Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 20 май 2018 г.

Кога младежите са застрашени от съвсем ранна духовна смърт?


Тази сутрин искам да продължа писането по проблемите, които напоследък особено силно ме вълнуват: за отношенията между младите и старите, за това как поколенията си влияят, за това, че са си необходими, че нишките, които ги свързват, не бива да бъдат прекъсвани, за отчуждеността между родители и деца, за това защо те не успяват да разговарят пълноценно, не намират общ език и пр.; виждате, че тия въпроси са много, при това са изключително важни. И ми се ще да напиша книжчица, в която да си изложа размислите; още не съм избрал и заглавие, но това е последната грижа. Докъде стигна досега в писането по тази нова книга ли? Доникъде не съм стигнал още, но имам вече няколко текста, които могат да се отнесат към нея. И ще продължа. Моите книги, при положение, че нямам нужното спокойствие (знаете, занимавам се с много други всекидневни проблеми, свързани с битката ми с толкова арогантните представите на самозабравилата се образователна бюрокрация), та моите книги напоследък са все такива: спонтанни, писани все едно "на коляно", в непрекъснато бързане, ей-така, между другото, но пък това, знае ли се, може един ден да бъде тяхното предимство?!

Пиша съвсем без план. Това е може би и за добро. Сега с какво да продължа? Ами откъдето си искам ще почна, имам пълна свобода. От свободата си никога не бива да се отказваме. Даже и при писането на книги. Най-вече там.

Не ми се иска да теоретизирам. Искам да пиша по конкретни "възлови моменти", но по възможност по-конкретно, разглеждайки житейски казуси. Истории от живота взети, ето това е истинското. Не ща нищо да си измислям. Нищо не може да надмине живота по достоверност, яснота, истинност. Но ще ми се наложи и да правя някои исторически справки. Но ето, като се сещам за това, се улавям, че ще ми се наложи да нагазя в доста опасни тресавища. Но въпреки рисковете ще трябва да прецапам и през тях някак.

Да се върнем векове назад в историята. Понеже сме европейци, ще ни се наложи да си представим какво е било възпитанието на младите през Античността. В Древна Гърция, да речем, защото за древна Тракия май не знаем почти нищо. За жалост. Но едва ли е било по-различно от положението при гърците. Траките за гърците нали бяха "варварите"? Нищо де, възпитанието на тракийската младеж, да предположим, е било същото каквото е било при гръцката, само дето е било... "по-варварско". Щото гърците, така да се рече, са били вече доста "културни". Но за тях все пак знаем повече.

Темата е огромна, пък дори и така поставена. Аз нямам намерение да пиша научен труд за възпитанието на младежта в Древна Гърция. Ще кажа това-онова, което зная, пък ще го осмисля, за да извлека някакви изводи. Които може да ни послужа, да предположим, за решаването на днешните ни проблеми. В това, дето се казва, ни е цялата надежда.

С възпитанието на децата, по древните гръцки представи (и нрави) са се занимавали жените, това е било женска работа. Знаем го това от Сократ, който има цяла теория по въпроса. Домашните работи (включващи всичко, което са прави у дома, включително и отглеждането на децата, готвене, чистене, миене на чинии и прочие досадни работи) според Сократ си е чисто женска работа, в нея жените са най-добри, мъжете в тяхната работа изобщо не бива да се месят. Щото са много заети със своята си, с чисто мъжката работа, която се свежда предимно до това да мислят, да философстват, да търсят истината - и да се занимават с обсъждането на общите човешки въпроси, с политика и пр. "Децата" на мъжете са... знанията, истините, мъжете също като жените раждат, но тяхното поколение, както е известно, е безсмъртно, докато това на жените е съвсем смъртно; примерно Омир има две деца, това са "Илиадата" и "Одисеята", неговите деца никога няма да умрат. Както мъжете не трябва да се месят в женските работи (за да не объркат всичко), така и жените не бива да се месят в чисто мъжките работи - просто защото не са им по силите (включително и умствените, духовните, жените изобщо имат ли дух - или имат само душа?). Да, но да не се разпростирам много (за това как мъжете си вършат мъжката работа ще ми се наложи след малко пак да пиша), ще завърша тук ето как: жените отглеждат децата докато са малки, а като поотраснат, момчетата пак, по необходимост, минават във ведомството на мъжете, ето тогава мъже започват да се грижат за възпитанието на юношите, с оглед да им помогнат да станат мъже, нали е логично това, нали само мъж може на момчето да помогне да стане също така мъж, а, как мислите вие със своите съвсем съвременни представи за нещата от живота?

Идваме до възловия момент, който ни интересува. С възпитанието на поотрасналите момичета, на девойките, разбира се, се занимават пак жените, те само могат да направят от тях жени, това си се подразбира, а юношите, момчетата от 12-13 годишна възраст, примерно, сиреч, нашите тинейджъри, минават в общността на мъжете, само мъж може да им помогне да култивират своята мъжественост и да станат мъже. (А не жени, а не баби!) С какво най-вече се занимават мъжете във времената на Древна Гърция? С философия, с разговори по истински важните човешки въпроси, тоест най-вече с духовни неща се занимават, с политика също така се занимават особено усърдно, няма как, войната също е мъжко дело, е, вероятно някои мъже се занимават с това да... работят, да изкарват някакви пари, имат си всякакви занаяти, било са търговци, било са земеделци, било са ковачи, грънчари и прочие. (Занаятът на самия Сократ е философстването, интересно е, че в този занаят и тогава, във времената на Древна Елада, досущ също като сега изобщо не са се изкарвали никакви пари, аз това нещо го зная особено добре, Сократ, моят вдъхновител, го е знаел не по-малко добре от мен.) Та всичките тия мъжки работи момчетата е можело да ги научат като се намират в компанията на мъжете, като си намерят за възпитатели някакви опитни мъже. Ами дали и мъже не трябва да учат момчетата на необходимите мъжки умения и в... любовните дела на мъжете, а? Как стои работата в това отношение, което изобщо не е за подценяване, особено в наше време твърде много се ценят сексуалните грижи и копнежи. Ето че още тук стигнахме до тъй деликатния въпрос за цялостното, така да се каже, мъжко възпитание на бъдещите мъже, на момчетата, на юношите. И се приема за безспорно, че мъже трябва да обучават момчетата, иначе всичко, дето се казва, ще отиде по дяволите (в наше време обаче предимно жени са учителки, възпитават и момичетата, и момчетата, дали това не е една от основните причини всичко да е почти отишло по дяволите?). Ето какво смятам да кажа по тъй деликатната тема, около която древните гърци имат такава една скандална слава.

Стигнало се е дотам да се твърди от зевзеците и в днешно време, че древните гърци, моля ви се, били измислили любовта, а пак едва древните римляни, представяте ли си, се сетили и открили, че в любовните игри все пак трябва да участват и... жени! Малее, колко извратени са били тия древни гърци, представяте ли си?! В онова време, както е известно, гърците били затънали доста сериозно в изобретената от тях педерастия, моля, не се изчервявайте толкова като четете ето в този момент тази "тъй мръсна" дума, употребявам я не защото сам съм извратен, а по необходимост; ето че ни се налага да я преведем тази дума, която също е гръцко изобретение, абе какво да говорим, гърците са били невероятни мръсници, нали така, спор за това няма?!

Ще се спря най-напред, както правят учените мъже, на етимологията и историята на употребата на тази дума. (В руската Уикипедия има голяма и хубава статия по този въпрос, у нас, както и може да се очаква, понеже сме "истински мъже", думата изобщо я нема в речника!) Ето какво пишат руснаците, то и тяхната работа, очевидно, не е много чиста щом като имат такъв голям интерес към въпросната "мръсна" дума; привеждам ви този откъс, където се говори за значението на самата дума, за смисъла на самото понятие:

Слово «педерастия» происходит от корней παῖς (по-гречески «мальчик» и вообще «ребёнок», что содержательно примерно соответствует современному понятию «несовершеннолетний» — совершеннолетие в Элладе наступало с 18 лет) и ἐραστής (любовник). В новоевропейский обиход слово paederastia (из др.-греч. παιδεραστία) вошло в XVI веке, будучи заимствовано из диалога Платона «Пир» для обозначения сексуальной связи между зрелым мужчиной с одной стороны и подростком или юношей с другой. Но поскольку педерастия, или «греческая любовь», была наиболее распространённая и единственно нашедшая отражение в культуре форма мужских гомосексуальных отношений, к XIX веку частично в Европе, а особенно в России термин приобрёл значение мужской гомосексуальности вообще.


Трябва ли да го превеждам или всичко си разбирате и сами? (Младите, дето не са учили руски език, ако не разбират нещо, да питат, но аз смятам, че и те почти всичко ще разберат, щото руският език не е нищо друго освен старобългарски, сиреч, е доста стар и изчанчен български език.) Та както се вижда, древните гърци здравата са били затънали във въпросната педерастия, иначе казано, са си били предимно... педали, нема какво да го увъртаме повече! И твоята работа, Грънчаров, очевидно не е съвсем чиста, щом си се зафанал да проявяваш интерес към тия мръснишки теми, егати резила, съвсем правилно те уволниха от училище, щом и по такива мръснишки теми пишеш, значи моралът ти е така мръсен, че не заслужаваш да бъдеш учител - и, опази Боже, възпитател на младежта! Хора, бдете, виждате какви мръсници като тоя Грънчаров има опасност да се докоснат до нашите деца, срамота е, моралната полиция защо спа, та се наложи една героична директорка да го уволнява тоя мръсник Грънчаров!?

Е, няма начин, поемам рисковете да бъда оплют и обруган, но за истината на какво ли не съм способен. Просто си върша работата де, а мъжката работа, и то именно най-важната, е да правим нужното в душите ни да се роди истината; а за нея преди това трябва в душата ни да попадне съответното "семе", по този именно начин съответната душа на мислещия мъж ще "забременее" (Боже мили, какви глупости приказва тоя Грънчаров, нека да не се оправдава, че това били "Сократови теории", знаем ги ний какво чинат тия "теории"?!), да, мъжете именно чрез душите си "раждат", и когато дойде моментът, бременният с някаква истина мъж ще се наложи да я роди, това е велик момент, знаем, че Сократ наистина е проповядвал тия "скандални теории", ний, съвременните мъже, затова предпочитаме да сме тъпи, прости, да сме дебили, но за сметка на това да си запазим непокътната и чиста своята мъжественост, ний никогаш нема нищо да раждаме, я го виж ти, мръсникът му с мръсник, какви гнусотии пише, имаме предвид тоя нещастник Грънчаров! Както и да е, стига толкова, сега, дето се казва, да се задълбочим малко в осмислянето на вече казаното. Ето, прочее, да приведа още един откъс, който може да ми помогне малко, щото, признавам си, почна да ме е страх сам да пиша, току-виж, ще ми излезе име, че съм "обратен", какво ще правя тогава, как тогава, моля ви се, ще си върна честта? То истината, истината, ама честта за човека все пак нещо значи, нали така? Та ето какво пишат руснаците, тям нали поне имате доверие, те са истински мъжкари, при това ги бива и в пиенето, тъй че никакви съмнения относно тяхната мъжественост немаме:

Значение слова "педера́стия" (оттук, знайно е, иде и думата "педераст", моля по-чувствителните души да си запушат носа като четат следващото по-долу!):

Исторически античная институционализированная форма любовных или сексуальных отношений между взрослым мужчиной и мальчиком, при которой кроме сексуального аспекта определённую роль играл также педагогический и социальный аспект. Как умно, с каким искусством разобрался, например, Монтень в такой трудной и загадочной для нас вещи, как аттическая педерастия. Он говорит, что греки усматривали в ней пользу по той причине, что она помогала росту юношей в духовном смысле. Почему? А вот почему. Любящим в таком общении обычно бывал старый; чтобы обольстить юношу, ему надо было показывать красоту души, юноше же только и оставалось, что приглядываться к этой красоте… Так он и приучался к ней, так она и становилась частью его души. Ю. К. Олеша, «Книга прощания», 1930-1959 г. (цитата из Национального корпуса русского языка, см. Список литературы)

Ха така, добре се подредихме вече, значи: вижда се как един французин, един европеец, моля ви се, се опитва да оправдае тъй гнусните древногръцки педараси! Ний, впрочем, и за французите немаме добро мнение де, знаем ги те колко чинат в сексуално отношение, измислили са проклетите французи френската любов, което показва, че хич, ама хич не ги бива като мъже, което означава, че и те вкупом са предразположени яката към педерастията! А тоя Олеша, дето е писал това за Монтен, моля ви се, да не е... украинец, щот ний и на украинците немаме никакво доверие напоследък, откакто започнаха да се борят така упорито за свобода, ерго, откакто показаха на целия свят, че искат да стават европейци; та Европа, моля ви се, какво е, Европа, както знаем, не е нищо друго освен Гейропа, както правилно я кръстиха истинските руски мъже, имаме предвид путинистите, да ме прощавате, но ви моля да не правите неправилни сексуални асоциации с името на таваришч Путин (прочее, тълкувайте името му в правилния смисъл, не че он самият е... нали се сещате де, по името му "Путин"... нема да го кажем, щот сме културни, абе не свързвайте името ми с тъй вулгарната дума за женски полов орган, моля ви се, таваришчи, ний, истинските мъже, обичаме само... пут... пардон, затуй сме и истински мъже, нема да се излагаме сега я?!), та да се върнем на разсъждението си, простете за отклонението, ама беше неизбежно, тоя Олеша не е все пак украинец, а е белорус, но както и да е, разсъждението му е съвсем неправилно, нали така, ако го погледнем от чисто мъжкарска гледна точка, при това съвременна, нали така?! Никакви отстъпки не трябва да правим, нали, щото гейщината ни дебне, тя е и много коварна, а човек направи погрешна стъпка и ту-виж усетил нещо... там, където не му е мястото?!

Правя така, описвам тия полемики неслучайно, и то не за да се оправдавам или защото ме е страх, не защото съм воден от поговорката "Гузен негонен бяга!", а защото ми се иска текстът да е по-четивен, да може да се прочете от повечко хора, включително и млади, а това нима може да бъде постигнато днес без скандал, без нещо "жълтичко", аз трябва да измисля и по-провокационно заглавие, щото иначе никой нема да се зачете, а смятам да напиша една полезна книга. Както и да е, нека всеки да си мисли каквото иска, аз продължавам нататък, и то от момента, който по моя преценка е възлов, ще го преведа от руски, та да се разбере от всички:

Той (Монтен) казва, че гърците виждали в нея (атическата педерастия, можете, за да не паднете от стола пред вид това, което предстои, да се хванете по-здраво за облегалките, този съвет ви го давам аз, А.Г.) полза по тази причина, че тя помага за растежа на юношите в духовен смисъл. Защо? А ето защо. Обичащият в такова общуване обикновено е бил старият; за да съблазни юношата, на него му се е налагало да показва красотата на душата си, на юношата само му оставало да се вглежда в тази красота... Така той се и привързвал към нея, така тя и ставала част от неговата душа.


От откъса виждаме (да вметна най-напред тезата на моите тъй страстни опоненти!), че е на тоя Олеша работата съвсем не му е много чиста щом така хубаво ги разбира тия неща, свързани със смисъла на атическата педерастия; но нима може да е истински мъж един нещастник, който има такава очебийно педерастка фамилия като тоя Олеша?! Но нищо де, то от педераси друго и не можем да очакваме, нали така? Майната им на тях, но да видим все пак дали вече не напреднахме в изясняването на истината?

Момчетата на тинейджърска възраст, очевидно, имат страхотна нужда от духовно укрепване на душата си; е, общуването с влюбен в тях мъж може да им даде това, което нищо друго не може да им го даде. Любовникът на юношата ще го съблазни с богатствата на своята душа и дух, с красотата на духа си, ето го възловият момент, ще го съблазни, примерно, със силата, изтънчеността, проницателността и прочие на своята мисъл, на своя ум най-вече (щото умът, разумът са чисто мъжки потенции, пак по древната гръцка представа, казвам това, за да не оплюете мен!). Това е именно истински важното в любовните отношения между един зрял, развит в мъжествеността си (това значи в мисълта си!) мъж и един юноша; защо трябва непременно да са любовни тия отношения вече е друг момент, който се нуждае от осмисляне; разбира се, най-коварният момент тук е за... сексуалните отношения между влюбените мъже, млад и стар, тук, примерно, най-меродавен е Платон, който именно е измислил и т.н. платонична любов, това всъщност е истинското приятелство, в което няма нищо плътско и сексуално, а има една съвсем чиста духовна връзка, на която обаче малцина са способни, способни са, според Платон, само истинските философи, идеалистите, стоиците, тия, за които само духът е битие, а плътта е нищо, е онова, което дърпа духа надолу, към погибел. Но това вече е тема, която ще разгледам в следващото си есе. Так в завършек искам да кажа само нещо, което, да се надяваме, ще успокои донякъде тъй моралните ми опоненти.

В Древна Гърция юношите си имали за любовници... зрели мъже! Даже самите бащи са се грижили дотам за децата си, че са правили нужното те да си намерят за любовник някой достоен мъж, което значи, че е прочут с духовните си постижения, примерно, с ума си и пр. (Най-богатите атиняни пък си имали за такъв наставник самия Сократ, знаем също така и името на любовника на Сократ, но това е отделна тема.) За да развие момчето у себе си духовни качества, което е равностойно на пораждане на мъжество, то е трябвало години наред да бъде в компанията на този мъж, своя любовник. Добре де, е какъв е смисълът от всичкото това, ако оставим духовната страна; в сексуално отношение има ли някакъв смисъл цялата тази работа? Ето че стигнах до най-опасния, така да се рече, но затова пък възлов момент. Ще го кажа, пък каквото ще да става. Ако искате, ме прокълнете след това, ако искайте, ме бичувайте, убийте ме с камъни ако се наложи, работата си е ваша, изборът - тоже.

Момчето живее в най-интензивните години на развитието на неговата така буйна сексуалност с един влюбен в него мъж, давате ли сметка до какво води това?! Ами за да бъда кратък, щото ми писна да пиша тази заран, ще кажа направо: ами това момче по този начин бива опазвано от тъй опасните за незрелия младеж сексуални контакти с жени, с девойки (но и със по-зрели жени, които са така лакоми за секс с момчетата, с тъй сладките и красиви юноши!). Едно момче на 15-16 години примерно, ако си легне с жена, ще обезумее напълно, ако се отдаде на разврат с жените на тази крехка възраст, това е равносилно на неговата духовна смърт! Защо ли? Ами си представете защо, върху крехката психика на момчето сексуалните наслади водят до пълно безумие, до тотално затъпяване, до абсолютна дебилност, затова и употребих израза духовна смърт.

Сега вече ясно ли ви е защо младите у нас са така бездуховни?! Ами защото няма кой да ги предпази от ранен разврат с момичета и с жени, ето затова. А гърците, за да предпазят младежта от пълно затъпяване, са измислили "любовта между мъже". Сега сещате ли се защо педерастията я има във всички епохи? Не е случайно това. И сега разбирате ли, че педерастията има и някакъв позитивен смисъл, който не е подценяване?!

Стап! Моля, не ме бийте, не ме и арестувайте! Аз само разсъждавам. Също така, моля ви се, не проповядвам... педофилията, която наистина е страшно грозна. И е отвратителна. Говорим за педерастията според древните гръцки представи. Аз нищичко не съм измислил тука, само разказвам какво са мислили гърците. Да, приех този риск заради науката, заради истината. Сега вече можете да почнете да ме плюете колкото си искате. Какво да правя, за истината се искат и някои жертви. И известни неудобства ни се налага да понасяме. Такава е съдбата на нас, философите, дето имаме смелостта да кажем онова, което никой друг не смее да каже. Но което въпреки всичко трябва да бъде казано.

Другият път ще продължа. Сега наистина ми писна да пиша и отивам да си почивам. Ще си поработя в градината. Имам много работа. Сам съм в къщата, в която се родих. Моята мила майка я няма вече. Само аз и нейната котка сме в този двор. Котката още всеки ден стои и чака добрата стара баба, която изведнъж внезапно изчезна и сега няма кой да я храни. Аз я храня когато идвам тук. Котката все стои до вратата горе и продължава да чака своята си тъй добра бабичка.

Ако искате, мислете ме за идиот, но аз пътувам всяка седмица от Пловдив до Долна баня и заради тази котка. Ние с нея вече сме големи приятели. Тя сега ме чака до вратата, забавих се с това писане, а котката си чака храната. Котката ми, прочее, е котарак. Иначе е много любезен, мил и нежен даже. Нещо и той не е наред май със сексуалността си; хич не обръща внимание на котките, а се е привързал към един човек. Към един мъж. То и аз съм един мъж де, ама карай... имам предвид възрастта, не нещо друго, моля ви, не ме обиждайте като си мислите, че и иначе не съм наред!!!

Бъдете здрави! Дано тоя текст ви накара поне малко да се позамислите. Ще продължим да говорим за общуването ни с младите скоро, живот и здраве да е само. А на тия бабаити, дето ще ме плюят особено активно, изтъквайки своята неоспорима мъжественост, искам да кажа в завършек едно нещичко само, това е моят подарък към тях:

- Ало, пичове, вий специално секс със... самите себе си някога в живота си правили ли сте? Да или не? Я не ми се правете толкова на отворени! Правили сте, разбира се. Добре де, като правиш секс със самия себе си (примерно със собствената си... ръка!), това не е ли разновидност на... хомосексуализъм?! На гейщина това не е ли някаква форма? Или вашата собствена ръка специално е от... другия пол, така ли?! :-) Ето че се оказа, че и вие самите сте потайни гейове, нали така излиза - нали проследихте мисълта ми? 

Хайде чао! Не бъдете чак толкова големи моралисти че се излагате направо! Мен с идиотщини не можете да ме впечатлите...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

25 коментара:

Анонимен каза...

ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХА!!!!!!!!!!! ТОЯ МЕРЗАВЕЦ ГРАНЧАРОВ СЕ САМОЗАКОПА ТАЗИ СУТРИН КАТО СИ ПРИЗНА ЧЕ Е ПЕДЕРАСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВИНАГИ СЪМ ГО ПОДОЗИРАЛА ЧЕ Е ТАКЪВ НО ЕТО СЕГА ТОЙ САМ СИ ПРИЗНА И ТО БЕЗ БОЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ИМА ЛИ ПО-ГОЛЯМ ГЛУПАК ОТ НЕГО ДА СИ ПРИЗНАЕ ДОРИ И ТОВА???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!! СЕГА ВЕЧЕ ТОЙ СИ ПОДПИСА САМ ПРИСЪДАТА НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ Е УЧИТЕЛ НЕ САМО В НАШЕТО, НО И В НИТО ЕДНО ДРУГО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПЕДЕРАСИ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ НЯМА И НЯМА ДА ДОПУСНЕМ НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОЛУ ПЕДЕРАСИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АМАН ОТ ПЕДЕРАСИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА СЕ МАХА ТОЯ НЕЩАСТНИК ГРАНЧАРОВ ОТ БЪЛГАРИЯ КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА ТУК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА СИ ИДЕ В ГЕЙРОПАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА ИДЕ АКО ИСКА ПРИ СОКРАТ НА ОНЯ СВЯТ ДА ЖИВЕЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! САМО ПРИ НАС НЕ ГО ИСКАМЕ ТОЗИ ГНУСНЯР!!!!!!!!!!!!! ТОЛКОВА СЕ РАДВАМ СЕ ТОЙ СЕ САМОРАЗОБЛИЧИ И СЕГА ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО СПАСИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Господин Грънчаров благодаря Ви за хубавото есе, очаквам с интерес следващите. Темата е много интересна.

Анонимен каза...

Познавам директор на елитно училище, който е гей, всички го знаят- и учители и ученици, но никой не се дразни от това.
А за Грънчаров, г-жо Удивителна, твърдението ви не е вярно!

Анонимен каза...

Хубаво поне, че вече открито признавате хомосексуализма си. Досега беше всеобща тайна. :-)

Анонимен каза...

"Сега вече ясно ли ви е защо младите у нас са така бездуховни?! Ами защото няма кой да ги предпази от ранен разврат с момичета и с жени, ето затова. А гърците, за да предпазят младежта от пълно затъпяване, са измислили "любовта между мъже". Сега сещате ли се защо педерастията я има във всички епохи? Не е случайно това. И сега разбирате ли, че педерастията има и някакъв позитивен смисъл, който не е подценяване?!"
Дали бихте разрешили да публикуваме тази аргументация на сайта на нашето НПО, а и да го предложим на други?

Ангел Грънчаров каза...

Кое е вашето НПО?

Анонимен каза...

Вие имате проблем. Аз съм Сократист, прочел съм всичко за него, подобни неща не срещнах.

Tasko Tasev

Ангел Грънчаров каза...

Какво значи "сократист"? Да не сте фен на футболиста Сократес? При него наистина няма такива неща :-)

Анонимен каза...

Въпросът е защо според теб жените водят до обезумяване и само мъжете са водачи към духовно развитие?

Без да отхвърям тезата ти изцяло мисля, че връзката със жената дори в тази възраст също може да има духовни измерения.

Въпросът е кое точно води до "обезумяване" в сексуалността и кое вдъхновява?

Emil Yordanov

Анонимен каза...

Сигур съм много изостанал, назадничав, непросветен, не знаещ , че теоретичните основи на педерунгията, на изкуствената педофилия и на педерастията са положени от древно време още и в частност, че тези сексуални нещица са, дори практикувани и от великия Сократ! Не със сексуална, а по-скоро с предпазно-възпитателната цел! Бе, нещо ми се струва ли ...Нещо ми се попривижда ли....Анчо...че тези ти умозрения не са, нито логично-разумни, нито и верни! Щото, ако аз съм нехомосексуален (и съм си точно такъв! :-)! ) как ще ме накараш да легна и мастурбирам с юноша! С дете санким! Абсурдно е някак... поне за моя разсъдък! Второ как да си обясним, че сексът за това дете, или юноша блед, незрял, но пълен с първичен нагон, с мъж щял да бъде хем, толкова хубав, сексапилен и възпитателен, хем неотвличащ го от възпитателните цели на растежа му, както пагубен за интелекта му както предполага древногръцката хипотеза , че щял да бъде сексът му с жената ...:-) Извън, даже и не споменавам спекулацията в твоето разсъждение и претенцията за всеобщност на тия възпитателни мурафети в Древна Гърция...:-) Без да мога изключи възможността за някаквата умозрителна мода, всред елитарните кръгове и в тогавашното общество, в това отношение, Досущ, както в съвремието се счита, в също така приеманите за елитарни интелектуални кръгове, едва ли не, че е и необходима мода, която да следваш, ако си с претенции за върховост в културно-интелектно отношение...:-) Това са твърде неверни тенденции, щото не почиват на никаква логична истина! Първо! Второ - настройват някои тъпоумни нашенски русо-право-криво-изкривено-псевдо- християнски идиоти, освен руските! :-) да вдигат врява против т.н. Гейвропа...:-) Абсолютно също спекулативно и тъпоумно и не, предполагащи, а хибридно налагащи и войнствено неистинно, и нагло, че хомосексуалните преобладават в посочения регион и културно-исторически човешки хабитат! А има и другото мнение също, че едва ли не - те са солта на земята....Нищо подобно чоджум! :-) Нито първото, нито и второто , според милостта ми, си струва да се обсъжда сериозно....Още по-малко пък, на такава пресилена и невярна основа да се налагат модели на поведение...

Владимир Петков

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Петков, до този момент в текста си аз само се опитвам популярно да преразкажа как са мислили по този въпрос древните гърци. Второ, ако си забелязал, все още нищичко не сме говорили за секса между мъже. Говорим за любов, платонична при това, в която телата изобщо не участват. Та затова съм толкова учуден от реакцията ти. За никакво съвместно мастурбиране на юноша и стар мъж до този момент не е ставало дума. По тия проблеми тепърва ще кажа нещичко, но не те са ми темата. Аз, ако си забелязал, пиша по темата за отношенията между младите и старите и само мимоходом се спрях да тази историческа справка за тия отношения в Древна Гърция. Гърците тогава измислили, забележи, любовта (а не секса), а чак древните римляни се сетили, че в любовта може да участват и... жени. Ако израза "любов между мъже" ти се струва крайно страшен, можеш да го заместиш в съзнанието си с думата "приятелство", смисълът е съвсем същия. Аз, за теб го казвам само, съм последовател на Платон, смятам, че чистата любов между мъже или истинското приятелство, в което изобщо не участват телата (!), т.е. което е една чисто духовна връзка, сиреч, платоничната любов (тя е възможна само между мъже, и то истински, сиреч търсещи истината!), стои много по-високо от любовта между мъже и жени, при която, както е известно, доста активно участват и телата. С това разяснение се надявам да съм внесъл известен мир в душата ти...

Анонимен каза...

Това е майчиния комплекс, когато не е осъзнат, мъжът е латентен хомосексуалист.

Tasko Tasev

Анонимен каза...

А най-не латентната форма се проявява в мачизма :)

Emil Yordanov

Анонимен каза...

Ангеле , ти , освен че си философ ,си и малко идиот 😀 извинявай , зощо объркваш мислите на хората с тази любов , че нали всички се обичаме , .... е не всички разбира се , но поне умната част от населението

Anany Kiurkchiev

Ангел Грънчаров каза...

Как връзката на юноша с жена може да има духовни измерения когато духът (мъжко качество по дефиниция и по същността си) го няма нито при юношата, нито при жената? Духът трябва да се култивира (отгледа) на почвата на душата. Това става чрез занимания с философия, което е чисто мъжка работа. Заради философията (истината) гърците са практикували прословутата педерастия, а не заради нещо друго.

А момчетата обезумяват когато на ранна възраст почнат да практикуват секс с жени (дори и момичета) по простата причина, че след това вече не могат да мислят за нищо друго освен за секс; и това продължава през цялото това време на полово съзряване; сексът (удоволствието на тялото) до такава степен обзема душата, че тази душа под влиянието на този наркотик вече не мисли за нищо друго; на тази база момчетата затъпяват необратимо и стават олигофрени за цял живот. Такива младежи вече няма как да имат дух, а без дух мъжът е животно и звяр. Няма как да имат и морал такива развратници. Човешката дегенерация е пълна. Стават простаци от класа. За тях никога няма да се роди нещото, наречено любов. (Любовта по начало е нещо духовно.) Не позналият любовта човек става подобен на насекомо. Имат ли разум насекомите? (Развратниците са наричани насекоми от Достоевски.) Темата е голяма. Тепърва ще пиша повече по нея. Тук ви казах нещо основно.

Анонимен каза...

"С това разяснение се надявам да съм внесъл известен мир в душата ти..."
Г-н Грънчаров, не, не си внесъл известен мир в душата ми...:-)
Защото, първо, ми я разбуни на тази тема!
Защото, второ, темата за отношенията между младите и старите е колкото класична, толкова и
съвременно-актуална и винаги ще бъде!
И, защото е подтема на великата тема за любовта!
Която пък, сега мен е обхванала до петите, кат юноша блед...:-)
Ето моето определение за любовта, с риск да сметнеш, че излиза извън твоята тема, интерес,
задача и работа днес:
Това е велика, това е божествена (в смисъл чудна, необяснима ни, тайнствена също) сила!
Любов е първичната, фундаменталната информационна сила на привличане между две
информънтни единички от еднакъв, или много близък вид, ранг, сложност и извисеност на
тяхното съзнание, която ги прави скопляеми, т.е. приближаващи се една до друга и
трудно отделяеми в обсега на основното им информативно средство и възможност за
съ-съществуване, общуване, комуникиране, информиране, разбиране и т.н....:-)
Значи: Сила на привличане! С божествен, т.е. чуден, необясним, тайнствен ни, затова и
силно притегателен за нас - произход!
Фундаментална, невидима ни, но осъзнавана от нас, като най-могъщата духовна сила.
.................................................................


2018.05.21г. Владимир Петков-Трашов

Ангел Грънчаров каза...

Съгласен съм, че любовта е духовна сила, че има духовно естество. Но, г-н Петков, възниква коварният въпрос, който довежда дотам, че великият Платон поставя т.н. платонична любов (чисто духовното приятелство или връзка между мъже, без нищо сексуално, подчертавам това!) по-високо от любовта между мъж и жена, по причина на това, че в любовните отношение между мъжете и жените участват неизбежно и телата, нали така? Между мъж и жена възможни ли са, г-н Петков, платонични отношения, т.е. чисто духовно общуване или приятелство? Чиято цел е единствено търсене на истината? Какво ще кажеш по този пункт? Интересно ми е...

Анонимен каза...

Когато се говори за дух и душа не може да се мине и без вдъхновение.

А към чисто мъжка и женска работа като категории няма интерес и не мисля да дискутирам.

Дали обезумяват е спорен въпрос и със сигурност не е факт. Пак казвам, не отхвърлям тезата ти, има смисъл в нея, но е много поляризирана, едностранна е.

Emil Yordanov

Ангел Грънчаров каза...

Вие само дискутирате по въпроси, по които има интерес ли? :-) Чий интерес имате предвид? Обществен ли? Щом няма интерес към нещо, не дискутирате по него, така ли да Ви разбирам? Какъв о този неприкриван си нищо, тоест съвсем разсъблечен до лого популизъм? :-)

А за обезумяването на юношите (тинейджърите), започнали да се занимават съвсем рано със секс (с жени и момичета), не е нужно да привеждам никакви доказателства, който е наясно поне малко със съвременната психология, сам може да си направи съответните разсъждения. Какво означава нещо да е "факт", само "фактите" ли доказват една теза? нима не ни се налага изобщо да мислим?! Разочаровахте ме, поставихте ми умни въпроси, помислих си, че сте мислещ човек, но ето че се изложихте. Запитайте се какъв ефект има върху съвсем крехката, незряла душа на юношата сексуалното удоволствие? Ще може ли да мисли след това такъв младеж за нещо друго? След като не успее да постави под контрол своето либидо, до какви поражения на неговата психика ще се стигне? Представяте ли си какво ще стане с душевния живот на юношата, който на съвсем ранна възраст се е влюбил?! Нещата не са за подценявате. Вие какво искате, да Ви посоча някой дебил, който е станал такъв поради съвсем ранно започване на сексуален живот? Това ли за Вас ще е "доказателство" на моята теза? Ами че огледайте се поне малко? Вие дебили около себе си не срещате ли? Искате да кажете, че около Вас няма никакви глупаци? Ами като срещнете глупаци, за какво те най-вече се вълнуват, мислят и обсъждат? За секс ли? Нали познах? Защо ли е така? Коя ли е причината? За какво най-много мислят глупаците? Моля, прочетете последващите есета от поредицата, вярвам, че ще Ви накарат да се позамислите, ето ги за Ваше удобство:

https://aig-humanus.blogspot.bg/2018/05/blog-post_92.html?showComment=1526944357349#c1813737066436337160

и

https://aig-humanus.blogspot.bg/2018/05/blog-post_835.html

Всичко добро! Приятни размисли!

Анонимен каза...

димек педиричи .. беше написла една от моя клас на дъската в часът Ви по психология .

Martin Draganov

Анонимен каза...



Супер лесен отговорът ми и мигновен г-н Грънчаров, след прочитането на въпроса ти! :-)
Не е вярно, не е правилно, според милостта ми, да се степенува любовта! Независимо тя
между кои субекти се разглежда! Т.е. между кои по издигнатост на съзнанието им Информънтни
единички! Все същото ми се струва не, ами съм уверен, че е така: да степенуваме бременността! :-)
Или я има, или не! Нали тъй!
Или има любов, или я няма....?!
Я да видим, май не е такаааа, А?!
Няма празно и тука!?
По-скоро има обратната й сила: Т.е. любовта може да прерасне и да се обърне в своя...
антипод...И той е обратим, разбира се...Има примери...
Г-н Грънчаров, що се отнася до втория ти въпрос! Всеки юноша
блед, който е мастурбирал с жена във въображението си ще ти
отговори - Да! Платоничната, духовната, въобразителната, не
плътско допряната, а между неговата душа и женския образ,
изключително често - конкретен, на жива и прекрасна в очите
му жена, момиче - такава платонична между него и жената
(която, внимание, може и да не подозира, че е обект на
платоничното му внимание, стремеж, копнеж по плътта й
най вече, предвид незрeлостта му в духовното отношение... :-)!)
любов, но плътско-мастурбираща за юношата, или дори и за
по-напредналия в годинките си духовен недорасляк и плах
любовник - съществува! То е смешно да се отрича!
Но в аспекта, който посочваш .... лично аз нямам опит, или
може би...тази учителка по български с която съм имал "чисто
служебни взаимоотношения", когато съм вземал книги от нея в
библиотеката от пети до седми клас, пък да призная....Защото
не съм и подозирал за възможността тя пък да ме е обичала
платонично и какво, ако е било точно така :-) ...Уви, нея я няма
сега за да го потвърди! Нали! :-) Така, че общият принцип на
моята философия:
Всяко помислено нещо в този огромен, безкрайно богат
на свойства, изпълнен до краен предел с живите ми частици
информънтите и с техните информънтни скопления и във
видимия ни, но вероятно и в още по-богатия на разнообразие
и в невидимия ни свят...всяко помислено, само и, дори нещо -
е осъществимо, е живо, е божествено чудно съсъществуващо
ни и е възможно сътворимо от нас - мислещите! Нали така!
Нещо повече...То, въз основа на великото АПРИОРНО , НО И
СИЛНО, И ЕДИНСТВЕНО ВЯРНОТО И ПРАВИЛНОТО заключение
е и ВЕЧНО СЪСЪЩЕСТВУВАЩО и на мене, и на тебе и на всеки
читател на тези редове...:-) Уф! Велико! А ! :-) Ми, кво да прайм...
кат си немаме работа с теб да си хортуваме сладинко в таз
буйна пролет, изпълнена със Слънчицето ни и с ведрина...С
безкрайна добринка....А злото ли...Да го вземат па, дяволите!:-)
И твоята Стоянка Анастасосова и твоята Кръстанова, барабар с
тяхната Иванка Киркова...дето ний го и олицетворяват...Трижди
проклети да са, от мене да знаят, дето те мъчат! Мили мий,
приятелю!
Одобрено от...любовничката ми! Сериозно! :-)

2018.05.22г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Моя интерес. АЗ нямам интерес.
Обезумяването доколкото е факт не е ясно дали това което твърдиш е причината.
Въпрос: какво още, освен фактите, може да докаже дадена теза?

Мислим и това не става изолирано от фактите. (за справка съвременната когнитивна психология)

Не съм много загрижен за очарованието което предизвиквам у хората. Още по малко за разочарованието им. Това че някой не отговаря на вашите очаквания е за ваша сметка, и няма отношение към това до колко някой мисли или има някакви други качества. Оценката която давате е за ваше лично ползване. Разбира се можете да я споделяте с когото и колкото искате.

Дебили виждам, но това няма доказателствено отношение (както и говоренето им за секс) към нищо от казаното по темата, по същия начин, по който това, че доста идиоти карат "Голф" не означава, че всеки в "Голф" е идиот. Нали така?

Прекалено много емоция, фиксация и отстъп от логичното - ето какво виждам между редовете на поста.

Emil Yordanov

Ангел Грънчаров каза...

Emil Yordanov О`кей, но Вие все пак доколко сте запознат с начините, по който се обосновават философските твърдения? Щото рискувате, ако не не сте запознат, да прилагате в случая критерий, взет от областта, примерно, на точните науки, т.е. да боравите с представи, които в случая са съвсем неприложими? Разбирате ли, имате методологически проблем, и той е толкова по-сериозен колкото по-далеч сте от философията и нейните специфични методи за доказване (обосноваване) на твърденията...

Примерно казвате, че сте бил виждал "прекалено много емоция" в текста ми; откъде сте сигурен, че в областта на философията това е... "недостатък"?! :-)

Анонимен каза...

Деленето на точни и неточни науки е същото като на мъжка и женска работа.
Проблемът е методичен. Методологичен няма защото изхождам от гледна точка на епистемологията.
А от същата позиция казвайки "прекалено" много имам точно това предвид "прекалено", което при здрав разум е еднозначно.
Мога да отговоря и на въпроса от къде съм сигурен, но вече сме твърде далеч от темата а тя е хомосексуализъм и педерастия, мъжка и женска работа, жените побъркват младите момчета и т.н. Да се върнем към темата иначе просто разтягаме локуми.

Тъй като темата е огромна само ще загатна пък ако се съласите с нещо ще го развиете в повече думи:
Сексуалността е само един от начините за изразяване на либидото, като не е чак кой знае какъв проблем ако е и хомосексуална.

Emil Yordanov

Ангел Грънчаров каза...

Emil Yordanov Вижте сега, Вие имате чувството, че искате да изразите някакви мъгляви претенции към текста ми, но същевременно от изказването Ви човек добива впечатлението, че просто не сте положил труда да прочетете и да разберете това, което се мъчите да отхвърляте. Това методичен или методологически въпрос е, гледам, че Вие сте голям спец по термините? :-) Първо ако обичате прочете какво казвам, пък след това си хабете патроните да стреляте...

Апропо, не сте разбрал даже темата, по която пиша. Тя съвсем не е за педерастите, мъжките и женските работи и прочие. Когато положите усилия да сфанете за какво именно пиша, тогава има смисъл да продължим обсъждането...