Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 2 април 2018 г.

Мога ли да се науча да... медитирам?



Гениалният изобретател, гуруто на IT-технологиите, човекът, променил света, дълги години практикувал медитация на съзнателността. Тя му помагала да се отърси от стреса, да избистри ума си и да развива креативността си. „Ако седнете и просто наблюдавате себе си за известно време, ще откриете, че умът ви е много неспокоен. Когато се опитате да го успокоите, ще стане само по-зле. Ако след известно време съзнанието ви все пак се успокои, ще ви се открият много деликатни неща. Интуицията ви ще се изостри, също както и зрението ви, ще можете да се почувствате в настоящия момент – тук и сега. Мислите ви ще забавят ритъма си, съзнанието ще се разшири и ще видите много повече неща от преди“. Така описва ефекта от медитацията Стив Джобс пред биографа си Уолтър Айзъксън.


Медитацията на съзнателността се заражда в практиките на дзен-будизма и даоизма. Джобс е говорил за нея на Айзъксън малко преди смъртта си, когато вече бил практикувал техниката дълги години. Това потвърждава и журналистът и писател Джефри Джеймс, обсъждал с Джобс още през 90-те години връзката между дзен и програмирането. По онова време медитацията била нещо екзотично, както признава Джеймс, но той и в тази сфера бил изпреварил времето си. Днес позитивното влияние на медитацията е доказано от науката, а гиганти като Google, General Mills, Target и Ford специално обучават служителите си на техниката, която Джобс открил за себе си преди десетилетия. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

Не.