Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 3 юни 2018 г.

Май пишман-патреотето, дека почнаха да чистят българския език от "турцизмите", всъщност са си най-обикновени дебили, а, какво ще кажете?


Ибрахим Карахасан-Чънар се чувства развеселен във връзка с новината че сменят турските названия на някои географски обекти в Старозагорско (виж и цялата дискусия):

Предлагам да забраним следните ястия на българската трапеза: айрян, боза, геврек, кавърма, капама, катък, качамак, имамбаялдъ, гювеч, кюфте, юфка, таратор, шкембе чорба, мусака, пълнен пипер, дроб сърма, малеби, ашуре, саздърма, локум, кадаиф, баклава, халва, грис халва, реване, сютляш, кебап, бюрек, дюнер, пастърма, пача, сарми, тулумби, туршия, суджук и яхния. (По внушение на Б. Амбарева и Б. Александров)

Mihaela Moskova: И никога повече да не може да се каже: баш, евала, язък, кеф, зор, аман, пишман, рахат, лаф и др

Fevzi Cheshli: След като забраним тези ястия, ще трябва да премахнем и следните прибори - казан, тенджера, тепсия, тава, тиган, чиния и черпак, (които са също от турски произход) - защото без това няма да има за какво да ги ползват! :-)

Di Urumova: Да оставим само си*тир!


Ибрахим Карахасан-Чънар: А какво ще правим с гьотверен, гьонсурат, дембел, серсемин и пр.

Mihaela Moskova: Ибрахим Карахасан Чънар, няма да се кахърим, и те барабар с другите! :)

Di Urumova: Ибрахим Карахасан Чънар Те са необходими за описание на парламентарни вождове... Чунки там са катил до катил.

Todor Karov: Ибрахим Карахасан Чънар... с другите амсалак, ахмак, тюфлек, харсъзин... 😆

Sabahattin Serbest: Да захвърлим юрганите, тюфлеците, дюшеците и да спим без чаршафи. Да забраним на овчарите да ползуват ямурлуците. Да забраним да се пие ракия, да минат на водка. Все вражески понятия, както е писал покойният Радой Ралин в книгата си "Кадровикът Теофраст - глава Суеверие" - Банята - хамамът също е вражеско понятие и затова дедите на тези дебили, които сега предлагат чистка в езика, не са се къпели - с водата са имали пряк достъп само ако ги навали дъжд или преминат с овцете през реката. Състоянието на градските кенефи е пряко доказателство за хигиената им. Дедите им поне са били мръсни само тялом, внуците им пък са мръсни и в червата!

Aylin Mustafa: Ами по тази логика да се забранят и българските автори, почти всички са използвали турцизми в произведенията си, което ги прави много по-оригинални и въздействащи! Човешката глупост няма край, какво ли още ще сътворят уважаемите ни политици!?

Ибрахим Карахасан-Чънар: Да сменят името на Сали Яшар...

Di Urumova: То колкото турцизми, толкова и гърцизми има в българския език. За русизмите пък да не говорим....

Di Urumova: И някои големи патриоти не казват Александрупулис, а Дедеагач, ама не им иде на ум, че това пък ако не е на гръцки е на турски...

Дани Панкина: "Език свещен на моите деди!" Именно това е богатството му! Нашите деди са вземали хубавото и са го оставяли на поколението. Езикът е жив, когато се допълва и развива. Езикът е жив, когато хората, говорейки го, просперират и се запазват във вековете.


Di Urumova: Николай Хайтов разказваше, че е търсил българска дума за калъбалък и не можал да намери, та много държал на нея, понеже нямало по-точна дума от тази.

Mihaela Moskova: Турцизмите са незаменими в голямата си част. С нищо не може да се замести нито кеф, нито зор.

Di Urumova: То както върви май и Бургас няма да е Бургас вече. Не стига, че гръцко, ами и с турско звучение. Трябва да ни пишат Кула. Само Мусала да не пипат, че тогава ще е чок шинлик.

Gulshen Mustafa: Да махнем думите юрган, дюшек, дюшеме, елек и други.

Di Urumova: Килим, чекмедже...

Gulshen Mustafa: Ами българи с имена като Кючуков, Караиванов и много други. Как ще ги премахнат?

Тодор Драгоев: В един стар брой на списание "Съвременник" беше публикуван материал с персийски думи в езика ни, които навлезли биле през турският. Едно огромно езиково богатство! Словесен торлю-гювеч, който, някому звучи неестетично, а за мен е кеф да използвам и считам за голям кяр и рахат. Чунким, както казваше баба ми, което значело като че ли, колчем се сетя за думи като мърчандайзер, билдинг, таргет... и за людете употребяващи ги, в очите ми напират сълзи на преклонение пред них. И ми иде да ги прегърна. Аз и щото съм простак, спорадично употребявам супа, наместо чорба, желание спроти мерак, но онемявам, когато диря синоними на кюфте, юфка и повечето от примерите дадени от Ибрахим. Кой е по турчин от нас двамата? Аз дето съм роден току под Копривщица или Карахасан, чиито книги имам удоволствието да чета. Евала!

Di Urumova: Абе може и на мен да не ми е приятно, че толкова време е било Османска империя тук... Но като знам, че и българите с меч са дошли тук и като знам как християнството е наложено на аристокрацията... май горе-долу една и съща манджа...

Gulshen Mustafa: Да. За това омразата между сегашните хора е просто безумие, простащина. Както и да го погледнем един народ сме

Mariana Christova: А с коя дума да заменим "пишман" в "пишман патриоти"?

Galina Spassova: И моята рода са преселници в Поповско от Еленския балкан. Баба ми и дядо ми знаеха турски и го намираха за много полезен, дори в детството ми, като искаха да си кажат нещо, което не е за моите уши, правеха го на турски. И до днес някои от завинаги запомнените от тях поговорки и мъдрости са пълни с турски (всъщност повечето персийски) думи. Разбираха се и много ценяха съседите и приятелите си турци.

Gulshen Mustafa: Да си сменят имената Каракачанов, Джамбазки, Сидеров...


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

Най-големите престъпления срещу българщината извършват патриотите. Ако бяха родолюбци нямаше да използват чуждица, за да се самоопределят. Знаете има прекрасна българска дума "родолюбец" синоним на чуждицата патриот. Действията им са противоконституционни и в разрез с наказателния кодекс. Омразата срещу турците е чужда на националните ни революционери с чиито имена парадират!

Rashko Nikolov