Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 5 март 2018 г.

Тъжните мисли на един автор на изцяло непотребни книги...


Тази сутрин Фейсбук ме уведоми за ето какво:

Публикациите на Ангел са харесани 200 000 пъти!

Споделих това съобщение с приятелите си и им благодарих за подкрепата. Благодаря и на приятелите си, които посещават моя блог. Неговите посещения са вече 2 402 995! Средно месечно имам по 35-40 000 посещения на блога. Коментарите в блога ми са 41 884

И като почнах със статистиката да добавя е още нещо: от известно време най-много се чете публикацията със заглавие Как може да си купите книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА?, аз не мога да си обясня какъв е този интерес към тази моя книга, което обаче не съм усетил да се е отразило на продажбите й.

Ходих оня ден, в петък, в София, ала не ми остана време да посетя борсата - където моите книги си стоят ей-така, непипнати от ръка на книжар, а по тази причина и непипнати от ръка на читател. Което за мен е крайно неприятно обстоятелство, то означава, че един вид книгите ми (авторът винаги чувства книгите си като свои деца!), току-що родени, са сякаш веднага... убити! Представяте ли си колко жестоко е това?! А книгата е настина подобна на едно на едно малко човешко същество, аз лично така възприемам книгите си, за вас не знам.

Между другото вие лично нямате вина за това, което пиша, и търговците на книги, книжарите, нямат вина за убиването на моите книги, главен виновник за това престъпление е... ламтежът за лесни печалби! Щото книжарите разпространяват в книжарниците си само книги, за които са сигурни, че лесно ще бъдат продадени, те набавят там само "нашумели книги" на известни автори, истински хубавите и сериозни книги слабо ги интересуват; аз за това нещо не ги виня изобщо, логиката на пазара е такава, ето, аз като автор на сериозни книги, поставящи най-важните човешки въпроси, съм един вид жертва на "пазарната логика"!

Каква ирония, а - аз съм един от най-горещите привърженици на свободния пазар: и тази истина, че пазарът е благо, съм развил в тъй непотребните си книги?! Пазарът ли ми отмъщава така несправедливо за това, че съм негов апологет? Или... капитализмът? (Моя скромна милост и на тъй презрения от масовия българин капитализъм е апологет!) Не, разбира се, отмъщава ми фактът, че нашият пазар е крайно уродлив, а пък "капитализмът" ни е толкова извратен и фалшив, е такова менте, че той, моля ви се, няма нищо общо с духа на автентичния капитализъм, на автентичното свободно пазарно общество. Но ето че се разфилософствах, с което ще ви доскучая така, че ще си кажете: съвсем справедливо книгите на този непоносим досадник си стоят на книжната борса, непипнати от ръка на книжар, а по тази причина и непипнати от ръка на читател!

Между другото ако някой все пак се заинтересува от някоя моя книга, може да си я поръча лично от безработния и тъй бедния, тъй унизения в момента неин автор, който ще ви изпрати книгата си и ще ви я даде (ако искате с автограф и дори с посвещение!) и при това... наполовина безплатно! Да, давам цели 50% отстъпка от коричната цена на книгите си (толкова вземат търговците на книги!), само и само да се отърва от книгите си някак, щото целият ми апартамент от години е напълнен с купища и топове неразопаковани мои книги; да, апартаментът ми е заприличал на нещо като... гробище на собствените ми книги! (Списък на книгите ми заедно с изображения на кориците им можете да видите ето тук.) Та ето, в ужасното унизително положение на безработен, на изгонен от системата на тъй бляскавото ни образование учител, на лишен от преподавателски права учител (!!!), значи в това крайно тежко положение, в което се намирам, си позволявам да се обърна към вас с този апел: като си купите моя книга хем малко ще ми помогнете (и ще направите една добрина), хем ще си купите изгодно, твърде евтино (знам, че е много възможно и вие да не сте в бляскаво финансово положение) една полезна книга, хем даже няма да се охарчите за доставката, тя ще бъде изцяло за моя сметка! Аз просто искам някак да се отърва някак от книгите си, щото сърцето ми се къса като гледам това гробище от мои книги, което е непрекъснато пред очите ми - можете ли да разберете как се чувствам поне отчасти?!


Оня ден в безпътицата, в мизерията и в отчаянието си се запитах: добре де, а какво ще стане с купищата мои авторски книги като умра? Най-вероятно моите близки ще се принудят тогава да ги... изхвърлят на боклука - или да ги дадат на вторични суровини, няма какво друго да направят тогава с тях. По тази причина, за да им спестя този резил, почнах да си мисля ето какво: да взема всеки ден да изкарвам по един куфар книги (колкото мога да нося) на Главната улица на Пловдив и да почна... да ги подарявам тия мои толкова непотребни (като се оказа според "пазарната логика"!) книги. И ми е крайно интересно да разбера какво ще се случи при тази моя поредна лудешка акция, че съм на път да я осъществя съвсем скоро: ще подарявам книгите си на минувачите съвсем без пари само и само да разбера каква ще им бъде реакцията! Интересува ме дали изобщо ще вземат подадена им книга или няма да искат да я вземат, а ако я вземат, без да ги разлистят нищо чудно да почнат да я хвърлят в... кошовете за боклук! И това е възможно да се случи у нас, у нас няма невъзможни неща.

Та нищо чудно тия дни да изпълня това свое хрумване да почна да раздавам книгите си на улицата - само и само да се отърва някак от тях. Щото тези купища мои книги (и също така списания, които издавам, щото аз издава от години две издания, също така неразпространявани и непродавани изобщо, също така арестувани са списанията ми на книжната борса и по складовете за книги!) сякаш лежат като... камъни върху сърцето ми! Не преувеличавам изобщо, драги сънародници, даже искам да ви призная една велика заслуга: все пак умеете да убивате колкото се може по-жестоко своите мислещи и пишещи хора, своите писатели, ето тази ваша дарба трябва да ви се признае несъмнено!

Спирам дотук. Отклоних се, разбира се. Не биваше да пиша тия неща. Та да радвам толкова много своите неприятели и недоброжелатели! Но защо пък да не доставя на тия страдалчески думи малко радост, а, какво ще кажете, нима има лошо да проявя тази човещинка и към тях? Аз съм добър човек, ето, доставих им тази радостчица, нека да се ликуват! Живи и здрави да са, щом за това живеят, именно да се радват на мъките на себеподобните си, нека да им доставяме такава една извратена радост колкото се може по-често!

Хубав ден ви желая! Бъдете здрави! Ако с нещо съм ви засегнал, не ми обръщайте никакво внимание, вие и това нещо го умеете превъзходно, ето, пак сме, така да се каже, квит! До скоро!

ДОБАВКА: Ето за илюстрация кориците на всички досега излезли книжки на философското списание ИДЕИ, което издавам вече 10 години:


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

13 коментара:

Анонимен каза...

ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!! ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!! АМИ ЩОМ НИКОЙ НЕ ТИ КУПУВА КНИГИТЕ ЗНАЧИ КНИГИТЕ ТИ СА ТЪПИ И НЕКАДЪРНИ!!!!!!!!!!!!!!!!! НАРОДЪТ Е УМЕН И РАЗБИРА ОТ ТИЯ НЕЩА, ПРИСЪДАТА НА НАРОДА Е ТАКАВА, ОЦЕНЕН СИ КАТО НЕКАДЪРНИК ДОРИ И ОТ ЦЕЛИЯ НАРОД!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕТО ЗАЩО ТАКА СПРАВЕДЛИВО ДИРЕКТОРКАТА НА ТЕТ ЛЕНИН ТЕ УВОЛНИ ЗАРАДИ ТВОЯТА ПЪЛНА НЕКАДЪРНОСТ!!!!!!!!!!!!!!! КНИГИТЕ ТИ НИЩО НЕ СТРУВАТ И СИ ПОЛУЧИХА ЗАСЛУЖЕНАТА СЪДБА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КОЛКОТО И ДА КВИЧИШ КАТО ПРАСЕ, ВОДЕНО НА ЗАКОЛВАНЕ, ТОВА НЯМА ДА ТИ ПОМОГНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРИМИРИ СЕ И ИДИ ДА СИ РАБОТИШ ТИХО И СПОКОЙНО КАТО МИЯЧ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ!!!!!!!!!!!!! ОЧЕВИДНО ЗА ТОВА СИ РОДЕН!!!!!!!!!!!!!!!!! ТАМ ИМЕННО МОЖЕ ДА СЛАГАШ ЛИСТИ ОТ КНИГИТЕ СИ ТА ХОРАТА ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ДА СИ БЪРШАТ ЗАДНИЦИТЕ С ТЯХ!!!!!!!!!!!!!! ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!! ЦЕЛИЯТ НАРОД ТЕ ОСЪДИ КАТО ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК, НО ТИ НЕ МИРЯСВАШ!!!!!!!!!!!!!!!!! КОЕТО ПОКАЗВА, ЧЕ СИ БЕЗНАДЕЖДНО ПСИХИЧЕСКИ ЛУД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МРИ ТОГАВА КАТО НЯМАШ КАПКА АКЪЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! САМ СИ СИ ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

гАд каза...

Защо проблема все трябва да бъде в обществото?
Много удобна позиция.

Ангел Грънчаров каза...

А къде според Вас е проблемът? Развийте неудобната си мисъл че не става ясна. Да не излезе, че и Вие сте привърженик на проверения принцип на таваришч Сталин - "Есть человека, есть проблема, нет человека - нет проблемы!" :-)

Анонимен каза...

Направете клада от книги, господин Грънчаров, седнете на върха на кладата, за по голяма сигурност се полейте с туба бензин и драснете клечката! :)))) И така хем ще се спасите от униженията, хем може и да се прославите. Защото за всички е ясно, че жаждата за слава Ви кара да пишете всеки ден. Но в библията е казано, че човек не може да стане пророк в своето отечество за жалост.....

Анонимен каза...


До коментатор Nr. 4

Ако жаждата за слава кара господин Грънчаров да пише всеки ден в блога си, то каква жажда Ви кара Вас да четете всеки ден написаното от него?
Как да се излекувате от този си недостатък знаете сaм - използвайте собствената си рецепта :

"полейте се с туба бензин и драснете клечката!"

Анонимен каза...

До лудата!!!!!!!!!!!!!!!!! или този, които днес се е направил на лудата!!!!!!!!!!!

Та нали Вие всеки ден усърдно четете какво е написал господин Грънчаров.
Проявявате завидно постоянство да четете написаното от него, не можете да дишате без него, а после от злоба го плюете.
Ако не Ви импонираше неговият блок, нямаше да сте дежурен /-на тук.

Анонимен каза...

Анонимен каза: ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!! ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!! АМИ ЩОМ НИКОЙ НЕ ТИ КУПУВА КНИГИТЕ ЗНАЧИ КНИГИТЕ ТИ СА ТЪПИ И НЕКАДЪРНИ!!!!!!!!!!!!!!!!! НАРОДЪТ Е УМЕН И РАЗБИРА ОТ ТИЯ НЕЩА, ПРИСЪДАТА НА НАРОДА Е ТАКАВА, ОЦЕНЕН СИ КАТО НЕКАДЪРНИК ДОРИ И ОТ ЦЕЛИЯ НАРОД!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕТО ЗАЩО ТАКА СПРАВЕДЛИВО ДИРЕКТОРКАТА НА ТЕТ ЛЕНИН ТЕ УВОЛНИ ЗАРАДИ ТВОЯТА ПЪЛНА НЕКАДЪРНОСТ!!!!!!!!!!!!!!! КНИГИТЕ ТИ НИЩО НЕ СТРУВАТ И СИ ПОЛУЧИХА ЗАСЛУЖЕНАТА СЪДБА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КОЛКОТО И ДА КВИЧИШ КАТО ПРАСЕ, ВОДЕНО НА ЗАКОЛВАНЕ, ТОВА НЯМА ДА ТИ ПОМОГНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРИМИРИ СЕ И ИДИ ДА СИ РАБОТИШ ТИХО И СПОКОЙНО КАТО МИЯЧ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ!!!!!!!!!!!!! ОЧЕВИДНО ЗА ТОВА СИ РОДЕН!!!!!!!!!!!!!!!!! ТАМ ИМЕННО МОЖЕ ДА СЛАГАШ ЛИСТИ ОТ КНИГИТЕ СИ ТА ХОРАТА ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ДА СИ БЪРШАТ ЗАДНИЦИТЕ С ТЯХ!!!!!!!!!!!!!! ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!! ЦЕЛИЯТ НАРОД ТЕ ОСЪДИ КАТО ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК, НО ТИ НЕ МИРЯСВАШ!!!!!!!!!!!!!!!!! КОЕТО ПОКАЗВА, ЧЕ СИ БЕЗНАДЕЖДНО ПСИХИЧЕСКИ ЛУД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МРИ ТОГАВА КАТО НЯМАШ КАПКА АКЪЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! САМ СИ СИ ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Има една латинска поговорка, че нечетящите са всъщност мъртви хора (Vita sine litteris — mors est)

От вашата хейтърска забележка, анонимнико (или анонимничко) личи, че вие нямате абсолютно никакво уважение към книгата, т.е вие сте нечетящ. Иначе не бихте препоръчвали листове от книги да служат за тоалетна хартия. Тази препоръка илюстрира нивото ви. Не бих писала на мъртъв човек, но винаги стоя на позиция да се защитава книгата и автора, дори и тогава, когато някой атакува само от предразсъдък, не поради познание. А това, че вие нямате познание личи от беднотата на речника ви — илюстрация на недоимъка на интелект.

Иванка Топалова

гАд каза...

Дам, веднагически Сталин... :)
Може би проблема не е външен? За мен интересното е, че не се забелязва дори нотка на съмнение в тази посока.

Ангел Грънчаров каза...

Не сте разбрал нищо от текста ми. Или четете както дяволът чете Евангелието. Аз постоянно обвинявам за всичко най-много себе си... :-) Но се иска "сетиво" за да се усети това нещо... което явно Ви липсва - понеже сте настроен срещу мен...

Ангел Грънчаров каза...

Аз ако не бях различен, ако не бях личност, ако бях "като мнозинството", знаете ли как хубаво щях да си живея?! И дори до власт можеше да дораста! Ето че аз самият за всичко съм виновен. Понеже не разбирате що е свобода, ми приписвате неща, които са ми органично чужди...

Анонимен каза...

Не сте различен. Еднакъв сте. Ама от най-еднаквите.

Ангел Грънчаров каза...

Защо така "мислите", другарко? Ами аз ако бях като Вас, другарко, Вие щяхте да ме носите на ръце ма, другарко? Мислете малко като приказвате, че се излагате постоянно...

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров уж сте умен човек, пък не се сещате за нещо, което е много близко до ума. А именно че ще си намерите работа и то хубава веднага щом като престанете да плюете по ГЕРБ и комунистите (ченгетата, кагебистите, мафиотите и прочие). А ако пък почнете да хвалите Бойко Борисов тогава може в един момент дори и най-малкото директор на училище да ви сложат. Влечете ли пък в ГЕРБ или в патриотична партия, тогава може и до заместник-министър да дорастете. Не се шегувам, това е истината. Съобразете се с истината и ще направите завидна кариера дори и на вашите години. Това исках да ви кажа. Помислете хубаво. Постъпвайте разумно и ще успеете да излезете от тежкото положение, в което се оказахте. Защото, признайте си, наистина се държите като тъпунгер. Рамон Меркадер е прав като ви нарича така, а вие му се обиждате.