Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 3 януари 2018 г.

Продукт на безчовечното ви общество е убиецът, типов продукт на безчовечната ви "образователна" и "възпитателна" система е убиецът!



Петима - от тях трима млади! - са убити в новогодишната нощ! (Жертвите са от едно семейство: баба, майка и внучка, баща и син!) Нов апотеоз на триумфиращата безчовечност в свидното ни отечество! :-(

За какво драго говори тази кървава история ли?! Ами говори за човешка патология, това не е човешко, трудно човек може да си представи по-голямо човешко уродство; всъщност може: преди броени дни беше убито дете на 7-8 годинки, задушено с тиксо на устата!

За убиеца очевидно човешкият живот (и човекът изобщо!) не означава нищо, да, животът за такива уроди е нещо напълно лишено от смисъл или ценност. Даже у животните има по-голям респект към живота - и те не убиват ей-така, за едното нищо! Няма понятие за грях, нищо няма у тия нещастници! Страшна "човешка" и екзистенциална празнота и кухота! Кой е убиеца ли ви вълнува? Един от вас е този убиец. Един като вас самите. Един човек, лишен от всякакви духовни устои е убиецът. Убиецът е същество, загубило човешкия си лик и образ!

Един античовек е убиецът. Един продукт на безчовечното общество е убиецът. Един типов продукт на безчовечната "образователна" и "възпитателна" система е убиецът. Убиецът е един лишен от личност комуноид, озверен спрямо човека и живота; такова "нещо" е убиецът. Безчовечният човек е много по-страшен от всякакъв звяр - защото убива само за да си излее злобата, да си излее натрупалата се в душата му жажда за мъст. Такива уроди мразят всичко. Такъв е способен да ти пререже гърлото без замисляне само защото, примерно, е решил да ти вземе двата лева от джоба! (Спомняте ли си преди време как един клиент на такси, качил се в таксито без пари, се скара с таксиметровия шофьор за някакви си 8 лева и го... закла без да му трепне окото?!)

Съществата без никакви ценности, без абсолютно никакви устои са способни на такива ексцесии - да убиеш човек за нищо, ей-така, само защото така ти се е приискало или щото си му се ядосал, щото, видите ли, някой те е раздразнил му режеш гръкляна или стреляш в сърцето му. Тепърва ще плащаме страшната цена за това, че народът ни беше поставен в условия да живее без абсолютно никакви духовни устои. Човекът, нямащ понятие за грях, е способен на всичко! За него няма нищо непозволено. За него няма никакви граници на произвола.

А страната ни е пълна с такива комуноиди, хал-хабер си нямащи що е това свобода - и по тази причина способни на всичко! Да, като лишите човека във формирането му от свобода, вие го правите напълно безотговорно същество, способно на абсолютно всичко! "Образователно-възпитателната" ви система ражда освен простаци и... убийци точно по тази причина, че в нея няма място както за свободата, така и за неотделимата от нея отговорност. Без свобода няма човечност, несвободата ражда кошмари - е, сега нали не се чудите, че и животът ви лека-полека почна да става кошмар?!

Пак продължавайте да нехаете за ставащото в нашите менте-училища и "академии", където не се култивират никакви духовни ценности, а се култивират само тарикатлъци, наглости, лъжливост, простотии, арогантност, безчовечност! Култивира се страшен нихилизъм, който е способен да ражда какви ли не кошмари! За всичко в този живот обаче се плаща жестока, ала справедлива цена. Ще си платите за всичко. Ще ви се наложи да изпиете цялата горчива чаша! Та белким ви дойде акъла някой ден и белким от нещо се обезпокоите.

Сложете на убиеца етикета "луд" и си успокойте съвестта. И си легнете спокойни: докато в един момент убиецът не потропа и на вашия прозорец...

А ако не потропа на прозореца ви ще ви размаже на пешеходната пътека, разбира се! Или ще ви счупи носа в мола - ако сте щастливец и имате късмет. Блазе ви тогава!

Бъдете здрави! И продължавайте да търпите - и да се надявате, че само на другите хора ще се случват заобикалящите ни кошмари, на вас самият обаче всичко ще се размине, щот сте тарикат от класа! Хубав ден ви желая!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

35 коментара:

гАд каза...

Ех, да бяха убийците само при нас, можеше и да мине теорията ти...

Ангел Грънчаров каза...

В други общества подобни истории са ексцесии и инциденти, тук у нас обаче не е така. Много зачестиха тия кошмарни истории. И това говори нещо на ония, които искат да разберат генезиса им. Е, успокоявайте се, че "навсякъде е същото". "Същото", ама не е: Вие лично защо избягахте от България?! :-)

Анонимен каза...

Такива неща се случват навсякъде.Стига сме обвинявали държавата.

Надежда Ангелова

Ангел Грънчаров каза...

Не обвинявам "държавата". Обвинявам търпеливия й и понасящ всичко народец. Който по тази причина си заслужава участта...

Анонимен каза...

Ti nali ne prisnavasche Sigmund Freud,Angele.Negovata teorija,che dalboko v choveschkoto podsasnanie se borjat gestoki i divi instinkti namira potvragdenie v takiva tragedii...Tova e pologenieto...

Lenko Vachev

Ангел Грънчаров каза...

Не съм казал че не "признавам" Фройд. Но имам известни претенции към теориите му. Ето в този случай теорията му издиша. Аз имам своя теория по случая.

гАд каза...

Не съм бягал, нито пък избягал.
Американците са редовни в това отношение с техните масови стрелби и убийства.
Та теорията просто куца.

Ангел Грънчаров каза...

Ти си знаеш дали си бягал, но е факт, че те няма тук, в България, или и това ще отречеш?! :-)

Сега остава да кажеш, че не само американците и тяхната проклета свобода са виновни за всичко, но и ако произнесеш мантрата "А в Америка защо бият негрите?!", всичко ще си дойде на мястото най-сетне, а пък "теорията" ни ще стане "най-бляскавата"! :-)

Анонимен каза...

В един от коментарите се посочва, че според Фройд у всички хора в подсъзнанието има жестокост и др. Под. Тъй като сме почитатели на Фройд, държим да кажем, че това във Фройд е „ТО“, но в цивилизованите народи има едно съзнателно „АЗ“ и едно подсъзнателно „СВРЪХ АЗ“, които възпрепятстват „ТО“-то да се развихря. Да се обясняват зачестилите престъпления само с ФРОЙД, значи да не се познава Фройд достатъчно задълбочено. Оправдаването на престъпленията с теорията на Фройд означава и да не се признава, че задълженията на обществото са да ограничават и отстраняват първичните хора, останали само на „ТО“ на всички нива – от ръководствата до обикновените граждани! Така че твоето възмущение от зачестилите прояви на нецивилизовани отношения между хората (включилно и спрямо тебе), са съвсем основателни дори и от гледна точка на Фройд. В крайна сметка в България винаги се е смятало че българите са на високо цивилизационно ниво и че България винаги е доказвала цивилизационното си ниво (примери – отношението на обикновените хора към изпадналите в беда – там където държавата дава само 325 лв с SMS-и се събират с хиляди). И едно 27 години „свободия“ не може да измени националната характеристика на българите (поне за мнозинството).

Иванка Топалова

гАд каза...

Това, че ме няма там не означава, че съм избягал. Освен ако България не се е превърнала в затвор от който не те пускат или нещо подобно :) Мантрите ти ги пробутваш сега за сега :))
М/у другото на паспорта ми пише гражданин на ЕС - та аз съм си вкъщи :)

Виновни за всичко? Ъх? За какво да са ми виновни на мен пък? Що се опитваш да ми сложиш чужди думи в устата?
Просто американците са прекрасен пример, че теорията ти е грешна. И колкото и да е свободна държавата или с модерно образование (Щатите далеч не са напред по отношение на образованието) като Швеция примерно - ще се намери кой да оака картинката.
Е оня ден във Франция група тъмнокожи биха полицаи. Изглеждаха като да са си от френските тъмнокожи. Англичаните и погромите от преди няколко години в Лондон?

Което не значи, че нещата не могат да се подобрят в България. Ако нивото на образованието се подобри и в университете спре да се влиза с 3-ка от изпитите .. и т.н...
Аз влезнах в електротехникума с 5-ци от изпитите, за МГ не можех и да сънувам с такива оценки. Няколко години по-късно с такива 5ци се влизаше вече в МГ, а 6-ците като брат ми едва запълваха една паралелка в МГ-то....

Ангел Грънчаров каза...

Ако не бяха американците (които запазиха света от хилядолетно световно господство комунизма) проклетата демокрация нямаше да дойде и ти щеше да гледаш Европа през крив макарон. :-) Пак викай, че теориите ми са "грешни", ама ето че това поне не можеш да отречеш. Апропо, що не замина за Русия като си толкова недоволен от западното, в частност от американското образование?! :-) Виж руското образование как мен специално ме е образовало! :-)

гАд каза...

Ако-то миришело ;)
Къде видя да намесвам Русия? В примера ми за добро образование ползвам Швеция. Ти пак си пишеш на изуст, а? :)
Аз и в Америка не съм, та очевидно не съм заминал за там, по този фактор пак съм ОК.
Според логиката ти - свободата и доброто образование биха ни предпазили от подобни изроди. Пак според логиката ти - в Америка не би трябвало да има такива. Но там масовите стрелби са нещо редовно. Очевидно логиката ти куца.
Ако не вярваш : http://www.businessinsider.com/how-many-mass-shootings-in-america-las-vegas-shooting-2017-10
Тук дават малко по-ниски числа, но ... https://www.usatoday.com/story/news/2017/11/06/2017-deadliest-year-mass-killings-least-decade/836738001/

Иначе самите американци се оплакват от нивото на образованието си и дават за пример някои европейски държави.

Пак да напомня – Русия дори не я споменавам, ти се пробваш да я набуташ в разговора. ;)

Ангел Грънчаров каза...

пак забрави да кажеш най-силния си аргумент: че в Америка е много лошо щот там бият негрите! :-)

Ангел Грънчаров каза...

Русия е алтернативата на Америка, Америка символизира свободния свят, Русия - любимия на комуноидите тираничен свят. Требе да се мисли когато се изказва човек...

гАд каза...

Това никога не е бил мой аргумент. :)
На изуст ли пишеш ?
А Европа не съществува? Изтока и той не съществува (Япония, Южна Корея, Тайван...). Доста ограничено виждане за света. Горе долу като в БГ новинарски емисии, и те игнорират по-голямата част от света.
Пък държави като Швейцария, Белгия, Австрия, Нова Зенландия за нищо не стават...

Верно, требе да се мисли когато се изказва човек!



Ангел Грънчаров каза...

Именно, именно, щото не мислиш затова и сега почна да си изсмукваш от пръстите глупави "аргументи" от рода на "А Европа не съществува ли?", амче съществува, но тя с Америка е едно и също, те заедно са един и същ свят! А Изтока не съществува ли? Амче съществува, съществува..., носителю на "неограниченото виждане на света"! :-) Думать надо, думать надо, таваришч! Как това или онова ще е твой аргумент като изобщо си се отказал от възможността да мислиш?!

Да си плямпотиме, та белким излъжем некой, че уж мислим! Нашенска, при това комуонидна работа, всичко е менте, всичко е именно чалга.

гАд каза...

Може и да символизират един и същи свят - Западният, но в същото време имат и големи разлики.Няма как да бъдат приравнени помежду си. Сравнението в случая не е Америка или Русия, а Америка или Европа? Америка или Германия? Германия или Англия? ...
Започна ли да ти проблясва колко много пропускаш в обобщенията си ?
Но едно си знае баба, едно си бае. Комунисти, Русия, комуноиди, таваришч..бляблябля...
Така като гледам, не мислещият си ти. Въртиш си една и съща плоча постоянно и това е. :)

Ангел Грънчаров каза...

Аз, Гад, съм се доказал в тази сфера, именно мисленето, тъй че е тъпо да се напъваш да ме оценяваш. Немислещият няма как да оцени и признае мислещия, в този смисъл ти благодаря за комплимента, но немаше нужда да ме фалиш. Зле си защото тъкмо истински важното не успяваш да разбереш и те впечатляват дреболиите. Мисли повечко, може и да напреднеш. Успех ти желая!

гАд каза...

Ей добър си в празнословието ;)

Ангел Грънчаров каза...

За немислещия "празнословие" е онова, което му убягва да оцени подобаващо. Просто не ти стигат умствените сили за да се добереш до смисъла. Същинска трагедия за човека е умствената немощ или импотентност.

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, не ти ли минава през ума, че се излагаш? Питам щото ми е интересно.

гАд каза...

Аз се излагам ? :D
Казва човека който пробутва Русия от началото на разговора, без никой дори да я засяга или да се интересува от Русия? Че и се пробва да обижда? :D
Вижданията ми също не са ограничени като твоите. Света не е само Америка или Русия...
Нито пък Америка е цвете за мирисане, и разликите м/у нея и европейските държави могат да бъдат доста сериозни. Ти си "мисли", че са само дреболии ... В светлината на казаното по-рано за масовите стрелби - на теб това като дреболия ли ти изглежда ? :D

Какво ти говори факта, че дори не осъзнаваш, че някой може да сравнява Америка с нещо различно от Русия?

И понеже реши да се обясняваш с Америката :
От тази публикация :
https://www.brennancenter.org/publication/crime-2017-preliminary-analysis
Получаваме следната графика на убийствата в Америка :
https://imgur.com/a/Sr5uc


Ето как изглежда същата статистика за повечето Европейски държави
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Homicides,_average_per_year,_2007%E2%80%9309_and_2010%E2%80%9312_(per_100_000_inhabitants)_YB14.png

Американците дори не се приближават до нивата на повечето Европейски държави
Пък ти си пробутвай лафовете за негрите :)


Ангел Грънчаров каза...

Радвам се, че така дълбоко преживяваш излагацията си. Разбира се, не можеш да ме впечатлиш с напъните си да се представяш за "мислещ", това съвсем не ти е по силите. И се изказваш по проблеми, които не са ти по силите. Надценяваш се. В резултат твърденията ти са безпринципни и безсмислени. Недъг на немислещите е че се заплитат така в твърденията си, че забравят за какво става реч. :-) Което прекрасно го демонстрираш. И пак стигна в крайна сметка до базисното си комуноидно твърдение, че в Америка е много лошо щот там, видите ли, продължават да бият негрите! :-) Това е пределът и венецът на комунооидната "мисловност"! :-)

гАд каза...

Ей добре, че се посъветвах с единственото Правилно Мнение ;)
Друго си е да игнорираш статистиката защото е против Личното ти Мнение ;)
Съответно стигаме до заключението, че прекрасното американско образование генерира повече убийци, но е прекрасно защото Грънчаров така каза!

И Аксиомата, че всеки който не е съгласен с Грънчаров е ... комуноид! И не може да мисли!




Ангел Грънчаров каза...

Слабоумието на дадени хора не може да бъде компенсирано със статистика! :-) Но нищо не ни пречи да се утешаваме щом имаме съмнения за умствения си дефицит...

Апропо, в Америка убийците са повече по причина на това, че там продължават да бият негрите! :-)

Ангел Грънчаров каза...

Апропо когато сам осъзнаеш, че си комуноид, това е начало на повратът към собствената личност. Той е единствено в твой, не в мой интерес... успех! Не си длъжен да плачеш толкова горчиво за раздялата с комуноидността си...

гАд каза...

Ах тези комуноиди фенове на Европа ;)
Как си позволяват да кажат нещо срещу Америката ;)
Ама то дори канадците се бъзикат с американците, сигурно и те са комуноиди ;)
Пък колегите ми американци които са избрали да живеят тук и те ще да са комуноиди.
Само Грънчаров не е комуноид :D

Ангел Грънчаров каза...

Комуидността между другото се изразява и в непримиримост спрямо истината. От десет дерета вода ще води комуниоидът само и само да защити и "обоснове" лъжата. Една от най-пищните лъжи на комуноидите е че Европа била "социална" - в противоположност на тъй индивидуалистичната Америка. Европа била имала шансове да се комунизира, Америка обаче - никога! Самите американски комуноиди (доколкото изобщо има левичари в Америка, примерно Мур и Чомски, американският проф. Вучков) обаче разпространяват подобни глупости само срещу заплащане, те, между другото, направиха добри пари като продават своята "изключителност" - с което показаха, че Америка си остава непревземаем бастион на свободата. А истината е, че Америка и Европа са една цивилизация, западната, тук можем да отнесем и Австралия. Това е много тъжен факт за комуноидите, щото тяхната надежда е да вбият клин между Америка и Европа, с оглед да могат някога да комунизират поне Европа. Колкото комунизираха света, толкова и Европа ще комунизират обаче. Напразни напъни са техните.

гАд каза...

Първо, Европа е доста по-социална (от към закони и порядки) от Америка. Което не винаги е за добро, но е факт. Разбира се Европа включва доста държави в себе си и има разлики м/у тях, но и така остава мястото с по-социална политика.
Дали ще са огромни данъчни облекчения за семейните (Германия), или дълги платени майчински (Чехия), или поне някаква форма на улеснения (Белгия), картинката все е по-добра от американската където до не отдавна се взимаше отпуска за да родиш. И до сега не всички имат право да си останат вкъщи за известен период след раждането. Разбира се, имаме си и Португалия където още бременни търсят ясли за децата си защото трябва почти веднага след раждането да се върнат на работа ...
Пенсии, здравно осигуряване, отпуски, все неща които в Европа са нещо стандартно, докато в Америката са екстри. Тук трябва да отворя една голяма скоба - за хората на високо платени позиции като мен тези екстри ги има и на двете места, но за продавачите в Била нещата не изглеждат по този начин. Отново, тази социалност в Европа не е в удобство на тези с високите заплати и данъци, защото не получават пропорционални услуги, но са малко хората които знаят как точно ще тръгне живота им, съответно Европа дава повече обезопасителни мрежи ако вземеш, че паднеш.
А тези глупости с комунизма са си във фантазиите на хора с мислене ограничено от българската (или друга подобна) реалност. Комунистически движения в Европа е имало още след Първата Световна Война, и не са постигнали нищо. В днешно време комунизма първо има лошо име, второ масовият европеец не го вълнува. Може да изглежда като някаква розова идея (в оригиналната си форма) за по-социалните и младите, но толкова.
За мен самият също комунизма не върши работа. Като човек чиийто данъци плащат няколко средни заплати в държавата в която живея, нямам никакъв интерес от изкуствено наложени равенства и глупости. Всъщност повечето от социалните политики мен единствено ме натоварват с данъци от които няма да видя нищо.
Малко факти за това как изглежда тази социалност за мен - на база пенсиите тук, аз на месец плащам данъци като за 3-4 пенсии, при пенсионна възраст от 68 години аз за 10 години ще си платя достатъчно данъци, че да имам пенсия за 30-40 години след това. Всичко друго което ми прибират за мен просто потъва в нищото. След няколко месеца ще имам възможността да се възползвам от друга социална програма и да си остана за седмица вкъщи, на нещо като медицински... Това ще ми струва към 70% от доходите за тази една седмица, съответно просто ще си взема платен отпуск, не си струва да се възползвам от таквиз "екстри".
Но това не променя фактите.

А нормалният човек има правото да избира къде иска да живее. И в този случай започва да вижда разликите м/у различните места и "една цивилизация" не е достатъчно точно за да вземе решение. Детайлите стават много важни. И това няма нищо общо с параноичните виждания на някои за комунисти и други глупости.

И защо ми е смешно когато виждам такива ограничени виждания? Ами в офиса ми се говорят над 40 езика, има хора от над 50 националности. Италианеца стои до мен, срещу мен е гръка, до него полякинята, след това американеца, шефа ми е португалец, неговият пък австралиец. Зад мен е германеца, а вечер си пия бирата с приятелите англичани. Не си оформям мнението на база какво е казал някой някъде си, а като разговарям с тези хора, като все са добре платени и интелигентни специалисти на които се плаща да мислят. Плаща им частният бизнес който държи да е ефективен и да печели, което не може да се каже за всички живеещи на държавна хранилка .. .

Ангел Грънчаров каза...

Интересно е да отбележа и това, че явно комунизмът води до някакви генетични увреди в мозъците, които най-вероятно ще се изличат след доста години и поне няколко поколения. Щото ето, излиза, че дори и да живее в прекрасни условия даден човек, мундщрован от една комунистическа по съществото си образователна система каквато е българската, той си запазва насадените в главата му комуноидни дефекти. Няма защо да се обижда, ето, от всяка твоя дума си личи това. (Същото важи и за оня нашенец от Австралия, дето редовно пише в блога колко хубава били Русия, таваришч Путин и прочие...)

Имаш прекрасна информация и условия, ала въпреки това тенденцията в мислите ти е неизменна: "в Америка е лошо щото бият негрите", щото не са социални като в Европа, щото свободата в Америка е нещо като религия и прочие. Това е пробният камък, отношението към свободата. Комуноидът генетично мрази свободата. И Америка лично на него по тази причина изобщо не му допада. Факт. Е, Европа е по-добра, щото държавата била "социална" и прочие. Аз ще повярвам на един комуноид, че мисли последователно ако отиде да живее в Русия: там държавата е най-социална, там няма нищо друго освен държава, престъпност и корупция. Там индивидът е нищо, а държавата - всичко. Амче заминавайте там, ако сте последователни, таваришчи комуноиды! :-) Ама пак явно ви допадат благинките на свободата - в частни фирмички работите, свободният пазар ви дава разни благинки, амче откажете се, почнета да си раздавате паричките на бедните, нали сте уж много "социално загрижени и отговорни"?! Чомски що не даде некое милионче на бедните?! :-)

гАд каза...

И пак, що намесваш Русия? Посочи ми къде АЗ хваля Русия
Кой казва, че в Европа свободата не е като религия? Опитваш се да кажеш, че в Европа липсва свобода или европейците са по-малко свободни от американците?
Защото ако са еднакво свободни, то можем да изкараме свободата като фактор и твърдението ти не струва.
Никаква идея кой е Чомски, отново водиш автоматичен разговор...


А това с негрите не върви. Дискусията тръгна от убийството в България и моето твърдение че по белият свят стават същите неща, даже по-често. Какво да направим, че най-бялата в твоите очи държава е с по-лоша статистика от България?

гАд каза...

Пробвай да замениш Русия с Австрия примерно , да видиш как звучиш в контекста на написаното от мен.

Ангел Грънчаров каза...

Радвам се, че най-после осъзна, че Европа и Америка са едно и също нещо, заедно представляват един и същ свят. Чиито принцип е тъкмо свободата. Кои са по-свободни и по-свободолюбиви - европейците и американците - вече наистина е без особено значение, факт е обаче, че в рамките на общността има и различия. Това за преобладаването на социалното (социализма) и индивидуалното (индивидуализма) в Европа и Америка също е една особеност, която трябва да се има предвид.

ОК, според статистиката в Америка имало било повече убийства в сравнение с България, нека да е така (стига да вземем предвид пропорцията, различията в мащаба). Това, естествено, е обяснимо: там, като са по-напреднали по пътищата на свободата, са поели и повече от съпровождащите упражняването й рискове. В Америка хората имат и правото да бранят свободата си с оръжие, всеки свободно може да си купи пистолет или дори картечница! Би ли си представил ако нещо такова се въведе у нас, убийствата ще се увеличат ли - или може би ще се намалят?

Хубаво е да се мисли. Ето, ако у нас имаше свободна продажба на оръжие, нямаше ли тогава да стане така, че поне една от тия 6 жертви да си беше защитила живота с оръжие, което щеше да доведе дотам, че жертвите да не бяха 6, а може би само 1-2?! Е, лошо или добро е положението в Америка, където освен че още... бият негрите, има също така и свободна продажба на оръжие?!

Представи си, че в някой град, сред тълпата, са появи терорист, да речем с пистолет и почне да стреля безразборно. В Америка или в Европа е по-вероятно някой въоръжен от тази "тълпа" да застреля терориста още преди да е дошла полицията? Е, лошо или добро е да има свободна продажба на оръжие, т.е. хората да имат правото даже и с оръжие в ръка да бранят не само живота, но и свободата си?

Където тогава свободата е именно нещо като религия? В Европа или в Америка?

гАд каза...

Аз не споря, че са един свят. От началото обяснявам, че дори и да са заедно, те имат и разлики. Съответно тези разлики засягат живеещите там. Все си в "западният свят", но единият западен свят може да е по-добър за теб от колкото другият.
Всъщност статистиката горе е "убийства на 100 000 човека", а не обща бройка за държавата. Точно за да не може да се мине с - ама те са повече хора.
Е баш правото им да си купуват оръжия се сочи като причина за по-големият процент убийства.
Този който стреля в Лас Вегас (ако не се бъркам за града) и в стаята му намериха доста сериозно количество оръжия се оказа, че ползва оръжията на баща си или дядо си. Съвсем законно купени. Ако страха, че нормалният човек може да е въорежен помагаше, убийствата там трябваше да бъдат по-малко от тези в европейските държави.
Свободният достъп до оръжия там води и до повече инциденти с деца застреляли някого.
И отново като резултат от свободното размятане на оръжия, полицията там се държи като на война. Винаги действат с презумпцията, че този отсреща може да е въоръжен и да ги гръмне.

Има го и смешният момент, че можеш да си купиш оръжие преди да имаш законовото право да гласуваш или да пиеш алкохол...
Разбира се, никога не знаеш дали пиянката в бара няма да реши и да гърми .. Красота общо взето

Добре би било ако спрем да приравняваме Европа с Америка. Европа си е отделна, има си достатъчно специфики и е много разнообразна. Няма нужда да бъде слагана в един кюп с Америката.

Ангел Грънчаров каза...

Комуноидността с всичките й страхове от свободата най-добре изпъква когато стане дума за Америка с нейната религия - свободата. Да, страшно е, че човекът отсреща може да те гръмне, но точно затова ти се налага да изпитваш респект от него: индивидът е суверенен, той е нещо като отделна независима държава. Той има правото да брани свободата си с оръжие, на него нито свободата, нито собствеността, нито честта можеш да отнемеш. Такава една свобода не е химера, а реалност. Тя е действителна и истинска. Държавата има доверието, че разбиращите свободата няма да злоупотребят с нея. Те я употребяват позитивно. Америка затова поне век е водачът на свободния свят, имащ огромни постижения.