Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 15 ноември 2017 г.

Предложен съм за номиниране за "Човек на годината" - награди за принос в защитата на човешките права на Българския хелзинкски комитет



Госпожа Мария Василева ми изпрати тази сутрин (за сведение) свой текст, с който ме е представила за номиниране за наградите ЧОВЕК НА ГОДИНАТА, организирани от Българския хелзинкски комитет, публикувам го тук като факт от живота, който нищо не ни пречи все пак да бъде съхранен:

Преподавателят по философия от Пловдив Ангел Грънчаров притежава кaчествата, пълния потенциал и инструментите за осъществяване на доброволен безвъзмезден труд ежедневно. Той реагира на събитията от социалния, политически, икономически и културен живот в свои текстови и видео блогове, телевизия, радио, списания, клубове.

1. Блогове

Грънчаров информира, анализира, подтиква към дебати, дава възможност за изразяване на собствено мнение. Обсъждайки в личните си страници нередности, той всъщност се явява защитник на потъпкани човешки права - защото нарушенията по един или друг начин касаят именно основни права и свободи. Многобройни са неговите симпатизанти, а обществения отзвук от дейността му е широк..

2. Училище

Ангел осъществява успешно обучение по гражданско образование на живо, в педагогическия колектив и сред учениците, а също така и онлайн своето "Училище по свобода", приканва за отговорност към собствената съдба, тази на училището и страната, давайки личен пример.

Новаторски подходи в работата му като учител го противопоставят на инертността и статуквото в образователната система. Той се осмелява да променя радикално системата на обучение, да апелира към практическа промяна в манталитета на учители, директори и цялата училищна общност, защитавайки всъщност техните права. Пагубните последици за него самия от тази дейност, а именно лишаването му от право на труд чрез уволнение от работа не го сломяват, висящото в момента съдебно дело против уволнението му от работа ще бъде най-вероятно спечелено отново, за втори път - поради несъстоятелността на доводите за репресивното му уволнение.

3. Телевизия

С авторското предаване “На Агората с философа Ангел Грънчаров” по Пловдивската обществена телевизия той продължава своята мисия - борба за демократизация и свобода, в основата на която са неговите хуманистични концепции, без ни най-малка проява на каквато и да е дискриминация.

4. Книги и списания

На тази основа са и многобройните книги на писателя Грънчаров, както и философското списание ИДЕИ, на което той е главен редактор, а от 4 години издава и HUMANUS, списанието за съвременно образование, за насърчаване духовното и личностното израстване и укрепване на младия човек. Той е автор на помагала, ръководства и учебници по всички философски дисциплини.

Обръщения, призиви, петиции, жалби, протести, гладни стачки са инициирани от него през миналата и тази година отново в защита на правата и свободите на учителите, родителите, учениците, гражданите.

Понастоящем, лишен от средства, той поема защитата си в съда сам, без адвокат, с което доказва и на практика своята подготовка и опитност по философия на правото.

5. Конкретна защита на права на обезправените

И при пълна липса на финансови средства Ангел намира сили да подкрепи запазването на човешкото достойнство на 84 годишна жена, изгонена от собствения й дом по настояване на съседите й, за неспазване на общия ред - хранене на улични котки. Месеци наред вече той се бори за оцеляването на тази жена, спяща месеци наред на улицата, чрез ангажиране на социални служби, омбудсман, обществен посредник, полиция и други. Спомага за устройването на бездомницата в жилище под наем.

В заключение: цялостната му дейност представлява неоценима помощ за обществото - за познаване, осъзнаване и отстояване на дело на човешките права. Той е личност, която насърчава индивида да мисли, да подобрява съдбата на околните, а от там и на страната ни като цяло.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

5 коментара:

Анонимен каза...

Сега Грънчарич ще се дуе като пуяк, че го ПРЕДЛОЖИЛИ за НОМИНИРАНЕ в тази лайняна организацийка БХК. :-)

Анонимен каза...

Другарко Анасссссстасссссосссссова, а вас някога за нещо ще ви предложат ли? Може би заслужавате вече титлата "първа анонимна завистница на България"?! :)))))

Анонимен каза...

Да изпреваря и разсея съмнения и грозните подозрения на госпожа Възклицателна.
Този текст написах аз, Мария Василева. Истински човек съм и никога не съм се крила от някого.
Написах го с пълното съзнание, че нещата стоят точно така, както съм ги описала.
За съжаление, ние, хората, често не оценяваме заслугите на тези около нас или ги осъзнаваме много късно, най- вече посмъртно.
Поговорката " никой не е пророк в собствената си страна" се потвърждава по този начин и това е... защото ние нямаме същите качества, като изявяващия се, да си го признаем.
Радвам се, че съм срещнала човека Ангел Грънчаров.
Мария Василева

Ursus Major каза...

Бай Ангеле, а за номинациите за "Тъпунгер на годината", "Тъпунгер на десетилетието" и "Четвърт век тъпунгер" няма ли да се похвалиш?

Анонимен каза...

Другарката Ментекадър-Анассссстассссоссссова пак не си е пила хапччета и я избива на буйство :)))))