Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 4 януари 2018 г.

Време е да станете истински граждани, което може да се удостовери по един начин: чрез действията ви, чрез постъпките ви, чрез поведението ви, чрез делата ви!



Търся 2-3 човека с активно и ангажирано гражданско съзнание и поведение - за участие в акцията "Кръгла маса по демократизацията" на пловдивската ПГЕЕ.

Знаете, тезата ми е проста: в образованието у нас никога няма да настъпи промяна ако се задоволяваме с умилителни общи разговори "за промяната и реформата"; искат се конкретни действия по реалната промяна в отношенията на съвсем конкретни училищни общности. Верният път е този: непосредствено и практически, при това всекидневно да работим за реалната демократизация-декомунизация (и дечалгизация) на дадени конкретни училищни общности.

Правя това нещо от много години, за награда самозабравилите се властващи "образователни" бюрократи ме... опраскаха, уволниха ме, превърнаха ме зорлем в дисидент, изгонвайки ме от училището, в което работя като учител по философия и гражданско образование от доста години. Което и ми показва, че съм вярвал по верния път - щот ме възприемат като заплаха за така удобното им гибелно статукво!

Е, сега вече от позицията ми на гражданин отново правя опити да продължа работата си по реалната промяна на отношенията в тази конкретна училищна общност; необходими са ми поне 2-3-ма сътрудници. Не ща да привличам за свои сътрудници хора, които ще дойдат с мен само заради приятелството ни, опитвам се да намеря хора, които ще дойдат с мен щото ги води тяхното съзнание за граждански дълг. Ще ми се те да дойдат като истински доброволци, по свой собствен свободин избор, по зова на сърцето ако щете, без да съм ги молил, без да съм ги подтиквал както и да било.

Ето, правя си този експеримент от известно време, още от времето на моя граждански протест за свобода в образованието и срещу беззаконията на разпищолилите се "образователно-възпитателни", с извинение, началства; тогава гражданството два месеца и половина всеки ден ме гледа сякаш съм нещо като... извънземен (а аз съм просто един демократ, аз съм просто един всеотдайно влюбен в свободата човек, философ, гражданин!) и не можаха да зацепят какъв ТЕСТ им правя със своя про-ТЕСТ!

Е, сега отново се опитвам ги уча как се прави демокрация, преподавам своите уроци по гражданско достойнство и пр. Такива ми ти работи. Ако се намерят такива "безумно дръзки" пловдивчани, готови да пожертват два-три часа от безценното си време за благото на едно пловдивско училище, нека да ми се обадят на телефон 0878269488 или на имейла. Акцията планирам да проведем утре, от 14.00 часа в сградата на пловдивската ПГЕЕ, известна сред гражданството на хилядолетния ни град все още като "ТЕТ-Ленин"!

До скоро! Хубав ден ви желая! Време е, чини ми се, да станете истински и действителни граждани, което може да се удостовери по един-единствен начин: чрез действията ви, чрез постъпките ви, чрез поведението ви, чрез делата ви...

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

18 коментара:

Анонимен каза...

АЗ ПЪК ПРИЗОВАВАМ ЦЕЛИЯ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН ДА СЕ ОРГАНИЗИРА ЗА ОТПОР СРЕЩУ ПОПЪЛЗНОВЕНИЯТА И ЗЛИТЕ КОЗНИ НА ТОЗИ НИКАКВЕЦ ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!! ДА МУ ОРГАНИЗИРАМЕ ОЩЕ УТРЕ ЖИВА ВЕРИГА И ДА НЕ ГО ДОПУСНЕМ В СГРАДАТА НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРИЗОВАВАМ УЧЕНИЦИТЕ НА ТОЗИ ТИРАН И НЕКАДЪРНИК ДА МУ НАПРАВЯТ МЕЧКА В ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО ЗАЩОТО Е НЕДОПУСТИМО ТОЙ ПОВЕЧЕ ДА СИ ИГРАЕ С НЕРВИТЕ НИ!!!!!!!!!!!!!!!!! САМО ЕДНА ХУБАВА МЕЧКА ЩЕ ГО ОТКАЖЕ ОТ ГЛУПОСТИТЕ МУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАБИЙТЕ ГО ПО ПРОСТО КАЗАНО, ТОЙ ВЕЧЕ НЕ Е УЧИТЕЛ И МОЖЕ ДА БЪДЕ НАБИТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АКО ТРЯБВА ГО УДРЯЙТЕ В ГЛАВАТА ЗА ДА МУ СЕ НАМЕСТИ ДЮШЕМЕТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩОТО ТОЗИ НЕКАДЪРНИК Е И ЛУД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЛУД ВИЖДАМЕ УМОРА НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОЛУ ГРАНЧАРОВАТА ПРИНУДИТЕЛНА "ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ СИ ИМАМЕ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ И НЕ ЩЕМ ДА НИ Я РАЗВАЛЯТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

"аз съм просто един демократ, аз съм просто един всеотдайно влюбен в свободата човек, философ, гражданин!" - Истинно, кратко,скромно и точно!

Ursus Major каза...

опаааааааа, бай Ангел Тъпунгера пак организира поредната си тъпунгерщина.

Анонимен каза...

Промените, ако изобщо са нужни, се постигат с избори и промяна отгоре надолу: управление (управляващи) > закони (наредби, инструкции) > реформи. Промяната на каквато и да било система отдолу нагоре е почти невъзможно. Все едно да се качиш в автобуса и вместо да се возиш като редовен пътник по маршрута, да започнеш да се разправяш с шофьора да мине да те остави пред вашия блок. Автобуса със сигурност няма да си смени маршрута, но е много вероятно да те изхвърлят от него, както всъщност вече ти се е случило, Грънчаров, но ти не си правиш необходимите изводи, а продължаваш да се разправяш. Кучетата си лаят, а кервана си върви. Повечето кучета рано или късно разбират, че няма полза да лаят и отиват да си търсят прехрана другаде. Има обаче и кучета-идиоти, които продължават да лаят, напук на логиката, ей-така, само от инат. Един от медицинските критерии за идиотизъм е, че пациентът е убеден, че с едно и също действие, може да постигне различен резултат.

Ангел Грънчаров каза...

Другарката по-горе, дето се опитва (дето се напъва) "да мисли", демонстрира по чудесен начин порока на недемократичното "мислене": без инструкции отгоре било, видите ли, невъзможно каквото и да се промени. Примерът й с автобуса е чисто и просто тъп и няма отношение към случая. Тезата й за "лаещите срещу кервана кучета" и "кучетата-идиоти" е не по-малко тъпа.

Което именно е демонстрация на крайна озлобеност на въпросната другарка срещу толкова неприятната й алтернатива на демокрацията. При която се оказва, че кучета-идиоти са тъкмо церберите, дето се мъчат да пазят една анахронична и изцяло сгрешена система, която обаче е така изгодна за ония (бюрократите), които черпят облаги от нея. И които (понеже не са способни да съществуват в една демократична система) са длъжни на живот и смърт да бранят позициите си в обречената на неизбежна развала авторитарна система (системата на посредствеността, на безличността, на некадърниците).

Анонимен каза...

Мистер Грънчаров, с епитети доникъде не се стига. Аргументи трябват, синко! Никой не може да излезе от блатото си само с истерически пристъпи и половин литър водка дневно. Особено последното. ;)

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, очевидно сте голяма почитателка на водчицата! :-)

Аргументи, с които да оборвам идиотщините Ви, са ненужни. Само кръгли идиоти могат да се впечатлят от "доводите" Ви, които са плод на крещящата Ви личностна несъстоятелност. Идете в най-близкия клуб по комунизъм, там някой може и да се вслуша в "доводите" Ви. :-)

Анонимен каза...

Грънчаров, не почвай с алкоола още от 7 сутринта! Сам знаеш, че това не води до нищо добро!

Ursus Major каза...

Грънчарка, за едни си бай Ангел Тъпунгера, но за други си мистер Грънчаров, а?

Анонимен каза...

За едно сте прав, Грънчаров - обичам да пийвам водка. Особено с кока-кола. В това няма нищо лошо, стига човек да го прави с умереност. Алкохолът не е непременно лошо нещо. За разлика от вас, аз не презирам хората, които пият.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, водката уврежда мозъка, особено когато този мозък вече предварително е увреден от комунизма (комунисто-комуноидния манталитет). Това засилва слабоумието. Между ум и мозък има известно съотношение. "Умерената" системна употреба на алкохол води до пристрастяване и в резултат до неумереност. Като психолог Ви го казвам. Можете да се реванширате за консултациите, които редовно Ви давам, като използвате възможността за дарение, която е указана на съответното място в блога ми. Дарението Ви ще отиде за издаването на списанията ИДЕИ и HUMANUS.

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, и нравствената деградация на личността може да се повлияе от податливостта Ви към алкохола... прочее, до заместител като алкохола прибягват ония, които са лишени от естественото удовлетворение от живота - и на които са отказани, по тяхна вина предимно, неговите радости...

Анонимен каза...

Ще прощавате, но САМО психиатрите имат думата по въпроса. Психологията е псевдонаука, която не може да бъде вземана насериозно. Като всяка юманитаристика прочее...

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, простете, но не мога да Ви простя невежеството: психологията безспорно превъзхожда психиатрията във всяко едно отношение тъкмо защото е част от т.н. "юманитаристика" (на български се казва и пише хуманитаристика!)! Или Вие все още споделяте тезите на комунизмо-сталинизма, че психологията е "буржоазна псевдонаука"?! :-)

Анонимен каза...

Юманитаристиката се е взела твърде насериозно, за смях на целио разумен свят. Същото важи за юманитаристите. Не само за психолозите, макар че те са от най-смешните случаи.
Виж медицината - ето това е истинска наука. Психологията е интелектуален отпадък, просто начин за изкарване на лесна, кабинетна прехрана.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, очевидно имате за какво да отмъщавате на "юманитаристите" и в частност най-вече на психолозите и философите. Очевидно някой от тях е имал неблагоразумието да Ви покаже Вашата личностна, интелектуална и духовна оскъдица; а може би като ученичка са Ви писали тия мерзавци двойки, поради което ще ги мразите цял живот. Апропо, психиатрията е най-голямото недоразумение, при това използва по същество престъпни подходи към човека, показващи пълното й невежество в "юманитарната" проблематика....

Анонимен каза...

Няма смисъл да се ядосвате от такива неща. Трябвало е да се ориентирате към психиатрията, когато ви е било времето. Сега вече ви е късно. Ще си останете, за жалост, юманитарист.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, ходете Вие в психиатрията, щом толкова я обичате! :-) Моя милост ще си остане философ и психолог, което е значително по-високо и ефективно познание в сравнение със сталинската репресивна психиатрия, пред която боговеете без да се смущавате колко много се излагате! :-) Апропо, къде научихте думата "юманитаристика", та с такова наслаждение я повтаряте - както милиционер повтаря всяка нова дума, която е чул някъде! :-)