Представена публикация

В Мрежата небезразлични граждани разпространяват призив за благотворителна акция във връзка с моята така незавидна ситуация

Току-що разбрах, че приятели от групата на небезразличните граждани разпространяват из Мрежата следния призив за благотворителна акция в...

сряда, 14 февруари 2018 г.

Да правиш добро без да искаш нищо в замяна - значи ли това, че си станал "кръгъл идиот"?!„Идиотите са непобедими“ – забавна приложна психология (ВИЖ ВИДЕОТО)Ако идиотите са непобедими, това задължава ли ни сами да се видиотим? Добре де, численото превъзходство на идиотите (глупаците) добре се обяснява с този психологически механизъм - да минеш на страната на тия, които са много. Но това дали все пак е достатъчно основание да се откажем от това, което различава човека от животното, именно - от разума си? А забелязваме ли кога ние самите се държим идиотски - или глупаво? "И най-умният си е малко прост - или си е малко от малко идиот!" - това важи ли за вас лично? Или вие никога не правите глупости - и идиотщини? Вие сте винаги разумен, така ли? Идиоти в древна Гърция наричали ония, които странят от политиката - това знаехте ли го? (Днес с тази дума определяме тия, които не мислят и не се държат разумно, т.е. глупаците.)

Добре де, но сам за себе си човек дали може да осъзнае дали прави глупости или не прави глупости? Кой трябва да го реши това? Другите ли? Ами ако другият, който те оценява, е именно идиот? Оценката на един идиот какво показва? Идиот да те нарече идиот какво е? Но нима някой е застрахован да не прави никакви идиотщини? Нима някой може да постъпва винаги разумно?

Въпроси, виждате, колкото щеш. Край нямат. Поставих няколко колкото да се отприщи мисълта ви.

Хубав ден ви желая! А реклама на тази книга правя съвсем безплатно. Просто защото съм добър човек - и ви мисля доброто. Това от моя страна идиотско поведение ли е? Аз постоянно правя добро без да искам нищо в замяна - значи ли това, че съм станал вече "кръгъл идиот"?!

Между другото, за малко щях да забравя да си отправя традиционната покана, ето, добре че се сетих, запълвам в последния момент пропуска си:

Иска ли някой човек от Пловдив да дойде с мен на гражданска инспекция в едно училище?

Ще му отнеме само два часа, а след това ще го почерпя с едно кафе! :-) Трябват ми за тази седмица поне двама-трима доброволци, които искат заедно с мен да направим едно добро дело - за българското училище и образование.

Ха сега да видим дали някой този път ще откликне! Или пак всички благоразумно ще си замълчат? :-)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

19 коментара:

Анонимен каза...

ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!!!!!! ТОЛКОВА СЪМ ЩАСТЛИВА ОТ ТОВА ЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПОДКРЕПИ ЛУДИЯ ГРЪНЧАРОВ В НЕГОВИТЕ "ДЕМОКРАТИЗАТОРСКИ АКЦИИ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОЙ НЕ ГО ПОДКРЕПЯ КОЕТО Е ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ТОЙ Е НАПЪЛНО ЛУД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И СЪЩО Е ДОКАЗАТЕЛСТВО КОЛКО Е ПРАВА И МЪДРА ЛЮБИМАТА РЪКОВОДИТЕЛКА НА НАШИЯ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН, КОЯТО МУ ДАДЕ ТОЛКОВА ПРАВИЛНА ДИАГНОЗА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! РАДВАЩО Е И ТОВА ЧЕ САМИЯТ ГРАНЧАРОВ Е НА ПЪТ ДА ПРИЗНАЕ ЧЕ Е ЛУД И ЧЕ Е ПЪЛЕН ИДИОТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕТО ЧЕ НЕНАПРАЗНО СЕ МЪЧА ДА МУ НАБИЯ МАЛКО РАЗУМ В ГЛАВАТА, НАЙ-НАКРАЯ УСИЛИЯТА МИ ЩЕ СЕ УВЕНЧАЯТ СЪС ЗАСЛУЖЕН УСПЕХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА ЖАЛОСТ ПСИХИАТРИИТЕ НИ НЕ СИ ИЗПЪЛНЯВАТ РОЛЯТА И НЕ ПРИБИРАТ ОТКАЧЕНИТЕ КАТО ГРАНЧАРОВ КОИТО САМО ПРЕЧАТ НА НАШЕТО СПОКОЙНО РАЗВИТИЕ И СЪЩЕСТВУВАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХОРА, НЕДЕЙТЕ НИКОГА ДА ПОДКРЕПЯТЕ ГРАНЧАРОВ ЗА НИЩО ЗАЩОТО ТОГАВА РИСКУВАТЕ ДА СТАНЕТЕ ЛУДИ КАТО НЕГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПАЗЕТЕ СИ ЗДРАВ РАЗСЪДЪКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Какво трябва да се прави?

Ненко Манолов

Ангел Грънчаров каза...

Ами делегация от граждани влиза в училището и разговаря с директорите. Питаме разни неща, които ни вълнуват. Правим нещо като "кръгла маса" по демократизацията, правим нещо като демократичен дебат, на който поставяме тъкмо ония въпроси, които вътре в самата училищна общност никой не смее да зададе. По този начин искаме да спомогнем за освобождаване на хората от веригите на страха. Представяме се за нещо като "демократизатори". Смятаме, че без активно участие на гражданите демокрация не може да има не само по училищата, но и в страната ни като цяло. Тази ни е идеята.

Анонимен каза...

Могат да ви откажат достъп! Според повечето правилници за вътрешния ред в у-ще, не се допускат външни лица.

Стилиян Станчев

Ангел Грънчаров каза...

Не, проверили сме това нещо и даже два пъти вече проведохме акцията си. Длъжни са да приемат граждани, които искат да разговарят с ръководството - или с учителите. Само с ученици можем да разговаряме ако предварително имаме писменото съгласие на родителите им. Всичко е уредено. Само се търсят двама-трима доброволци.

Анонимен каза...

Супер, но от къде знаем, че въпросните директори биха ни допуснали вътре, дали зала и отделили време за нашия дебат?

Ненко Манолов

Ангел Грънчаров каза...

Ненко Манолов Ние отиваме в приемния час на директора за граждани. Той ни приема в кабинета си. вече сме го правили това. Става чудесен дебат. :-) Експериментът си го бива.

Анонимен каза...

Идеята Ви е да влезнем като 'освободители' направо.

Проблема с демократизиране е, че промените идват отгоре, а главните ни права като граждани са да гласуваме веднъж на няколко години, все едно така биха ни се изявили исканията.

Има приемен час за граждани??

Ненко Манолов

Ангел Грънчаров каза...

Да, има, в училището, в което ходихме два пъти, специално заради нас сложиха такъв час. В понеделник от 10-12 часа и в петък от 14-16 часа.

Ненко Манолов Гражданите, бидейки данъкоплатци, винаги имат правото да питат, да недоволстват, да се жалват, да критикуват и пр. длъжностните лица на държавна служба. Лошото е, че ние изобщо не се ползваме от правата си. Затова и всички чакат "промяна отгоре", а такава промяна по милостта на властниците ще дойде "на кукуво лято"...

Анонимен каза...

Само в едно и също училище ли ходите на т. н инспекция ако не кои са училищата които сте посетили досега?

Ata Kun

Ангел Грънчаров каза...

Досега сме ходили в едно училище и няколко пъти в самото РУО-Пловдив (т.н. инспекторат). Имаме намерение да посетим поне още две училища, ала, за жалост, трудно намираме граждани-доброволци.

Анонимен каза...

Аз ще дойда. Нали може, макар че не съм учител? Моля кажете ми в колко часа и къде се събирате!

Диян Ценев

Ангел Грънчаров каза...

Звъннете ми на тел. 0878269488 или пишете на имейла ми за да се уточним за подробностите. Няма проблем, че не сте учител, важното е че сте гражданин. :-)

Анонимен каза...

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ГРАНЧАРОВ ЗАЩОТО ТОЙ Е КОМУНИСТ, ЗАВЪРШИЛ КОМУНИСТИЧЕСКА ФИЛОСОФИЯ В ГРАДА НА ВОЖДА НА КОМУНИСТИТЕ (ЛЕНИНГРАД) В КОМУНИСТИЧЕСКИ СССР!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ ЛЪЖЕ ЧЕ Е ДЕМОКРАТ, ТОЙ ВСЪЩНОСТ Е ВРАГ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!!!!!!!!!!!!! ОСВЕН ТОВА Е МНОГО НЕКАДЪРЕН!!!!!!!!! И КАТО КАПАК НА ВСИЧКО Е ПСИХИЧНО БОЛЕН!!!!!!!!!!!!!! ВСИЧКО ТОВА Е ДОКАЗАНО ПО ЗАКОНЕН СЪДЕБЕН РЕД ОТ ЛЮБИМАТА ДИРЕКТОРКА НА НАШИЯ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ, КОЛЕКТИВА НА ТЕТ ЛЕНИН!!!!!!!!!!!!! ГОСПОЖА АНАСТАСОВА Е НАЙ ДЕМОКРАТИЧНАТА ДИРЕКТОРКА, КОЯТО СМЕ ИМАЛИ!!!!!!!! ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ТЯ ГО УВОЛНИ ЗАЩОТО КОМУНИСТИ КАТО ГРАНЧАРОВ В НАШИЯ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ НЕ МОЖЕ ДА ИМА!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Грънчаров може да е комунист, по пък е надарен. Била съм му любовница.

Димитрина А.

Анонимен каза...

Само за сравнение 2 коментара на лудата!!!!!!!!!!!!! ot 10.02.2018,
според които днешният уж "комунист" Грънчаров тогава беше "АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗВЕРГ":

АЗ ПЪК ЗНАМ КОЕ Е НАЙ-ХУБАВОТО ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И ТО Е ЧЕ ТАКИВА КАТО ТОЗИ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗВЕРГ ГРАНЧАРОВ ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА БЯХА ИЗОЛИРАНИ ПО ЛАГЕРИТЕ И ПО ЗАТВОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА ИМАШЕ СПОКОЙСТВИЕ И ДОБЪР ЖИВОТ ЗАЩОТО ТАКИВА ДЯВОЛСКИ ИЗЧАДИЯ КАТО ГРАНЧАРОВ БЯХА ИЗОЛИРАНИ ОТ ОБЩЕСТВОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И ТОГАВА СИ ЖИВЕЕХМЕ ЩАСТЛИВО КАТО НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! САМО ВРЪЩАНЕТО НА КОМУНИЗМА ЩЕ ОСВОБОДИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ЗЛОБНИ НЕЩАСТНИЦИ КАТО ТОЯ ГРАНЧАРОВ И ЩЕ ВЪЗРОДИ ЧОВЕШКОТО ЩАСТИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10.02.18 г., 7:29 ч.
Анонимен Анонимен каза...

ВИЖДАТЕ ЛИ КОЛКО Е ПРАВИЛНО УВОЛНЕНИЕТО НА ТОЯ ГРАНЧАРОВ ОТ НАШЕТО УЧИЛИЩЕ И ОТ УЧИЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ КАТО ЦЯЛО???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АМИ НИМА МОЖЕМ ДА ДОПУСНЕМ ТАКЪВ ВРАГ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ДА БЪДЕ УЧИТЕЛ НА НАШИТЕ ДЕЦА??????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ Е НАПЪЛНО НЕКАДЪРЕН И НЕ СТАВА ЗА УЧИТЕЛ ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ, ЕТО НЕ УСПЯВА ДА СХВАНЕ ДОРИ И ТОЛКОВА ВЪЗВИШЕНАТА ИСТИНА НА КОМУНИЗМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КОЯТО Е ЯСНА ЗА ВСЕКИ, ДОРИ И ЗА НАЙ-НЕОБРАЗОВАНИЯ ЧОВЕК!!!!!!!!!!!!!!!!!! КОМУНИЗМЪТ Е ВСЕОБЩО РАВЕНСТВО, ПРИ КОЕТО НЯМА ТАКИВА ДОЛНИ ХОРА КАТО ГРАНЧАРОВ КОИТО ДА СМУЩАВАТ ЩАСТИЕТО НИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ ОТ НАШИЯ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН ЩЕ БЪДЕМ ВЕЧНО БЛАГОДАРНИ НА ДРУГАРКАТА ДИРЕКТОРКА ЧЕ НИ ОТЪРВА ЗАВИНАГИ ОТ ЗЛИЯ ВРАГ НА КОМУНИЗМА ГРАНЧАРОВ КОЙТО ПО ТАЗИ ПРИЧИНА Е НАЙ-ГОЛЯМ ВРАГ И НА САМАТА ЧОВЕЧНОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ ХОРАТА СМЕ ЩАСТЛИВИ КОГАТО СМЕ РАВНИ А ТАКИВА ЗЛИ ВРАГОВЕ НА НАШЕТО ЩАСТИЕ КАТО ГРАНЧАРОВ ИСКАТ ДА НИ НАПРАВЯТ НЕРАВНИ И НЕЩАСТНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРОКЛЕТИ ДА СА ЗАВИНАГИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10.02.18 г., 7:55 ч.

Анонимен каза...

Лудата не помни, какви глупости е твърдяла онзи ден и днес сама си противоречи.
Ако Грънчаров си позволи майтапа да напише ода за директорката, лудата и нея ще оплюе по инерция.
Тази изкуфяла и смахната учителка е била на щат и в дълбока пенсионна възраст, само заради готовносттa си, да се нахвърля като бясно куче срещу Грънчаров.

Анонимен каза...

До лудата!!!!!!!!!!

Вашето заболяване се нарича старческа дименция. За съжаление е нелечимо.

Анонимен каза...

Оказва се, че утре ще вали. Няма да мога да дойда, съжалявам.