Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 3 юни 2018 г.

Какво да правя, как да опазя родния си дом от крадци?


Крадци са проникнали в родната ми къща в Долна баня! Останали са обаче крайно разочаровани, убеден съм в това, като са видели, че в стаята, в която са се озовали, има предимно само... книги! (Излишно е да казвам, че откраднати книги няма!) Откраднали са този първи път, моля ви се, само бутилка... ракия (!!!), останала от погребението на майка ми! (До този момент не констатирам нищо друго откраднато!) Намерили са незалостен отвътре прозорец и оттам са влезли (на единия, приземния етаж). Следващият път обаче ще се опитат да влязат и на горния етаж. Счупени прозорци и врати този път нямаше. Но крадците са така нагли, че даже не са се опитали да скрият проникването в къщата, прозорчето си зееше както е на снимката. Дали изобщо да се обаждам в полицията, дали има смисъл да пускам жалба до полицейското управление?

В къщата няма нищо ценно, дано крадците са се убедили поне в това. По тази причина се питам: дали има изобщо смисъл на слагам СОТ? Или видеонаблюдение поне да сложа? Нещо трябва да направя, все пак не ми се иска крадци да влизат и да ровят из родния ми дом. Не мога (засега) да се преселя тук и да пазя, идвам само веднъж седмично за по ден-два.


Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем и е открил някакво разумно решение, мола да ми помогне. Чудя се какво да правя?! Имам съседи и от трите страни на двора, но никой от тях не е чул и не е разбрал нищо. Крадците са се покатерили и прескочили в двора през портата...

Хрумва ми в този момент такава една, чини ми се, авангардна идея: понеже наистина в скромния ми дом в Долна баня няма нищо ценно за крадене (има предимно дребни неща, дрехи, съдове, най-вече има книги, но ценности никакви няма, няма нищо, ставащо за крадене, дали да не напиша с блажни букви на вратата следната обява:

Този дом принадлежи на беден български интелектуалец (учител по философия, при това от година и половина безработен!). По тази причина в него няма нищо ценно, има предимно книги и книжа - и един стар компютър, не струващ нищо. Има два стари телевизора, които съм готов да подаря на всеки, който поиска да ги вземе. Изобщо тия, които имат желанието да влизат да крадат, нека знаят, че като влязат ще останат силно разочаровани - и ще си тръгнат без никаква полза. Затова им предлагам: просто елате и поискайте от мен каквото ви трябва, ще ви го дам доброволно, няма нужда да си правите труда да влизате и да крадете!

Как мислите, такава една обява, залепена на видно място, дали ще помогне? Ами ако крадците не могат да четат?

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

35 коментара:

Анонимен каза...

Сложи си СОТ. Нищо да не откраднат, стига ти мисълта, че някой е шетал вътре. А и от яд, че няма нищо, могат и други золуми да направят. Крадат дограмата, палят, трошат...

Нина Гордиюк

Ангел Грънчаров каза...

Права сте, така правят. Подпалили бяха найлоновата мрежа срещу мухи, моля ви се, сигурно е, както казвате, от яд че нищо няма за крадене. Като едното нищо могат да подпалят къщата като видят, че напразно са положили труд да я разбиват...

Анонимен каза...

Какви безбожници, мързи ги да работят, тръгнали да крадат. Няма закони полицията спи затова е така!

Цветан Ташев

Анонимен каза...

А защо смятате,че крадците знаят да четат?

David Levy

Ангел Грънчаров каза...

Логичен въпрос! :-) Не знам, не мога да знам това, много е вероятно да не могат. Дали да не сложа високоговорител, който през пет минути да излъчва аудиозаписа на тази обява? :-)

Анонимен каза...

Тяхната свобода на избор трябва да се уважава, не бива да сме нечувствителни, когато ни засяга лично.
Георги Христозов

гАд каза...

В магазини съм виждал макети на камери за наблюдение. Евтини са, изглеждат като истинска камера, ако се сложат може и да изплашат някого. Може би най-евтиният и лесен вариант

Анонимен каза...

Гласувай за партия, която е против циганите!!

Анонимен каза...

Обади се на 6-то чувство по Евроком ще разбереш много неща

Анонимен каза...

А съседите?

Лиляна Найденова

Ангел Грънчаров каза...

Лиляна Найденова Лекичко да казва написаното, не силно, колкото да го чуят и разберат неграмотните крадци... хуманисти сме, трябва да им влезем в положението, нали така? :-)

Анонимен каза...

Така се усетих, когато заварих мазето на баща ми разбито. Той вече беше останал сам, все по-трудно се справяше с обикновените неща в живота. Беше започнал да изпразва голямата си и богата библиотека, на която дължа ако не огромен дял от общата си култура, то поне тласъка към четенето. Аз бях в пореден етап на преместване и повечето ми книги и архив стояха в кашони, така че нямаше как в този момент да добавям нови. Затова намерих по-лесното - оставях каквото ми даваше уж временно в неговото мази. Нямах възможност да обезопася достъпа повече от дървената врата и катинара. И тогава се случи страшното и отвратителното - някакви очевидно наркоманчета бяха проникнали, разбили малкото останали буркани със зимнина и по най-гаден начин бяха обругали книгите и вестниците, издадени преди 1944 г. - бяха ги късали, пикали и дефекирали върху тях. Но най-страшното беше, че баща ми беше с мен и видя тази картина. Мисля, че това окончателно го довърши - престана да се храни, а много неща останали в библиотеката даде някъде или просто хвърли на боклука (иска ми се да се надявам, че са попаднали в по-добри ръце).

Stephan E. Nikolov

Анонимен каза...

I s men se sluci. Otkradnaha televizor I gotvarska pechka na 40 g. Me mi e za parite, no iskah da zapazya nestata kakto da bili predi mayka mi da pochine it rak.

Ivaylo Velkov Ivanov

Анонимен каза...

нали знаете стария тъжен виц-един написал "в този дом няма нищо за крадене",те написали отдолу "ние сме длъжни да проверим"

илиян хаджиев

Анонимен каза...

Крадците книги не четат, а пък четящите хора не крадат. Тъй че, когато те няма в къщи, не си заключвай вратата. Заключената врата възбужда апетита на крадците, а отключената им показва, че тук няма нищо за гепане...

Sabahattin Serbest

Анонимен каза...

Господин Грънчаров по моя край един човек беше написал на вратата си "Тук няма нищо " отдолу крадците написали "Ние сме длъжни да проверим " Така ,че намерете друго решение.

Cvetanka Nikolova

Анонимен каза...

Когато влизат в дома ти крадци все едно в душата ти влизат. Нямат никакво значение щетите.

Rashko Nikolov

Анонимен каза...

Най-ценното пропуснали. Книгите. А идеята ви да сложите някакъв надпис ме присети за Коно Попа. Изключителен крадец, който попаднал на надпис на една вила " Тук няма нищо". Собствениците открили нов и добавен от него....."Аз съм длъжен да проверя!"

Чумпова Елена

Ангел Грънчаров каза...

Значи били длъжни да проверят?! Тогава ще се наложи да сложа СОТ. Нека тогава да проверяват щом искат...

Анонимен каза...

Вие сте духовен човек. В къщи също влизаха неканени гости. Нелепото е че се е случило в мое присъствие, без да ги усетя. Има божия повеля, какви богатства да събираме. Лошите неща се случват , независимо от нашите действия или намерения. Харесвам идеята ви за дарение на вещите. Това е показателно за мащабите на вашата душа. Омразата към извършителите е по - пагубна от нанесете щети. В афекта си човек извършва глупости. Бог има грижата и за птички те и за пчеличките. Аз лично простих на извършителите (не зная кои са) и запалих свещичка за тяхно здраве. Няма начин да са по - щастливи от мен. Омразата и отмъщението те отвеждат в един грозен свят. Въпрос на личен избор. Дядо ми, Бог да го прости казваше следното:
-Един грях бере крадеца. Сто гряха бере тогава от когото е откраднато.

Rashko Nikolov

Анонимен каза...

В Lidl продаваха фалшиви камери. Инсталирай си поне една.

Nedelin Boyadjiev

Анонимен каза...

Ето затова пари се крият в книги! :) Не си представям новите крадци нито с дебели нерви да прелистват, нито със скрит интерес към заглавията, за да ги прехвърлят с блеснал поглед! :)

Иван Сапунджиев

Ангел Грънчаров каза...

Аз смятам обаче да си инсталирам истинска видеокамера за тайно наблюдение. Поне това ще направя, та да запиша евентуалните бъдещи крадци.

А ето че колегата Сапунджиев с коментара си ми дава хубава идея. Как ли ще реагират крадците ако на пътната врата сложа табела с надпис: ВСИЧКОТО МИ БОГАТСТВО Е В КНИГИТЕ! Дали няма това да ги накара да се поровят в тях и току-виж (стига да могат да четат) някой от тях се плени от... философията? Щото книгите ми съвсем не стават за крадене от крадци: философски са предимно! :-)

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров хахахаха това ще даде материал за цял филм, :) :) ще е много забавно :)

Иван Сапунджиев

Ангел Грънчаров каза...

Радвам се, че така възприемате такъв един сюжет, за появата на който също имате заслуга. Наскоро един колега от Пловдив (Христо Марков се казва) успя да продаде на... Холивуд една своя идея за сценарий (от един негов разказ); получи хубав хонорар в долари; дали да не опитаме и ние с този сюжет? :-) Ще делим парите поравно! :-)

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров възхищавам се на неговата упоритост, защото вкусовете на Холивуд са много неведоми и понякога и най-доброто умотворение не може да си намери път, за сметка на боза, скалъпена като на шега. Затова ако нещо има стойност, според мен, авторът се нуждае от невъобразим шанс или несравнима упоритост.

Иван Сапунджиев

Ангел Грънчаров каза...

Иван Сапунджиев Просто неговата история е взета от самия живот, почти нищичко не е съчинил. И в Холивуд са харесали идеята и са я купили. Но сега идва трудното: да се напише добър сценарий. И Христо се поти над сценария.

Анонимен каза...

Както се казва в един виц с много подобен сюжет, под надписа който възнамеряваш да напишеш, ще намериш друг: "Има, няма, ние сме длъжни да проверим!" :)

Emil Yordanov

Анонимен каза...

Аз си сложих СОТ в Нова Загора. Първоначалната инвестиция е за техниката около 350 лева. После по 30 лева месечно. Иначе ще си влизат. Може да сложиш в някои от стаите 1-2 енергоспестяващи крушки да светят постоянно. Повече от 2-3 лева за ток няма да ти излязат. Също така монтирай отпред лампа - прожектор с детектор за движение. Ако някой минава отпред лампата ще светва и ще го осветява. Повечето крадци са помияри, които предпочитат прикритието на тъмнината

Тодор Марков

Анонимен каза...

Може да минираш двора. Един колега го беше направил в някакво село. В двора влезли цигани и останали кой без крака, кой без ръка, кой без глава. Съдът го оправда. Дворът си е негов. Може да посади моркови и мини. А крадците влизат на свой риск. Той не ги е канил.

Nedelin Boyadjiev

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря! Ще се възползвам от съветите ти непременно. Това за лампа с детектор за движение не се бях сетил. СОТ май е най-добре да се сложи. Хората са го измислили.

Анонимен каза...

И фалшива камера!

Nedelin Boyadjiev

Ангел Грънчаров каза...

Nedelin Boyadjiev Аз смятам да сложа истинска камера за видеонаблюдение. Искам да имам запис на лицата на крадците... :-)

Анонимен каза...

Може да минираш двора. Един колега го беше направил в някакво село. В двора влезли цигани и останали кой без крака, кой без ръка, кой без глава. Съдът го оправда. Дворът си е негов. Може да посади моркови и мини. А крадците влизат на свой риск. Той не ги е канил.

Nedelin Boyadjiev

Ангел Грънчаров каза...

Та мен знаеш ли какво ми хрумна във връзка с това твое изказване (ето пример за това как разговорът между мислещи хора винаги спомага за раждането на хубави идеи!):

Питам се дали няма следното устройство (може още никой да не се е сетил за него, какво ни пречи да го патентоваме и след това да станем милионери от продажбите му!): значи влиза крадецът в двора, но сензор да задейства не светването на лампа (както предложи моят състудент Тодор Марков), а силен запис (излъчван по високоговорител) на шум от... стрелба с пистолет, примесен с най-цветисти нашенски псувни и закани по адрес на крадците! Аз лично смятам, че като бъдат посрещнати така, крадците ще се уплашат много по-ефективно, нищо чудно някой от страх да се... посере, а също, не дай си Боже, може да получи и инфаркт! :-) Какво ще кажеш, да тръгваме ли в патентното ведомство?! Смятам, че в тази идея са заровени страшно много пари, това е същинска златна мина, хайде ако обичаш, понеже живееш в София, ти да отрипкаш до Патентното ведомство, че аз докато дойда някой може да ни изпревари! (Но те моля да не регистрираш патента само на свое име, а нека да е на три имена, моето ,твоето и на Тодор Марков, дето спомогнахме да се роди тази толкова бляскава идея, която най-сетне ще ни направи милионери!).