Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 20 юни 2018 г.

Ти лично способен ли си да устоиш на съблазните на Сатана?


"И всички, чието име не е записано в книгата на живота, ще се поклонят на звяра...", т.е. ще станат слуги на Сатана!

Възниква въпроса защо тия хора не са записани в книгата на живота? Какво означава това: Бог ли ги е лишил от такава една привилегия или те самите са се самолишили? Смятате ли, че е добре да помислим по този въпрос?

Тия, дето стават слуги на Сатана (сиреч, иначе казано, стават материалисти, за които именно парица става царица, които се отдават на плътските утехи, на разврат и прочие, които обикват силно властта и славата, нали се сещате кои по-точно са слугите на Сатана?), та значи тия, които са станали слуги на Сатана сами ли са го избрали или по някакъв начин са били орисани, са били наказани от някой да ги сполети тази беда?

А те самите, естествено, не възприемат слугуването си на Сатана като беда или като нещастие, напротив, те смятат, че са станали много велики, че са прецакали един вид самото битие, че са "фанале самия... Т.Живков за... шлиферо!" (В оригинал тази поговорка звучи иначе, много цинично и вулгарно, богохулствено даже звучи, нали се сещате сами как звучи? По тази причина й придавам тук по-поносим, пък макар и псевдо-политически смисъл?!), абе изобщо питайте... Бойко Борисов, примерно, как се чувства като е постигнал върховете на славата, на властта, на богатството даже! Не знам защо неръкотворния образ на титана от Банкя възникна у мен като употребих израза "слуги на Сатана", тази асоциация, признавам си, ми изплува в съзнанието съвсем спонтанно, все пак неслучайно г-н Премиеро е нещо като кумир на нацията ни...


Та ви предлагам разговор по въпросния важен по моя преценка казус, за чието формулиране има заслуга моят читател и приятел от Австралия, който в свое писмо до мен тази заран цитира горните думи и постави проблема по своя си начин, за което му благодаря. Въпросът за обсъждане значи е:

Как се става материалист и хедонист, т.е. служител на Сатана - вие лично как се самоопределяте в това отношение, сиреч способни ли сте да устоите на съблазните на Сатана?

Малко дълъг стана този въпрос, но нека засега да остане така. Приятни размисли ви желая, ще се радвам да се изкажете, стига въпросът изобщо да стига до... пипето ви де, стига изобщо да умеете да асимилирате за какво ви питам. Иначе може да се получи добра и полезна дискусия, стига да откликнете на поканата ми за разговор, но това вече си е ваш избор. Можете да си останете доживотно инатливи тъпунгери, сами решавайте какво ще станете...

Толкова. Бъдете здрави! Е хубав ден!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

11 коментара:

Анонимен каза...

Бог обича човека. Дал му е възможност за свободен и информиран избор.

Nedelin Boyadjiev

Анонимен каза...

И те решават да се самолишат, няма да се чувстват добре в рая според тяхната си логика.

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Човек става материалист, хедонист, когато прекъсне връзката си със собствената си душа. Тогава той "потъва", започвайки да живее за егото си. Коя е вратата, чрез която злото влиза и обхваща човека? Той "вижда" само чрез петте сетива на тялото си. Стреми се да задоволява това тяло и избягва телесните страдания, търсейки само усещането за телесен комфорт. Как човек предпочита този свят пред вечния живот? Прогресът на душата е свързан с жертването на телесния комфорт заради благото на другите, на Цялото. Но тези, които си гледат само телесния комфорт, не биха се жертвали за висша кауза. Така те стават слуги на Сатана. Защото не биха изтърпели и ден да пренебрегнат телесните си удоволствия и да се жертват и страдат заради постигане на доброто. Материалистите ще се поклонят на Сатана, защото предпочитат тук и сега да са шефове и богати хора, да продадат душата си, за да живеят добре и да избягват дори и минималното страдание.

Кръстьо Йорданов

Ангел Грънчаров каза...

А Вие лично успявате ли да устоите на съблазните на Сатана?

Анонимен каза...

Написаното по-горе обяснява защо в основите на българската свобода вградихме костите на най-достойните си личности. Защото те се жертваха, а други си гледаха комфорта. Например Левски не стоя на сигурно в чужбина, не си гледа комфорта като други емигранти хъшове, ами се отдаде на идеята. Да обикаляш в лишения, да работиш с неразбрани хора като Анастас Попхинов и Димитър Общи, не е лесна работа. Затова и устоя до край и беше достоен в съда. А други след телесни лишения в затвора бързо предпочетоха да се запишат като доносници. Ами защото грижата за телесния комфортец те прави предател на душата. Предпочиташ да живееш добре тук и сега пред безсмъртието на душата. Затова те, малодушните, оцеляха. А великаните умряха в борбата.

Кръстьо Йорданов

Анонимен каза...

Засега. Но всеки трябва да е денонощно бдителен.

Кръстьо Йорданов

Ангел Грънчаров каза...

Понеже видях че сте от Пловдив бихте ли желал да поговорим по тия въпроси във водено от мен предаване по Пловдивската обществена телевизия? Виждам, че имате какво да кажете...

Анонимен каза...

Мисля, че хората които се занимават с богове и сатани са луди като Проф. Лъчезар Филипов.

Димитър Димитров

Ангел Грънчаров каза...

А допускате ли възможността те да не са луди, а лудият да е някой друг?! :-)

Анонимен каза...

Грънчаров, препоръчвам ви да се лекувате. Особено с вашата обремененост!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, а какво ми е заболяването, от което ми препоръчвате да се лекувам? И каква ми е обремеността? Бихте ли дала пояснения, вижда се, че сте експертка в поставянето на диагнози, та по тази причина, като ми предлагате услугите си, защо да не се възползвам?