Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 7 февруари 2018 г.

Математиката или философията учи младите на самостоятелно, свободно, т.е. пълноценно мислене?



Даниела Горчева: Началното, основното и средното образование в България трябва да се променят възможно най-спешно, защото продължаваме да бълваме бъдещи неграмотни граждани на тази нещастна страна. И да се засили математиката, че да им се развие логиката и мисленето на децата, защото който не се научи да мисли до 18-годишна възраст, сетне е загубена работа. Като изпуснеш питомното, иди гони дивото. А и днес българското училище не учи децата да мислят самостоятелно, а ги учи да папагалстват наизустени клишета. Много, ама много сме зян.

Полуграмотен народ, всякакви тарикати и простаци ще го яздят и това пак ще е по-добрият вариант, дорде са нашенски простаци. Че дойдат ли руските, камък върху камък няма да остане. Второ руско робство няма да преживеем. Русия не ви е Османската империя с нейните яваш-яваш - пет века ни клали, пък не могли да изколят 3 милиона. Руснаците колят бързо и мачкат като танкове. Ако не колят, спретват Голодомори. Справка: историята на злощастните съветски народи.

Ама били сме членове на НАТО, та НАТО ще ни пазят от назе си. Никой няма да се хвърли да умира заради народ,който сам се набутва в устата на руската мечка.

Ангел Грънчаров: Всичко приемам в коментара на г-жа Горчева, напълно е права, с всичко съм съгласен, само имам една забележка: неоснователно е очакването й, че самостоятелно и свободно мислене ще формира у младите обучението по... математика! Не е така, математиката е полезна за развиване на някои качества на мисленето, но на пълноценно ЧОВЕШКО мислене, което именно значи самостоятелно, свободно, духовно просветлено, т.е. пълноценно мислене младите могат да бъдат научени от философията, а не от математиката, нито дори и от науката като цяло, а тъкмо от философията.

Тази ми е забележката. Моля коментиращите да не възприемат забележката ми плоско, а именно, че искам, видите ли, "да тегля чергата" към себе си, не, възражението ми е принципно. Ако чакаме изучаването на математика от младите да ги научи на самостоятелно и свободно мислене, ще има много да чакаме.

Това исках да ви кажа само. Иначе с всичко друго съм съгласен, но не можех да премълча една неистина, съдържаща се в коментара на г-жа Горчева.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

11 коментара:

Анонимен каза...

Математиката е навсякъде, дори в музиката, дори идеята на питагор за демокрацията идва от решаването на правоъгълен триъгълник, така че човек е ирационалното число корен квадратен от 2. Философията е наука, която може да бъде тълкуване и зависи от много външни фактори- навремето учих научен комунизъм и това което съм учила днес е отхвърлено, докато решаването на интеграли ме научи винаги и във всичко да търся алгоритъма

ОЛГА РАЧЕВА

Ангел Грънчаров каза...

ОЛГА РАЧЕВА Повдигате интересен проблем, госпожо, но очевидно не знаете, че Питагор е преди всичко философ, а не математик... този факт ще Ви помогне да преосмислите отношението си към философията, която не бива да я смесвате с... научния комунизъм, щото между тях няма абсолютно нищо общо! :-)

Анонимен каза...

Нито едното, нито другото. Но по-скоро математиката.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров И едното не пречи на другото нали?

ОЛГА РАЧЕВА

Ангел Грънчаров каза...

ОЛГА РАЧЕВА Простете, не Ви разбрах? Имате предвид това, че изучаването на математика не пречи на изучаването на философия ли? Или че... философията не пречи на научния комунизъм? :-) Изказването Ви е твърде неопределено...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров , не съм казала, че трябва да се учи само математика. Разбира се, че и философията, и историята, и езиците са важни, да не говорим за български език и литература. Спорът е излишен.

Даниела Горчева

Ангел Грънчаров каза...

Даниела Горчева Поставихте специален акцент върху математиката, което прозвуча в смисъл че свързвате прекалени надежди именно с нея. Разбира се, че няма смисъл да се спори математиката или философията е "по-важна" и пр., съгласен съм, че подобен спор би бил глупав.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров, математика се учи от детската градина, философията изисква зрялост и се учи в горните класове. Логиката трябва да се развива от невръстна детска възраст. Аз съм филолог и историк, но от дете съм обучавана от дядо си и майка си (учителка по математика) в логично мислене. Дядо ни даваше хитри задачки,които провокираха нестандартното мислене и винаги ще съм му благодарна за това. Той беше завършил само 6-и клас, но беше природно надарен математик.

Даниела Горчева

Анонимен каза...

Логиката е в основата на всички науки,но май си е дар Божи!

Невена Балканска

Ангел Грънчаров каза...

Даниела Горчева То всъщност между философия (логика) и математика има дълбоко родство, те понякога са и неразличими? :-) Развитието на мирогледа на малкото дете чрез възпитанието, отговорите, които детето изисква по най-важни мирогледни въпроси (за Бога, за живота, за свободата и пр.), както и да го погледнем, пак е философия. Друг въпрос е, че това масово не се разбира.

Анонимен каза...

Имам наблюдения от Канада, една прекрасна държава, където живея вече повече от 15 години. Децата се учат от малки не да зубрят, а да мислят и да дебатират, да различават достоверни източници от недостоверни, да различават факти от квалификации, да се мотивират с конкретни неща, да атакуват позицията на опонента си и в никакъв случай него самия персонално и т.н. и т.н. На такова общество никой не може да му пробута евтини и вонящи московски партенки като мигранти, джендъри, соросоиди, марсианци и прочие. В такова общество я няма безпричинната и първична злоба, така характерна за някои други географски дължини...

Ivaylo Kraychev