Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 25 юли 2018 г.

Смъртта е това - човек да замълчи завинаги!


Снощи ми свърши наказанието (3-денонощия блокаж и мълчание) във Фейсбук, ознаменувах този факт с ето тази публикация Вие сте главните виновници за всичко случващото се в тази прокълната заради вашето малодушие страна!, по която се отпочна интересна според мен дискусия (още незавършила, едва-едва започнала, може да се включите ако искате). Аз там казах, че се чувствам много обиден не толкова от съвсем несправедливото наказание от страна на Фейсбук (робот, машина, програма давала тия наказания - след определен брой доноси от страна на разни нашенски мерзавци!), а по-скоро от пълното безразличие, от липсата на реакция от т.н. мои "фейсбук-приятели", тия близо 5000 човека си замълчаха, престориха се, че изобщо не забелязват отсъствието ми! Даже сякаш им олекна, че ме няма, аз така си обяснявам тази реакция на пълно мълчание, на пълно безразличие. Как пък от тия близо 5000 човека поне един не се сети да рече: човече, как си, няма те нещо, добре ли си? Не, напротив, оказа се, че от тия близо 5000 човека (и още поне толкова, които четат блога ми, които са влизали поне веднъж в него!) на нито един не му хрумна да прояви тази чисто човешка реакция! За мен това специално е страшен симптом, вие както искате го възприемайте! (По време на блокажа ми само неколцината дежурни оплювачи, според обичая, продължиха да ме плюят системно и методично - и да ме заливат с кал!)

Аз няма да отмина с безразличие тази многозначителна нравствена ситуация, която възникна, и която е симптом за нещо още по-значимо, за което отдавна се досещам. Защото нали си спомняте какво ставаше по време на моите граждански протести против административния произвол, на която бях подложен от самозабравила се властница, заемаща командна позиция в сферата на - дръжте се да не паднете от стола! - образованието и възпитанието на вашите деца и внуци! Вие още тогава си проспахте шансовете да станете достойни човешки същества, личности и граждани, които ви дадох с този експеримент. (С нищожните изключения на двама-трима човека, които се държаха що-годе достойно - и немалодушно!) После вие вкупом и масово си пропиляхте шансовете да докажете, че сте човеци и граждани и по времето на про-ТЕСТ-а на Босия. Сега е време да се осмисли случилото се. Оправданията не помагат. Мълчанието - също. Когато някой се е изложил (аз предпочитам да се изразявам метафорично, в случая е подходяща думата "осрал") няма как да се очистиш така лесно както ти се чини. Щото има нещо, което е с морално естество - и което вие изцяло не разбирате, изцяло игнорирате. По тази причина сте така зле. Правите, дето се казва, една глобална и фундаментална грешка.

Тепърва ще мисля как да реагирам по-адекватно на ситуацията. Тепърва ще избера реакцията си - сред вариантите, които имам. Има такива. Примерно ми хрумна ето този:

Ами след като съм обкръжен от хора, които се държат нечовешки, логично е да съм крайна разочарован от тях, аз отдавна имам претенции към тия всичките хора, открито съм ги заявявал, но ефект от тия мои пределно критични забележки, очевидно, няма. Щом съм разочарован от тях дали пък моето разочарование не означава, че аз имам пълното право да съм обиден на тези хора? Как да си изразя в такъв случай разочарованието и обидата? Ами като... престана да разговарям с вас, нали така? Тоест, като замълча и то задълго и напълно, какво ще кажете за такава една възможност да ви отмъстя за малодушието и заради склонността да правите дребничките си подлостчици?! Просто... изчезвам, няма ме - дали от това ще се трогнете?! Едва ли, нали така? Като ме загубите - едва тогава ли ще осъзнаете какво наистина и всъщност съм бил за вас? Моето изчезване ще е нещо като проиграване на моята... смърт, нали и като умра ще изчезна по същия начин?! Смъртта е това - няма го вече човекът, този човек замълча завинаги обаче! Но аз мога да замълча и без още да съм умрял. Няма да издържа да мълча ли - си викате? Ами ако се заинатя и замълча наистина и то задълго? Ще стана направо като умрял... за вас! И това мое изчезване, "изпаряване", ако щете, нима ще ви трогне?! Вие сте стоици, нема да ви трогне, нали познах? А може би мерзавците, дето така силно се дразнят сега, че говоря и че казвам някои неудобни и неприятни истини, даже ще се радват, че ме няма?! Разбира се, че ще се радват мерзавците, пита се: дали си струва да им доставям тази толкова голяма, неизразима направо радост?! Като замълча, значи все едно съм се... самоубил, край, няма ме вече, то е същото като смъртта. Няма да ви трогне, нали познах? Голяма загуба, че този общо взето така досаден човек, дето се самоопределя като философ и като гражданин, е изчезнал, е замълчал, моля ви се?! Ами да си мълчи като му се мълчи! Ще слушаме и ще четем други хора, то е пълно в Мрежата с такива като него! Че точно някакъв си там човек, носещ името "Ангел Грънчаров", го няма, загубата не е кой знае колко непрежалима, нали така? Или е невъзпълнима тази загуба, а? "Какво тук значи някаква си личност?!" - нещо не значи, разбира се, нали това ще извикате дружно? Майната ти че те няма, Грънчаров, олекна ни от тебе направо! Хубаво е, че умря, че млъкна, ох, отдъхнахме си от тебе, натрапнико долен! И какво излиза, моето изчезване, моята "смърт" (пък макар и привидна - временно обаче само!), не е никаква трагедия, нали така излиза? По същата логика аз и наистина да умра, пак нема да се трогнете кой знае колко, нали така? Леле, колко е суетен тоя Грънчаров, мале-мале, виждате ли сега какви мисли са го споходили?! Мисли се за важен, моля ви се, ето че такъв като него не заслужава никакво внимание! Но да си довърша извода от разсъждението, от мисловния експеримент, който фактически сега си правя.

Виждате ли докъде обаче сте я докарали вече: даже и смъртта на човека не може да ви трогне?! Нема значение кой конкретно е този човек, дали се казва "Босия", дали се казва "Ангел Грънчаров", дали се казва "Вихрен Михайлов", нема абсолютно никакво значение как се казва този човек, даже и... Божо Димитров да се казва он, пак нема да се трогнеме, е, може да излъжем, че сме се уж трогнали, но фактически нема да се трогнем - и след два дни ще го забравим завинаги! Туйто! Какво е това вашето бе, таваришчи? Сега усещате ли докъде сте е докарале? Ами обезличаването и обезчовечаването ви значи е съвсем пълно, а, какво ще кажете поне по този пункт? Нищо нема да кажете, знам, вие сте мъдреци, ето какво ми казва един ваш многоучен говорител (пак от цитираната най-горе публикация), вижте той пък какво ми написа тая нощ, написа ми същински шедьовър, все едно целокупната народна душа го е написала този отговор-шедьовър на заклетия помъдрял до крайна степен анонимник-конспиративист (оригиналната пунктуация и правопис оставям непипнати!):

- Аз не си мълчах, ама ти ме нарече комуноид. Аз ти казвам, че всички сте зомбирани, живеете вкупом в лъжа, не мислите, не виждате, не чувате, всички до един сте в мрежата... кво очакват да ти кажат бе ангеле? Да протестират ли, какво да правят? Не виждаш ли че са като добитък, грижат се за измислените блага и надежди на новия строй, борят се един въз друг да докопат кокала, оформят им мечите, нуждите, не им оставят минута спокойствие... защото? защото спокойствието може да им отвори очите, защото безпокойството, стреса, липсата на внимание помага на кражбата, на манипулацията... нямаш представа кой съм, къде живея, и какво виждам... търговците търгуват с телата и душите ви, който не става за печалба или пречи на печалбата е отстрелян, първо за 24 часа после за 3 дни, ако не научи урока, за 3 години и ако продължи и след това да не снася, завършва като босия... впрочем, не взимай мълчанието много на сериозно, не е лично, хората просто нямат енергия, някой друг я тегли... не е кгб във всеки случай... колкото по бързо проумееш кой дърпа енергията от мрежата, кой реално има полза от така наречата свободна комуникация, толкоз по добре за теб... хейде ще ти подскажа, гугъл и фейсбук и банките и кредитите и скайп и всичко така наречено безплатно, включително и безплатната демократична власт, цялата тази уж комуникация между приятели се насърчава за да говорите, като говорите да кажетекакво мислите, като кажете и покажете, чрез интернет и парите си какво сте, те знаят какво да правят с вас. Чувал ли си за мишел фуко, философе? Да не кажеш, че съм от онези болните с конспиративните теории ще ти припомня теорията на властта по фуко: властта се познава по мълчанието... ние говорим, те мълчат, ние се движим а те са гравитацията, това което ни движи, ние си мислим, че избираме, политици и стоки и прочие, а те са които предлагат и оформят вкусовете ни... сега ще попиташ кои са те. Не са кгб. Нито руснаците. Не са евреите или американците, нито българите или турците. Те нямат лица, те мълчат, те не са по медиите и не стават президенти, между нас и тях няма връзка освен връзката господар и роб който се мисли за свободен... свободата, аристотел го е казал, е вътрешно състояние, тя не се определя от външни фактори свободният човек е свободен в себе си, не се нуждае нито от подклепа, нито от власт, нито от пари или уважение. Свободният говори и никой не го чува а когато замълчи, значи е победил... защо говоря ли. Защото тук двама или трима калпака ще ме я чуят я не.... на мълчанието трабва да се отговори с мълчание.

Виждате ли сега, този направо ми счупи главата!!! Думи немам, какво величие само излъчват тези думи! Много е помъдрел тоз български народ бе, щом говорителят му е способен да напише такива поразително проницателни думи!!! Какво повече да пиша, след тия думи наистина требва да замълча навеки!!!

Край! Млъквам! Поне засега и тук. Исках още да пиша, но немам думи наистина. Хубав ден ви желая! И приятни размисли! Тази тема съвсем скоро ще я продължа. За известно време. А после наистина мога и да млъкна - за да ви отмъстя. Да, знам, нема да се трогнете, естествено! Вие от смъртта на никой нема да се трогнете. Вие сте твърди и неотстъпчиви, вие сте колосално инатливи, нещо повече, вие сте направо античовеци!

ДОБАВКА:


Искам в тази връзка да се обърна към тия, които писаха доноси срещу мен до ФБ с цел да ме принудят да замълча: вие, драги доносници, сте същите като убийците, които убиват човека - за да го накарат да замълчи завинаги!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

9 коментара:

Анонимен каза...

Не драматизирайте. И не се вземайте толкова насериозно. Аз също съм един от вашите 5000 Фейсбук "приятели", но не съм забелязал отсъствието ви. Хората се интересуват предимно от себе си. Вие, г-н Грънчаров, сте важен само за себе си, за семейството и за близките си приятели. Не се мислете, моля, за по-важен, отколкото сте.
Аз също съм бил "наказван" от Фейсбук, но не помня да сте дигали шум за това, че ме няма.
Опитайте се да гледате по-реалистично и по-философски на живота.

Ангел Грънчаров каза...

Мерси за толкова умните съвети! Апропо, как да протестирам за Вас, как да Ви подкрепя като сте потънал в такава дълбока нелегалност и анонимност, че само комунистите от периода на нелегалността могат да се съревновават с Вас в това отношение?! :-) Та значи като се изказвате, мислете поне малко: аз не знам кой сте, как да Ви подкрепя когато са Ви наказали във Фейсбук, таваришч, мама му стара, Вие изобщо акъл имате ли?!

Анонимен каза...

Е, той е... Мимансът! Простено му е понявга и да ...Изхлопва! :-) Хубавкото му е, че това става все по-рядко! :-) А добре е, общо взето, че не казва и таз бисерна кристалнина:
Човекът е човек тогава, когато си... мълчи!
Нали! :-)

2018.07.24г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Във Фейсбук не съм анонимен. Но пак не сте дигали шум, като ме "наказаха".

гАд каза...

Резултатите от часовете по философия и етика се показват :)

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч анонимный темерут, ти във Фейсбук може да не си анонимен, но аз не те зная: как тогава да мога да разбера, че са те били наказали с мълчание?! :-) Мисли малко бе, таваришч, като се изказва човек преди това требе малко поне да е помислил...

Анонимен каза...

Нищо не си разбрал. Казах че на мълчанието трябва да се отговори с мълчание. Това не означава абсолютно мълчание, драги ми философе. Това означава говорене на това което е способно да слуша, разбира и отговаря... ти на камък говориш ли? Не. Или да? Ако да, камъкът отговаря ли ти? Не. Ако да, значи ти имаш проблем, не камъка... Камъкът от приказки не разбира, само от длето и груба сила.

Анонимен каза...

Човек е бог когато знае кога да говори... и мълчи. Анадъм му?

Ангел Грънчаров каза...

По-скоро камък ще разбере, таваришч, отколкото инатлив български мозък да започне да мисли...

На мълчанието не се отговаря с мълчание. Мълчащият трябва да бъде предразположен да проговори. Това става с говорене. Затова и говорим. Да победим мълчанието. Щото духът ражда мисли, а мислите получават битие чрез произнасянето (записването) им. Такива ми ти работи, таваришч. А иначе си мълчи колкото искаш. Щом няма какво да кажеш. Говорят тия, които им какво да кажат. А немислещите говорят и пак не казват нищо...