Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 5 април 2018 г.

Осмислянето на тоталитарния режим в България изобщо не е започнало



Томас Мюлер (в средата) се срещна с лекарите в Бургас, спасили живота му преди 20 години


Тази вечер германската телевизия RTL ще излъчи документалния филм за убийствата по българските граници преди 89-та.

"Забравените. Смърт там, където други отиват в отпуска" е на режисьорите Фрая Клир и Андреас Куно Рихтер.

Филмът е посветен на 50-тата годишнина от издигането на Берлинската стена и е финансиран от Федералната фондация за осмисляне на комунистическата диктатура, както и от католическата църква.

Героите на филма са младежи от ГДР, които през 70-те и 80-те години се опитват да избягат в Западна Германия през границите на България.

Изследването на архивите на ЩАЗИ в Берлин и на Държавна сигурност в София все още не е завършило, но досега са установени за периода 1961-1989 г. опитите за бягство на над 3000 младежи от ГДР, които през Странджа, Родопите и западната граница на България са искали да напуснат соцлагера...

... Авторите на филма се оплакват, че вътрешното ни министерство не е оказало никакво съдействие на екипа по време на снимките, като режисьорите са на мнение, че осмислянето на тоталитарния режим в България изобщо не е започнало.

Близки до създателите на филма си позволяват да коментират също така, че просветното министерство у нас не допуска подобни теми в училищните програми, както изтъкват и констатацията, че тези които са издавали заповедите за убийствата, все още са влиятелни във властта. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

Тия от RTL да направят филми,за всички злини които са причинили тяхните дядовци през всичките войни които са водили. Такава жестокост света не познава. Справка:Цели села опожарени заедно със хората. ВСВ СССР. Да беше само това. ЗАЩО не направят филми за холокоста. Във първата световна война и във втората световна война. По тяхна вина са избити над 100 милиона души. Тръгнали нас да учат на морал. Вместо да се засрамят и да сведат глави, пред техните жертви.

nikolapetkov-chervenakov