Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 4 декември 2017 г.

Защо пребиваваме в толкова страшна духовна пустиня?


Блогърът Христо Блажев (с когото многократно сме спорили - когато той най-възторжено е рекламирал тъй любимите му материалистично-атеистични словоблудства!) отново е написал чудесен по мисловната си недостатъчност и уязвимост текст (виж Произход на човека и неговите богове), естествено, написал го е във възхвала на творение този път на "великия" Дан Браун; е, понеже не обичам празнословието, наложи ми се да поохладя тъй горещия му плам; ето какво написах като коментар там, в блога му, който коментар, подозирам, собственикът на блога непременно ще изтрие (поради което го поствам за всеки случай и тук):

"... най-малкото агностичния мироглед като нормален в двадесет и първото столетие от новата ера" :-)

По тази "превъзходна логика" излиза, че всеки неагностик, в частност човек, който вярва в Бога, е... "ненормален"?! :-) Такова изказване съвсем не отговаря обаче на духа на тъй свободолюбивия ни XXI-ви век!

И още един бисер на недомислието (и немисленето, на произлизащото от самонадеяния, ограничен, антидуховен ум заслепение):

"... технологично-атеистичен манифест на здравия разум"

Така нареченият "здрав разум" или поне само РАЗУМЪТ (ако е разум, то няма начин да не е здрав, ако пък е нездрав, няма как да е разум!) и то тъкмо доколкото е наистина разум, влиза в прекрасна хармония не само с ВЯРАТА, но и тъкмо с ВЯРАТА В БОГА - понеже ако нещо е наистина вяра, то няма как да не е вяра в Бога (вярването в разни фикции на ума не заслужава да бъде наричано вяра, такава суетност, такава умствена или чисто разсъдъчна непълноценност не може да има онтологичният статут на истинската вяра).

Когато някой човек използва такива коварни думички от рода на разум и вяра - които, "очевидно" за немислещите, могат да бъдат "здрави" и "нездрави", могат да са израз на някаква абстрактна и харесваща ни нас лично "норма" или да са израз на тъй непонятното ни другоячемислие, поради което ги определяме съвсем прибързано за "ненормалност" и пр. - без да си е дал труда да вникне в същинския (философския) смисъл на въпросните понятия и идеи, тогава именно той и почва да произвежда несмислици-нелепици като посочените по-горе.

Между другото необичащите да се затрудняват със същинско (щото е доста трудоемко!) мислене читатели няма начин да не се възторгват от писанията на популярни автори от рода на толкова крещящо немислещите и затова съвсем антидуховни "пророци" или гурута на евтината популистка спекулация като въпросните Докинс, Хичънс и същия този същия Дан Браун. Колкото и писанията на тия "гурута" на ЛЕСНИТЕ, на ЛЕСНОДОСТЪПНИТЕ и най-вече на ЛЕСНОСМИЛАЕМИТЕ обяснения, на тъй интригуващата псевдо-дълбока "мисловна" спекулация-"ширпотреба" (спомняте ли си тази паметна думичка от ерата на непрежалимия и направо блудстващ в атеистичната си антидуховност социализмо-комунизъм?!) да задоволяват крещящата ви нужда да не се затруднявате със задълбочено и автентично мислене (с философия), то в един прекрасен момент все пак ще осъзнаете, че в душите ви онази СТРАШНА ЕКЗИСТЕНЦИАЛНО-ДУХОВНА ПРАЗНОТА не е била (и не е можела да бъде!) запълнена с подобни екзалтиращи ви първоначалното възприятие и така задоволяващи склонността ви да не мислите повърхностни, блудкави и затова пагубни за собствените ви души писания на въпросните пишещи сладкодумци-празнословци.

Които тъкмо заради потресаващото си и затова тъй кухо празнословие, заради убийственото по екстравагантността си претенциозно безсмислие на своите писания постигнаха такава световна слава. Защото, за жалост, в днешно време и триумфиращата бездуховност, и пошлият хедонизъм, и вулгарният материализъм, и войнстващото безбожие и най-вече МЪРЗЕЛЪТ ЗА МИСЛЕНЕ са станали тъкмо нещо като НОРМА на пребиваващите в тази СТРАШНА ДУХОВНА ПУСТИНЯ нещастни души.

Да, точно духовна пустиня по естеството си е нашето тежко болно време, така силно увличащо се по външните ефекти, по бляскавата, но иначе куха откъм значим, дълбок смисъл и най-вече откъм духовност повърхностна "мисловна" (чисто умствена, разсъдъчна, недостатъчна откъм жизнеутвърждаваща ценностност обаче!) спекулация, представена ви така екзалтирано по-горе от автора на този блог...

ДОБАВКА: Ето още един цитат от писанието на тъй войнстващо немислещия блогър Христо Блажев, който не се нуждае от никакъв коментар (доживяхме да чуем немислещи, без капка неудобство демонстриращи немисленето си хора да апелират в полза на... "рационалното мислене"; апропо, а има ли "нерационално мислене" - стига да не е псевдо-мислене, лъже-мислене, иначе казано, немислене?!):

Защото ако нещо е нужно на тая планета, това е повече рационално мислене и по-малко лековерно прекланяне пред кръста, полумесеца и останалите пиявици от миналото.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Ursus Major каза...

Защото си тъпунгер бе, Грънчаров, тъпунгер, затова.

Анонимен каза...

Другарко Ментекадър-Анасссстассссосссова кога ще почнеш да си пиеш най-сетне хапчетата?! Буйството ти стана вече епично! :)))))