Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 19 януари 2018 г.

Създадох нова и според мен полезна страница, приятели на блога, заповядайте в нея, разгледайте я!



Ето тук се намира страницата ПГЕЕ-Пловдив: "Кръгла маса" по демократизацията. Всеки - ученик, учител, родител, гражданин, млад, стар, умен или... чувствителен, властващ над другите или властващ... над самия себе си (!), богат парично или богат духовно и т.н. може да дойде и да се включи в общността на загрижените и желаещите да подпомогнат българското образование и училище българи! Българското образование обаче ще се промени към добро не чрез провеждането на разговори по "общите проблеми", а чрез непосредствена практическа работа по промяна на отношенията в конкретните училищни общности - тази е моята така простичка теза. На думи не е достатъчно само да сме ЗА ПРОМЯНАТА, иска се НА ДЕЛО, т.е. практически да работим за нея, иска се да действаме, да правим нещо; дори само себе си, своето съзнание да променим, е вече нещо; докато пределно "общите" и "теоретични" разговори и чисто абстрактните намерения (без воля, без действия, без постъпки) са безсмислено преливане от пусто в празно.

Това е засега. Да си пожелаем успех в нашето толкова благородно и народополезно дело! Хубав ден ви желая!

А ето и уводните думи, които написах тази сутрин, създавайки въпросната страница, публикувам ги и тук (за да се пазят, в случай че някой поиска страницата да бъде премахната!):

Тук, на това място, ще обсъждаме как непосредствено, практически и сами да правим не някаква мнима, лъжлива, фалшива, илюзорна или менте, а съвсем истинска, реална, действаща, ефективна и плодотворна УЧИЛИЩНА ДЕМОКРАЦИЯ. Това е нашето място за съвсем свободна обмяна на идеи, на убеждения, ценности; тук всички ще участваме в едно свое качество: като добри граждани на България, които искат да спомогнат за доброто бъдеще на родината си. Добре разбираме, че началото на всички начала е училището - и образованието. Национално престъпление е да се примиряваме с толкова тежкото състояние в българското образование: огромната част от младите хора не обичат да учат, ходят на училище по задължение или принуда, не виждат друг смисъл освен да вземат прословутата диплома, зад която обаче не стои кой знае какво; системата на образованието ни е допотопна, нито учителите, нито учениците, нито родителите могат нещо да решават, на тях е отредена ролята да бъдат прости изпълнители на инструкции, заповеди, директиви, спускани отгоре; цялата власт е в самозабравилата се образователна бюрокрация (директорите, инспекторите, министерските чиновници); в резултат училищата само се имитира учене, познание, образование, всички са поставени в ситуация да преструват, че уж нещо правят. Отдавна обаче е доказано, че нещата, за да се правят по верния, по истинския начин, трябва да се правят съвсем иначе.

Крайно време е българското образование да се раздели с насилническата, не уважаващата човешката личност и свобода командно-административна и авторитарна система; но това може да стане не по команда отгоре, а ето как: чрез непосредствена, практическа, действена, ефективна РЕАЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ И ДЕКОМУНИЗАЦИЯ на отношенията в конкретните училищни общности, в човешките общности, занимаващи се с учене и образование. Необходима е дълбока промяна в модела, в характера на отношенията, всичко из основи трябва да се промени, но най-важното е, че промяната трябва да я направим ние самите, не можем вечно да чакаме някой отгоре да ни заповядва какво е правилно, за всичко ние самите вече ще трябва да решаваме. Верният път за непосредствено правене на демокрация е именно чрез всекидневно дебатиране, да, демокрация се прави чрез дискутиране, спорове, дебатиране на свободни, равнопоставени, самостоятелно мислещи и смело казващи какво мислят субекти, този е непосредственият начин на съществуване на демокрацията.

Група граждани, загрижени за състоянието, в което в последните години се оказа пловдивската ПГЕЕ (наричана все още "ТЕТ-Ленин"), предложиха своята народополезна гражданска инициатива: в пловдивската ПГЕЕ час по-скоро да започне работа "кръгла маса" по реалното демократизиране на отношенията в училищната общност. Искаме да проверим доколко работи този модел, а след това ще го предложим и на други училищни общности, ние сме убедени, че този модел работи - стига желанието да е налице. Предложихме в писмен вид на ръководството на ПГЕЕ в Пловдив (и на висшестоящите йерархични звена на образователната институция) да започнем срещи около "кръглата маса", в един момент, като разбрахме, че на ръководството на ПГЕЕ тази наша инициатива не се харесва много-много, тогава, за да подпомогнем процеса на осъзнаване на нейната полезност, решихме да проведем т.н. "гражданско инспектиране" на състоянието в училището. Установихме не практика, на дело, че ситуацията в това отношение не е добра, примерно констатирахме, че ръководството на ПГЕЕ не пожела да информира за нашата инициатива нито учителите, нито учениците, нито родителите, не пожела да им предложи да се включат в нея - с оглед процесът да се задвижи. След като срещнахме така една обезпокоителна индиферентност от страна на ръководното тяло в ПГЕЕ, на нас не ни остава драга възможност освен да се обърнем непосредствено към самата училищна общност, т.е. към учениците, към учителите, към родителите, към гражданите.

Ето, правим го чрез създаването на тази страница (до този момент мястото на нашите инициативи беше блогът на репресивно уволнения от директорката на ПГЕЕ дългогодишен учител по философия и гражданско образование Ангел Грънчаров). И ви призоваваме да строшите толкова унизителните вериги на страха и да се включите в предлагания от нас демократичен дебат.

На първо време ще провеждаме дебата тук, на тази страница, в съвсем свобода форма. Разбира се, не се отказваме от другия вариант, а именно от срещите ни около "кръглата маса", намираща се в сградата на ПГЕЕ. Знаете, че в ПГЕЕ години наред съществуваше ДИСКУСИОНЕН КЛУБ, който след двукратното изгонване на учителя по философия и благодарение на ужасната обстановка в училището прекрати работа; но въпреки това имаме традиция на свободомислието в ПГЕЕ (в лицето на нашия Дискусионен клуб), на която можем да се опрем, не стъпваме на съвсем празно място.

Ами да си пожелаем плодотворни дебати и тук, и около реалната "кръгла маса" по демократизацията в самата сграда на ПГЕЕ! Дебатирането тук има ред неоспорими предимства, всеки по всяко време може да се изкаже, да предложи въпрос, да изисква отговор и пр. Дебатирането "на живо", лице в лице, пък си има други несъмнени предимства. Ще използваме всички възможности - понеже идеята ни е великолепна. Срамота е само да мълчим, ето, ние, дето не се страхуваме като вас, ви даваме пример, че не е чак толкова опасно да се мълчи (е, може да ни "опраскат", може да ни накажат, но свободата си има не само своите рискове, за нея винаги се плаща и известна цена, тя не се дава даром!) Но страхът и мълчанието са позорни явления в нашия толкова свободолюбив и демократичен XXI век! Нека да покажем, че не сме презрени малодушници, страхливци и треперковци!

Всеки може да предлага тема, идея, въпрос, да казва какво мисли по даден проблем. А проблеми колкото щеш. От проблемите обаче не трябва да се крием, а трябва да работим за разумното им решаване. Когато към даден човек публично е отправен конкретен въпрос и той упорито мълчи (не желае да отговори), това е крайно глупаво поведение. Разбира се, всеки сам решава как ще се държи, "насила хубост не става". Да се надяваме, че всички участници ще се държат възпитано, културно, както подобава за сериозни и отговорни хора. Да се надяваме, че първата работа на някои няма да бъде да напишат... донос до Фейсбук, с който да искат закриването на тази страница! Да се надяваме, че няма да постъпят така подло и грозно. Но добре знаем също, че нищо ново на този свят не се утвърждава без борба. За свободата и за достойнството си трябва да се борим!

Достатъчно засега, тези уводни думи са предостатъчно даже. Да си пожелаем успех в толкова народополезното ни начинание! Ще правим нещо, което никой до този момент не го е правил, нека да бъдем истински смели новатори! На добър път!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

11 коментара:

Анонимен каза...

Успех в това благородно и народополезно дело!

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря! С Божията помощ, вярвам, ще успеем да разтопим ледовете на безразличието! :-)

Ursus Major каза...

Бай Ангеле, то вече всички те знаят що за тъпунгер си, няма нужда да правиш нови страници.

Анонимен каза...

Госпожо Анастасова само това ли можете да кажете чрез ника си "Рамон Меркадер"?

Анонимен каза...

С удоволствие ще посещавам тази страница, за да троля. :)

Анонимен каза...

Нещо друго освен да тролите не можете ли?

Анонимен каза...

Да, защо?

Анонимен каза...

До Рамон-Кукундер-Кретендер - достоен ученик на лудата с удивителните:

колко сте жалък и колко ниско сте паднал!
Никой ли не Ви поглежда, че единствено като пишете тъпотиите си в блога на Грънчаров получавате мизерно внимание.
Профилирал сте се като най-големият "тъпунгер" тук, нямащ равен по примитивизм на себе си!
Ако бях на мястото на Грънчаров, нямаше да имате повече достъп тук.

Анонимен каза...

Недей обижда, Грънчаров. Меркадер просто ти казва истината. Не ти ли омръзна да дращиш псевдоанонимни коментари, бря? :)

Анонимен каза...

Ще ви се, Грънчаров да е като вас и сaм да си пише коментарите.
Но със сигурност Рамон-Кукундер-Кретендер (достоен ученик на лудата с удивителните) е написал и деветия коментар.

Анонимен каза...

Някои другарки са болни не само от параноя от Грънчаров, но и заради него се разболяха от шизофрения :)))) Той, моля ви се, сам си пишел коментарите, които пишат те самите! :))))