Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 май 2018 г.

И кое е най-силното, кое е най-великото удоволствие в живота ни?


Във вчерашното есе от поредицата за възпитанието на младите (за отношенията между млади и стари и пр.), на което дадох заглавието Кога младежите са застрашени от съвсем ранна духовна смърт?, ми се наложи да зачекна някои крайно щекотливи теми, примерно за това как били възпитавани младежите (юношите) в Древна Гърция; наложи ми се също - о, какъв кошмар! - да изясня и смисъла на термина "педерастия". Разбира се, в резултат проницателният народ мигновено си направи логичния извод, че човек, който пише за такива скандално гнусни неща, няма как да е нормален; ето как изрази всеобщото чувство една патетично изразяща се анонимна другарка:

- Хубаво поне, че вече открито признавате хомосексуализма си. Досега беше всеобща тайна. :-)

Излиза, че можело да има и тайни, за които сам нищичко не знаеш, въпреки че "всички знаели" истината. Съответно, както се полага, бях оплют, дори и някои мои приятели (интернетни) не се стърпяха да изразят разочарованието си от моята волност да пиша по такива направо грозни теми. Е, опитах се да се "оправдая" криво-ляво, но кой ли вярва на човека, твърдящ, че "изобщо няма сестра" - след като вече се е разчуло, че сестра му е курва, с извинение за думата. Най-вероятно ще се наложи в бъдещата книга да сложа и тия коментари, сред които обаче има и сериозни, примерно поставят се важни проблеми, а не се бълват само глупости; примерно този, питащият е Emil Yordanov:

- Въпросът е защо според теб жените водят до обезумяване и само мъжете са водачи към духовно развитие? Без да отхвърлям тезата ти изцяло мисля, че връзката със жената дори в тази възраст също може да има духовни измерения. Въпросът е кое точно води до "обезумяване" в сексуалността и кое вдъхновява?

Аз там отговорих нещичко, въпреки че проблемът е голям - и сложен. Но той се нуждае от по-специално изясняване - и то на друго място. Ето все пак отговора ми тук, понеже в момента нямам намерение да се задълбочавам в този важен, но страничен (спрямо целите ми в момента) въпрос:

Как връзката на юноша с жена може да има духовни измерения когато духът (мъжко качество по дефиниция и по същността си) го няма нито при юношата, нито при жената? Духът трябва да се култивира (отгледа) на почвата на душата. Това става чрез занимания с философия, което е чисто мъжка работа. Заради философията (истината) гърците са практикували прословутата педерастия, а не заради нещо друго.

А момчетата обезумяват когато на ранна възраст почнат да практикуват секс с жени (дори и момичета) по простата причина, че след това вече не могат да мислят за нищо друго освен за секс; и това продължава през цялото това време на полово съзряване; сексът (удоволствието на тялото) до такава степен обзема душата, че тази душа под влиянието на този най-силен наркотик вече не мисли за нищо друго; на тази база момчетата затъпяват необратимо и стават олигофрени за цял живот. Такива младежи вече няма как да имат дух, а без дух мъжът е животно и звяр. Няма как да имат и морал такива съвсем млади развратници. Човешката дегенерация е пълна. Стават простаци от класа. За тях никога няма да се роди нещото, наречено любов. (Любовта по начало е нещо духовно.) Не позналият любовта човек става подобен на насекомо. Имат ли разум насекомите? (Развратниците са наричани насекоми от Достоевски.) Темата е голяма. Тепърва ще пиша повече по нея. Тук ви казах нещо основно.

Абе както и да е, спор обаче няма, че дръзнах да нагазя в крайно дълбоки тресавища, от които (ако човек няма силни... криле, за да литне някак!) няма измъкване, няма излизане. Но както и да е, очевидно не мога да подмина тъй интригуващата народа тема как младежът и неговият античен възпитател са общували... сексуално (и телесно), та да се получи оня невероятно силен ефект върху духа на юношата; абе какво да говорим повече, народът (масовият немислещ човек) и тогава, и сега май се вълнува единствено от секса. Ще ми се наложи да поразсъждавам по тъй деликатния проблем, колкото и да е рисковано човек да каже каквото и да било (щото самият интерес вече говори предостатъчно, че, дето се казва, "не са ти чисти работите"!).

Влюбеният в юношата негов възпитател, казахме, първо го пази, подобно на страж, от способните да го развратят и да го направят пълен боклук жени, които, както е известно, общо взето никога нямат насищане в секса (за разгонилите се жени, по всеобщото мнение, мъжът не е нищо друго освен нещо като... двукрак вибратор!). Даже виждате на картината, която публикувах в началото на предишното есе как самият Сократ е хванал за ръката любовника си, измъквайки го от обятията на жена-сладострастница. Защо сексът с жени (момичета) на толкова ранна възраст е опасен за душевното здраве и за умственото развитие на юношата ми се струва, че не е теза, която трябва да бъде чак толкова доказвана; аз вече подхвърлих нещичко, тук мога да добавя още, но дори и най-лекото познаване на "механиката" и "динамиката" на душевния живот (особено след Фройд) може да ни убеди, че работите тук, за жалост, са точно така: либидото (сексуалността, нагонът) става при такива младежи абсолютен тиранинбезразделен господар на душевните сили, под такава една жестока тирания, разбира се, отива по дяволите самата възможност за известна свобода (в пределите на душата), оттук този човек е осъден да страда под такова едно най-жестоко робство цял живот; няма сила, която да може нещо да противопостави - и да предотврати жалкото бъдеще на такъв един ранно отдал се на отровата на сладострастието младеж. (Аз вече на друго място нарекох такива хора "роби на греха", използвайки известния израз на Апостол Павел.)

Гърците по някакъв начин са разбрали тази опасност и ето затова са се принудили да предприемат съответните мерки, които, вероятно, са се оказали доста ефикасни щом са се практикували векове наред. А именно: самите родители са прикрепвали своите синове към даден възпитател, зрял мъж, който при това, представяте ли си, се е влюбил в този юноша, разбира се, че и тук са налице някои рискове, да се изразя така. Какво точно са правили възпитателят и младежът в... леглото (щото този въпрос най-вече вълнува тъй жадния за истината народ!) аз тук не мога да кажа, чини ми се, са възможни най-различни варианти, дето се казва, има всякакви хора, има възможности, нали така; едва ли всички са правили едно и също нещо; но мен ме вълнува чистият случай, когато, дето се казва, са правили нужното, правилното, доброто, разумното - с оглед да се породят ония благотворни ефекти върху душата на юношата, които се очакват от цялото това "мероприятие". Ето тук ми се ще да опиша, да представя тази съществена страна, пък очакваните пикантерии нека да ги оставим настрана. Е, ще има разочаровани, но човек нима може да угоди на всички?

Значи възрастният възпитател, достоен мъж (това трябва да се отбележи непременно, а тук се включват също така и такива качества като свободолюбив, правдолюбив, търсещ истината, духовно изявен, както бихме казали в днешно време, страстен ценител на духовното!) е влюбен в един красив юноша, в един млад човек (нарочно употребявам и този израз, младежът е човек, ето това трябва да е все пак водещото!). Той, предполагам, обича обаче "комплексно" обекта на своята любов, това, че се прекланя пред телесната му красота, е пак състояние на неговия дух, но водещото, според платоновата теория, следва да е именно чисто духовната, идеалната страна; красотата на това младо тяло е просто въплъщение, израз на неизразимата с думи духовна сила на самата идея за красота, на която тук сме срещнали някакво бледо подобие, нали така, следите ли ми изобщо мисълта? Значи този влюбен... педераст (да използваме тъй грозно звучащата дума щото се налага!), ако при него е водещото тъкмо духовното, идеалното, ще се наслаждава на красотата на младежа само с... очи, така че можете да бъдете напълно спокойни, той даже няма да... опипва тялото на младежа, няма дори да го докосне, сега вече ще се успокоите ли, сега вече ще можете ли довечера да спите без кошмари?! Да, представяте ли си, такъв мъж-любовник, такъв влюбен в красивия юноша мъж ще се задоволява напълно само като... съзерцава с очи красотата на обекта на своята любов, има се предвид по-специално красотата на тялото му. (Вярвам, че вече сте все пак по-спокойни, нали така?) Той изпитва невероятно духовно блаженство (да употребя и тази дума!) само като наблюдава с очи грацията, нежността, свежестта на тялото на въпросния юноша - и това напълно му стига, това даже му е предостатъчно, той, моля ви се, е страстен ценител и дори обожател, както вече казах, на самата идея за красота, а идеята, както е известно, е нещо чисто духовно, тя, естествено, не може да се... пипне!

Ако, предполагам, този влюбен мъж се хвърли да опипва, да гали тялото на младежа, това ще развали магията, която тук се мъча да опиша с думи, тогава всичко ще се опошли, особено ако този влюбен мъж е по убеждение платонист, за него тялото съвсем не е интересно, той се вълнува само от духовния пласт на случващото се, а именно възторгва го, казахме вече, тъй сияйния образ на самата идея (за красота). Е, сигурно и тогава е имало, предполагам, и педерасти в грубия смисъл на тази дума, които не са успявали да се овладеят, които, под действието на нагона са се нахвърляли да прегръщат юношата, да го галят, но тогава тайнството, магията и пр. отиват по дяволите, тогава всичко се губи; предполагам, такъв възпитател след това горчиво се е разкайвал, щото пък и когато такова нахвърляне под влияние на силната, на неудържимата еротична страст е съдържало и неизбежен елемент на принуда (самият юноша, естествено, няма как да има желание да бъде обект на такива ласки, камо ли пък сам да му се прииска да ласкае... сбръчканата кожа на своя любовник; е, вярно, в Древна Гърция мъжете-възпитатели може и да са изглеждали сравнително добре, но общо взето философите, и то истинските, са предимно все съвсем грозни, което, както и да го погледнем, е за добро, така да се каже: природата си знае работата, тя нещо дава в духовен план, но и отнема в друг план; за да има справедливост, не може да си хем красив телесно, хем красив и душевно, ако може, това е крайно рядък случай!). Ох, леко взе да ми писва да описвам тия неща, но се налага; да се надявам, че до този момент не сте се погнусили дотам, че да сте отхвърлили текста завинаги. Ще продължа, това са важни неща.

Значи стигнахме дотам, че възпитателят, под влиянието на своята любов към юношата, го гледа с очи (без да го пипа, докосва и гали!) и това му е предостатъчно - щото вдъхновява душата му, подготвя я за отдаване на духовното, но я вдъхновява не за... секс, а за нещо съвършено различно, нещо значително по-хубаво от вашия тъй мечтан проклет секс. Същевременно минаваме и към другия значим момент: какво изобщо правят двамата, младежът, дето е даден да бъде възпитаван, и неговият възпитател, който се е влюбил в неговата красота, но не дотам, че да обезумее напълно и да почне да прави пълни идиотщини (да го опипва и пр.). Ами двамата, моля ви се, правят предимно това, че... разговарят, да, само си разговарят, нищичко друго не правят! Представяте ли си: приятно им е да си разговарят по какви ли не теми, кояо от коя по-важни и вдъхновяващи?! Философстват си, моля ви се, вдъхновяват се все повече от своите разговори, тия разговори им стават все по-приятни, представяте ли си поне това?!

Младежът на тия години има страхотна нужда от разговори по всякакви въпроси, свързани с истински важните неща - за живота, за свободата, за истината, за красотата, за Бога, за всичко; е, сега има прекрасния шанс да разговаря с един значително по-напреднал в тия области мислещ човек, какъвто е неговият възпитател, който следва да е и добър философ, иначе всичко отива по дяволите. А добър философ е само оня, който не изменя на чисто духовната мисия на философа, а именно: търсене на истината, правене на нужното истината да се роди в душата, в случая става дума за душата на юношата, на младежа. Значи тия, дето в главата им е само прословутият секс, нека знаят оттук-нататък нещо най-важно: "сексът" за истинските философи са именно тия вдъхновени разговори по чисто човешките, но съдбовно важни въпроси, този е "духовният секс", за който те жадуват с цялата си същност, дори и тялото им вече желае това несравнимо с никое друго върховно удоволствие! И ето, тук мога да подхвърля и това: а може ли разговорите с една жена да ти доставят такова едно чисто духовно наслаждение - както разговорите с един отдаден изцяло на любовта към мъдростта мъж, т.е. философ?

Да, представете си, младежът или юношата вместо да е непрекъснато в компанията на мъж-философ, да е в компанията на някаква жена; да допуснем дори, че тази жена не е красива, а е грозна, каквито са били общо взето философите-мъже; Сократ, примерно, е бил ужасен грозник - ако го гледаме външно и физически, телесно. Добре де, какво ще прави един юноша с една грозна зряла жена, за какво ли ще си приказват, щото той положително няма да пожелае да я докосне, нали така?! С какво ще омае тази жена-грозница въпросния красив юноша, представяте ли си?! Какви ли ще са темите за техните разговори? Вие изобщо можете да си представите една добре философстваща жена, щото аз, дето съм доста опитен, досега в живота си не съм срещал такава (е, има и умни жени, има и духовно развити жени, но те са рядкост, това поне трябва да го признаем: просто на жените не им е такова предназначението).

Добре, а ако жената, с която е юношата, е красива, за какво ще си говорят тогава, какво ще правят, какви мисли ще се появят в главата на юношата?! И тя, тази красавица, за какво ще мисли най-вече, какво ще пожелае да прави, да философства в леглото с него ли ще поиска, как мислите?! Сещате се какво ще правят, нали? Има ли духовна сила, която да може да ги спре да се въздържат от прословутия секс? Едва ли може да има изобщо, нали така? Е, ще се отдадат на блудства, ще правят тъй мечтания див секс - и какъв ще е ефектът от всичкото върху душата на младежа? Ами аз казах вече какъв ще е този ефект: младежът ще обезумее от силната еротична страст, ще забрави за всичко друго, сексът наистина е най-силният наркотик, доставящ най-силните удоволствия (материални обаче, чисто телесни).

Да, но има едни други удоволствия, свързани с духа, които са значително по-приятни дори и от удоволствията, получавани в секса. Знам, че не ми вярвате (щото не сте го преживели никога). Това са удоволствията, получавани от хубавите философски разговори на отдадени единствено на истината събеседници; обикновено, знаете, това е философът-възпитател и неговите възпитаници, щото той, разбира се, може да е влюбен истински, като Сократ, само в един свой ученик, но ще има и други ученици, ще има и други възпитаници. Та това е неизразимо с думи тайнство, имам предвид какво преживяват душите при такива едни истински вдъхновени разговори, посветени на търсенето на истината по най-важните човешки въпроси. Който не го е преживял никога, на такъв не може да се обясни с думи, налага се да го преживее някога ако иска да разбере. Но тия неща като не ги преживееш навреме, няма как да компенсираш изпуснатото. Е, може и на по-голяма възраст в сравнение с юношеската да имаш късмета да попаднеш на такъв човек или възпитател, дори през целия живот човек може да преживее поврат към доброто, аз в това вярвам, но няма да скрия, че с напредването на възрастта е все по-трудно. Аз ще кажа за себе си как всичко е станало. Наострете уши: Ангел Грънчаров ще разкаже своята тайна - за първи път в живота!

Аз, прочее, съм писал, че по някакъв начин в душата ми разпали огъня на духовността моят учител по... "Основи на комунизма" (да, така се наричаше този предмет тогава!), преподаваше ми този извратен предмет философът и богослов Звезделин Янев, от долнобанската гимназия "Неофит Рилски". (Той е още жив и здрав, но е вече възрастен човек.) От този човек чух имената на Кант, Платон, Хегел, даже и някои мисли на тия велики философи още са се запечатали в съзнанието ми, тях съм ги чул в часовете по... комунизъм, в които философът Янев за комунизма бегло говореше някакви нелепици, но истински се вдъхновяваше когато в главата му дойдеха някакви мисли за Хегел, Кант, Шопенхауер, Платон, Сократ и пр. Това беше. В тия часове в душата ми проблесна някак искрата на любовта ми към мъдростта. И после лека-полека се разгоря буен огън.

В годините на учение (в училище и в университетите, в които съм учил) аз имах много други учители по философия, изброявал съм им и друг път имената, имам известни контакти с големи в духовно отношение личности, горд съм, че са ми преподавали философите Здравко Попов, Аристотел Гаврилов (да, така се казваше, Аристотел му беше името, виждате ли, самият Аристотел ме е учил!), Цочо Бояджиев, Мойсей Каган, Николай Григориев, още много други философи са ми повлияли за формирането ми, но най-вече ми повлияха (чрез книгите си) въпросните Платон, Кант, Хегел, Шопенхауер, Киркегор...

Та така и досега, винаги на мен ми е необичайно приятно когато искам, когата имам време и настроение да взема том на съответния философ, да се зачета и така да вляза в общуване с него, с неговия дух (духът никога не умира, няма как да умре, духовните неща са вечни!), да почна един вдъхновен разговор с духа на философа, четенето е точно такъв разговор с духа на отдавна умрял философ, представяте ли си какво невероятно силно блаженство е да можеш във всеки един момент да разговаряш с духа на самия Платон, на Кант, на Камю примерно и прочие?! Невероятно е, страхотно е! (Опитайте някога, но едва ли можете да се зачетете в такива текстове: щото го няма условието за това в гърдите ви, няма го духът!) Какъв "секс", моля ви се, ви минава в главите, аман от вашия секс, абе вие сте много прости хора щом постоянно проклетият секс е в главите ви?! Ето това е истинското блаженство на духа, неизразимо с думи, с което вашият тъп секс изобщо не може да се сравни! (Е, аз не съм аскет де, но на всяко нещо нека да отдаваме длъжното, нека да не поставяме някои неща на местата, на които те не заслужават да бъдат.)

Та значи юношата и възпитателят му си разговарят години наред и за секс изобщо не им минава мисълта през акъла, представяте ли си как са се увлекли от този чисто "философски наркотик", който е още по-силен и от секса, и от опиатите, от всичко друго на света! И от парите е по-силна властта на духовността, но това едва ли ще го разберете изобщо. (Власт на духа е тъкмо нещото, наричано свобода, но и това едва ли можете да разберете - щом не сте го преживели, щом го нямате в гърдите си!) Най-силното, най-великото нещо е духовното блаженство, блаженството на духа, но колкото и да повтарям тия неща, няма да ме разберете - щом никога не сте ги преживели сами.

Затова в главите ви е само глупавият секс, вий нищо по-"велико" от секса изобщо не сте преживели в този живот, нали така, нали познах? А любов поне някога преживели ли сте? Влюбвали ли сте се истински някога? Или поради заниманията ви със секс немате просто време за нещо друго?! Абе вземете пример даже от животните, и те умеят дори да си контролират този нагон на живота, вярно, важен, но вие сте изцяло под неговата власт, нали пак познах? И за друго освен за секс не можете да мислите, нали така? Нали отново познах? Или мислите за друго, но съвсем бегло, щото съзнанието ви е обзето най-вече от мисълта и копнежа за секс, за сексуални удоволствия, нали така? Сега разбирате ли коя е причината да сте се дебилизирали чак толкова?

Спирам дотук, щото пак ми омръзна да пиша, писна ми да пиша. Хубав ден ви желая! Ще продължа когато мога - и когато ми се появи настроението. Пфу, тия жалки нещастници продължават да си мислят, че сексът бил най-великото нещо на този свят?! Нищо по-велико от секса в този живот било немало! Какви идиоти?!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

13 коментара:

Анонимен каза...

КАРАУЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ Е РАЗВРАТНИК И РАЗВРАЩАВА МЛАДЕЖТА!!!!!!!!!!!!! ЗАБРАНЕТЕ ПРОКЛЕТИЯ МУ БЛОГ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СРАМОТА Е, УЧЕНИЦИ ОТ НАШЕТО УЧИЛИЩЕ ЧЕТАТ ТОЗИ МРЪСНИШКИ БЛОГ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ ГИ РАЗВРАЩАВА КАТО ГИ УЧИ ДА ВЛИЗАТ В "ПРИЯТНИ РАЗГОВОРИ" С ВЪЗРАСТНИ МЪЖЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЯ ПРОПАДНАЛ ТИП ГРАНЧАРОВ УЧИ МЛАДИТЕ ДА СТАВАТ ПЕДАЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ Е ОЧЕВИДНО ИЛИ ЛУД, ИЛИ Е ПЛАТЕН СОРОСОИД, КОЙТО ИМА ЗА ЗАДАЧА ДА РАЗЛАГА МОРАЛНО НАШАТА МЛАДЕЖ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОКОГА ЩЕ ЧАКАМЕ ТОЗИ МРЪСНИШКИ БЛОГ ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЛКОВА ЛИ НЯМА ХАКЕРИ, ЗАВЪРШИЛИ НАШЕТО УЧИЛИЩЕ, КОИТО ДА ХАКНАТ ПРОКЛЕТИЯ БЛОГ???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Тъжно е, когато импотентността прави човек гневен на всички, които могат да правят секс.

Анонимен каза...

ПРИЯТЕЛИ, НАЛИ ЗАБЕЛЯЗАХТЕ, ЧЕ ТОЯ ИЗВЕРГ ГРЪНЧАРОВ ПРОПАГАНДИРА УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЦИ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МОЛЯ ПОЛИЦИЯТА ВЕДНАГА ДА СЕ НАМЕСИ И ДА АРЕСТУВА ТОЗИ ЗЛОДЕЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АЗ ЛИЧНО ПОВЕЧЕ НЕ МОГА ДА ГО ТЪРПЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕГОВАТА НАГЛОСТ НАДМИНА ВСИЧКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

ДА, ПРАВ Е ГОРНИЯТ КОМЕНТИРАЩ, СЕГА СИ ДАВАМ СМЕТКА ЗАЩО ГРАНЧАРОВ Е ТОЛКОВА ЗЪЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АМЧЕ ТОЙ Е ЗНАЧИ СЪВСЕМ ИМПОТЕНТЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАК НЕ СЕ СЕТИХ ДО ТОЗИ МОМЕНТ!!!!??????????!!!!!!!!!!!!!!! ЗА РАЗЛИКА ОТ НЕГО НИЕ ОТ ТЕТ ЛЕНИН СМЕ МНОГО ДОБРИ ЗАЩОТО ВСИЧКИ КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ УЧЕНИЦИТЕ И СЕ СТИГНЕ ДО МЕН, ДЕТО СЪМ НАЙ-ВЪЗРАСТНА, УМЕЕМ ДА ПРАВИ ИСТИНСКИ ЗДРАВ СЕКС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕТО НА СЕКСА СЕ ДЪЛЖИ И НАШЕТО ЗАВИДНО ДУШЕВНО ЗДРАВЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ГРАНЧАРОВ ЧЕ ИМА НЕЩО ПО-ХУБАВО ОТ СЕКСА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЯМА ТАКОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!! МОЖЕ БИ САМО ЯДЕНЕТО МОЖЕ ДА СЕ СРАВНИ ОТЧАСТИ СЪС СЕКСА, НО СЕКСЪТ ВСЕ ПАК Е НАЙ-ВЕЛИКОТО УДОВОЛСТВИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!! А ИНПОТЕНТНИТЕ КАТО ГРАНЧАРОВ НЕКА ДА СЕ ПРЕКЛАНЯТ НА НЯКАКЪВ СИ ТАМ СМЕШЕН ДУХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА ЖИВЕЕ СЕКСА, МИЛИ МОИ ДЕЦА, СКЪПИ МОИ УЧЕНИЦИ, ОБИЧАМ ВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров започнал сте една нужна книга, моля продължавайте. Получава се много добре, чета ви с интерес и с удоволствие. Не обръщайте внимание на олигофрените които ви плюят. Убеден съм, че ще напишете страхотна книга.

Анонимен каза...

Наистина, дали пък не са необходими любовните отношения не само към юношите, към момчетата, но и изобщо? Възможно ли е да възпитаваш ефективно без да обичаш? Възможно ли е възпитание без прилагане на духовната сила на любовта?

Злобни и черни души като идиотката, която коментира всеки ден, слагайки много удивителни и пишейки с големи букви, на какво могат да възпитат учениците си? Боже опази ни от такива възпитатели!

Анонимен каза...

Изобщо възможно ли е човек да направи нещо голямо и истинско без любов? Защо възпитанието трябва да е изключение от това правило? На какво възпитават в нашите училища след като там няма място за други чувства освен злобата, гаврата, скуката, агресията, накратко казано - безчовечността?? Без свобода възможно ли е да изявим човечността си, в това число и способността си да обичаме?

Анонимен каза...

Господин Грънчаров наистина ли смятате, че не може да има жени-философи? Аз съм студент по философия и често ни преподават жени. Затова питам. Имам усещането, че сте прав в твърдението си, че философстването е мъжка работа. Всъщност това е истина, казана от Сократ. Но важи ли тя в днешните ни времена?

Анонимен каза...

Добре де, разбирам, разговаряли са мъжът-възпитател и любовник и юношата, били са в непрекъсната компания, гледали са се, но няма ли това нещо да навреди на юношата и да го откъсне от жените, значи да го направи педал за цял живот? Ето това ме интересува. Моля да дадете пояснения по тази възлов пункт.

Анонимен каза...

Агнетата да ги пази вълк? От любов към агнешкото, вълкът само да се облизва!
Дали бихте си поверили подрастващия син на педофил? Това е всъщност точната дума, а не толкова педераст.
Какво се случва с нещастните младежи в такива случаи, когато педофили ги "възпитават",
примери колкото искате. Да споменем за последните скандали при католиците и как папата се опитваше да потули престъпленията на духовниците.
Апропо - педофилите винаги са убедени, че децата желаят секс с тях.

Ангел Грънчаров каза...

Не говорим за педофилия. И за секс изобщо не става дума. На някои хора в главите им е постоянно прословутият секс. Смесвате темите. Опитайте се да разберете за какво говорим.

Анонимен каза...

Педерастия - Педерастията (от гр. παῖς или παιδóς – момче; и ἐραστής – горещо любящ, любовник) е вид хомосексуална интимна връзка, при която единият партньор е по-възрастен мъж, а другият – по-млад.Педерастията представлявала обществена норма в множество древни и средновековни култури.
Това, което липсва в тълкуването е, че никой не е питал младите момчета какво икат, извършвано е насилие.
Понеже думата "педераст" е станала нарицателна дума за всички хомосексуални, и то обидна, считам за правилно да се използва "педофил". Да си хомосексуален не означава да си педофил - първото е нормално, както е нормално да си хетеро или "би", a второто е перверзия, престъпление срещу деца (срещу малолетни).

Анонимен каза...

Казах божа работа е .Не се меси.