Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 15 юни 2018 г.

Днешният ден се очертава да бъде не само хубав, но и велик ден за българската демокрация - в училищната общност на пловдивската ПГЕЕ!


Вчера в предаването ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ЖИВЕЕ (виж излъчването на живо по фейсбук (записът се намира ето тук: Днес като експеримент излъчих на живо във Фейсбук и двете предавания, които водя в Пловдивската обществена телевизия) се случи нещо извънредно, аз бих си позволил да го определя като чудо: най-сетне се появи един гражданин (фамилията му е Костадинов), който така се възмути от безобразията около моето двукратно опраскване и безкрайно грозно изгонване от пловдивската ПГЕЕ (т.н. "ТЕТ-ЛЕНИН", училището, в което работя като учител по философия и гражданско образование вече 18 години!), че сам предложи да отиде в училището и да разговаря с директорката, която си позволи на се отнася към един български учител по толкова недопустим начин!

Да, представяте ли си, появи се такъв гражданин, слава Богу, постигна се оня ефект, който целях от години: щото само ние, гражданите, можем с действия да спомогнем за промяната в тъй свидното ни отечество, непрокопсало най-вече заради нас - защото ние, за жалост, сме такива, в огромното си мнозинство сме допуснали да изпаднем в пагубното, в гибелното безразличие. Но ето, появи се гражданин, който се възмути така, че сам предложи да дойде с мен и да опитаме за сетен път да разговаряме с директорката; след предаването той ми позвъни и се разбрахме още днес, петък, от 14.00 часа, в този час започва приемния час на директорката на ПГЕЕ, да се срещнем на тротоара до входа към двора на училището (този, който е откъм ул. "Пещерско шосе"), там ще се чакаме след 13.45 ч., ако някой друг пловдивчанин поиска да се присъедини към нашата делегация, ще бъде добре дошъл!

Знаете вече, че това, че не се намери до този момент гражданин и човек, който съвсем сам, напълно доброволно или свободно да пожелае да се включи в уреждането на този конфликт (имащ огромно не само правно, психологическо, възпитателно и каквото друго искате значение, но имащ най-вече огромен нравствен и също така граждански смисъл!), значи това безсилие и тази моя самота в борбата ми за право, справедливост и достойнство доведе дотам, че аз започнах съвсем сериозно да се замислям дали пък не е наложително да опитам да събудя духовете с предприемането на някакви съвсем екстремни действия, примерно... самоубийство (виж: Моето самоубийство дали пък не е онова съвсем екстремно средство, което да може да ви извади от вашето железобетонно безразличие?!). Разбира се, институциите никак не реагираха на изпратеното до тях отворено писмо, тяхното бездушие е потресаващо! (Но тия институции нали все пак се оглавяват от човеци, нима е възможно и човеците, оглавяващи институциите, да са изпаднали в такова потресаващо бездушие?! Щото все пак институцията, както и да го погледнем, няма и не може да има душа, ала хората, които я оглавяват, е непростимо да нямат душа!)

Да, но ето, вчера се случи чудо, появи се такъв човек, който, моля ви се, реагира спрямо ситуацията по един пределно човешки, а това значи и по граждански начин, щото добрият, нормалният човек, човекът с нормално съзнание и реакции просто няма как да не е и добър гражданин. И аз съм безкрайно радостен, че се появи такъв един симптом, вещаещ тъй дългочакания поврат! Днес ще видим какво ще се получи в нашите преговори с директорката, ала се надявам, че промяната иде. Щото наистина беше срамота, както се изрази въпросният г-н Костадинов, толкова дълго време гаврите над мен да продължават съвсем необезпокоявано от никой, знаете, че всички гледаха на тази недопустима история сякаш е някакъв невиждан сеир, сякаш е превъзходно зрелище, но никой (с изключение на неколцина близки приятели, но когато реагират само приятели нещата са съвсем други!) де благоволи да мръдне даже и малкото си пръстче с нещо да помогне; сега се намери човек, подчертавам ключовата дума човек, който само пожела да помогне. Появи се човек, който осъзна, че моят проблем не е "чисто личностен", той няма "чисто личностно естество" или характер, а очертава или маркира безкрайно важен, бих си позволил да кажа дори съдбовно важен общностен, а това значи и граждански проблем, свързан с най-базисните човешки права (в моя случай или казус няма човешко право, което да не е потъпкано и то по най-арогантен начин, включително се посегна и на правото ми на живот, на правото ми на труд, на правото ми да мисля свободно, да говоря свободно, да пиша, да, няма човешко право, което да не беше поругано по най-екстравагантен начин в "моя" случай: но когато някой властник някъде си позволява да гази нечие човешко право, той фактически гази и поругава не само правата на отделния човек, а правата на абсолютно всички нас!). И в такъв случай безразличното гледане на сеир е равностойно на престъпление: като унижават пред очите ти някакъв човек, те и теб самия унижават, ала ти това нещо не го съзнаваш - щото, вероятно, си позволил да потънеш, както казахме, в тресавището на толкова отвратителното бездушие, безчувственост и безразличие! Е, вчера се появиха симптоми, че има надежда да сразим всеобщата поквара на тоталното безразличие, която допуснахме да овладее обществото ни! Поради което аз, няма да скрия това, съм безкрайно обнадежден и радостен!

Днешният ден има надежда да се очертае като наистина повратен. Днес с г-н Костадинов ще отидем там, на създадената по моя инициатива "КРЪГЛА МАСА ПО ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА" на училищната общност в ПГЕЕ, много ми е интересно дали директорката ще се сети да даде възможност от страна на самата училищна общност да участват свободно и представители на другите, така да се рече, "съсловия", именно ученици, учители, родители. Или пак сама себе си ще обяви за "абсолютен представител на всички", сиреч, дали пак ще демонстрира този пагубен авторитарен манталитет, според който "началството знае всичко" и по тази причина когато началството говори, всички трябва да мълчат и само да трептят от очакване когато ще дойде момента да изръкопляскат! Как ще протече днешното заседание на кръглата маса по демократизацията аз, разбира се, ще ви информирам непременно, ще ми се да успеем да принудим директорката да даде пълна гласност на случилото се чрез един видеозапис на дискусията ни, в което обаче много се съмнявам, но въпреки това ще го предложа. За да не се оплаква след това този или онзи, че думите му, видите ли, били предадени неправилно, близко е до ума, че само видеозаписа ще направи невъзможни тия глупави спорове кой какво, моля ви се, бил казал - и какво бил искал да каже!

В светлината на казаното тук съм длъжен да съобщя, че имам покана за участие в предаването ЗАКОНЪТ И ТЕМИДА на Българското национално радио, поканен съм да участвам в предаването, което ще се състои на 22 юни, след седмица, т.е. идващия петък. Покани ме водещата на предаването г-жа Анелия Торошанова, на която благодаря за това, че въпреки многото сигнали за разни беззакония, с които екипът бил затрупан, удържа на думата си и изпълни обещанието си и моят тъй показателен за ситуацията в образователната ни система случай да стигне до слушателите на Националното радио. Тъй че, живот и здраве да е само, другия петък пък ще бъда в София за участие в предаването, длъжен бях да съобщя и това.

Мога ли вече и аз да кажа: "Лед тронулся, дамы и господа присяжные заседатели!"??, имам ли вече правото и аз да кажа ето тия велики думи:





Е, ще ги кажа, не знам дали си заслужава да ги туря в заглавието на този текст. Ще реша това след малко, когато търся подходящото заглавие. Безкрайно много обаче се радвам, че в половинмилионния хилядолетен и древен, а също така и толкова културен град Пловдив се намери най-сетне... един истински, един действителен гражданин, представяте ли си какво велико - културно, политическо, историческо, психологическо и каквото още искате! - събитие е това?! Имам предвид, че за първи път след тъй коварната дрямка, обхванала след 2001 г. е само пловдивското, но и изобщо нашето многострадално българско общество, ето, в тия исторически дни се появи отново един гражданин, способен на толкова велико по грандиозността си дело - да стане от дивана и да дойде за да поработи за една съдбовно важна за обществото ни кауза!!! Майтапя се де, опитвам се да се пошегувам: имаше и други такива изблици на гражданска енергия в тия години, примерно да си спомним как реагирахме хиляди пловдивчани, софиянци и българи когато, да речем, Парламентът назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС! Ето, днес имаме втори подобен изблик на обществена енергия, вярно, този път в лицето само на един-единствен силно възмутен гражданин!

Освен въпросите, които г-н Костадинов ще зададе на директорката на пловдивската ПГЕЕ и аз съм приготвил доста хубави въпроси, които искам да й задам. Примерно силно ме вълнува въпроса какви са постиженията в преподаването на философия и гражданско образование след моето изритване от училището. Ще искам да чуя доказателства, и то несъмнени, че моето изгонване се е отразило благотворно върху качеството на обучението на учениците - при положение, че тя си позволи да назначи на моето място, т.е. да преподава философия човек, който няма, моля ви се... философско образование! И други такива обществено важни въпроси ще й задам, примерно много ме вълнува въпроса как ще бъдат възмездени ония щети върху образованието и възпитанието на учениците, които действията и бездействията на директорката в тия паметни и бурни 4 години им причиниха. Въпроси колкото щеш. Разговорът ни, дискусията ни се очертава да бъде крайно гореща. Надяваме се с цялото си душа и сърце, че госпожа директорката няма днес да излезе в отпуск по болест или да се скрие, въпреки че имаме пълните основания да очакваме, че това непременно ще се случи, но се надяваме тя най-сетне да ни изненада! За което, разбира се, най-сърдечно ще я поздравим! Такива ми ти велики работи се очаква да се случат днес! Днешният ден, да се надяваме, ще бъде един велик ден за демокрацията в многострадалната училищна общност на пловдивската ПГЕЕ, известна все още като "ТЕТ-ЛЕНИН"... тъй че, ако желаете и вие да се обезсмъртите с участието си в този велик ден на демокрацията ни, заповядайте, елате и вие с нас, шоуто, дето се казва, ще бъде неописуемо и направо възхитително прекрасно!

Спирам дотук. Хубав ден ви желая! Предвид историческото събитие днес ще бъда на базара на книгата (където традиционно представям книгите си!) след 15.00 часа, живот и здраве да е само. Днес, моля ви се, било... ВИДОВДЕН - Боже мили, каква страхотна символика има в това! Хайде хаирлия да е, дано днес наистина бъде истински Видовден! Да, Видовден и на нашата улица дойде, приятели, търпение нямам да разбера какво ще случи! Вие още ли дремете, още ли не сте се събудили? Хайде де, не се излагайте повече, събудете се най-сетне?! Бъдете здрави! Е, ако искате, продължете да си спите де, там, на проклетия диван...


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

7 коментара:

Анонимен каза...

СКЪПИ УЧЕНИЦИ, МОЛЯ ВИ, ДНЕС НЕ ПРОПУСКАЙТЕ СЛУЧАЯ И НАПРАВЕТЕ НАЙ-СЕТНЕ ЕДНА ХУБАВА МЕЧКА НА ТОЗИ НАХАЛНИК ГРАНЧАРОВ, КОЙТО ЗА СЕТЕН ПЪТ ИСКА ДА СМУТИ УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩИТЕТЕ КАТО МЪЖЕ СВОЕТО УЧИЛИЩЕ ОТ ПОПЪЛЗНОВЕНИЯТА НА ТОЗИ ЗЪЛ ВРАГ И КОВАРЕН ЗЛОДЕЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАЖЕТЕ МУ ЧЕ САМО ПРЕЗ ТРУПОВЕТЕ ВИ ТРЯБВА ДА МИНЕ ЗА ДА ВЛЕЗЕ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ, КОЕТО Е НАША КРЕПОСТ ЗАЩОТО Е НАШ ДОМ, А НЕ НЕГОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАБИЙТИ ТОВА ГРОЗНО ЧУДОВИЩЕ, КОЕТО СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ЗАДАВА ТАКИВА ТЪПИ ВЪПРОСИ НА НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА, ЗАД КОЯТО СТОИ ЦЕЛИЯТ НАШ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДНЕС ННАИСТИНА ЩЕ БЪДЕ ИСТОРИЧЕСКИ ДЕН, В КОЙТО НЕКАДЪРНИКЪТ ГРАНЧАРОВ НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ СИ ИЗПРОСИ ДА МУ БЪДЕ НАПРАВЕНА ЕДНА ХУБАВА СИБИРСКА МЕЧКА!!!!!!!!!!!!!!!! МИЛИ УЧЕНИЦИ, БЪДЕТЕ НА БОЙНИЯ СИ ПОСТ В УРЕЧЕНИЯ ЧАС И НАБИЙТЕ ХУБАВО НАТРАПНИКА ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Очакваме Директорката Стоянка Анастасова да обясни:

Защо отказва да бъде записана днес срещата с представители на гражданството? Ако отново се разпореди да бъде отнета насила камерата, това означава, че се страхува видеозаписът да не стане публично достояние. Ако дойдат от Господари на ефира, пак ли ще отнема камерата от ръцете им? Господин Грънчаров работи в Пловдивска обществена телевизия и има право да записва допусканите нарушения.

Искаме обяснение за похарчените пари от бюджета на училището за съдебни дела, това е финансова злоупотреба.
Искаме да разберем какви са мотивите на ръководството да не зачита решение на Върховен съд и да уволни втори път учител по една и съща причина, след като е върнат на работа по съдебен ред?

Искаме да ни се обясни на какво основание директорката счита, че стои над закона и действа без морални задръжки.

Искаме обяснение как позволяват учителка от колектива, бивша или настояща, да призовава учениците си да използват физическо насилие над учителя, искаме да знаем коя е анонимната учителка, публикувана в блога на Ангел Грънчаров и защо допускат да излага с неадекватното си поведение училището и всички учители?

Моля да бъдат поставени и моите въпроси и да получа отговор по време на днешната среща с гражданите.

Ако и днес избягате от тази среща, както многократно се е случвало, ще бъде голям позор за Вас.

Бихме могли да Ви предложим за вписване в книгата на Гинес за най-дълго упражняван тормоз над учител, най-дългосрочна манипулация и лъжа, най-самозабравил се директор на училище и най-страхлив колектив.

Госпожо Анастасова, останете на поста си и приемете гражданите, отговорете на въпросите им, длъжна сте!

Maria Vassileva

Ursus Major каза...

Уважаема Мария Василева, тъй като уважаваният от Вас тъпунгер бай Ангел Тъпунгера съди директорката Анастасова в качеството и на директор, а не в лично качество, вероятно затова средствата за съдебни дела се покриват от бюджета на учреждението.
Вероятно, може и да не е така. Вие имате ли доказателство за това? Имате ли черно на бяло, че директорката злоупотребява с бюджета на гимназията?
Всъщност, няма защо да ви питам, те тъпунгерите през 9 баира се надушват, аз отговор от тъпунгер чакам.

Анонимен каза...

Господин анонимен трол Рамон Меркадер, понеже се изживявате като адвокат на директорката на тета бихте ли ни казал какъв е вашият хонорар за толкова неуморната ви дейност в нейна полза? Второ щом се изживявате като адвокат известно ли ви е под кой параграф от закона попада публичната обидна квалификация, която си позволявате по адрес на уважаемия собственик на този блог, именно уважаемия господин Грънчаров? Бихте ли в какъв случай доброволно превел на уважаемия господин Грънчаров паричното обезщетение за моралната щета, която му нанасяте и която се полага по закон за да не се налага да бъдете изправян пред съда за това наказуемо деяние? Също ще обезщетите ли и г-жа Василева за обидата, която и нанесохте току що? От бюджета на училището ли ще вземете този финансов ресурс или ще си бръкнете в джоба е вече ваш проблем. Нали не си мислите, че анонимността ви дава правото да обиждате който и както ви скимне и че се ползвате при това от някаква мнима безнаказаност?

Анонимен каза...

Меркадер бил любимият възпитаник на Лудата с удивителните която също всеки ден плюе по Грънчаров. В това училище очевидно така разбират "дебатите". Техните представи очевидно са на нивото на 30те години на ХХ век в СССР. той затова си е избрал за псевдоним името на убиеца на Троцки. Троцки между другото може да е бил болшевик, но за разлика от Сталин е бил що годе интелигентен?

Анонимен каза...

Господин Грънчаров аз познавам нещастника, пишещ под псевдонима Рамон Меркадер и на лични съобщения ще ви дам цялата информация за него. Осъдете тази гад.....

Анонимен каза...

С молба към г-н Грънчаров и г-н Костадинов да бъдат зададени на директорката на ПГЕЕ и моите въпроси.
На предишна среща в директорския кабинет не ми беше дадена възможност от присъстващите ръководство на училището да задам въпросите си. Сега се надявам да отговорят на това посещение на граждани на няколко въпроса само:
1. Защо не позволявате да се направи видеозапис на срещата? Защо се страхувате да не стане публично достояние? Ако поканим Господари на ефира или някой друг от националните телевизии, пак ли ще се разпоредите да бъде отнета камерата? Това, че Господин Грънчаров работи към Пловдивска обществена телевизия му дава правото да записва и разпространява запис от срещи. Той е опълномощен, Вие как се осмелявате да се разпореждате на граждани и на представители на медиите?
2. Как ще обясните използването на финансови средства и командировъчни за делата, които водите Вие и тези, заведени от ощетените от вас? Това е злоупотреба, обявете и обосновете похарчената сума по съдебни дела.
3. Вие като директор на училище над закони и решения на Върховен съд ли стоите, та уволнявате върнат на работа от Съда учител повторно и то уволнен и вече съден по същата причина?
4. Вие като директор на учебно заведение как толерирате публикациите на ваша учителка, бивша или настояща, в блога на
г-н Ангел Грънчаров? Тя не излага само себе си, но и училището, и Вас и всички учители пред обществеността. Как се отнасяте към призивите, отправени от вашата учителка към учениците за физическа саморазправа със учителя в двора на училището, прави го многократно.
5. Какви са Вашите мотиви за отстраняването на учителя, защото той определено не е некадърен.
6. Използвахте ли връзки- при явяване на конкурса за директор и след това, в подкрепа на уволненията? Снаха ли сте на сестрата на Георги Атанасов? Мъжът Ви бивш партиен секретар ли е и познава ли лично хора от Управленческия екип, например Бойко Борисов и Цветан Цветанов?
7. Как успяхте да накарате инспекторката по философия Кръстанова и началничката на РУО Пловдив Киркова да участват в тази манипулация?

Ако и този път директорката се укрие и осуети посещението, нека даде отчет защо я няма на работното й място.
Пожелавам на всички нормален и откровен разговор!

Maria Vassileva