Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 6 май 2018 г.

И колко точно е "гениален" Маркс?



Петко Симеонов: Двеста години от раждането на Карл Маркс.

Гениален социален мислител, оказал значимо влияние върху световната история на ХХ век. Анализите му са изключителни, прогнозите спорни, много от последователите му укорими. Някои биографи го описват като мрачен особняк, но Светът отбелязва датата на неговото раждане заради трудовете му и тяхното влияние. И днес е изучаван във всички значими университети. Мисловното преминаване по пътеките на неговия анализ е полезна тренировка за всеки ум.

Разбира се, че да се пренебрегва Маркс, не е забранено, както не е забранено да се ходи заднешком.

МОЯТА РЕПЛИКА: Нищо "гениално" няма в Маркс. Че Маркс бил гениален е комунистическа митология, на която още очевидно са подвластни някои съзнания по причина на това, че подобни догми са набити в съзнанията им още когато са били млади. Пък и вероятно са много благодарни на Маркс понеже без комунизма му нямаше да се ползват от благините, от които са се ползвали.

Като философ Маркс е изключително слаб. Няма нито една своя оригинална идея. Като икономист е плагиат (краде чужди идеи и ги изопачава крайно некадърно). Като теоретик е посредствен. Като идеолог е крайно злобен, ненавижда свободата, богатството, суверенната личност както това е присъщо на всеки мързелив неудачник. Маркс е един световно прочул се лузър, а се е прочул тъкмо заради злодеянията, който извършиха неговите правоверни последователи Ленин, Сталин и Мао.

Мечтаел е Маркс да бъдат експроприирани чуждите богатства та мързеливите комунисти като него да паразитират - за да ползват блага, на които нямат никакво право. Точно това правеха и последователите му. Крадяха, убиваха, лъжеха.

Кощунство е да кажеш в светлината на случилото се под влияние на комунистическата доктрина и нейните изстъпления, че Маркс, видите ли, бил "гений", изучаван при това във "всички университети" (в университети комунистите също са пуснали корени, щото там много лесно се паразитира!).

Но това, че някои "бивши" комунисти си позволяват да пишат такива неща само показва, че нещото, наречено "морал", за комуниста не означава нищо...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

6 коментара:

Анонимен каза...

Марксизмът и производните нему идейни течения са една от най-големите катастрофи сполетели човечеството.

Stoyan Nikolov

Анонимен каза...

Карл Маркс е завистлив алкохолизиран пич от еврейски произход (фактологически се родее с основателя и собственик на Филипс и Хейнрих Хайне, а баща му сравнително добре реализиран юрист), който геройски е инвестирал семейните ценности в максимален брой долнопробни кръчми в качеството си на зам. председател на "Клуба на редовни посетители на кръчми", където в пиянски делириум е избивал комплекси заклеймявайки всичко, което носи търговска печалба. Когато баща му напуска тоя свят и няма кой да плаща пиянските изцепки на Марксчо, същия започва да пише порнографска поезия, която поради липсатана всякаква литературна стойност не може да се продаде и за продупчена купейка. В резултат на въпросната драма и неоспоримия си интелект Маркс се заема с не дотам достойната си задача да живее на чужд гръб (в случая тъпичките работници от местни манифактури). Де факто прави пиянски вечерни беседи из кръчмите на тема "капиталистите мамито ви ебаха". Въпросната дейност му носи добри доходи, които стигат за проститутки и безмерни количества алкохол. Уви дори когато колегите му по чашка решават, че е време за революция той и Енгелс се противопоставят, щото дословно това ще им прецака доброто живуркане. А да забравих, понеже Маркс е и супер мързелив последващите му томове на Капитала са ръкописи в по голямата си част съдържащи пиянски брътвежи за красотата на жените и ролята им в комунистическото общество. Е те тва е Маркс!

Nayden Tsolov

Анонимен каза...

Бе, като е толкова уош и незначителен Маркс, защо от година на година все повече го плюят?

Chavdar Naidenov

Анонимен каза...

Точно на оборот даже светила в икономическия свят, като Стивън Резник и Ричард Улф се пънат да преосмислят и изчоплят нещо смислено от безсмислените пиянски брътвежи в "КАПИТАЛЪТ", да им предадат практически смисъл, защото за Маркс практиката е в кръчмата, ама не и на книга, ама за тия работи трябва да се чете :)

Nayden Tsolov

Анонимен каза...

Да, капитализмът е прекрасен строй, справедлив и човечен. Колкото повече забогатяват едни, толкова повече обедняват други. И така ще продължава вечно, човечеството ще цъфти и ще върже!

Boika Dragomiretzkaya

Ангел Грънчаров каза...

Boika Dragomiretzkaya Мозъкът ви е добре измит с марксистки лютив сапун... :-)