Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 8 януари 2018 г.

Има ли нужда съвременният българин от консултиране и обучение по човечност и по духовност, а, какво ще кажете?!


От няколко дни в главата ми се върти една идея, която постепенно добива все по-отчетливи очертания. Ще се опитам да я представя тук каквато е в главата ми в момента.

Знаете, вече няколко години водя предаването "На Агората с философа Ангел Грънчаров" по Пловдивската обществена телевизия (на линка е неговият архив, там са записите на всички предавания). Заглавието предопределя особеностите на това предаване: в него водещият и зрителите обсъждат някакъв важен въпрос, спорят, търсят истината - както са правили древните гърци на Атинската Агора, примерно. Предаването се роди след първото ми опраскване (уволнение) от многогодишната ми работа като учител по философия и гражданско образование, тогава една от моите самоотвержени гонителки, инспекторката по философия А.Кръстанова има добрината да даде идеята на това предаване, тя стана неговата кръстница - като ми заяви ето тия паметни думи:

- Абе ти, Грънчаров, като обичаш толкова много свободата защо искаш да се върнеш в тъй тираничната система на държавното образование, ами преподавай си философия... на улицата, на площада, на Агората, нали си голям почитател на Сократ?! Философствай си на улицата без пари, а пък ний ще си добруваме доживотно в тираничната система, щото тя не само ни харесва душевно, но и си имаме толкова облаги от нея!

Е, не мога сега точно да възстановя дума по дума казаното от тази тъй мъдра жена, ала тя каза нещо такова по смисъл и ето, по този начин ми подсказа идеята да направя едно телевизионно предаване, което в нейна чест нарекох тъкмо "На Агората...", е, да приемем, че предаването е по-скоро в чест на моя учител във философията Сократ, който още, ето, вече наближавам неговите години, ме вдъхновява - и даже започнах лека-полека да живея съвсем като него, научих се да живея... без пари!

Да, предаването "На Агората..." ми харесва, ала има една тънкост около него, която, как да кажа, не ме задоволява съвсем. Аз имам желанието да водя едно предаване, което да е по-различно, да не е по формата на т.н. "дискусионен клуб", да бъде по-личностно центрирано, в него да не се обсъждат предимно граждански, общи, политически въпроси, а да се обсъждат предимно чисто човешки, дори пределно лични въпроси. Примерно от рода на въпроси, свързани с кризи в семейството, проблеми в любовта и сексуални проблеми, запознанства с цел брак, конфликти между родители и деца, как млади и стари да постигат разбирателство и прочие, ето от този род въпроси ми се струва, че са хубави и полезни; т.е. ще ми се да водя предаване от типа на т.н. философско (психологическо) консултиране, където да се обсъждат предимно или само чисто индивидуални въпроси, въпроси, свързани с проблемите, със ситуациите на отделното човешко същество. Знаете, аз от години съм работил в тази посока, още в далечната 1994 г. създадох своя Център на развитие на личността, нарекох го HUMANUS, вярно, в него след това работите потръгнаха в по-различна посока, работих много около теми, свързани с личностното изграждане на младите, образованието и т.н. Сега обаче ми се ще да се впусна в тази неразработена нива на философското консултиране. А предаването "На Агората..." не позволява обсъждането на толкова прекалено лични и чисто човешки въпроси. Какво да правя?

От друга страна сега съм "безработен", имам доста време, вярно, времето едва ми стига за да си изпълнявам задълженията по моите съвсем безплатни активности - около демократизацията на образованието, издаването на списания, писането на книги и пр., всичките тия дейности, включително и воденето на предаване в най-свободолюбивата, най-демократичната медия, именно Пловдивската обществена телевизия, са все даром, са все про боно, са все "за идеята", аз за тях не вземам нито стотинка, нещо повече, влагам свои лични средства в тях, без да чакам никаква печалба. Иначе казано, държа се като пълен идиот, като "съвсем луд" човек, щото кой в наше време прави някакво добро без да чака нищо в замяна?! Само лудите правят такива неща, а, как мислите по този въпрос вий, драги дами и господа съдебни заседатели и заседателки? Нещо май доста се умълчахте пак, по своя си обичай?! Кажете нещо де, не мълчете толкова?!


Аз от години фактически работя и в една друга посока: т.н. онлайн-училище. Моят блог е моето онлайн-училище, там съм провеждал какви ли не курсове, беседи, практически обучения, в текстови, видео-формат, реално, на улицата, като протести, училище по свобода и демокрация, по гражданско достойнство и как ли не още. Откакто ме опраскаха втория път аз само това правя всеки ден, преподавам, нищо че съм остракиран от казионната система, пак си учителствам, но пак го правя съвсем без пари, без да печеля нищичко, а някак все пак трябва да се живее, нали така?! И ето, след като моите гонители-мъчители успяха даже да излъжат и съда, че всичко, което ми сториха, било "напълно законно", то на мен не ми остава друг вариант освен да мисля за добиване на прехрана извън системата на държавното образование, дето се казва, налага се зорлем да ставам "бизнесмен", а, дали може от един вятърничав философ като мен да стане бизнесмен, как мислите по този въпрос, драги ми дами и господа съдебни заседатели и заседателки?! Трудна работа, а? Парите бягат от такива като мен, дали бих могъл да се зафана с предприятие, от което нещичко и да печеля, поне за единия хляб - то всъщност на човека не му е нужно толкова че да живее, нали така?! И с малко може да се живее, аз за пари не ламтя, но без пари пък съвсем не се живее, това го усещам по собствената си кожа всеки ден.

Ето, затуй ми се ще да започна ново нещо, именно даване на консултации - първо по телевизията, като предаване, а пък след това, ако работите потръгнат, и "в реалността", в кабинет и пр. Аз ще бъда един философски консултант или по-скоро консултант по човечност - и по духовност. Има ли нужда съвременният българин от консултиране и обучение тъкмо в тази област, а, какво ще кажете?! Или ни е достатъчно в тази област да ни "консултират" само врачките, оракулите, гледачките, ясновидките, "феноменките", екстрасензките и всички останали тарикатки, мошеници, шарлатанки и лъжкини, които се оядоха така, че вече са станали и трудно подвижни?! Може ли един философ да ни консултира по разните там човешки и житейски проблеми - или непременно в тази област требва да ни консултират разните там "свръхестествени феномени", имам предвид въпросните лъжкини?! Щот за философа все пак е най-важна истината, философите за нищо не лъжат, напротив, имам за задача да ни казват ония истини, които никой друг не смее да ин каже!

Та такова предаване искам да създам и тия дни ще го предложа на г-н Евгений Тодоров, началника на ПОтв. Първоначално може това ново предаване да се промотира в предаването "На Агората...", където той ми е дал пълна свобода, пък после ще видим какво ще правим, ако потръгне ще решаваме тогава. Какво да бъде името на това предаване тепърва ще решавам, но в главата ми се въртят някои варианти, примерно: HUMANUS: АКАДЕМИЯ ПО ЧОВЕЧНОСТ (или УЧИЛИЩЕ ПО ЧОВЕЧНОСТ), или КОНСУЛТИРАНЕ ПО ЧОВЕЧНОСТ (по доброта?), УЧИЛИЩЕ ПО СВОБОДА (УЧИЛИЩЕ "БЪДИ ЛИЧНОСТ!"?), ще видим де, то сполучливо наименование току-така не може да се измисли. (А може би е добре да нарека бъдещото предаване ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ЖИВЕЕ с Ангел Грънчаров - по заглавието на едно моя книга? Или, защо не, ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА с Ангел Грънчаров? А може би ИЗКУСТВОТО НА СВОБОДАТА с Ангел Грънчаров не е лош вариант? Все става дума за мои книги, но... търпение, има време за заглавието.) Ще видим, това е най-леката част, измислянето на заглавието или на името, другото е важното. А него вече съм го измисли. Остава само да го опитам, да го приложа. И да видим как от това предаване може да се изкарват все пак някакви, пък макар и съвсем мизерни парички. Дори и първоначално да са под формата на дарения - за да не вземат данъчните да ме натикат в затвора за неплатени данъци още преди да съм изкарал и стотинка печалба! У нас, знаете, за кокошка нема прошка, но за милиона нема закон, у нас всичко, както и подобава, е тъкмо наопаки на правилното и на доброто.

Този четвъртък точно по времето на предаването ми по ПОтв трябва да съм на преглед в ТЕЛК, отново ще ме освидетелстват здравословно. Та ще се наложи предаването да го правя на запис, имам идея по този повод, ще разберете каква съвсем скоро. А днес в 13 часа в центъра на Пловдив ще учредяваме нещо като гражданско сдружение за насърчаване на реалната демократизация на училищните общности, поканили сме доста хора, ако някой от вас случайно желае да дойде на срещата, да ме чака под часовника на Централна поща, от северната страна, като застанеш с гръб към часовника ще видиш тъкмо... паметника на поробителя Альоша.

Та значи там ще бъда в 13 часа и ако има някой желаещ да дойде с мен на учредяването, ще ми се обади като ме види и заедно ще ходим на уреченото място, то е съвсем близо. Хайде чао засега, нека да ви е хубав денят! Бъдете здрави!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

УЧИЛИЩЕ ПО ТЪПУНГЕРСТВО го наречи, най-много ще ти отива!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ха-ха-ха-ха!!!!!!!!!!!!!! ЗА ЧИСТАЧ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ ДАЖЕ НЕ СТАВАШ, ЗА УЧИТЕЛ ЩЕ МИ СЕ ПРЕДСТАВЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ УМРЕШ ОТ ГЛАД АКО ОСТАНЕШ ИЗВЪН ДЪРЖАВНОТО УЧИЛИЩЕ КОЕТО ЗА ЖАЛОСТ ТЪРПЯ ПАРАЗИТ КАТО ТЕБ ЦЕЛИ 30 ГОДИНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НО ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА ГОСПОЖА АНАСТАСОВА ЧЕ ТИ УСТАНОВИ НЕКАДЪРНОСТТА И ТЕ ИЗГОНИ ОТ НАШИЯ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА БЪДЕШ УЧИТЕЛ НЕ САМО ПРИ НАС, НО И В НИТО ЕДНО ДРУГО УЧИЛИЩЕ В ДЪРЖАВАТА НИ!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!! МАХАЙ СЕ ОТ БЪЛГАРИЯ НАПРАВО, ТАКИВА МНОГОЗНАЙКОВЦИ КАТО ТЕБ НИЕ НЕ ИСКАМЕ СРЕД НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Чудесна идея! Успех в осъществяването!
Здр. Митев

Анонимен каза...

Я, АIG, това е интересно... Завистливите миниатюрни бълхàрчета...те гонят извън страната!?! Ех, как им липсва социализма, тогава който отвореше наистина голяма уста не отиваше в Белене, а го гонеха от страната, за да не цапа с идеите си снишената робска комунистическа паплач... Все едно Ботев и заспалите под падишаха селяндури, а?... Ще караш такива на въстание, а?... È ги и тия мижитурки сега, ти си едра риба в малък басейн, а това завистливия Вуте не прощава... BG дори не прилича на държава, а на писукащо село от префърцунени панелни креатури, живеещи в момента на друга планета, но не и на тая Земя...