (да употребя тази позабравена вече дума, навремето тя много често се използваше, нека да имаме добрината да не я забравим съвсем!) бъде проведено според замисъла или идеята му, то може да стане нещо като образец, еталон или модел, по който може да отпочне в един щастлив ден и процесът на реалната промяна, на същинската, коренната, истинската реформа и в българското образование и училище изобщо (една по една отделните училищни общности могат да започнат да провеждат аналогични дебати, какво пречи, не разбирам, да се проведе тъй дълго чаканата образователна реформа именно по този предлаган от нас модел?). Тази ми е идеята, такава ми е инициативата, това аз предлагам, ето, моля Ви и Вие лично да се включите в това, вярвам ще признаете, народополезно дело!

Оказа се - да вметна и това! - че се оказа изключително трудно за мен (защо ли е така?!) да намеря граждани, които да пожелаят доброволно да се включат в нашата гражданска "делегация" или група; до този момент огромната част от хората, на които предложих, или още най-изразително мълчат (!), или водят преговори с мен, в които искат да ми докажат, че инициативата ми била... "глупава", "ненавременна" и прочие, те самите, видите ли, нямали "излишно време", което да си "губят" в такива "шантави идеи", с които, видите ли, някой си там "обиден човек" (имат предвид моята скромна милост) искал бил "да си разчиства своите лични сметки" с директорката на ПГЕЕ и т.н., знаете, в нашенските родни условия има хора всякакви; сред нас, за жалост, е пълно най-вече с разни дървени "философи", които са способни от десет дерета вода да доведат, само и само да не им се наложи да станат от топлия диван, да излязат от тъй уютната зимно време соба и да си размърдат... нозете и краката! Е, успях да взема до този момент съгласието на 3-4 човека, които са готови да участват в инициативата, ето, апелирам и към Вас, моля Ви, включете се в нашата инициативна и ангажирана с проблемите на българското образование група, по този начин ще направите нещо добро, ще спомогнете за реализацията на това наистина полезно и добро най-вече за младите хора, за учениците, за българското образование и училище дело. Мисля, че не е нужно повече да агитирам никой, който разбира, разбира и без думи, такъв не се нуждае от каквито и да било "агитации", а ако някой се нуждае от агитации, такива темерути никога и няма да можем да ги убедим в каквото и да било, за жалост, така е, нашият български инат, знаем, е световноизвестен.

Като получа съгласието на поне 10-тина личности, ще се уговорим тогава в кой ден, в удобно за всички време, да посетим директорката на пловдивската ПГЕЕ, тогава вече ще видим как ще потръгнат работите; аз лично очаквам интересни и многозначителни събития да се разразят след това, убеден съм, че няма да съжалявате, че сте приел лично да участвате в тях! (И един вид дори да се запишете в историята на борбите за промяна в толкова скапаното в момента българско образование, защо не?!) Даже и да бъде възприета като един много хубав социално-психологически експеримент, инициативата си заслужава усилията по реализацията й, да не говорим за останалото!

Моля да ми кажете твърдо приемате ли моята толкова любезна покана. Предварително Ви благодаря са проявената... жертвоготовност и себеотрицателност! (Простете за иронията, не иронизирам точно Вас, а някои наши тъй свидни народопсихологически склонности, кусури и дефекти!)

С най-добро, сърдечно и приятелско чувство: Ангел Грънчаров

ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Ако някой гражданин на Пловдив сам, без специална покана, по свой изцяло свободен избор реши да се включи в нашата гражданска делегация, такъв човек веднага ще бъде включен към списъка, надявам се, да се намерят поне неколцина такива именно граждани, пожелали сами и изцяло доброволно, без покани, тогава, ако стане така, няма изобщо да ми се налага никому да изпращам туй писмо, нали така?! :-) Тъй че, ето, чувствайте се поканени, моля, заповядайте, проявете и смелост, и достойнство, заявете сам готовността си да помогнете в така трудния за мен час! Предварително за което Ви благодаря още сега!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

5 коментара:

Анонимен каза...

КАРАУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЪРЗО ЕЛАТЕ ДА АРЕСТУВАТЕ ТОЯ ПРОВОКАТОР НА РАЗМИРИЦИ И ЗЛОБЕН НАРУШИТЕЛ НА СПОКОЙСТВИЕТО НИ!!!!!!!!!!!!!! САНИТАРИИИИИИИИИИИИИИ ОТ ПСИХОДИСПАНСЕРА!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАКВО ОЩЕ ЧАКАТЕ, СПЕЦИАЛНИ ПОКАНИ ЛИ ЧАКАТЕ????????????????????????? ЕЛАТЕ И ВРЪЗВАЙТЕ ТАЯ ПСИХИЧНО БОЛНА ГАД, КОЯТО Е ОПАСНА ЗА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОКОГА ЩЕ ЧАКАМ ДА СИ ИЗПЪЛНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА!!!!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ, НЕЩАСТНИКО, НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ДА СЕ ИЗПЪЛНИ ЛУДЕШКАТА ТИ ИДЕЯ, БЪДИ СИГУРЕН В ТОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОГА НЯМА ПОВЕЧЕ ДА ПРИСТЪПИШ ПРАГА НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МАХАЙ СЕ ПО ДАЛЕЧЕ, ГАДИНО МРЪСНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОТИВАЙ ДА СИ МИЕШ ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА ТОВА САМО СТАВАШ, ДОЛНИ НЕКАДЪРНИКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ МИ СЕ ПРАВИ ТОЙ НА УМЕН!!!!!!!!!!!!!!! НА ХИТЪР ЩЕ МИ СЕ ПРАВИ ТОЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!! АЙСИКТИР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Кой от ПГЕЕ е луд ? Кой праща това ?

Анонимен каза...

КАК КОЙ Е ЛУД?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И ПИТАШ?!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТО НЕ Е ЛИ ОЧЕВИДНО?!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ Е ЛУДИЯТ, РАЗБИРА СЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Аз пък няма да участвам в такива глупави инициативи! :(((

Анонимен каза...

Госпожо Анастасова не отстъпвай на екстремисткия натиск! С Вас сме! Ние ще победим.

От директорския синдикат в Пловдив