Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 21 март 2018 г.

Майка ми беше необикновена жена



Не мога да да асимилирам смъртта. Няма го човекът вече - как така? Къде е? Няма как да е изчезнал в нищото. Това е пълен абсурд!

Чувствам огромна празнина. Единственият разумен изход от непонятната ситуация е: смъртта не е разтваряне в нищото, смъртта е преход от един свят, тукашният, към друг, отвъден свят - чисто духовният.

Не съм мигнал вече 28 часа. Нямам сили да пиша. А имам потребност да кажа много неща. Но те всичките са неизразими с думи.

Цял ден разговарям с разни хора, дошли да почетат моята майка. Тя беше необикновена жена. Умееше да общува много непосредствено и пълноценно с какви ли не хора. Страшно много хора я обичат и уважават. И ще я запомнят с добро.

Гордея се с моята майка. Гордея се че съм син на толкова силна жена. Силен човек беше майка ми. Вярвам, че Бог в отвъдния свят моята майка е заслужила много почести.

Тя ми говореше много. За някои много мъдри разговори с нея съм писал неведнъж. За много неща не съм писал. Вероятно ще пиша. Не мога да си представя как ще живея в родния дом без моята майка. Ще ме крепи вероятно спомените. Нейният несломим дух ще ме крепи и насърчава.

Прощавай, мила майко, за вълненията, които съм ти причинил! Знай, че съм те обичал с цялото си сърце!

Погребението на майка ще бъде утре, 22 март, в 13.00 часа на гробищата в град Долна баня.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: