Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 4 декември 2017 г.

Вреди или създава неоспорими блага тъй възхваляваната и триумфираща наука?



(Пита ни така защото разчита на скудоумието ни!) Без вяра - и то тъкмо вяра в Бога, а не в някакви разсъдъчни химери и фикции! - се стига до страшно човешко уродство: комунизмът-атеизмът нагледно ни показа всичко това. За жалост така бързо забравяме уроците на собствената си история.

А науката бива превъзнасяна тъкмо от немислещите, което е позор за самата наука. Науката си има предел, науката няма как да реши ония истински важни за човека въпроси, без които животът ни губи смисъла си.

От тази гледна точка аз, разбира се, не бих желал да живея в свят, изцяло лишен от вяра в Бога - защото това всъщност ще е свят, лишен от добро, а светът без добро е същински абсолютен кошмар, чиято абсолютна злотворност даже и не можем да си я представим! (За ваше сведение съм длъжен да кажа, че Бог е олицетворение, персонификация на доброто начало във Вселената, Бог не е нищо друго освен Абсолютното Добро, той също така е и Абсолютният Разум, т.е. без Бог и самата наука е невъзможна - доколкото наука без разум е съвсем невъзможна!).

Без наука се е живяло, може да се живее и ще се живее съвсем прекрасно, ала за щастие без разум не може да се живее - понеже науката е блед, абстрактен извод от превъзходния Божий Закон на цялото мироздание. Апропо, науката може да бъде използвана и за произвеждане на ужасни злини, тъй че по-кротко с немислещата екзалтирана възхвала на науката, която, видите ли, щяла била да ни реши всичките проблеми.

Науката по-скоро поражда безброй проблеми, а тия проблеми, които решава, ги решава крайно едностранчиво и ощетено. Затуй е спорно вреди или ни създава неоспорими блага тъй възхваляваната и триумфираща може би тъкмо заради и разумната си непълноценност наука.

ДОБАВКА: Ако беше поне малко честен, атеистът, който ни подстави толкова лъжливия си въпрос по-горе, следваше да ни запита ето как: "В какъв свят бихте предпочели да живеете: в свят без човечност или в свят без... техника?" (Защото от духовността, от ценностите в крайна сметка зависи и човечността ни, а пък величието на науката се измерва в наше време с нейното практическо използване и приложение от вездесъщата техника!) Е, как бихте отговорили на неподвеждащия въпрос на един честен атеист, ако такова чудо на природата изобщо беше възможно?! :-)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

8 коментара:

гАд каза...

Няма по-досадно от религиозни фанатици.

Ангел Грънчаров каза...

Няма по-досадно нещо от атеистичните фанатици! :-) Досадата иде от това, че съвсем ги мързи да мислят... :-)

Анонимен каза...

Всички фанатици са лайна.

гАд каза...

И в какво може да е фанатик атеиста ? :D
Колко атеисти проповядващи атеизъм се срещат ? :D
То добре, че религиозните са такива мислители ... Паднала гръмотевица, изплашили се в пещарата, решили, че божеството на гръмотевиците е недоволно...
С времето се модернизирали леко, измислили си по-общи божества, църквата пък добре се постарала да си наложи своята версия с цел контрол. Крале са се бояли от църквата дори .
Мислители ;)

Ангел Грънчаров каза...

Добре си научил глупостите на т.н. войнстващ "научен атеизъм" относно вярата в Бога и религията, които имат този "малък" недостатък, че нямат нищо общо с истината за вярата в Бога и религията.

Апропо, фанатици могат да бъдат само немислещите хора. Независимо в какво вярват щом не полагат нужните усилия рационално да постигнат истините на вярата, те стигат до фанатизъм. Сред атеистите немислещите са изключително много. Атеизмът е продукт на умствената ленивост. Да не говорим пък за духовната му немощ и нищета.

гАд каза...

Липсващите аргументи също са пример за ленивост ;)
Войнстващ атеизъм? Шъ мъ извинявате, но баш религиозните са войнстващите. Кръстоносни походи, джихади. Поста под който коментираме също е пълен с агресия и обидни епитети към инакомислещите :)))
Отказването да се признае от къде произлизат религиите е поредното доказателство за фанатизъм :))

Ангел Грънчаров каза...

Да де, да де... но трябва да се мисли, не да се плямпа без мисъл. И къде, моля ти се, видя "агресия" срещу "инакоМИСЛЕЩИТЕ" като в случая никакво мислене нямаме отсреща? :-)

гАд каза...

Продължаваме лениво и без аргументи? ;)
И с обидите ;)
Ярък пример за фанатизъм. :))))