Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 6 декември 2017 г.

Имаме ли народ, имаме ли граждани, способни да си изпълнят задачата и мисията?


... Само чрез народен импийчмънт, само чрез законодателна процедура ще се избавим от крадците!

Михаил Саакашвили, президент на Грузия от 2004 - 2013 г.; Саакашвили е също така демонът на Путин, заради Саакашвили Путин не може да спи, Саакашвили е кошмарът на Путин и на кагебистите (Казва тия цитирани думи Саакашвили в интервюто, което публикувах в блога си по ето какво заглавие: Кураж, украински демократи, с вас сме, украински и грузински свободолюбци!.)

Моят предизвикателен коментар: Народен импийчмънт се прави по следния начин: гражданите, възмутени от безочието, лъжливостта, безобразията и крадливостта на политиците излизат на улицата, но излизат на улицата не десетки (както е реално у нас!), не стотици, не хиляди, а стотици хиляди и дори милион гневни граждани; излиза човешко море от протестиращи мирно граждани (никой не чупи, никой никого не бие, никой не стреля и прочие), срещу това човешко море обаче нито полиция, нито армия може да се излезе.

Гневните, искащите справедливост и законност граждани обкръжават Парламента и заявяват, че нито един депутат няма да излезе извън сградата докато не гласуват оставките на представителите на цялата аморална и крадлива политическа класа, президент, шеф на правителството и прочие; народът просто заставя избраниците си да си изпълнят дълга. Толкова.

Народът също така заставя (под действието на страха) и представителите на съдебната власт да си изпълнят задълженията и да натикат крадливите и корумпирани политици там, където им е мястото, именно в затвора. Толкова. Така се прави мирен народен импийчмънт. Такава е неговата технология.

За няколко дни под натиск от страна на огромното човешко множество от граждани се решават проблемите на страната. И след това идват нови честни политици от средата на разбунтувалия се и искащ справедливост, законност и морал народ. Това е.

Екстремизъм ли е една такава идея и такава една политическа технология за оправяне на една крайно корумпирана страна? Не мисля. Но за да се приложи този похват, се иска критична маса от свободолюбиви граждани, такава критична маса има в Киев, в София обаче, уви, няма. И по тази причина ще продължаваме да затъваме в пълната политическа деморализация, в кражбите, в беззаконията на самозабравилите се наши избраници.

Като няма народ, който да респектира политиците, те, разбира се, се самозабравят. Народът като не си изпълнява дълга, и политиците не си изпълняват дълга. Всичко зависи от народа, от суверена. Всичко зависи от нас, гражданите. Нас обаче ако ни няма, нищо няма - и всичко загива, а преди това се разлага морално.

Имаме ли ний народ, способен да си изпълнява задачата и мисията? Явно не. Имахме, но вече нямаме. Спомнете си какво направиха не само софиянци, но и българите като цяло в месеците от декември-февруари 1997-98 г.? Направихме тогава тъкмо това, направихме народен импийчмънт, направихме мирна революция. Сега трябва да направим същото, но за жалост няма кой да го направи.


Народът у нас, за жалост, е деморализиран не по-малко от политиците си. А това вече е страшно.

Има ли кой да направи и у нас народен импийчмънт? Има или няма? Аз казвам - няма. Опровергайте ме де! Но на дело искам да ме опровергаете, а не на думи само. Чакам да видя!

Като излезете на улицата, ще изляза на улицата с вас. Даже с първите протестиращи граждани ще изляза на улицата - както винаги съм го правил. Но трябва да излезем на улицата поне 200-300 хиляди (да, хиляди!) човека. И тогава и Бойко, и ченгетата, и комунистите ще се посерат от страх и сами ще си гласуват оставките!

Разбирате ли какво се иска да направите? Ето, Саакашвили ни предлага (на нас и на украинците) да направим това, което ний, българите, ний, демократите, ний, седесарите, направихме в ония революционни и студени дни на декември-февруари 1997-98 г.! Вече сме го правили, но сега не можем да го направим. И щом не можем да го направим ще загинем - като страна и народ. Сами се осъждаме на загиване щом не можем да направим това, което сме длъжни да направим в катастрофалната ситуация, в която се намираме...

Майдан обаче този път не трябва да правим. Сега за три дена ще се свърши работата, но се иска човешко море от разгневени, ала мирни граждани, което ще застави политиците в Парламента да си свършат работата. Знаете ли колко добри ще станат политиците ни като видят разлютения гневен народ, когато видят стотиците хиляди гневни граждани?!

Ето така се прави предлагания от "лудия% Саакашвили народен импейчмънт. Затова сега властите в Киев треперят от него и твърдят, че той бил "престъпник", който искал да направи "държавен преврат"! А той иска от украинците да си изпълнят дълга и да очистят страната си от аморалната, от корумпираната, от лъжливата политическа класа. Нещо, което и ний, българите, трябва да направим.

ДОБАВКА: 300 спартанци ще вземат властта благодарение на народния импийчмънт - казва още Саакашвили в своето интервю. Има предвид истински народни политици, изразители на интересите на народа. И още нещо: "Аз съм единственият украински политик, който има история на успеха. Аз съм единственият (с малки изключения) украински политик, който е доказал, че не се продава." Това също с думи на Саакашвили. Смятам, че това са справедливи думи. Аз вярвам на Саакашвили, а не на гнусните му оплювачи (наричащи го "луд" и какъв ли не!). Щото вярвам на делата, а не на думите. А той с дела е показал какво е. "Украинските болници изглеждат като Ада." - негови думи също. "Когато видях с очите си какво е положението в украинските болници аз реших да стана премиер на Украйна... Още по-лесно е да се реформира голямата Украйна от малката Грузия... Всичко това се прави когато икономиката е свободна, когато няма корупция, тогава парите идват, тогава не са нужни американски пари... Украинците са велик народ, който заслужава да живее в Европа, а не в Нигерия и в Буркина Фасо... Народната сила ще въведе порядък в Украйна." (Апропо, в Грузия Саакашвили е обвинен за това, че бил купил "неправилно", с държавни пари 4 костюма и че бил наредил да бъде набит някакъв депутат, на когото, както казва той, и очите не му е виждал, при това е бил съвсем незабележим, скромен, въпросният депутат, прочее, си е жив и здрав!)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

30 коментара:

Анонимен каза...

"За няколко дни под натиск от страна на огромното човешко множество от граждани се решават проблемите на страната. И след това идват нови честни политици от средата на разбунтувалия се и искащ справедливост, законност и морал народ. Това е."
Наистина това е! Защо ли не съм срещал на друго място толкова кратко, ясно и реалистично обяснено?

Борис Тодоров каза...

У нас публични протести от мащаба на тези от 96/97 г. са невъзможни.
Комунал онанистическата безродна паплач от Бсп и ПП Герп и чек са ерозирали цялото общество с корупцията си.
Българинът е тъп завистлив и страхлив педерст - няма нужда да се заблуждаваме.

Лидия Стайкова каза...

Мнението ми е, че колкото и да са мирни гражданите, лесно се внедряват провокатори и в зависимост от държавата, може да се стигне до това, което се случи в Сирия. Другото е, че няма да излязат толкова хора у нас. И накрая - не виждам откъде ще намерим толкова много компетентни И морални хора на куп за да заменят настоящите управляващи, а и не виждам как ще се събере критична маса, която да ги подкрепи. Ако имаше тези предпоставки, да бяхме си избрали свестните на избори, ама нещо не ни се получава.
Ангел Грънчаров

Стефан Иливанов каза...

Дори и да мине такъв протест, няма кой да дойде след Герб/БСП. Лично аз не виждам къде да са "десните" - издънки на оправляващата клоака има ежедневно, кво правят "десните" - нищо, появяват се само като ще има избори.

Или да речем че все пак протеста мине, тия 160,000+ корумпирани служители в държавната администрация, кой и как ще ги "поправи" ?

Тук всичко е свързано като свински черва, изгонваш министъра на МВР, назначаваш нов, чист, неопетнен и системата го корумпира за има нема 2 седмици. Тия 90,000+ полицая, които вместо да са на улиците са по кафетата, ще разсипят и най-честния кандидат министър, изгони ли ги на улицата, има шанс да се върнат бойните действия по улиците от 90те години...

Тъй че, стягаме си куфарите и се измитаме към по читаво място като ЮАР, Канада или Аляска :) А тук оставяме пенсионерите и бъдещето поколение, което герб си направи (оскотялото и изпростяло чалгарско племе дето в момента завършва, висшисти дето не могат да напишат едно изречение без грешка на български). Боко ще е вечен, и както той сам казва - Вие сте прости, аз съм прост - за това се разбираме, вече никой няма да го счита като обида.

Анонимен каза...

Tatyana Koleva: Дълга тема. У нас почти всички са недоволни от състоянието на държавата. А защо няма критична маса граждани, които да излезнат на улицата ли? Просто няма кой да управлява тази критична маса - да я поведе, предлагайки алтернатива. Не виждам смисъл от безидейни действия и призиви от сорта: "Дайте да ги пометем тези, пък после все ще се намерят честни и почтени българи, които да вземат властта." Много често слушам подобни изявления. Не става така. Има си правила - първо тези честните и почтените да се организират, да излъчат лидер /много е важно наличието на лидер/, след което да увлекат онази "критична маса" от хора. И тогава ще се получи, както се получи през 1996-97. Но трябват и средства, няма какво да се лъжем. Само че тези, които осигуряват средствата обикновено после искат да яхнат вълната. Страдам безкрайно от факта, че през 2001-ва българите извършиха непоправима грешка.

Таньо Танев каза...

Първата и най-основна пречка ситуацията в страната да се промени е че Българина никога не е имал каквато и да била гражданска култура и възпитание.Никога не е смятал за необходимо да изпълнява гражданския си дълг и това се дължи на петвековното робство,когато е било "най-добре" човек да си мълчи и да търпи,за да оцелее.По-късно и при комунизма натресен от Руснаците не е било добре за здравето човек да се обажда "където не му е работа".Общо взето цял живот Българина е свикнал да си мълчи и поради тази причина това мислене се е предало през поколенията и до ден днешен.А относно политиците не се залъгвайте,по-честни няма да дойдат,от политиците оправия няма да има.Никога няма да стигнем европейските страни по демокрация по простата причина че България никога не е била демократична страна докато западните колеги практикуват демокрация още от началото на историята си.Относно протестите искам да ви попитам 2013 година да не би малко хора излезнаха на улицата,колко хора се самозапалиха,и какво?,абсолютно нищо,кервана си върви,кучетата си лаят.Тълпата беше мачкана от полиция и жандармерия което е много глупаво и аз лично не го разбирам.Служителите на МВР да не би да идват от космуса,те също са част от народа и проблемите в държавата ги засягат не по-малко от протестиращите.Вместо да се страхуват да не останат без работа е редно да свалят щитовете и да изпълнят гражданският си дълг!Референдума на г-н Трифонов,друг пример!Три милиона и половина души граждани!Нима са малко?И какво?Пак нищо!Политиците са обществен враг за народа и нито можем да ги променим,нито можем да ги сменим.Затова трябва да си помагаме като народ,като хора.Като нестава с протести трябва между хората да се стоплят отношенията,богатите да помагат на бедните,за да изчезне дупката между класите и всички да живеят добре.И докато тая страна не започне да бута умните хора и цялата интелигенция,а не простаците никога няма да се оправим!

Анонимен каза...

Не очаквай адекватен отговорна статията си. И не защото Дани е лоша, а защото голяма част от племето вече не разсъждава нормално. Тези дни една госпожа-другарка Симона Богданова публикува "Открито писмо до Александър Кошничаров-Гиби", което заедно с коментарите на някакви псевдо демократи, илюстрира, че тук вече няма народ, а само една сган.

Влади Бранков

Анонимен каза...

Народите са различни както са различни хората. Всеки народ си има характер, ценностна система и специфично поведение при различните обстоятелства. Особено добре се вижда в народните му мъдрости. Например испанците казват "По-добре да се умре прав, отколкото да се живее на колене". И така уж на Балканите сме със сродни съдби, но сме с различно поведение. Много сме различни и от румънци, и от сърби, и от гърци. За това и македонците са си избрали да са македонци. Ние още не сме се разбрали дали сме били роби или не в Османската империя, можем ли да живеем без Русия или не можем.

Мария Василева каза...

Мисля, че сме големи скептици и това е по- голяма беда от страха. Искаме да променим нещата, но не вярваме, че ще стане. Здраво стъпили сме на земята и сме реалисти, щото наистина много изживяхме, много ни лъгаха, много сме си патили...
Ето, с избори не става, резултатите ги нагласят.
Няма (почти) човек, който да е доволен от съдбата, ако се огледаме наоколо. За лошото положение всички сме единодушно ( почти) съгласни. И това е добре.
В момента не знаем как да постъпим, търси се начинът и то усилено.
Българинът вече пътува, видя как живеят в чужбина, събужда се гневен, бесен и това сигурно един ден ще стигне до точката на кипене и ще се излее в спонтанно масово излизане на улицата. Не може все лошо да е, няма логика. Нека стане съвсем нетърпимо, за да се откажем от безплодни размишления и да преминем към действие.
От там нататък, Бог да ни е на помощ. Ако вярвахме в Него, този скептицизъм нямаше да съществува. Това е голямата беда на езическия ни народ, не идва само от комунизма, винаги сме били езичници, уповаващи на своя си разум.
И затова ще чакаме чашата да прелее, защото не вярваме, че Бог ще бъде с нас. Неговото робство е леко, ние го отхвърляме, е, тогава, даде ни се тежко робство, надянахме си сами хомот на безверие, който ни води към гибел.
А е толкова лесно да събаряш с вяра крепостите, от които ни командват. Тези нечестивци се страхуват от народа, те ще изчезнат с парите им някъде далече, на нас остава само да надигнем глава, да я клатим неодобрително, да посочваме с пръст, когото трябва, да им кажем, че отдавна сме наясно с положението и е настанало време за възмездие и промяна. Какво толкова, да напълним площадите и тръгнем по улиците, да застанем отново пред Парламента и да заявим, че не ги искаме. Категорично. От тук нататък, лидери ще се намерят, най- вероятно е да дойдат от българите в чужбина.
За партии не споменавам. Няма силна десница. Не става чрез партии. Ние ще сме просто една спонтанно действаща маса народ. Онеоправданите, лъганите, искащи радикално нов ред във всичко и напускане на всички на отговорни длъжности, като повече не допускаме да застанат начело тези от кликите на настоящите ни управници.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, извинете за намесата ми, но ще споделя това, което ми направи впечатление по време на протестите срещу Орешарски, продължили повече от година. Веднага, още в първите дни, усетих, че полицията си е научила урока. След това започнах да наблюдавам внимателно и впечатленията ми се потвърдиха. Полицията, за разлика от преди, вече отцепваше район, стигащ до двореца на запад, бул. Дондуков на север и бул. Левски на изток. Отделни полицаи на мотоциклети се движеха с основните протестиращи групи и докладваха за промените в движението, което даваше възможност на силите на полицията да се прегрупират според нуждите. С 1-2 паркирали напряко на улицата полубронирани стари коли Ивеко, те имаха възможност да я направят непроходима. Около Ал. Невски имаха в резерв нови бронирани изцяло коли, както и голяма такава с мощно водно оръдие. Последните две не бяха използвани, но бяха подготвени да се справят с евентуален пробив покрай западната страна на народното събрание. Градинката, откъм източната му страна беше пълна с полиция, като част от нея идваше от цялата страна. Автобусите, с които ги караха заемаха цялото продължение на Дондуков и продължаваха по Тодор Александров. Държейки този ширек периметър те имаха възможност да пропускат депутатите от местата, където протестът беше най-рехав. В същото време, полицаи любезно и съучастнически насърчаваха и сътрудничеха в блокирането на важни кръстовища. Така протестиращите бяхме разделени между Университета, Орлов мост, Раковски и Цар Освободител, НДК.

Вярно е, че не бяхме толкова много, колкото трябваше да бъдем, но взетите мерки спокойно биха попречили и на по-големи групи да постигнат желания резултат.

Петър Балтов

Анонимен каза...

С една дума: да, имаме граждани. Много сме, управниците с техните клики са лесни за сваляне, даже си знаят, предчувстват, че това ще стане скоро.

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров, разбирам и споделям омерзението Ви от българските управляващи, но искрено се надявам българските граждани за разлика от руските през 1917 и украинските преди няколко години да не се поддават на революционни настроения. Защото революцията никога не е свързана с друго, освен с терор. А след това държавата или става лесна плячка на чужда държава (като Украйна) или на тоталитарната власт като Русия, която от деспотизъм се сурна в тоталитаризъм.

Бързите промени не водят до друго, освен в мръсната пяна на революцията отгоре да изплуват хора, които не биха се спрели пред нищо, за да задържат властта си.

Няма трайни, сигурни и добри промени без еволюция на съзнанието. А демократичната култура е необходимо условие за добро управление на държавата. И пътят е само един: просвещението. Бавничко става, но бързата кучка знаем какви демони ражда. Справка: 1917 година.

Даниела Горчева

Анонимен каза...

Драги Ангеле, поласкан съм, че те интересува моето скромно мнение! И аз си мисля често по тия въпроси и не намирам отговор. Помня настроението на хората в първите две години от промените. Чувстваше се някаква солидарност, някакво очакване за хубавото, което би трябвало да дойде. Народният гняв през '97 г. беше последният изблик на солидарност, но породена от финансовия крах на Виденовото правителство. Гладът и безпаричието направиха хората солидарни, за жалост, за последен път. Възхищавал съм се от гърците, когато излязоха в защита на една българка, въпреки, че не си умират от любов към българите, но обичат справедливостта и правдата. Все повече си мисля за тая солидарност, която е дефицитна в нашия народ. Ако я имаше, нямаше комунистите да си развяват пояса 45 години, а и след това. Възхищавам се и на румънците, на македонците... Какво стана с нашия народ? Как успяха така да ни разединят? Това си мисля и не съм оптимист в мислите си...Бъди жив и здрав, желая ти весело посрещане на светлите празници!

Йовчо Ковацалиев

Анонимен каза...

Народ подстрекаван, не ми го хвалете. Какви са тези руски знамена на български протест?

Вера Бъчварова

Анонимен каза...

Кой да излезе, бе, Ачо? Учителите, които водят мъртви души в списъците с цел да крадат? Общинари, дето с години водят живи души в забранителните избирателни списъци, за да си вардят чиновническите столове? Лекарите търгаши ли? Кой? Обществото е тотално корумпирано и оскотяло. Теб знаем защо те уволниха, но кой излезе да те подкрепи, да изрази солидарност с теб? Поне един човек застана ли до теб? Солидарност е чужда дума за тоз народ.

Ружа Братанова

Анонимен каза...

Ще бъда кратък, Ангеле, все пак е рано сутрин, а и днес е празник. Не, не смятам, поне засега. Но и май винаги. Съжалявам, но така мисля. Поздрави! И хубав празник!

Иначе по-пространно и задълбочено отговорът ми е с книгите ми, особено в романа "Реката на смъртта или разказ за генезиса на омразата".

Dimo Raikov (Париж)

Анонимен каза...

Явно няма да стане. 96-97 имаше водачи и хората се обединиха около тях. За съжаление, останаха разочаровани. Днес българинът на никого не вярва. А народ без водачи си е само стадо, нали!

Пенка Станчева

Анонимен каза...

Виждате ли, приятели, какво нещо е животът... Джони Холидей си замина на 74 години. Френските телевизии не дават нищо друго. Французите плачат... Светът плаче...

Да, ето нещо, от което всички разбираме... Смъртта... И защо тогава е нужна тази наша завист, омраза, партизанлък... Тази алчност, арогантност, грубост...

Dimo Raikov

Анонимен каза...

Здравей Ангеле. Този разговор е много дълъг, и той има смисъл само ако се води лице в лице, и понеже не можем да го проведем, "казвам" следното: Нямаме критична маса от свободолюбиви българи за да се случи този народен инпийчмант на властниците, но имаме отделни граждани и даже групи от хора с гражданска позиция и усет за свобода. Те обаче са недостатъчни като процент от така наречения народ, за да се получи тази революционна ситуация. Тази революционна ситуация, която я имаше в края на 1996 и началото на 1997 година едва ли ще се повтори, освен ако стане някакво трагично събитие, което да разтърси из дъно този приспан народ. При нас в България, ако това стане, то ще е по пътя на еволюцията. Бавно и постепенно "узряване" в желанието за свобода на обществото. Аз вярвам, че ще стане.

Томи Томев

Анонимен каза...

Народ няма. Аз създавам прецеденти и предпоставки за това нататък. Повече писах в коментарите, но май не успях да го пратя - много изисквания ...

В.Михайлов

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, чест и почитания за мисълта Ви. Но отговора ми трудно може да бъде описан като теза. Затова, накратко: „За да живее свободно, едно общество трябва да притежава критична маса от индивиди , които знаят какво е свобода.“ (От „Изкуството на държавника“, Баронеса Маргарет Тачър).

Няма ли го това, нищо друго няма как да има.

Петко Вацев

Анонимен каза...

Прочетох го. Разбира се, че си прав, но това го дъвчeм от години. И на протести сме все по-малко. Познаваме се дори поименно. Почти станахме роднини. :-)

Р.Йорданова

Ангел Грънчаров каза...

Привет Ангеле, приятелю философе, и честит празник!

Както знаеш, моя милост е анархист. Аз вярвам в самоуправлението, неподчинението, индивидуализма и сдружаването между хората на основата на споделени ценности. Не вярвам, че има "добри политици" и се пазя от това да влагам надеждите си в някакво колективно, "народно" действие.

Излизането на улицата може да свали правителството, но само за да отвори път на нови от същите. Няма как иначе, докато управляваните търсят някой свестен да ги управлява, вместо да търсят самоуправление. Докато търсят някой друг да носи тяхната отговорност, винаги ще има морална и материална корупция.

Аз не чакам и не искам свестни политици, които не злоупотребяват с огромната власт, която имат, защото гражданите намират това за естествено. Чакам и искам граждани, които оставят колкото може по-малко власт на политиците, защото не ги мързи да се управляват сами. Тогава ще е все едно какви са политиците.

Също така като историк мога да потвърдя, че единствените бързи и масови промени в историята са били бомбардировките. Всичко останало се променя бавно и, в съществената си част, невидимо (дискретно, казваше Бате Владо). Истинската промяна не става на повърхността и отвън на улицата, и даже може да бъде забелязана трудно известно време след като е станала очевидна. Защото хората виждат това, което искат, а не това, което е, и са мотивирани от презумпциите си, а не от рационални съображения. Хората не са изчислителни, а емоционални машини.

В заключение, вярвам в индивидуалното, а не в масовото действие и в консервативните, а не в прогресивните ценности. И не знам какво ни чака занапред, само се моля Бог да е милостив към всички.

Явор Ганчев

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря ти много! Чудесно е това, което казваш - и много мъдро! Ще бъде хубаво да ми разрешиш да го публикувам, аз имам идея да събера на едно място отговорите на този въпрос, дадени от много хора (заедно с теб попитах сума ти други хора, чието мнение ценя). Ще публикувам в крайна сметка всичко в списание ИДЕИ. Нали нямаш против да дам публичност на отговора ти?

Анонимен каза...

В "Тоталитарната държава" Ж. Желев ясно го е написал - от нея се излиза през военна диктатура. След това може да се приложи демократично политическо управление. Какво показва нашият опит? На 19 май 1934 г. Политическия кръг „Звено“ и Военния съюз с помощта на армията установяват диктатура, която забранява всички партии. Въвежда се мажоритарна избирателна система за депутати в Народното събрание. Кметовете се назначават, а не се избират. След една година Цар Борис III поема управлението на страната в свои ръце - започват най-хубавите години за България. За съжаление траят до смъртта на Царя.

Анонимен каза...

Невъзможен сценарий. В 2013 видях как разбиха ядро, което започна да се оформя за подобен ход, вкараха хора от различни партии и ТИМ и успяха да разводнят нещата. Това не е за тук дискусия. Може първо да се спре с гласуването и след това гражданско неподчинение и пълна промяна.

И.В.

Анонимен каза...

Поставяш тежък обществен проблем, който едва ли вече е решим - пропиляхме фатарно тази енергия и наистина няма народ, който има устоите да направи нова мирна демонстрация на недоволство. Аз съм радикален човек и напоследък се убеждавам все повече, че в БГ има нужда от въоръжен конфликт, но как да стане... Няма, няма вече никаква обществена енергия за промяна, а ти говориш за двеста-триста хиляди на улицата. Песимист съм.

Не, това не е нито изход, нито перспектива - глобално сме осъдени на тотано погубване. БГ катастрофира фатално и ще ни изядат социални и демографски проблеми. Май единственото, което ни остава е да наблюдаваме с удоволствие краха, окончателния крах на всичко.
Сакън, звучи кошмарно това, което казваш! Все пак се надявам, че младите ще измислят нещо, което да ни спаси, в тях е надеждата. Но образованието пък е толкова калпаво, че надеждата за промяна е наистина нищожна. Когато имаш възможност да дойдеш за участие в онази "кръгла маса" по образованието в ТЕТ-а, кажи, за да организирам нещата.

Х.М.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря ви за честните отговори!

И аз съм, Х., склонен да мисля така, но все още се надявам, че истината не е точно такава.

Надявам се на това, че понякога самият живот е способен да намери изход от тежки ситуации, в които ние самите сме на път да се отчаем...

Анонимен каза...

Споделям напълно това, Ангеле! :-) Може би искра ще предизвика спонтанен обрат.

Ивелин Вичев

Ангел Грънчаров каза...

Дай Боже! Не забравяй, че самият Бог е на страната на правите, на тия, на чиято страна е истината! :-) Няма по-мощен съюзник от самия Бог!