Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 3 май 2018 г.

Кога пречим на децата да учат?



Повечето деца щяха да се предвижват с пълзене - и щяха да си останат неми...

Казах го това нещо по повод на ето следното изказване на Явор Ганчев:

Често казваме, че трябва да научим децата да учат, защото не знаем какво точно ще трябва да знаят за бъдещия си живот. Само че децата вече знаят как да учат, без да знаят как се учи. Така са се научили да ходят и да говорят. И много други неща, които ние може да не забелязваме, но не значи, че ги няма, само защото не са нещата, на които ние държим.

Възрастните трябва обаче да знаем как децата учат, не за да ги научим да учат - нещо, което те вече така или иначе знаят; а за да знаем поне как да не им пречим да учат, а най-добре и ако можем да им помагаме.

И ако все още искаме децата да научат нещо конкретно, има само един начин - децата никога не правят, каквото родителите им казват, но винаги правят като родителите си.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: