Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 15 февруари 2018 г.

Знаете ли кой е "светецът", чието име носи патриаршеската катедрала със златните кубета в София?


Шлемът на Александър Невски, инкрустиран с цитат от Корана, 61 сура, 13 стих7

"И друго, което обичате – помощ от Аллах и близка победа. И възрадвай вярващите!"

Христо Станчев


Александър Невски провежда политика на сближаване със Златната орда и фаворизиране на Източноправославната църква в противовес на европейското влияние.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

9 коментара:

Анонимен каза...

Десен бутон - Search Google for image.
Шишак князя Федора Мстиславского. Оружейная палата Московского Кремля. Шлем турецкого происхождения, 16 век. Науши были добавлены реставраторами в 19 веке, они соответствуют шлему по периоду, но несколько ему велики.

Надписи на арабском языке на тулье шлема: Во имя Бога благого и милосердного дал тебе победу явную, да отпустит бог тебе грехи, которые содеял ты и которые сотворишь исполнит тебя господь благодати своей, наставит на путь правды и укрепит помощью преславной. Надписи на наушах: Боже единосущный царь всяческих, бессмертный, премудрый, святый.

Ангел Грънчаров каза...

Е, и? Кое по-точно е "святото" у този политически "светец"?

Анонимен каза...

Не става дума за свято и не свято а за това че е лъжа.

Ангел Грънчаров каза...

Кое е лъжа? Александър Невски ли е лъжа?

Анонимен каза...

Лъжа е : Шлемът на Александър Невски, инкрустиран с цитат от Корана, 61 сура, 13 стих7 .

Ангел Грънчаров каза...

Но не е лъжа, че надписите са на арабски, и че е шлем на Ал.Невский. Дали е от Корана или не е няма особено значение.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, гледам, че си много умен и информиран, загрижил си се за това какво точно пише на шлема на "Свети" Александър Невски, а да те попитам тогава какво мислиш по един значително по-важен въпрос:

Справедливо ли е главният храм на България да носи името на един чужд, нямащ нищо общо с нас, българите, руски "светец", който при това е прочут с това, че се е борил срещу Европа и срещу европейското християнство? Не е ли по-правилно главният храм на България да носи името на български светец? (Примерно не и ли по правилно да се нарича "Свети Иван Рилски" или "Св.Св.Кирил и Методий", ха сега кажи какво мислиш по този въпрос, тъй честни ми умнико!)

Анонимен каза...

Храма е построен с пари на хора знаещи как ще се казва и тяхното мнение е важно а не твоето и моето. А шлема не е на Невски ако не успя да схванеш.

Ангел Грънчаров каза...

Храмът не е построен с руски пари, а с парите на българския народ. Изобщо не ме вълнува чий е този шлем, вълнува ме това откъде-накъде главният храм на България е наречен на името на този руски светец-антиевропеец, оценявам го като скандално.