Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 10 декември 2017 г.

Нещо като манифест към моя съвременник


Тази сутрин във Фейсбук отправих нещо като възвание към съвременника си, към сънародника си, към теб лично, "обикновен", забравен и изоставен човеко; ето, написах следните думи, надявайки се с нещичко да ти помогна - та да излезеш от гибелната летаргия, в която пребиваваш от известно време и да се спасиш; ето, четете; да, прочее, възловата ми мисъл е, че ти самият следва да се спасяваш предимно сам, ти самият трябва да започнеш всекидневно да работиш за промяната към добро; недей повече да чакаш някакви самозвани "спасители" и "оправячи", а се захващай за работата сам; няма кой друг да свърши тази най-важна работа освен ти самият; та ето значи думите ми, отправени към теб, към твоя разум - и към твоето сърце:

Води се световна война за властта над собствения ти мозък, съвременнико! Но ти искаш ли да станеш господар на своите мисли? Искаш ли ти да решаваш какво ще мислиш? Желаеш ли да запазиш суверенитета си над твоето съзнание?

Ами тогава направи нужното да извоюваш свободата на мисълта си - какво чакаш още? Стани свободен най-напред в сферата на собственото си съзнание! Стани истински господар на своята душа, ум, съзнание, самосъзнание, воля! Не се оставяй да ти внушават чужди, изгодни на някого мисли! За всяко нещо имай свои мисли, своя преценка, свое разбиране!

Мисли самостоятелно! Не допускай да бъдеш ленив и мързелив в мислите си, недей да взаимстваш, да присвояваш чужди мисли и да ги представяш за твои. Участвай активно в дебатите по всички истински важни въпроси и не се изморявай докато не постигнеш своята изстрадана, но лична позиция. Недей да мълчиш и лениво да "консумираш" чужди мисли, този тарикатлък няма да ти помогне! Не е лесно да си човек, но пък за сметка на това без свобода няма и достойнство. Не се самоунижавай никога!

Мисли винаги със собствената си глава! Ако не разбираш нещо, питай, интересувай се, рови се в книги и в Мрежата, поставяй въпроси на ония, които са по-напреднали, но никога не се оставяй друг да ръководи мислите ти - и да има власт над тях.

Единствената власт над твоите мисли, която трябва да допускаш, е властта на истината, само на истината следва да се подчиняваме. Защото истината ни прави свободни - по думите на Спасителя.

Това е. Толкова ли е трудно това, което ти препоръчвам - но не ща да ти го налагам?! Или бъди господар на мислите си - или стани жалък роб на чужди мисли! Този е изборът, който всеки миг правиш (даже и да не съзнаваш това).

Тиранията над твоята мисъл е най-страшната тирания, която никога не бива да допускаш! Защото тя е в основата на всяко друго робство. Несамостоятелният, несвободният в сферата на мисленето си човек е жалък роб на всичко онова, което му натрапват медиите - и стоящите зад тях измамници.

Повтарям: мисли със собствения си ум (думи на великия Кант), бъди мислещ човек, бъди неуморен търсач на истината! Този е пътят към твоята свобода!

Стани свободен човек - и добър гражданин на своята страна. Няма как да бъдеш пълноценно живееща личност ако по-напред не си извоювал свободата на своята мисъл. Тази и основата на всички други свободи.

Липсата на тази свобода поражда или стои в корена на всяко робство, на всяка друга тирания. Да бъдеш човек означава да бъдеш свободно мислещо същество.

Мисли усърдно и самостоятелно, но не забравяй и това, което постоянно ти нашепва твоето сърце: вслушвай се непрекъснато в това, което сърцето ти говори. В сърцето ти са изворите на живота (Свещеното Писание). Бъди мислещ, но не бъди безчувствен!

Никога не допускай да станеш безразличен, безразличието е предверието към смъртта на духа на човека. Нима не забелязваш колко духовни мъртъвци щъкат около теб. Немислещият, безразличният към истината и затова несвободният човек е духовен мъртвец. Той е някакво зомби или е нещо като смучещ чужда кръв вампир.

"Българинът обича свободата, но само ако му я поднесат на тепсия!", твърди Апостолът на свободата на България. Е, честито: няма такава свобода и никога не е имало, няма как някой друг да те "освобождава", да ти подарява твоята свобода - нима не си разбрал още и това? Няма "освободители": от теб самия зависи всичко! Ти решаваш всичко! Ти на всичко си господар! А пък управниците ти са само твои слуги. И това ли не съзнаваше? Ето, знаеш го вече!

Крайно време е ний, българите, да станем първо човеци (а това значи да станем свободни същества!), а пък после да станем и народ! Докато сред нас, българите, свободолюбивите и свободно живеещите не са едно критично мнозинство, определящо съдбата на страната ни, дотогава ние ще бъдем стадо, а не народ.

А стадото си иска пастира, водача, оправяча, вожда, любимеца, унизителя си. Човекът без чест е малодушна мижитурка! Престанете да бъдете малодушни страхливци, покорно чакащи някой друг да се погрижи за тях и да им даде всичко!

Докога ще се унижавате, о, роби и... "дебили" - и... "неставащи за чепове за зеле", и... "лош матр`ьял", и прочие - приковани към робството си сякаш с най-тежки вериги?! Счупете веднага тия позорни вериги! Освободете най-напред своя дух - и своята мисъл! И сърцата си освободете! Бъди свободен - ако искаш да живееш! Без свобода животът за човека е същинска трагедия. Без свобода животът на човека е непресекваща бедност и мизерия. Източникът на всяко богатство е там, в твоята душа, в твоя дух. Най-безценното богатство на този свят е твоят собствен дух. Там, в душата ти, се намира това съкровище! Ползвай се от него, не го крий като обезумял скъперник!

Толкова. Това исках да ти кажа. Дано си ме разбрал.

Желая ти успех в тази съдбовна битка за живот и свобода: "Живот и свобода постига само този, който ги отвоюва всеки ден в борба!". Не забравяй никога тия думи на Гьоте, най-великият немец.

С тях и завършвам това неделно послание, което написах понеже напълно спонтанно: изглежда самият Бог ми поръча да ти кажа всичко това. Моля те, човече, моля те, съвременни българино: не се отчайвай, а повярвай в себе си, в своята сила, в силата на своя дух!

И тогава нашата България няма да погине, а ще разцъфти и ще просперира вечно! До първом стани и бъди суверенна личност, имаща пълна власт над живота си! Моля те, човеке, моля те, съвременни българино: не се отчайвай, а повярвай в себе си, в своята сила, в непобедимата сила на своя дух!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 коментара:

Анонимен каза...

ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА!-ХА! :))))))))))))) НАЙ-ГОЛЕМИЯТ И ТО НАПЪЛНО ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК ПИШЕ МОЛЯ ВИ СЕ "МАНИФЕСТ" НА ОСВОБОЖДАВАНЕТО И СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ УМРА ОТ СМЯХ!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОГА НЕ СЪМ ЧЕЛА ПО-ГЛУПАВО НЕЩО!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОВА СА БРЪТВЕЖИ НА ПСИХИЧНО БОЛЕН ЧОВЕК ОВЛАДЯН ОТ МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЪРЗО ВИКАЙТЕ САНИТАРИТЕ ДА ГО ВЪРЖАТ И ДА ГО НАТИКАТ В ПСИХИАТРИЯТА!!!!!!!!!!!!!!!!! КАРАУЛ!!!!!!!!!!!!!! ПОМОГНЕТЕ!!!!!!!!! ТОЯ ЧОВЕК ВЕЧЕ Е ОБЩЕСТВЕНО ОПАСЕН!!!!!!!!!!!!!!! ИСКА ДА ПРЕДИЗВИКВА РЕВОЛЮЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! У НАС ИМА ДОСТАТЪЧНО ДЕБИЛИ И НИЩО ЧУДНО НЯКОЙ ДА МУ СЕ ВЪРЖЕ НА ЛУДЕШКИТЕ БРЪТВЕЖИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НА ТАКИВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА ДОСТЪП ДО КОМПЮТЪР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АЗ НЕ ЗНАМ ЗАЩО НЕ МУ БЛОКИРАТ БЛОГА!!!!!!!!!!!!!!! ХОРА ДАЙТЕ ДА ПИШЕМ ДО РЪКОВОДСТВОТО НА ГУГЪЛ И ТОЯ ВРЕДЕН ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЛУД ЧОВЕК ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АЗ ПОВЕЧЕ НЕ МОГА ДА ТЪРПЯ НЕГОВИТЕ ИЗЛИЯНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ СМУЩАВА МОЯ ПОКОЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОВА ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ТЪРПИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЯМА ЛИ ПСИХИАТРИИ У НАС ТА ДЪРЖАТ ЛУДИТЕ НА УЛИЦАТА?????????????! СРАМОТА!!!!!!!!!!!!!!! НЕКА САМО ДА СЕ ОПИТА ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДА ДОЙДЕ В ТЕТА И ЩЕ МУ НАПРАВИМ МЕЧКА НАЙ-ПОСЛЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ ВИДИ ТОЙ!!!!!!!!!!!!!!!! РАЗПАСАЛ СЕ Е КАТО НЯКАКЪВ ГОСПОДАР!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ СМЕ ГОСПОДАРИТЕ ОБАЧЕ, А НЕ ТОЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СТЪПИ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКАКЪВ ЛИБЕРАЛИЗЪМ КЪМ ТАКИВА МАНИАЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПИШУРКО НЕДЕН И ГНУСЕН!!!!!!!!!!!!!

Мария Василева каза...

Много добре, че го има горния коментар.
На мен ми става все по- ясно защо между хората няма разбирателство. Не може да има. В този свят има добро и зло, ангели и демони. Всеки миг всеки от нас е изложен на избор и трябва да решава. Това е най- важното, за което сме тук и което трябва да правим. Да се доверяваме на интуиция, сърце, разум в търсене на решение към коя от двете борещи се за надмощие сили в нас- добро
или зло, да се насочим с постъпките си. За съжаление, няма среден път, затова разбиране между привържениците и враговете на Грънчаров никога не може да има.
Във всеки от нас като паразити успяват да се заселят зли намерения, но някои го осъзнават и надделяват добрите сили, в други се заселват търсещите място зли духове, паразити, описани в Словото като бесове, които излезли от болния и се заселили в свинете. Те не могат да съществуват без да се заселят в нечия душа. Мислете какво се случва ежеминутно, опитвайте се да разкриете за всеки свой избор, всяко свое решение и действие, от къде са навявани помислите ви.
Божественото и светлината са вътре във всеки от нас. Навън е арена, нечувано голяма война. Битката е за всеки от нас, на живот и смърт.
Не мога да ви дам друг съвет, освен този да се молите, когато не знаете откъде идват помислите ви. Със сигурност знам, че когато се молим, демони нямат достъп до нас. Много молитви са нужни на нашата страна, поединично и колективно.
Моля те, Господи, нека агностици и атеисти да се въздържат от изказвания по моя коментар!

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КОМУНИСТ КОЙТО СЪМ СРЕЩАЛА В ЖИВОТА СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ Е САТАНИСТ И АНТИХРИСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЩО ДОБРО НЯМА В НЕГО!!!!!!!!!!!!!!! СЪРЦЕТО МУ Е ПРОПИТО ОТ ЗЛОБА!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ursus Major каза...

Дами и господа, бай Ангел Тъпунгера!
Първо пише някакъв малоумен текст за дебили, после сам си пише коментарите под него.

Анонимен каза...

Другарката Ментекадър-Анассссстассссоссссссова хептен полудя, горката! :(((( Тресе я кошмарна параноя, навсякъде вижда злите козни на своя "смъртен враг" Грънчаров.... така е като не си пие изобщо хапчетата напоследък....

Анонимен каза...

АIG е прав, но проблема е, че се обръща към робско племе, замряло в мисленето си някъде в 1878... Европа и USA направиха жест c NATO, само че за разлика от Star Wars тук злото балканско е много зло и Йода и другите мечтатели просто е ясно, че не са били в БГ... Ще видят те тогава силата през крив макарон, в царството на облъчените малоумници, които 1945 решиха че са сами на тая планета... Това и сега е така, партизанин Стеф Дан се прави на ударен с гюдерия, че сина му е в цитаделата на империализaмo, а той укрепва партията на социалистите все едно че не се смениха епохи, той пак го "пълне, пълне" - топа де, по Ярослав Хашек, след като дойде снаряд и откъсна краката му, а той го пълне, пълне, после друг снаряд откъсна ръцете му, а той го пълне, пълне... Има нещо безумно в БГ, но за мен това е изобилието от ляво (разрушително) мислещи личности... Русия отдавна няма толкова комунисти, колкото има в БГ... БГ е феномен на планетата, мисля че Щатите са информирани за това от мои сънародници там, така че е излишно Първан Триперов и Бой Бор (щото и той е същия) да очакват че ще лапнем въдицата им, това нема да се случи, алооо, тъпанари балкански, 1945 нема да се повтори, ами ако вие не правите деца скоро нема да ви има умрялата държавица, Дееба и тъпото кат задник и нахално за трима племе, дееба...