Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 6 януари 2018 г.

Къде свободата е нещо като религия: в Европа или в Америка?



По публикацията със заглавие Продукт на безчовечното ви общество е убиецът, типов продукт на безчовечната ви "образователна" и "възпитателна" система е убиецът! се изказаха доста хора, зароди се дори и нещо като "дискусия", по нашенския тертип обаче, ето нещо, което в тази връзка ми се наложи да кажа, смятам, че е важно, че има принципно значение:

Лошо ли е да има свободна продажба на оръжие, т.е. да имаме правото и с оръжие да браним не само живота, но и свободата си? ;-)

Според статистиката в Америка имало било повече убийства в сравнение с България, нека да е така (стига да вземем предвид пропорцията, различията в мащаба). Това, естествено, е обяснимо: там, като са по-напреднали по пътищата на свободата, са поели и повече от съпровождащите упражняването й рискове. В Америка хората имат и правото да бранят свободата си с оръжие, всеки свободно може да си купи пистолет, автомат или дори картечница! Бихте ли си представили ако нещо такова се въведе у нас, убийствата ще се увеличат ли - или може би ще се намалят?

Хубаво е да се мисли. Ето, ако у нас имаше свободна продажба на оръжие, нямаше ли тогава да стане така, че поне една от тия 6 жертви щеше да си защити живота с оръжие, което щеше да доведе дотам, че жертвите да не бяха 6, а може би само 1-2?! Е, лошо или добро е положението в Америка, където освен че все още... "бият негрите", имат също така като капак на всичко и свободна продажба на оръжие?!

Представете си, че в някой град, сред тълпата, се появи терорист, да речем с пистолет - и почне да стреля безразборно. В Америка или в Европа е по-вероятно някой въоръжен от тази "тълпа" да застреля терориста още преди да е дошла полицията? Е, тогава лошо или добро е да има свободна продажба на оръжие, т.е. хората да имат правото даже и с оръжие в ръка да бранят не само живота, но и свободата си?

Къде тогава свободата е именно нещо като религия? В Европа или в Америка? А ний, българите, кога и то на дело, като поведение, ще разберем, че свободата, въпреки всички рискове, е нещо значително по-добро от тиранията - и от робството? Кога средният български мухльо (или средната, масовата българска мижитурка) ще осъзнае, че свободата не е "страшно и опасно нещо", а е принцип на пълноценното човешко съществуване, благодарение на който сме именно човеци?

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

5 коментара:

Анонимен каза...

В Европа, но не навсякъде. Най-вече в Полша и Унгария.

Анонимен каза...

Специално за теб, Грънч, е абсолютно противопоказно не огнестрелно оръжие, ами даже кухненски нож, ножица и игла за шиене не трябва да дават в ръцете на мозъчен инвалид с държавно решение от ТЕЛК по психически болести.

Ангел Грънчаров каза...

Анонимна другарке, имате ясно изразена параноя, лекувайте се. Защото на тази основа може в един момент да нападнете и да убиете някой човек, за който сте си внушила, че е Ваш враг. За Ваше успокоение ще кажа, че нямам никаква, нито държавна, нито частна диагноза, само дето имам квалификация да поставям диагнози, ето, на Вас Ви направих добрината да Ви кажа, че страдате от безпочвени страхове. Сънувате ли нощем, че "злодеят Грънчаров" Ви коли с... игла за шиене или с безопасна игла, нали ги знаете, тия игли дето се закопчават за да не бодат? Тия кошмари, ако не се лекувате, ще доведат дотам, че в един момент ще полудеете. Положението Ви е тежко. Консултацията ми струва 30 лв., пратете ми ги "до поискване", нали ми знаете имената?

Анонимен каза...

Само за 30 лв. няма да дойда да ви слушам консултацията. Поне 50 трябва да ми дадете.

Ангел Грънчаров каза...

Много сте "изтънчено-духовита" ма, другарко! :-) Вие пари никога не давате, а само вземате, тъй ли? Типично като комуноидка! Ако Ви се наложи да дадете пари, ще умрете, тъй ли? Душа давате, но пари не давате? :-) И какво ще ги правите тез пусти пари като не можете да ги замъкнете един ден в гроба?