Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 12 март 2018 г.

Предлагам ТВ-предаване за духовна подкрепа на отделното човешко същество, предаване за личностно консултиране



Тази сутрин написах и изпратих следното писмо на г-н Евгений Тодоров, ръководител на Пловдивската обществена телевизия:

Здравей, Евгений,

От известно време искам да ти предложа нещо, но поради вродената ми скромност все отлагам; но ето, налага се, реших да ти го предложа в писмен вид. Ето за какво става дума.

Аз веднъж вече ти казах, че ми се иска да променя концепцията за воденото от мен предаване. Мен лично силно ме вълнуват както общите, гражданските, т.е. политическите проблеми, но така също и чисто личните, човешки проблеми; щото според мен индивидът, човекът и неговите грижи не бива да бъдат оставяни съвсем без внимание - да ги игнорираме заради вълненията ни около общите човешки работи (както се изразяват Сократ и Платон). Има чисто психологически, житейски, екзистенциални, нравствени въпроси, които са твърде значими, ала за жалост се пренебрегват. А все пак човекът, индивидът стои в основата на всичко. И ето че в предаването "На Агората..." не просто взеха превес, но и почнаха да доминират предимно общите, гражданските, политическите въпроси; само два "чисто човешки казуса" в него си позволих да поставям (и да се мъча да ги реша с участието на зрителите), именно казуса с моето опраскване от ПГЕЕ ("ТЕТ-Ленин") и казуса на баба Марийка, изгонената от дома си възрастна жена, която месеци наред спа на голата земя под безстрастния поглед на пловдивчани. При това като поставях тия казуси аз лично се чувствах крайно некомфортно - едно щото единият от тях беше мой собствен казус (пределно ясно съзнавах, че това се възприема от голяма част от зрителите един вид като злоупотреба с позицията ми на водещ), а пък изобщо си давах и сметка, че тия мои "забежки" в личностната сфера се възприемат като "странност", като "екстравагантност" - щото не се вписваха в концепцията на предаването. На Агората наистина се обсъждат предимно общите човешки работи и проблеми, не върви да се обсъжда друго нещо, особено пък "чисто лични истории". Аз затова ти казах при един от последните ни разговори, че ми се върти в главата идея да променя из основи предаването, което водя, и то дотам, че да му сменя и името. Ти тогава ми каза, че не е хубаво се се сменя името, щото все пак е придобило известна популярност и пр.

Да, но аз продължавам да смятам, че е неоправдано това, че на чисто човешките и личностни проблеми изобщо не се обръща нужното, подобаващото внимание. И по другите медии е същото. Говорят се предимно "общи приказки", теоретизира се, но конкретни човешки казуси почти не се обсъждат. (С изключение на случаите когато такива лични истории прераснат в нещо "обществено-значимо", примерно някой си самотник ли пък неразбран от обществото човек направи някоя поразия, примерно убие друг човек и прочие; виждаме, че напоследък се случват кошмарни неща: непълновръстна майка удуши новороденото си със своите ръце, ученици, млади хора бият включително до смърт възрастни хора - варненския клошар - и пр.) Та мисълта ми е, че има крещяща потребност от обсъждане на "чисто личните" и човешки истории на отделно взети индивиди, те са твърде интересни - щото в историята на отделно взетия човек прозират аналогични ситуации, в които се намират и много други хора. На мен много ми се иска да водя предаване, в което да се даде възможност на зрителите да разказват свои лични казуси и истории, да бъдат изслушвани, пък също така и да им се помага, доколкото това е възможно, чрез средствата на т.н. "личностно консултиране" (да не го наричаме нито психологическо, нито философско, нито като един вид "духовна подкрепа", една грижа, която духовниците у нас, свещениците, изобщо не я дават, забравили са за нея, щото ги вълнуват явно съвсем други грижи). Аз от години имам интерес към тия неща, писал съм много, дълбоко съм убеден, че общите (теоретичните) приказки тук не помагат, ще ми се да практикувам такава една консултантска дейност и чрез средствата на медия като телевизията.

Та сега възниква следната ситуация: ако аз почна в сега съществуващото предаване да правя такова едно чисто личностно консултиране, това ще изглежда странно, като екстравагантност, то наистина не се вписва в досегашната концепция и практика на самото предаване, от друга страна пък това ще се оцени от зрителите като бягство от горещите граждански, политически проблеми, не ми се ще зрителите да си помислят "Ето тоя Грънчаров явно нещо се уплаши и взе да избягва политическите въпроси!". Какво да се направи при създалото се положение?

Допустим ли е според теб такъв един вариант: известно време, под формата на експеримент, да започна да водя и второ предаване, което да бъде наречено именно така, да кажем "В изповедалнята" или "Вашият личностен консултант", не знам, за името може да се помисли и да се намери по-подходящо, това е обаче последната грижа? Дали да не опитаме временно да водя две предавания, разбира се, това зависи от теб, има ли възможност, има ли време в програмата, има ли технически ресурс, по тия въпроси вече само ти може да кажеш. Аз докато съм безработен (това може да продължи още дори година!), не ми пречи да се ангажирам повече, важното е обаче все пак предаванията да са поне в поредни дни, знам ли, щото иначе ако са през ден-два и ще ми се заеме цялата седмица. Но и това за времето е второстепенен въпрос.

Та ето, правя предложение, ти реши кое е разумното. Няма проблем и известно време (ако няма възможност за вместване на второ предаване в програмата) да ги редувам двете предавания, да се редуват през седмица; и това е възможен вариант.

Това исках да ти кажа. Извинявай, че стана толкова дълго това писмо!

Хубав ден ти желая!

12 март 2018 г.

С най-добро чувство: Ангел Грънчаров

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 коментара:

Анонимен каза...

ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК (КОЙТО ДАЖЕ И ЗА ПРОСТ УЧИТЕЛ В УЧИЛИЩЕ НЕ СТАВА!), ДА, НЕКАДЪРНИК И ТО ДОКАЗАН ДАЖЕ И ПО СЪДЕБЕН РЕД СЕ САМОПРЕДЛАГА ДА ВОДИ ОЩЕ ЕДНО ТЕЛЕВИЗИОННО ПРЕДАВАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ СЕ ПРЪСНА ОТ СМЯХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТИ НА УЧЕНИЦИТЕ НЕ МОЖЕШ ДА ПРЕПОДАДЕШ СВЯСТНО ЕДИН УРОК ОТ УЧЕБНИКА А ЩЕ МИ ВОДИШ ТЕЛЕВИЗИОННО ПРЕДАВАНЕ!!!!!!!!!!! ТИ СИ АБСОЛЮТНО НЕНОРМАЛЕН ЩОМ СИ МИСЛИШ ЧЕ НЯКОЙ МОЖЕ ДА ТИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕВГЕНИ ТОДОРОВ ЩЕ СТАНЕ ЗА СМЯХ АКО ТИ ДАДЕ ВРЕМЕ ЗА ОЩЕ ЕДНО ПРЕДАВАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ ТРЯБВА ДА ТЕ ИЗГОНИ ОТ ТАЗИ ТЕЛЕВИЗИЯ ЗАВИНАГИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАК Е ВЪЗМОЖНО В ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ПРЕДАВАНЕ ДА ВОДИ НАЙ-НЕКАДЪРНИЯ УЧИТЕЛ В ПЛОВДИВ??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ УМРА ОТ СМЯХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ ЗА МИЯЧ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ НЕ СТАВА, А ЩЕ МИ ВОДИ ПРЕДАВАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

АIG,На Агората е добро заглавие, трябва да остане... Но инициативите ти за личностно проявление, имай предвид че ти пак забрави, че си в бивша турска провинция, а не Западна Европа или опази Боже Америка... При вас промените идват бавно, или не идват - няма вълна в застояла вода, нали?... Това застояло глетаво полукомунистическо-полутурско население чакаш да одобри инициатива на свободомислието ли? Ама скъпи ми АIG, за тая цел трябва да си в Америка, новия свят на свободата... С тия турски подлоги там само гледай какво ще стане - ще те задушат, БГ е(уж) християнска страна с яко изразени баклава-кадаифени навици, нещо като мюсюлмански мутант... Аз не мога да разбера как едни мухльовци, майстори на боза и селски далавери, могат изобщо да се сравняват с... Русия. Аз отдавна повтарям, както през Народния съд байганьовците не разбират и досега, че не са сами на тая планета и малко да посмалят профила си, преди поредния ритник от силните... Но овчаро-козарски кратуни разбират ли, цялата ви социална и политическа система е една смехория от Западна и Руска гледна точка, но не и от турска, те ви чакат, ха-ха-ха, безмозъчно племе, изобретило черешовото топче...

Ангел Грънчаров каза...

"... Но инициативите ти за личностно проявление, имай предвид че ти пак забрави, че си в бивша турска провинция, а не Западна Европа или опази Боже Америка... При вас промените идват бавно, или не идват - няма вълна в застояла вода, нали? Това застояло глетаво полукомунистическо-полутурско население чакаш да одобри инициатива на свободомислието ли?"

Прав си, но това, което казваш не отменя нуждата да се опитваме, лека-полека, да се цивилизоваме някак, нали така? Вечно козаро-овчари - или полукомунисти-полутурци! - ли ще си останем? Ето тази ми е идеята. Да подпомагаме преображението на козарите в личности. Смятам, че това е възможно. Че е трудно, трудно е. Хубави неща, но лесни - има ли изобщо, възможни ли са?!

Анонимен каза...

Чудесни идеи! Дано се осъществят! Напълно отговарят на очакванията на редовните зрители.
Огнян Алексиев

Анонимен каза...

А личностното консултиране безплатно ли ще бъде? Искам да внеса уточнение, че няма нищо лошо, дори е редно в консултирането да има заплащане /този въпрос е подробно уточнен в морално-етични и процесуални кодекси в повечето терапевтично-консултативни школи/подходи/методи/ - това би могло да е с импулсен телефон по време на предаването и/или със заплащане при последващи консултации/сеанси за желаещите да продължат в кабинет /извън предаването/. Редно би било, според мен, да се споделят тези детайли заедно със стартирането на тези проекти.
С уважение: Людмила Стоева

Ангел Грънчаров каза...

Напълно безплатно ще е консултирането. Ний работим про боно, заради идеята, за нас парите нямат никакво значение.