Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 24 януари 2018 г.

Как се става мъж или жена: да сме мъжествени или женствени нима не зависи изобщо от нас самите?!



Ами за тия чисто психични, душевни, личностни проявления и качества като, да речем, представите ни за мъжко и женско, за мъжественост и женственост в съзнанието, в поведението ни, това как се чувстваме и пр. ние самите нямаме никаква заслуга, така ли? От нас самите нищо не зависи - как така? Нима ние не трябва да се погрижим даденото ни по природа да се разгърне, да се разцъфти - та един ден да даде плодове?

Дават ли си сметка тия, които си представят така наивно и глупаво нещата (че това дали сме мъже и жени никак, ама изобщо никак не зависи от нас самите, т.е. няма своята психично-личностна и чисто човешка детерминираност) докъде води тяхната крайно опростяваща всичко позиция? Човек не се ражда мъж или жена, а става (или не става) такъв благодарение на един твърде сложен психичен, социален (като възпитание) и духовен най-вече процес, в който действат безкрайно много фактори; нещата не са "заложени изцяло" от природата или от съдбата ни, напротив, в човешкия свят всичко в крайна сметка зависи от самия човек - и от свободата ни да се самоопределяме, т.е. бъдем себе си по най-добрия, по най-разумния начин.

Обяснил съм тия неща още преди повече от 20 години в своята книга със заглавие ЖИВОТЪТ НА ДУШАТА: ПСИХОЛОГИЯ, която има вече пет издания именно като учебно помагало, а органична част от нея са проблемите на сексуално-еротичното възпитание, които обособих в книгата със заглавие ЕРОТИКА И СВОБОДА (подзаглавие "Практическа психология на пола, секса и любовта"), преподавал съм, обучавал съм младите години наред да мислят и да обсъждат всичките тия проблеми в изцяло нереформираната ни авторитарна образователна система, но ето, в крайна сметка системата ме възприе като "народен враг", бях в последните три години на два пъти опраскан, бях уволнен от разпищолили се, т.е. от изцяло безотговорни за личностното израстване на младите хора властващи образователни бюрократи.

Които не разбират що е това "джендър", ами ето, това са всички ония чисто човешки (т.е. не-чисто-биологични) измерения на пола, които именно зависят от нас самите. Ако нищо не зависи от нас самите като човешки (и също така като "социални" и духовни) същества, то тогава ние се превръщаме в нещо като... машини или като роботи (или като зомбита), в които всичко е зададено от природата (от Бога), а от нас самите нищичко не зависи, т.е. по най-недопустим начин е ЕЛИМИНИРАН или ИГНОРИРАН тъкмо оня най-важен фактор, от който зависим в най-голяма степен, именно СВОБОДАТА.

Да, от свободата в човешкия свят зависи в крайна сметка всичко, т.е., иначе казано, НИЕ САМИТЕ (ЧОВЕКЪТ С НЕГОВАТА СВОБОДА) сме този решаващ всичко фактор. Но неразбиращите свободата точно на това основание хем се плашат от нея, хем я мразят: защото благодарение на свободата ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ за живота ни пада в крайна сметка върху нас самите. А враговете на свободата пък искат да направят това, че човекът да е роб било на собствената си глупост, било на враждебни на свободата социални и политически сили, било на собствените си страхове, било на собственото си неверие в своите сили и т.н.


САМОТО ПОНЯТИЕ: Джендър (англ. gender, от лат. genus «род») е спектър от характеристики, отнасящи се към мъжкото и женското, към тъй разнообразните ни човешки представи за мъжественост и женственост. В зависимост от контекста тези характеристики могат да включват биологичния пол (т.е. състоянието да бъдеш мъж, жена, или междуполова вариация), полово базирани социални структури (т.е. родови роли) или родова идентичност. В социалните науки, хуманитаристиката, във феминизма и джендър изследванията (и всички сродни изследвания на пола и рода, ЛГБТ и куиър науки) родът (тясно терминологично джендър от английски: gender) е терминологично понятие, включващо социалните, културни, идентичностни, нравствени и прочее измерения на биологичния пол.


Рози занитвачката е иконичен символ на американския домашен фронт през Втората Световна и нарушение на половите роли - заради необходимостта на военното време

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

6 коментара:

Анонимен каза...

Определя се единствено от хромозомите. Няма друг фактор. При ХХ с си жена, при ХУ - мъж.

Анонимен каза...

Понятието "джендър" напълно излишно, защото описва несъществуващи неща. Полът се определя от хромозомите. Няма никакви спектри. Или си мъж, или си жена по рождение. Точка.

Ангел Грънчаров каза...

А изцяло немислещ глупак като тебе да си пак ли е чисто генетично определено - или ти лично имаш големи заслуги да си станал такъв? :-)

Анонимен каза...

Инфантилно, Грънчаров, инфантилно! Човекът нищо не каза за вас, а вие веднага напред с квалификациите, все едно, че сте в детската градина и тропате с краче, че не се съгласяват с вас.
Старческото вдетиняване ви настига!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, забавлявам се ма, нима си толкова тъпичка, та и това не си забелязала?! :-) Вие самата май тропате с краче! (Или дори си скубете косата от яд?!) Що сте толкова злобна и тъпа ма, другарко, това чисто биологично определено ли е - или вие самата имате решаващата заслуга да станете такава?

За мен това е важен научен и изследователски въпрос, затова ето и вас питам! :-)

Анонимен каза...

Всички профани дават на Грънчаров акъл - XX или XY определяли пола и забравят, че всъщност хормоните определят, кой какъв се чувства.
Като пример:
може едно "женско" тяло по различни причини да произвежда мъжки хормони, така че тази жена да е хормонално на 75% мъж.
А най простият пример за третия пол са децата, родени като хермафродити. Операциите в детска възраст, най-често за премахване на мъжките полови белези, доказано са посегателство върху правата на личността на самоопределение и пагубни са психическото развитиe на същите. Всички оперирани деца, без изключение, в последствие остават за цял живот нещастни.
Третият пол ще даде възможност за избор на всички, които не определят себе си като жена или мъж.
И това със сигурност никому другиго не влиза в работата!